327 – Σ.Λιούζας – ΜΕΡΑ25

provide an attachment id!

[…] Διαμορφώνουμε όρους ώστε να διεκδικήσουμε τον τίτλο μιας από τις πιο “πράσινες” περιοχές της χώρας, συνθέτοντας τρία βασικά συστατικά στοιχεία: Ένα περιβαλλοντικό, ένα οικονομικό και ένα κοινωνικό.
Να βελτιώσουμε και αναδείξουμε τον μεγάλο φυσικό περιβαλλοντικό μας πλούτο (ορεινοί όγκοι – φυσικά ελεύθεροι από Βιομηχανικές εγκαταστάσεις ενέργειας, ποτάμια, μονοπάτια περιήγησης, Λίμνη Ορεστιάδας κολυμπήσιμη, βιολογικές παραγωγές τροφής!).
Προωθούμε επιχειρήσεις που παράγουν και επεξεργάζονται προϊόντα και είναι αφοσιωμένες και φιλικές προς το περιβάλλον. Επιδιώκουμε να γίνουμε και σημαντικό κέντρο παραγωγής «πράσινων» τεχνολογιών (π.χ. «υβριδικό Φωτοβολταϊκό Σύστημα Τριπαραγωγής»), καθως καλλιεργειών και κτηνοτροφίας, γιατί μια φιλική προς το περιβάλλον οικονομία περιλαμβάνει αναπόφευκτα και ποιοτικά αξιόλογα είδη διατροφής. Επεκτείνουμε δράσεις ανακύκλωσης. Risk analysis πιθανών περιβαλλοντικών καταστροφών λόγω βιοτεχνικής/βιομηχανικής λειτουργίας επιχειρήσεων (είναι ζεστό ακόμη το θέμα της επιμόλυνσης των πόσιμων νερών σε μεγάλες ζώνες στην ΠΕ Καστοριάς και ανοικτό το θέμα της επέλασης των βιομηχανικών εγκαταστάσεων ενέργειας στα βουνά μας και στα χωράφια). Επεξεργαζόμαστε, συμμετοχικά, μια οικονομική στρατηγική στην οποία κεντρικό ρόλο παίζει η προστασία του περιβάλλοντος […]Σχεδιάζουμε συνολικά για την ύπαιθρο, όχι μόνο για το καθ’ αυτό οικονομικό κομμάτι της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, αλλά συνολικά για τη ζωή των κατοίκων της υπαίθρου.
Η πολυλειτουργικότητα των οικονομικών δραστηριοτήτων εν γένει είναι η ουσία της ζωής στην ύπαιθρο μας.
Να μείνουν ή να επιστρέψουν οι νέοι κυρίως άνθρωποι στην ύπαιθρο προϋποθέτει μία συνολική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, την πρόσβαση σε ένα πλήθος υπηρεσιών και υποδομών πέρα από την εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των καλλιεργειών.
Κύριος στόχος μας είναι για τις νεότερες γενιές, να καλλιεργήσουμε ένα κλίμα μετανάστευσης προς το ζωτικό φυσικό χώρο της υπαίθρου. Η ανασυγκρότηση του κοινωνικού ιστού και η εξομάλυνση της πυραμίδας των ηλικιών, με παράλληλα ποιοτική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού αποτελούν μία αναγκαιότητα προκειμένου να μπορέσει να ξεφύγει η ύπαιθρος μας από το τέλμα της υποβάθμισης.