94 – Α.Τσίπρας – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

[…] Πρώτα απ’ όλα, το ενεργειακό μίγμα της χώρας θα προχωρήσει ομαλά στη λεγόμενη απολιγνιτοποίηση. Όχι για να δώσουμε έμφαση στο φυσικό αέριο αλλά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Και θα μεταθέσουμε το χρόνο λήξης της 5ης Μονάδας στην Πτολεμαϊδα. Διότι, το ενεργειακό μας μίγμα δεν μπορεί να μην έχει λιγνίτη όταν έχει το ενεργειακό μίγμα της Γερμανίας λιγνίτη. Θα έχει μειωμένο, αλλά θα έχει στο 20%.

Θα ενισχύσουμε με Εθνικό Σχέδιο Μετάβασης, τους πόρους εκείνους, το Ταμείο Μετάβασης για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε νέες δουλειές και μια αναπτυξιακή προοπτική στον τόπο σας. Με ένα πλέγμα παρεμβάσεων και κινήτρων, και φορολογικών κινήτρων […] Επίσης, σχεδιάζουμε να δώσουμε ξανά πνοή στη μεγάλη μεταρρύθμιση των ενεργειακών κοινοτήτων που απαξίωσε η Νέα Δημοκρατία. Ο θεσμός των ενεργειακών κοινοτήτων δεν είναι για 10 μεγάλες επιχειρήσεις, για 10 μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, είναι για μικρές κοινότητες ενεργειακές που θα φτιάχνουν παραγωγοί, αγρότες, κτηνοτρόφοι, Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εκεί λοιπόν πρέπει να δώσουμε βάση. Η κυβέρνηση την απαξίωσε δίνοντας πρόσβαση στο δίκτυο, μόνο στους μεγάλους, κανένας μικρός δεν είχε τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση στο δίκτυο.

Το τέταρτο που θα κάνουμε, είναι ένας σοβαρός χωροταξικός σχεδιασμός για τις ΑΠΕ, ένας χωροταξικός σχεδιασμός που θα σταματήσει αυτή την αναρχία με τα φωτοβολταϊκά που ξεφυτρώνουν παντού δίχως έλεγχο, όριο και σχεδιασμό.

Και το τελευταίο για το οποίο δεσμευόμαστε, είναι να ξαναδώσουμε πίσω τις αγροτικές γαίες που πήρε η ΔΕΗ όλα τα προηγούμενα χρόνια στην τοπική κοινωνία, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για ν’ αξιοποιηθούν αναπτυξιακά, προς όφελος της τοπικής οικονομίας.

Αυτές είναι οι θέσεις και οι προτάσεις μας που έρχονται ν’ απαντήσουν στις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης, με το τρίπτυχο: αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχιας, της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας αλλά και της δίκαιης μετάβασης […]