105 – Ν.Μπακογιάννη – ΝΔ

provide an attachment id!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα επενδύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ήταν και παραμένει μεγάλος στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, και η Ελλάδα βρίσκεται στις υψηλές θέσεις Ευρωπαϊκών χωρών που επενδύουν στις ΑΠΕ με απτά αποτελέσματα. Να θυμίσω πριν ένα χρόνο, η χώρα μας πέτυχε το 100% των αναγκών της για την ηλεκτροδότηση από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για μία ολόκληρη μέρα. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε πως η ενεργειακή και η οικονομική κρίση, καθώς και οι γεωπολιτικές αλλαγές που συντελούνται, επιδρούν στο χρονοδιάγραμμα και την δυναμική της ενεργειακής μετάβασης.

Συνεπώς, η Ελλάδα ως μια χώρα κλειδί σε μια περιοχή σημαντικής αξίας, ενεργειακά και πλουτοπαργωγικά, οφείλει να είναι στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, και η Κρήτη πρωταγωνιστεί στον στόχο αυτό. Προωθούμε την έρευνα κοιτασμάτων φυσικού αερίου, την κατασκευή νέων σταθμών εισαγωγής LNG, την αναβάθμιση του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, και τις διεθνείς διασυνδέσεις φυσικού αερίου.

Το επιθυμητό για μας είναι μια ισχυρή και σταθερή Ελλάδα που συνυπάρχει με ασφάλεια και συνεργασία με τους γείτονές της. Σε μεγάλο βαθμό, το έχουμε πετύχει με συμφωνίες και συμμαχίες με την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιταλία, και ευρύτερα με τις χώρες της Μεσογείου.

Η Τουρκία, δυστυχώς, παραμένει μια χώρα που βρίσκεται σε απόσταση από τους γείτονές της. Δεν συμμορφώνεται με κανόνες του διεθνούς δικαίου, δεν επιδιώκει την ειρηνική διευθέτηση διαφορών, και έτσι δεν αποτελεί μέρος της δυναμικής της περιοχής, όπως εκφράζεται από πολλά σχήματα συνεργασίας, πχ. τον East Med Gas Forum, το 3+1 Σχήμα Συνεργασίας.

Αυτή τη στιγμή λοιπόν δεν υπάρχει περιθώριο για συζήτηση συνεκμετάλλευσης καθώς απαραίτητη προϋπόθεση, είναι να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε ένα πλαίσιο διαλόγου για τις μεταξύ μας σχέσεις, το οποίο βέβαια θα έχει ως βάση το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες […]