307 – Μ.Παπαδόπουλος – ΝΔ

provide an attachment id!

[…] Μετρήσιμη είναι και η πρόοδος στην ηλεκτροκίνηση, όπου τα σημεία φόρτισης πολλαπλασιάστηκαν από μόλις 58 το 2019, σε περισσότερα από 2.000, σήμερα, σε όλη την Ελλάδα. Στην ΚΥΑ που συνυπογράψαμε πρόσφατα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος προβλέπονται άλλα 8.000 σημεία φόρτισης πανελλαδικά προσεχώς με απώτερο στόχο, το 2030 η Ελλάδα να διαθέτει 25.000 φορτιστές.

Προσθέτω, επίσης ότι από 405 ταξινομήσεις αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων το 2018, φτάσαμε στις 4.731 το 2022 και έως τις αρχές Απριλίου ταξινομήθηκαν άλλα 2.045 νέα αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Η προώθηση της ηλεκτροκίνησης, άλλωστε, προβλέπεται υποχρεωτικά ως μια από αναγκαίες παρεμβάσεις σε κάθε Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που υποβάλλουν οι Δήμοι στο υπουργείο. Ο σχεδιασμός των αστικών παρεμβάσεων δεν γίνεται πλέον αποσπασματικά, αλλά κάθε πόλη οφείλει να ακολουθεί το μοντέλο της Βιώσιμης Κινητικότητας λαμβάνοντας μέριμνα για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ και τη χρήση ήπιων μέσων μεταφοράς όπως το ποδήλατο, με βάση και τον Οδηγό Δημόσιας Πολιτικής, που εκπονήσαμε.

Μαζί με την ηλεκτροκίνηση θέσαμε και τις βάσεις για την εισαγωγή του υδρογόνου ως καύσιμο μεταφορών με τη δημοσίευση της ΚΥΑ για τη λειτουργία των πρατηρίων υδρογόνου.

Η συνέχιση αυτής της προσπάθειας είναι αναγκαία για τον μετασχηματισμό του ενεργειακού μείγματος στις μεταφορές, όπου η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει.

Το ίδιο ισχύει και για τα υδατοδρόμια, όπου απλοποιήθηκε το θεσμικό πλαίσιο και εγκρίναμε περισσότερες από 10 αδειοδοτήσεις με σκοπό να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο που θα επιτρέψει τις ιδιωτικές επενδύσεις στα υδροπλάνα, ένα νέο μέσο που θα προσδώσει άλλη δυναμική στον χάρτη των μεταφορών της Ελλάδας.

Η πατρίδα μας, άλλωστε, μετατρέπεται σε έναν κόμβο σύγχρονων υπηρεσιών μεταφορών, γεγονός που αποδεικνύεται και από τη ριζική αναβάθμιση των επιδόσεων στην εφοδιαστική και τα logistics, με βάση την τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο σιδηρόδρομος συνδέεται με λιμάνια και ΒΙΠΕ και εκσυγχρονίζει το επίπεδο των υπηρεσιών του με έργα που ήδη υλοποιούνται είτε έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Η προεργασία που έχει γίνει θα καρποφορήσει τα επόμενα χρόνια υπό την προϋπόθεση να συνεχιστεί το έργο της σημερινής κυβέρνησης και να μην υπάρξει αβελτηρία και πισωγύρισμα.

Η Δυτική Μακεδονία αποτελεί την ενεργειακή πηγή της Ελλάδας για περισσότερο από μισό αιώνα και η μετάβαση στη μετά – λιγνίτη εποχή πραγματοποιείται με βάση το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα Ανάπτυξης της Περιφέρειας με ορίζοντα το 2030, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός.

Σκοπός είναι να αξιοποιήσουμε όλους τους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους για να εξασφαλίσουμε την ευημερία των κατοίκων της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας σε ένα καλύτερο περιβάλλον από το σημερινό.

Κονδύλια που υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ διοχετεύονται σε νέες, ποιοτικές θέσεις εργασίας, παραγωγή «πράσινης» και φτηνής ενέργειας και σε πρωτοπόρες χρήσεις της γης, που θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία στα προϊόντα της Δυτικής Μακεδονίας.

Επισημαίνω ότι στη Ζώνη Καινοτομίας που αναπτύσσεται με το Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο Πανεπιστημίου, θα αναπτυχθεί η πρώτη πιλοτική μονάδα παραγωγής Πράσινου Υδρογόνου, ενώ η οδική σύνδεση Τρίκαλα-Εγνατία του αυτοκινητόδρομου Ε65, που θα παραδοθεί το 2025, θα ανοίξει νέους δρόμους στο εμπόριο και στον τουρισμό.

Επιδίωξή μου είναι να συμβάλω με την εμπειρία μου ώστε όλες αυτές οι πρωτοβουλίες να αποδώσουν και να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα του ενεργειακού μετασχηματισμού εξασφαλίζοντας καλύτερες συνθήκες ζωής στους κατοίκους της Κοζάνης και ευρύτερα της Δυτικής Μακεδονίας […]