Στα επόμενα χρόνια το παρεχόμενο συγκοινωνιακό έργο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα εκσυγχρονιστεί σημαντικά καθώς ο στόλος των αστικών συγκοινωνιών θα ενισχυθεί συνολικά με 2.000 νέα λεωφορεία μηδενικών ρύπων, κάτι το οποίο ανακοινώθηκε πρόσφατα και στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Επιπλέον και τα μέσα σταθερής τροχιάς μπαίνουν σε νέα εποχή καθώς στα έργα που ολοκληρώσαμε κατά τη διάρκεια της 4ετούς διακυβέρνησής μας, όπως η παράδοση σε λειτουργία 6 νέων στάσεων στη Γραμμή 3 του ΜΕΤΡΟ (Αγ. Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Μανιάτικα, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο), η ενίσχυση και επέκταση του δικτύου του Τραμ και η αύξηση των διαθέσιμων συρμών σε όλα τα μέσα σταθερής τροχιάς, έρχεται να προστεθεί η ολοκλήρωση και παράδοση στο επιβατικό κοινό του Μετρό της Θεσσαλονίκης, ένα έργο πολύπαθο που πρόκειται να αλλάξει την εικόνα της πόλης και να βελτιώσει τη καθημερινότητα των πολιτών, ενώ και στη Αθήνα ξεκινά η Γραμμή 4 του Μετρό, το μεγαλύτερο δημόσιο έργο το οποίο θα εκτελεστεί στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια. Η νέα γραμμή, η οποία θα είναι έτοιμη έως το τέλος της δεκαετίας, εκτιμάται ότι θα εξυπηρετήσει σχεδόν 350.000 Αθηναίους συμπολίτες μας και θα δώσει τεράστια ανακούφιση στο συγκοινωνιακό πρόβλημα της πρωτεύουσας.
Ωστόσο, έχουμε ένα ευρύτερο σχέδιο για τις αστικές μεταφορές το οποίο στοχεύει στην μετατροπή της κινητικότητας σε υπηρεσία (mobilityas a service). Στο πλαίσιο αυτό, ο πολίτης θα μπορεί, μέσω κατάλληλων ψηφιακών εργαλείων, να μετακινείται στην πόλη με τη χρήση πολλαπλών αστικών μέσων μεταφοράς, ομαλά, γρήγορα και απρόσκοπτα. Κομμάτι αυτού του σχεδίου αποτελεί και η χρήση τραπεζικών καρτών αντί εισιτηρίων στα ΜΜΜ, κάτι το οποίο προγραμματίζεται να εφαρμοστεί στο προσεχές διάστημα στις αστικές συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ έχει ήδη εφαρμοστεί στα ΚΤΕΛ της επικράτειας, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να πληρώνουν το εισιτήριό τους χρησιμοποιώντας την χρεωστική ή πιστωτική τους κάρτα, το κινητό τους τηλέφωνο ή τo έξυπνο ρολόι τους.
[…] Με τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που θα εκπονηθούν από τους Δήμους και θα χρηματοδοτηθούν από το Πράσινο Ταμείο διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των αστικών μεταφορών στην περιοχή ευθύνης τους, η υλοποίηση έργων που θα αποσκοπούν την βελτίωση της οδικής ασφάλειας, η προώθηση της μικροκινητικότητας, η διευκόλυνση της ηλεκτροκίνησης, η ανάπτυξη ευφυών συστημάτων μετακίνησης και η αποτελεσματικότητα των δημοσίων συστημάτων μεταφορών.