Γιατί η ΕΕ, και κατά συνέπεια η Ελλάδα, δεν παίρνουν ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις ειρήνευσης στον πόλεμο στην Ουκρανία; Διότι κατά μήκος όλης της Ευρώπης και της ανατολικής πλευράς της χώρας μας, συνάπτουμε συμφωνίες κολοσσούς με τις ΗΠΑ με σκοπό να φέρουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο σε τεράστιες ποσότητες.
Η δυναμικότητα της Ευρώπης σε εισαγωγές LNG αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% σε βάθος δεκαετίας. Παράλληλα, όμως, οι περισσότερες αναλύσεις διαβλέπουν σταθερότητα ή ακόμη και ασθενή πτώση στη ζήτηση. Μέχρι το 2030, υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθεί περίσσευμα 250 δις κυβικών μέτρων, δηλαδή περισσότερο από το 50% της συνολικής ζήτησης.
Με λίγα λόγια «κατεβάσαμε τα βρακιά μας» στις ΗΠΑ. Πήραμε σαφή θέση στον πόλεμο της ενέργειας υπέρ των ΗΠΑ. Στην Ελλάδα σπρώξαμε το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης στις συμφωνίες μαζί τους και για να ανταποκριθούμε σε αυτές, φυσικά και δεν μας φτάνει μόνο η υποδομή φυσικού αερίου που υπάρχει στη Ρεβυθούσα. Τι κάνουμε; Γεμίζουμε τον Σαρωνικό κόλπο και την Αλεξανδρούπολη με πλωτές δεξαμενές, από τις οποίες, στη συνέχεια, το LNG θα πρέπει να μεταφερθεί στον τελικό προορισμό του μέσα από τον αστικό ιστό.
Εννοείται πώς για όλα αυτά καμία διαβούλευση δεν έγινε με τις τοπικές κοινωνίες. Οι κάτοικοι της Ελευσίνας έχουν ήδη εναντιωθεί στην άφιξη των φέρυ στο λιμάνι του Κρόνου και στην από εκεί μεταφορά με φορτηγά του LNG στην ενδοχώρα μέσα από την πόλη. Αυτές οι κινητοποιήσεις έκαναν τη Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Ελευσίνας ΑΕ να στραφεί σε άλλες λύσεις και να ξεσηκώσει επόμενη θύελλα αντιδράσεων στη Νέα Πέραμο. Το Δημοτικό Συμβούλιο των Μεγάρων αποφάσισε στις 14/5/2023 ότι δεν θα κάνει αποδεκτό το τελεσίγραφο της Ο.Λ.Ε. ΑΕ να περάσει το LNG από το παραλιακό τμήμα των Μεγάρων, ειδικά εφόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Στο ΜέΡΑ25 Συμμαχία για τη Ρήξη διεκδικούμε:
– Να πρωταγωνιστήσει η χώρα μας, μαζί με τα άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ, στις διαπραγματεύσεις ειρήνευσης στον πόλεμο στην Ουκρανία.
– Να μην υπάρξουν νέοι πλωτοί σταθμοί LNG.
– Να επενδυθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης με προσανατολισμό να γίνει η Ελλάδα το Μεσογειακό Κέντρο παραγωγής και διανομής πράσινου υδρογόνου.
Στο μεταξύ να ενισχυθούν εναλλακτικές μορφές ενέργειας φιλικές προς το περιβάλλον, όπως οικιακά φωτοβολταϊκά, θαλάσσιες ανεμογεννήτριες, κ.α., με δημόσιο σχεδιασμό, χωροθέτηση και δαπάνη και με σεβασμό στο φυσικό πλούτο.
Να ενδυναμωθούν με κάθε τρόπο οι ενεργειακές κοινότητες ευρείας βάσης.
Γιατί όλα μπορούν να είναι αλλιώς!