249 – πολλαπλά πρόσωπα – ΚΚΕ

provide an attachment id!

[…] Παράλληλα την εικόνα αυτή συμπληρώνει το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, η συρρίκνωση των εργαζομένων με σταθερές εργασιακές σχέσεις στους σταθμούς και στα ορυχεία που απέμειναν, η γενίκευση των εργολαβικών εργαζομένων παντού και στις ΑΠΕ, η εντατικοποίηση και αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.

Η περιβόητη “πράσινη μετάβαση” αποδείχτηκε μετάβαση στην εντατικοποίηση και στα 12ωρα για τους εργαζόμενους, σε απαξίωση του εξοπλισμού και των μηχανημάτων, σε καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων. Ταυτόχρονα με την μετάβαση στα δυσθεώρητα κέρδη των “πράσινων” μονοπωλίων που πολιορκούν χωριά σαν την Καλαμιά, όπου οι κάτοικοι δίνουν μεγάλο αγώνα για να μην εγκατασταθούν τα φωτοβολταϊκά στην κυριολεξία μέσα στις αυλές των σπιτιών τους. Τα ίδια και στην Γαλατινή όπου το φωτοβολταϊκό πάρκο που σχεδιάζεται σε μία έκταση 27.000 στρεμμάτων θα έχει δυναμικότητα περίπου 40% πάνω από αυτή του ΑΗΣ Πτολεμαΐδα 5! Αντίστοιχα οι κάτοικοι της περιοχής της Σιάτιστας υπερασπίζονται το όρος Μπούρινος από τις ανεμογεννήτριες που αν και ….”πράσινες” κι αυτές θα μπουν μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natoura!

Κατά τα άλλα ο λαός μας βυθίζεται στην ενεργειακή φτώχεια, σκέφτεται πως θα ζεσταθεί, πως θα δροσιστεί, πως θα μαγειρέψει σε μία χώρα που κάτω από άλλες συνθήκες -με τον ίδιο στην εξουσία και την δική του διακυβέρνηση- θα μπορούσε να αξιοποιήσει σχεδιασμένα όλες τις μορφές ενέργειας που μπορεί να παράγει από τις εξορύξεις, τους λιγνίτες, τον αέρα, τον ήλιο, τα υδάτινα αποθέματα, προστατεύοντας το περιβάλλον, εξασφαλίζοντας φτηνή ενέργεια σε όλο το λαό και καλές συνθήκες δουλειάς στους εργαζόμενους του κλάδου».

Είναι κραυγαλέα η αντίφαση, στην καρδιά του ενεργειακού κέντρου της χώρας, να γίνονται μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις, τον χειμώνα που πέρασε, για το κόστος της θέρμανσης!

Και εδώ πρέπει να κάνει ο καθένας και η κάθε μια «ταμείο». Να στηρίξει τις δυνάμεις που από την πρώτη στιγμή προειδοποίησαν για τους πραγματικούς στόχους της απελευθερωμένης ενέργειας, για τους στόχους της πράσινης μετάβασης της ΕΕ. Προσπάθησε να οργανώσει την πάλη και αντίσταση των εργαζόμενων για να μη διαπραχθεί το έγκλημα της απολιγνιτοποίησης, για να μη μείνει κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα και θέρμανση, για να μη χάσουν οι κάτοικοι της περιοχής το «βιός» τους με την επέλαση των λεγόμενων «πράσινων επενδυτών”