82 – A.Tσίπρας – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

Γιατί ήμουν εγώ αυτός ο οποίος υπέγραψα το 2019 τις συμφωνίες με ΕΧΟΝ MOBILE και TOTAL για τα νοτιοδυτικά της Κρήτης. Και έκτοτε, δύο από τα οικόπεδα αυτά, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες αποχώρησαν. Και βλέπουμε ότι αυτά τα 4 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει, έχει δημιουργηθεί μια μετατόπιση του κέντρου βάρους της συνολικής στρατηγικής και της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας στις ΑΠΕ. Άρα, εμείς τι λέμε: Λέμε ότι οτιδήποτε έχει υπογραφεί, θα πρέπει να προχωρήσουν οι έρευνες και αν υπάρχει να αξιοποιηθεί. Αλλά από δω και πέρα, θα πρέπει να κάνουμε στροφή, ουσιαστική στροφή στις ΑΠΕ. Που σημαίνει ότι θα πρέπει να ενισχύσουμε τις ενεργειακές κοινότητες, να ενισχύσουμε τα καλώδια διασύνδεσης, ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Αφρική, με τη Μέση Ανατολή. Θα πρέπει λοιπόν να αξιοποιήσουμε ένα μεγάλο πλούτο που δεν υποπτευόμαστε ότι έχουμε υποθαλάσσια αλλά τον έχουμε, που είναι ο αέρας, που είναι ο ήλιος, που είναι οι δυνατότητες της χώρας να γίνει πραγματικά ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος.

Νομίζω ότι καμία δύναμη πολιτική δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο. Ας μην ανησυχεί ο κ. Βελόπουλος. Πιστεύω ότι καμία πολιτική δύναμη δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί μια λογική συνεκμετάλλευσης πριν λυθεί η ουσιαστική διαφορά που έχουμε με την γείτονα και αφορά την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Τουλάχιστον πριν απ’ αυτό, καμιά πολιτική δύναμη δεν θα μπορούσε και δεν θα έπρεπε ν’ ανοίξει μια τέτοια συζήτηση. Πιστεύω λοιπόν ότι στο ζήτημα αυτό υπάρχει μια σαφής εθνική γραμμή, την οποία οφείλουμε να τηρήσουμε.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι μας ξημερώνει την επομένη των εκλογών στην Τουρκία, που είναι σε μια εβδομάδα περίπου από σήμερα, και αν θα επανεκλεγεί ο Ερντογάν ή αν θα έχουμε μια νέα κυβέρνηση και ποια θα είναι η γραμμή της σε σχέση με τα κρίσιμα εθνικά μας θέματα. Αν θα υπάρξει μια ηρεμία και μια θετική ατζέντα ή αν θα ξαναρχίσουμε το γαϊτανάκι της έντασης.