Σχετικά με το εργαλείο

Η θερμοκρασία του πλανήτη έχει ήδη αυξηθεί κατά 1.1°C, τη στιγμή που η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί ότι μια άνοδος 1.5°C θα έχει μη αναστρέψιμες καταστροφικές συνέπειες. Ήδη ζούμε πολλές από τις επιπτώσεις αυτής της αλλαγής, σε τέτοιο βαθμό ώστε πλέον να μιλάμε για μια ξεκάθαρη κλιματική κρίση. Και ως κρίση, χρειάζεται να την αντιμετωπίσουμε το δυνατόν πιο αποφασιστικά, αναγνωρίζοντας το μέγεθος των προκλήσεων και αλλαγών που έχουμε μπροστά μας.

Καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα, η σημασία των επερχόμενων εκλογών είναι αδιαμφισβήτητη.

Όμως, αν ο/η ψηφοφόρος αποφάσιζε ότι το ζήτημα της κλιματικής κρίσης θα έχει βαρύνουσα σημασία στην τελική επιλογή της/του, τι πληροφορία έχει διαθέσιμη; Πώς αντιμετωπίζεται το ζήτημα της κλιματικής κρίσης σε έναν προεκλογικό αγώνα και λόγο που είναι δύσκολο να εντοπίσεις την ουσία των προτάσεων των πολιτικών κομμάτων; Υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των κομμάτων και ποιες είναι αυτές;

Το Eteron, μέσα από την ιστοσελίδα whataboutheclimate, συγκεντρώνει το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα του πολιτικού λόγου για την κλιματική κρίση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Με αυτόν τον τρόπο, επιχειρεί να συμβάλλει στην προσπάθεια ανάδειξης της κλιματικής κρίσης ως ένα από τα βασικότερα επίδικα των επόμενων χρόνων, να φωτίσει βασικές επιλογές που έχει να κάνει η ελληνική κοινωνία και τη σημασία τους, να βοηθήσει όποιον/α θελήσει τα επόμενα χρόνια να δει κατά πόσο τα κόμματα και οι υποψήφιοι κράτησαν τις δεσμεύσεις τους.

Στο whataboutheclimate καταγράφονται όλες οι ανακοινώσεις και δηλώσεις υποψήφιων βουλευτών/τριων των 6 πολιτικών κομμάτων που βρίσκονταν εντός Βουλής κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, όπως αυτές εντοπίζονται στο διαδίκτυο και στον Τύπο.

Από τις 23/04 χρησιμοποιήθηκαν οι εξής λέξεις κλειδιά στο google alerts: κλιματική, ανανεώσιμες, εξορύξεις υδρογονανθράκων, φυσικό αέριο, προστασία περιβάλλοντος, απολιγνιτοποίηση, ενεργειακή φτώχεια, ενεργειακές κοινότητες, LNG, εξοικονόμηση, ηλεκτροκίνηση, αιολικά, φωτοβολταϊκά. Επιπλέον, σε συνεργασία με υπηρεσία αποδελτίωσης, από τις 03/05 πραγματοποιείται η καταγραφή των ίδιων λέξεων κλειδιά στον Τύπο. Τέλος, στη σελίδα κάθε κόμματος σταχυολογούνται τα βασικότερα σημεία για την κλιματική κρίση όπως εντοπίστηκαν στις προγραμματικές θέσεις του κάθε κόμματος.

Το whataboutheclimate δεν είναι μια πλήρης καταγραφή όλων όσων ειπώθηκαν για την κλιματική κρίση κατά την προεκλογική περίοδο. Ωστόσο, είναι μια ενδελεχής προσπάθεια αποτύπωσης του πολιτικού λόγου για αυτό το κρίσιμο ζήτημα, ικανή να αποτελέσει έναν αξιόπιστο ποσοτικό και ποιοτικό δείκτη που μπορεί να βοηθήσει τον/την ψηφοφόρο, σε συνδυασμό με τις απαντήσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων, ειδικών στην κλιματική κρίση και ανθρώπων της αγοράς σε 4 βασικές ερωτήσεις που βρίσκονται εδώ.

To whataboutheclimate δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του VouliWatch.

Για περισσότερες πληροφορίες, σχόλια, παρατηρήσεις επικοινωνήστε στο: a.kafetzis@eteron.org

Άλκης Καφετζής Υπεύθυνος έρευνας

Έχει σπουδάσει οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στα οικονομικά. Έχει διατελέσει βουλευτής και υφυπουργός, έχει εργαστεί ως οικονομολόγος καθώς και στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ειρήνη Γαϊτάνου Υπεύθυνη Στρατηγικής και Αντικτύπου
Ηλίας Χρονόπουλος Υπεύθυνος Ψηφιακής Στρατηγικής
Ναταλία Μπερσή Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ
Roleplay — Bracket Υλοποίηση ιστοσελίδας