429 – πολλαπλά πρόσωπα – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

Η βασική προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας του κόμματος στο Αγρίνιο, όπου πραγματοποίησε και την εκδήλωση, ως προς τα θέματα του περιβάλλοντος είναι η δικαιότερη πράσινη μετάβαση, χωρίς να υπερισχύει στην μετάβαση αυτή το κέρδος και χωρίς να γίνονται «εκπτώσεις» σε ζητήματα περιβάλλοντος και κατ επέκταση κλιματικής αλλαγής στο βωμό του κέρδους.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση, από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησής της, άφησε το «στίγμα» της για την αντίληψή της για το περιβάλλον. Συγκεκριμένα διέκοψε τη δημιουργία των δασικών χαρτών και χαλάρωσε τα κριτήρια των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για μεγάλες επενδύσεις. Η πραγματική όμως επίθεση στη φύση ξεκίνησε, χρησιμοποιώντας την πανδημία ως ευκαιρία, για να ψηφίσει στη Βουλή το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο του Κ. Χατζηδάκη. Οι προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας εντάχθηκαν σε μια εντελώς νέα συνθήκη, καθώς το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Natura 2000, που όριζε την προστασία και την διατήρηση της φύσης, επί της ουσίας καταπατάται.

Πλέον, στις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 επιτρέπονται όχι μόνο βαριές επενδυτικές δραστηριότητες, όπως μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων, αλλά ανοίγει διάπλατα ο δρόμος της εμπορευματικής και τουριστικής εκμετάλλευσής τους. Ακόμα, ένα ανοιχτό πεδίο σύγκρουσης για εμάς αποτελεί και η ενεργειακή μετάβαση από τους υδρογονάνθρακες και το λιγνίτη σε μορφές πράσινης παραγωγής ενέργειας, ιδιαίτερα σε μια εποχή ενεργειακής κρίσης. Απέναντι στην μετάβαση μέσω των αγορών και της όξυνσης των ανισοτήτων, η Αριστερά προκρίνει τη στρατηγική της ενεργειακής δημοκρατίας και οριοθετεί τη μετάβαση με κοινωνικούς, συμμετοχικούς, τοπικούς και δημοκρατικούς όρους.

Συγκεκριμένα:

1) Κοινωνικής με τη διασφάλιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και της εργασίας ως βασικής συνιστώσας

2) Συμμετοχικής με την επιλογή της ισοδύναμης συμμετοχής των πιο αδύναμων στρωμάτων

3) Τοπικής με την ανάδειξη της τοπικότητας ως πεδίου σχεδιασμού και πραγμάτωσης της πράσινης μετάβασης

4) Δημοκρατικής καθώς θα διασφαλίζει τη συμμετοχή στη διαβούλευση και στη λήψη αποφάσεων όλων των κοινωνικών ομάδων και των τοπικών θεσμών» ειπώθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης, στην οποία τονίστηκε επίσης πως: «αναδεικνύεται η ανάγκη για δράση και αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον. Η προστασία και διαφύλαξη του περιβάλλοντος αποτελεί βασικό στοιχείο για να μπορεί ένας νέος άνθρωπος να ονειρεύεται ένα «υγιές» μέλλον».