63 – Σ.Φάμελλος – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση αυτή η φημολογία και η προσπάθεια αναπαραγωγής της από τον κ.Λαζαρίδη. Υποθέτω ότι τα κάνουν όλα αυτά για να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα πετρέλαια στον Πρίνο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι δεν θα δοθούν νέες άδειες έρευνας ορυκτών καυσίμων. Δεν αναφέρεται στις άδειες εκμετάλλευσης που υπάρχουν. Αναφέρεται σε νέες περιοχές ή στην ανανέωση αδειών έρευνας, δεν αναφέρεται στην ανανέωση των αδειών εκμετάλλευσης.

Και το ξεκαθαρίσζω αυτό. Δηλαδή τι σημαίνει. Επειδή απεμπλέκεται η παγκόσμια κοινωνία από τα ορυκτά καύσιμα και η Ευρώπη και επειδή έχει μπει ο στόχος της κλιματικής ουδετερότητας για τον πλανήτη αλλά ειδικότερα για ευρωπαϊκά κράτη, κάτι το οποίο έχει υποστηρίξει και ο κ.Μητσοτάκης. Εκ των πραγμάτων για όρους οικονομικής βιωσιμότητας, αλλά και για όρους κλιματικής βιωσιμότητας φεύγουμε από τα ορυκτά καύσιμα. Δηλαδή τους υδρογονάνθρακες και τα στερεά καύσιμα. Πηγαίνουμε σε πράσινε ενέργεια και την εξοικονόμηση ενέργειας που είναι και ο μόνος κανόνας επιβίωσης του πλανήτη μας.

Εκτός των άλλων υπάρχει και ένα θέμα βιωσιμότητας για όλες αυτές τις εγκαταστάσεις αν πρόκειται να αρχίσουν τώρα τις έρευνες. Μιλάμε λοιπόν για νέες άδειες έρευνας ή για ανανέωση των αδειών έρευνας ώστε να συνεχίζεται η έρευνα, όχι η εκμετάλλευση. Στις περιοχές που υπάρχουν ήδη συμβόλαι εκμετάλλευσης άδειες έρευνας που μπορούν να προχωρήσουν σε εκμετάλλευση, εκεί δεν έχουμε πει ότι σταματάει. Εκεί έχουμε πει ότι θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος και της αδειοδότησης. Έτσι κι αλλιώς η παγκόσμια κοινωνία απεμπλέκται από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Και ο κ. Μητσοτάκης σε δήλωση του έχει πει ότι δε θα δοθούν νέες άδειες για νέα οικόπεδα.

[..]

Εμείς θα απαιτήσουμε να ενεργοποιηθούν οι συμβάσεις εκμετάλλευσης και να προχωρήσουν με την εργασιακή νομοθεσία σε εφαρμογή. Το μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή είναι να δουλεύουν οι εργαζόμενοι και να εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις τις υποχρεώσεις τους και αυτό το ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι αυτό που επιζητούμε. Το δικαιοσύνη παντού σημαίνει να υπάρχει επιχειρηματικότητα αλλά ταυτόχρονα να προστατεύονται και οι εργαζόμενοι και το περιβάλλον. Δυστυχώς με τον κ.Μητσοτάκη τακτοποιείται όχι όλη η επιχειρηματικότητα αλλά κάποιοι κολλητού του Μαξίμου, αλλά δεν εξυπηρετούνται ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε το περιβάλλον.