Στην επιτάχυνση των διαδικασιών έρευνας ως προς τους ελληνικούς ενεργειακούς πόρους, αλλά και στον ρόλο που ήδη διαδραματίζει στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αναφέρθηκε κατά το 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας, Νίκος Τσάφος.
Ως προς το πρώτο θέμα, επισήμανε ότι τον τελευταίο χρόνο έγιναν περισσότερα από όσα απέδωσαν οι συνδυασμένες προσπάθειες μιας ολόκληρης δεκαετίας. Ενδεικτικά ανέφερε ότι η έκταση της περιοχής (έρευνας), που καλύφθηκε σε ένα έτος, είναι 10-11 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της περιόδου 2013- 2021. «Τώρα οι εταιρείες έχουν τα δεδομένα και τα μελετούν. Είναι πρόωρο να καταλήξουμε σε συμπεράσματα, αλλά βλέπουμε ότι η απώλεια του ρωσικού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά σημαίνει ότι άλλοι πόροι θα πρέπει να διατεθούν σε αυτή, και υπό τις κατάλληλες συνθήκες, εάν έχουμε θετικά αποτελέσματα, γιατί να μην προέρχονται από την Ελλάδα;» είπε.
Σχετικά με το δεύτερο θέμα, της συμβολής της Ανατολικής Μεσογείου στην ενεργειακή ασφάλεια, ο κ.Τσάφος επικαλέστηκε στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, σύμφωνα με τα οποία στο πρώτο τρίμηνο του 2023 ο «νούμερο ένα» προμηθευτής της Ελλάδας σε Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG) ήταν οι ΗΠΑ, αλλά ο δεύτερος ήταν η Αίγυπτος. «Υπάρχουν πρόσθετοι πόροι στην περιοχή και νομίζω ότι θα βρουν τον δρόμο τους προς την αγορά» σημείωσε και πρόσθεσε ότι το όραμα για την περιοχή δεν στηρίζεται μόνο στους υδρογονάνθρακες, αλλά και στις ΑΠΕ και την ηλεκτρική ενέργεια.
Σήμερα, είπε, υπάρχουν τέσσερις αγωγοί που συνδέουν τη Βόρεια Αφρική με την Ευρώπη. Θα μπορούσαν να υπάρχουν όμως και ισάριθμα ηλεκτρικά καλώδια, κάποια από τα οποία θα μπορούσαν να διέρχονται από την Ελλάδα. Στο ερώτημα δε αν όλη αυτή η κινητικότητα γύρω από την ενέργεια θα βελτιώσει ή θα επιδεινώσει τις σχέσεις με την Τουρκία, ο κ.Τσάφος απάντησε: «Ελπίζουμε ότι το επίπεδο της εμπορικής συνεργασίας και των πρότζεκτ θα μπορούσε επίσης να παράγει πολιτικά μερίσματα και καλύτερες σχέσεις στην περιοχή».
Ερωτηθείς σχετικά με το πόσο προετοιμασμένη είναι η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τον ερχόμενο χειμώνα, είπε ότι η χώρα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι έξι μήνες ή έναν χρόνο πριν, μέσα από ενέργειες και μέτρα όπως η σημαντική μείωση της κατανάλωσης τόσο αερίου, όσο και ηλεκτρισμού και η αξιοποίηση των ΑΠΕ, αλλά δεν θα δηλώσει νίκη. Χρειάζεται, πρόσθεσε, «να συνεχίσουμε να αναζητούμε τρόπους για την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία των καταναλωτών». Επισήμανε δε, ότι πλέον η ενεργειακή ασφάλεια είναι ένα ζήτημα που δεν προσεγγίζεται μόνο με καθαρά εθνικούς όρους, αλλά και σε σχέση με τον τρόπο που η χώρα συνδέεται με τις άλλες αγορές. «Θα είμαστε σε επαγρύπνηση και ευέλικτοι» συνόψισε.