258 – Π.Κουκουλόπουλος – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

[…]Όπως επισημαίνει και το ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμα του, το σοβαρότερο λάθος της κυβέρνησης είναι η βίαιη απολιγνιτοποίηση. Στην ουσία δεν πρόκειται για λάθος αλλά για συνειδητή πολιτική επιλογή. Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) της Ν.Δ., όπως και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι καθόλου πράσινο, όντας φτωχό στην εξοικονόμηση και ανύπαρκτο στις μεταφορές. Όσο για την απολιγνιτοποίηση καλύτερα να μιλάμε για αεριοποίηση, αφού για 20 χρόνια η χώρα θα είναι απόλυτα εξαρτημένη από το εισαγόμενο Φ.Α.

Είχαμε επισημάνει από την αρχή τις γκρίζες ζώνες της εξαγγελίας του κ. Μητσοτάκη για την απολιγνιτοποίηση, οι οποίες, δυστυχώς, δημιουργούν μια μαύρη τρύπα που οδηγεί την ενέργεια στα χέρια μεταπραττικών συμφερόντων και καθιστούν τη χώρα ουραγό στις διεθνείς εξελίξεις. Ένας τέτοιος θλιβερός απολογισμός δεν αξίζει στην Ελλάδα που έχει ουσιώδεις λόγους να πρωταγωνιστήσει στο μέτωπο της Κλιματικής Αλλαγής. Η πρόσφατη ενεργειακή κρίση, που δεν ήταν παροδική, απέδειξε ότι η επιλογή Μητσοτάκη είναι εθνικά επιζήμια και βέβαια για τον τόπο μας καταστροφικη […]

Η παραγωγή της ενέργειας στη νέα εποχή δεν μπορεί να είναι υπόθεση μιας ολιγαρχίας αλλά πρέπει να γίνει υπόθεση του κάθε πολίτη. Όσο αποφασιστικά οφείλουμε να δράσουμε στο μέτωπο της κλιματικής αλλαγής άλλο τόσο πρέπει να παλέψουμε στο άλλο μεγάλο μέτωπο των ανισοτήτων. Η Ενεργειακή Δημοκρατία είναι η μόνη πειστική απάντηση στις δυο κορυφαίες προκλήσεις της εποχής. Είναι ο σίγουρος δρόμος που οδηγεί στην επίτευξη των στόχων με λαϊκή συμμετοχή στα οφέλη και στις αποφάσεις και σηματοδοτείται με συγκεκριμένες καθαρές επιλογές, όπως:

■ Σοβαρές επενδύσεις στο δίκτυο μεταφοράς ώστε το βάρος ανάπτυξης των ΑΠΕ να κατανεμηθεί δίκαια και ισότιμα ανά περιοχή με σαφή κριτήρια. Στις 13 περιφέρειες μπορούν να τεθούν άνω και κάτω όρια και αντίστοιχα να αποκεντρωθεί η υποχρέωση στους Δήμους. Εγκαταστάσεις ΑΠΕ μεγάλης ισχύος πρέπει να χωροθετηθούν κεντρικά, με απόλυτη διαφάνεια και επαρκή διαβούλευση.

■ Απόλυτη προτεραιότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τον σιδηρόδρομο με ηλεκτροκίνηση.

■ Διευκόλυνση επενδύσεων ΑΠΕ από αγρότες για ενεργειακή κάλυψη της παραγωγής και χρήση γης υψηλής παραγωγικότητας μόνο από τους ίδιους.

■ Ενεργειακή αναβάθμιση όλων ανεξαιρέτως των δημόσιων κτιρίων και υποχρέωση των Δήμων να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες με ΑΠΕ.

■ Δημιουργία μεγάλων δημοτικών ενεργειακών κοινοτήτων με μέλη τους συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού με πρώτους αυτούς που είναι στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Τα νέα ζευγάρια για παράδειγμα μπορούν να εισπράττουν ένα ικανό ποσό για κάθε παιδί που φέρνουν στον κόσμο, όπως όλοι οι κατοικοδημότες 18-28 ετών ένα κεφάλαιο εκκίνησης ως προϊόν συμμετοχής στην ΕΚ.

■ Αποφασιστική προώθηση της αυτοπαραγωγής και της εξοικονόμησης ενέργειας για όλα τα νοικοκυριά, ακόμα και στις πολυκατοικίες, όπως εφαρμόζεται στην Ευρώπη. Τα οφέλη είναι πολλαπλασιαστικά από τη μόχλευση στην πραγματική οικονομία και το οικογενειακό εισόδημα μέχρι τη διείσδυση ηλεκτροκίνητων Ι.Χ.

■ Η άμεση εφαρμογή της εμβληματικής αυτής δράσης στα 80.000 κτίρια της Δυτικής Μακεδονίας σηματοδοτεί μια δίκαιη μετάβαση.

Η πρότασή μου είναι να κάνουμε τη Δυτική Μακεδονία προπύργιο ενεργειακής δημοκρατίας.

Μετά από όλα αυτά δε χρειάζεται νομίζω να σας πω τι πήγε λάθος με τη διαχείριση των δικτύων στον τόπο μας. Αυτό που έχει σημασία είναι τι κάνουμε από εδώ και πέρα, δεδομένου ότι είμαστε η μόνη περιοχή που έχει άπλετο χώρο στα δίκτυα μεταφοράς ο οποίος από τον Αύγουστο 2022 έχει δεσμευτεί για πέντε μεγάλες εταιρείες. Αποδεχόμενοι αυτή την πρωτοβουλία της Ν.Δ. σημαίνει ότι αποδεχόμαστε τη μετατροπή του τόπου μας σε πρίζα για Φ/Β και συνακόλουθα την ερημοποίηση του […]

Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει μια ολοκληρωμένη και ξεκάθαρη πρόταση που μπορεί να δώσει την αποτελεσματική και ενδεδειγμένη απάντηση, διασφαλίζοντας το μέλλον, χωρίς αναταράξεις και δυσμενείς επιπτώσεις με:

Σταδιακή και ομαλή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων που είναι απαραίτητες για την ευστάθεια του δικτύου τουλάχιστον μέχρι το 2030 και για την Πτολεμαΐδα V πέρα από το 2035.
Διατήρηση Ενεργειακού Brand Name της περιοχής με νέο περιεχόμενο, αυτό της ενεργειακής δημοκρατίας
Σύγχρονες υποδομές, με έμφαση στον πρωτογενή τομέα και το σιδηρόδρομο.
Ρήτρα Βιώσιμης Μετάβασης με καθολική εφαρμογή σε όλες τις κρατικές πολιτικές
Διασφάλιση των Τηλεθερμάνσεων
Πλήρης ανάπλαση εδαφών και περιβαλλοντική αποκατάσταση των τοπίων.
Μετεκπαίδευση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.
Ριζική αναβάθμιση του Πανεπιστημίου με ξενόγλωσσα τμήματα και μεταπτυχιακά.
Μετεγκατάσταση της Ακρινής
Ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο με πρωταγωνιστικό ρόλο των τοπικών και περιφερειακών αρχών στη διαμόρφωση του και συναίνεση των τοπικών κοινωνιών […]

Η ΔΕΗ με τη σημερινή μετοχική της σύνθεση ελέγχεται απόλυτα από το Ελληνικό Δημόσιο, Το πρόβλημα είναι ότι δεν λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, αλλά υπέρ του ολιγοπωλίου που κυριαρχεί στην ηλεκτρική ενέργεια της χώρας. Αυτό αποδείχτηκε στην πρόσφατη ενεργειακή κρίση όπου η ΔΕΗ έκανε ελάχιστα για τη συγκράτηση των τιμών του ρεύματος επιτρέποντας έτσι στο ολιγοπώλιο να συσσωρεύσει κέρδη δεκάδων δισεκατομμυρίων σε βάρος της κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας.