170 – Γ.Βαρουφάκης – ΜΕΡΑ25

provide an attachment id!

Οι εξορύξεις θέλουν τουλάχιστον 15 χρόνια μέχρι να αρχίσουν να παράγουν, αν παράγουν και όταν παράξουν δεν θα υπάρχει τιμή για πετρέλαια και φυσικά αέρια. Γιατί μέχρι τότε, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα είναι πολύ πιο φτηνές, άρα οι εξορύξεις δεν είναι λύση. Το μόνο πράγμα που προσφέρουν είναι γεωπολιτικές εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και καταστροφή του περιβάλλοντος.

Το μέλλον είναι οι πλωτές ανεμογεννήτριες μικρού μεγέθους οι οποίες, δεδομένης της έντασης του αέρα από τη Θράκη μέχρι τις Κυκλάδες, είναι σίγουρο ότι θα μπορούν να παράξουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να έχουμε πράσινο υδρογόνο.

Το θέμα με την χώρα μας είναι να μη χάσει την πράσινη βιομηχανική επανάσταση. Είναι μία τεράστια αποτυχία της κυβέρνησης ότι τα χρήματα αυτά από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν έχουν επενδυθεί όλα σε ένα πράσινο αναπτυξιακό σχέδιο όπως αυτό που προτείνει το ΜέΡΑ25.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία, ως πολιτικοί, να μη φοβόμαστε το πολιτικό κόστος. Το θέμα των εξορύξεων, που παρουσιάζεται σαν σωτηρία της χώρας, έχει ένα πολιτικό κόστος κι εμείς είμαστε διατεθειμένοι να το πάρουμε. Το παίρνουμε και προχωράμε.