Θεωρούμε ότι πρέπει να προχωρήσει με μεγάλη ταχύτητα η πράσινη μετάβαση, που σημαίνει να προχωρήσει η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα με έμφαση στην ηλεκτροπαραγωγή.
Όμως βάζουμε προτεραιότητα στην δίκαιη μετάβαση, που αφορά στην διάχυση των ανανεώσιμων πηγών σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, αγρότες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν αρκεί δηλαδή απλά να φτιάχνουμε πολύ μεγάλα έργα ανανεώσιμων πηγών, φαραωνικά έργα που τα έχουνε πολύ λίγες μεγάλες εταιρείες, αλλά αντίθετα να μπορέσουμε να κάνουμε κτήμα όσο το περισσότερο πολιτών την αυτοπαραγωγή, τη δυνατότητα δηλαδή και οι ίδιοι να συμμετέχουν στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, να έχουνε μια μικρή εγκατάσταση στο σπίτι τους, όπως ένα φωτοβολταϊκό στη στέγη ή να συμμετέχουν σε μια ενεργειακή κοινότητα.
Για παράδειγμα το πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στη στέγη εμείς θέλουμε να έχει πολύ μεγαλύτερη απήχηση. Σκεφτείτε πως τώρα βγήκε το πρόγραμμα, 18 μήνες από την έναρξη του ενεργειακού πολέμου και καλύπτει μόνο συγκεκριμένες περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν μονοκατοικίες και την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους εγκαταστάσεις. Δεν καλύπτει το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας, τη μεγάλη πλειοψηφία που ζουν σε διαμερίσματα, σε πολυκατοικίες. Επίσης το βλέπουμε αυτό και με τα προγράμματα εξοικονομώ που κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς, με μικρή παρέμβαση στις πολυκατοικίες, στα χαμηλά εισοδήματα και στην καταπολέμηση ενεργειακής φτώχειας. Το αποτέλεσμα είναι οι άνθρωποι που το έχουν περισσότερο ανάγκη και βρίσκονται κοντά στον κίνδυνο ενεργειακής φτώχειας να μη μπορούν να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους προγράμματα.
Βέβαια, για να προχωρήσει η δίκαιη πράσινη μετάβαση χρειαζόμαστε δίκτυα. Το ελληνικό δίκτυο είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό κορεσμένο για να υποδεχτεί τον όγκο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που απαιτεί η ενεργειακή μετάβαση. Η μειωμένη ανάπτυξη των δικτύων εξυπηρετεί τους λίγους και ισχυρούς που έχουν προνομιακή πρόσβαση στον ηλεκτρικό χώρο. Αντίθετα όσοι είναι εκτός του κάστρου, πολίτες και επιχειρήσεις, είναι τελικά αποκλεισμένοι από την αγορά ενέργειας. Πλήττεται δηλαδή η ενεργειακή δημοκρατία.
[…]
Οι έρευνες υδρογονανθράκων που έχουν ξεκινήσει στην Ελλάδα θα ολοκληρωθούν οδηγώντας ή όχι σε κάποιες νέες εξορύξεις. Όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε, το λένε και οι παγκόσμιοι οργανισμοί, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα πρέπει να προχωρήσει με γρηγορότερους ρυθμούς. Μάλιστα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, που ανακοίνωσε πριν αρκετά χρόνια τη χρυσή εποχή του φυσικού αερίου σαν καύσιμο μετάβασης, πριν λίγο καιρό ανακοίνωσε πως αυτή η εποχή πλησιάζει στη λήξη της.
Συνεπώς, ας προχωρήσουν οι έρευνες που τώρα διενεργούνται. Αλλά από εκεί και πέρα, δεν έχει νόημα να μιλάμε για νέες εκτεταμένες έρευνες. Η έμφαση πλέον θα πρέπει να είναι εκεί που την δίνουνε όλοι οι υπόλοιποι, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα ή ακόμα και οι πετρελαιάδες της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, που είναι στην πολλαπλή στήριξη εταιρειών και βιομηχανίας για να γίνουν πρωτοπόρες σε υλικά τεχνολογίες και υπηρεσίες πράσινου μετασχηματισμού. Το ίδιο προσπαθεί και η Ευρώπη. Νομίζω ότι πρέπει και στη χώρα μας να αξιοποιήσουμε τους ανθρώπινους, πολιτικούς, οικονομικούς πόρους για να βοηθήσουμε πραγματικά στην ανάπτυξη εγχώριας βιομηχανίας που θα βρεθεί στην πρωτοπορία της πράσινης μετάβασης, αντί να επιδοτούμε την επιβίωσή της
[…]
Στην Ελλάδα το μοναδικό εργαλείο αυτή τη στιγμή προώθησης της εξοικονόμησης ενέργειας, είναι το εξοικονομώ.
Μάλιστα είναι το εξοικονομώ του 2021, ενώ είμαστε στο Μάιο του 2023 και είναι ένα πρόγραμμα το οποίο είναι σε αδιέξοδο. Διότι ενώ ο στόχος είναι για 60.000 κατοικίες τον χρόνο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από τους 25.300 υποψήφιους δικαιούχους ενέκριναν μόλις 17.252, δηλαδή υπήρξε εγκατάλειψη άνω του 30% και μάλιστα σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς το ποσοστό της εγκατάλειψης πριν καν ξεκινήσουν οι εργασίες υπερβαίνει το 50% των δικαιούχων.
Εμείς λοιπόν λέμε ότι καλύτερη μορφή ενέργειας είναι αυτή η οποία δεν καταναλώνεται. Είναι αυτή η οποία εξοικονομείτε και θα έπρεπε να εφαρμόζεται η αρχή της ενεργειακής απόδοσης πρώτα. Η αρχή αυτή, σε εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή πολιτική , δίνει απόλυτη προτεραιότητα σε επενδύσεις που οδηγούν σε ενεργειακή εξοικονόμηση, όπως η αναβάθμιση κτιρίων, επιχειρήσεων και σε απαραίτητες υποδομές π χ. έξυπνοι μετρητές που ακόμα και σήμερα δεν υπάρχουν, έναντι άλλων επενδύσεων ενεργειακής προσφοράς.
Επιπλέον, η πρόταση είναι να μη υπάρχει μόνο ένα πρόγραμμα που βγαίνει μία φορά το χρόνο και αφορά κάποιους συγκεκριμένους δικαιούχους, αλλά ένα κύμα ενεργειακής αναβάθμισης, μέσα από συνεχώς ανοιχτά προγράμματα εξοικονομώ αυτονομώ για πολίτες, δήμους, επιχειρήσεις και νέους.