427 – Δ.Κουτσούμπας – ΚΚΕ

provide an attachment id!

[…] Το κοινό τους πρόγραμμα δεν περιορίζεται στους φόρους. Εχει κι άλλα. Σημαντικό μέρος του είναι η στρατηγική της ΕΕ για τη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση», που από την πολλή «πρασινάδα» και την πολλή ευαισθησία για το περιβάλλον έχει βαφτίσει «φυσικό αέριο» το μεθάνιο και το έχει φέρει πρώτο στο μείγμα παραγωγής Ενέργειας στη χώρα μας, παρόλο που – μέχρι σήμερα – δεν υπάρχουν τέτοιες εγχώριες πηγές.

Εκεί εντάσσονται τα σχέδια για την εγκατάσταση του τερματικού σταθμού LNG, υγροποιημένου φυσικού αερίου, στο λιμάνι του Βόλου, σχέδια τα οποία έχουν ξεσηκώσει δικαιολογημένα τον λαό της πόλης. Οι δηλώσεις των υποστηρικτών της, ότι η επένδυση LNG θα φέρει εκατοντάδες θέσεις εργασίας, είναι το «δόλωμα» για να αποδεχτούν μια εγκατάσταση, από την οποία οι μόνοι που θα βγουν κερδισμένοι είναι τα αμερικανικά μονοπώλια και οι εφοπλιστές, ιδιαίτερα οι Ελληνες, που κατέχουν ένα μεγάλο ποσοστό των πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου αερίου παγκοσμίως.

Για την εγκατάσταση του τερματικού σταθμού LNG ενδιαφέρονται οι ΗΠΑ, που θέλουν να κερδίσουν τον ενεργειακό πόλεμο απέναντι στη Ρωσία, στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη, εκτοπίζοντας το ρωσικό φυσικό αέριο. Αυτό το σχέδιο στηρίζει και η ελληνική άρχουσα τάξη, που συμμετέχει στον ενεργειακό πόλεμο στο πλευρό του ΝΑΤΟ για να αναβαθμίσει τη θέση της και ταυτόχρονα υλοποιεί τις κατευθύνσεις της «πράσινης μετάβασης» της ΕΕ κυνηγώντας το μέγιστο κέρδος.

Τι έχει να κερδίσει όμως ο λαός της περιοχής; Γιατί να επωμιστεί τους πολλαπλούς κινδύνους της συγκεκριμένης επένδυσης; Κινδύνους πραγματικούς και όχι υποθετικούς. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εγκαταστάσεις LNG υπάγονται στην ευρωπαϊκή Οδηγία που αφορά τα βιομηχανικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης, ενώ αυτό που προβλέπεται είναι η ίδια η εταιρεία να ελέγχει τον εαυτό της.

Δεν είναι άγνωστα τα μεγάλα παρόμοια ατυχήματα στις ΗΠΑ, στη Νορβηγία. Γνωστοί είναι οι κίνδυνοι από τη μεταφορά με δεξαμενόπλοια του LNG, γνωστοί και οι κίνδυνοι ρύπανσης. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η διαρροή μεθανίου στις εγκαταστάσεις LNG συνιστά ένα πολύ πιο ισχυρό κλιματικό ρύπο απ’ το διοξείδιο του άνθρακα. Γνωστές είναι και οι αρνητικές συνέπειες στο θαλάσσιο περιβάλλον, στους υδροβιότοπους.

Γιατί, λοιπόν, να επωμιστεί ο λαός αυτούς τους κινδύνους; Γιατί να διακινδυνεύσουμε να θρηνήσουμε νέα Τέμπη; Μήπως θα εγγυηθεί την ασφάλειά μας το σημερινό κράτος του κεφαλαίου; Το ξέρουμε πολύ καλά αυτό το κράτος. Ξέρουμε ότι εμφανίζεται ανίκανο να ανταποκριθεί στις ανάγκες μας, ακριβώς γιατί είναι πολύ ικανό να υπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο. Το έμαθε ο λαός της Μαγνησίας απ’ την καλή και απ’ την ανάποδη, στις πλημμύρες στον Αλμυρό και στην Αγχίαλο το 2020, στην αδυναμία να καθαριστούν τα δάση και να διασφαλιστούν οι αντιπυρικές ζώνες, στην υποτυπώδη ύπαρξη της Επιθεώρησης Εργασίας.

Είναι μεγάλη κοροϊδία η λογική που λέει ότι αν κατασκευαστεί το τερματικό LNG στη Μαγνησία θα έχει ο λαός της πιο φθηνό φυσικό αέριο. Το φυσικό αέριο είναι χρηματιστηριακό προϊόν με διεθνή τιμή που αποτυπώνεται στο Χρηματιστήριο του Αμστερνταμ. Αλλωστε δεν έχουν φθηνότερη τιμή στο φυσικό αέριο οι κάτοικοι της Αττικής που βρίσκονται δίπλα στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.

Εξοργιστικό να παριστάνουν τους ευαίσθητους για το περιβάλλον ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
Μήπως όμως αξίζει να διακινδυνεύσουμε γιατί τάχα θα κερδίσουμε όλοι από την «πράσινη ανάπτυξη» της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Θυμηθείτε. Ηδη από τη δεκαετία του ’90 μας έλεγαν ότι μόλις υλοποιηθεί η στρατηγική της ΕΕ, η «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, θα διασφαλίσει φτηνό ρεύμα για τον λαό και άφθονες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.

Μετά μας διαβεβαίωσαν ότι οι επενδύσεις της «πράσινης μετάβασης» θα προστατεύσουν το περιβάλλον και ότι είναι ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα η απολιγνιτοποίηση. Να θάψουμε, δηλαδή, μια φτηνή πηγή παραγωγής Ενέργειας, που υπάρχει σε αφθονία στη χώρα μας, αντί να την αξιοποιήσουμε με πολύ πιο αυστηρά και σύγχρονα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος.

Τώρα μπορούμε δυστυχώς να απαντήσουμε, ποιος εξαπατούσε τον λαό και ποιος έλεγε την αλήθεια. Γιατί το ΚΚΕ προειδοποίησε από την πρώτη στιγμή για τους πραγματικούς στόχους αυτής της στρατηγικής και μπήκε μπροστά για να οργανωθεί η αντίσταση των εργαζομένων. Τα «δώρα» που έφερε στον λαό η υλοποίησή της είναι πλέον γνωστά σε όλους. Και δεν περιορίζονται στην ανεργία και τη φτώχεια που τσακίζει κόκαλα σε όλη τη Μαγνησία.

Η ενεργειακή ακρίβεια χτύπησε την πόρτα όλων των κρατών – μελών της ΕΕ. Η εκτίναξη της ενεργειακής φτώχειας αποτελεί την άλλη όψη των τεράστιων κερδών που αποκομίζουν τα «πράσινα αρπακτικά». Οσο για την προστασία του περιβάλλοντος, κατάντησε το πιο σύντομο ανέκδοτο. Γιγάντια φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα καταστρέφουν δασικές εκτάσεις και περικυκλώνουν ολόκληρα χωριά. Το πανάκριβο εισαγόμενο αμερικάνικο LNG, με πολλαπλά αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα τόσο κατά την εξόρυξη όσο και για τη μεταφορά και την αεριοποίησή του, βαφτίστηκε σε μια νύχτα «πράσινο».

Θα ήταν για γέλια, αν δεν ήταν εξοργιστικό, να μας παριστάνουν τους ευαίσθητους για το περιβάλλον η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί που τετραπλασίασαν το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο του οργανικού άνθρακα στα καυσαέρια των τσιμεντοκλιβάνων, προκειμένου να αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά η καρκινογόνα καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ εδώ στον Βόλο. Το μόνο πράσινο που γνωρίζουν όλοι αυτοί, η ΕΕ, το κεφάλαιο και τα κόμματα που το υπηρετούν, είναι το πράσινο του χρήματος και του κέρδους.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, πριν λίγες βδομάδες, εξέφρασε για μια ακόμα φορά τη στήριξή της στην αναφορά της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας και του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων, για τις δραματικές επιπτώσεις στη ζωή και την υγεία του λαού του Βόλου από την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλεί η καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, και καταφέραμε να παραμείνει η υπόθεση ανοιχτή.

Ο μόνος που σήμερα μπορεί να βάλει φραγμό στα σχέδια που υπολογίζουν τη ζωή του ως «κόστος» για το «όφελος των λίγων» είναι ο λαός. Ο λαός του Βόλου είναι ο μόνος που μπορεί, με τον μαζικό αγώνα του, να εμποδίσει τα σχέδια που εμπλέκουν την περιοχή σε επικίνδυνα μονοπάτια, που υποθηκεύουν το μέλλον του, κλείνοντας τα αυτιά του στις σειρήνες των πολιτικών εκπροσώπων του κεφαλαίου.

Για να είναι πιο αποτελεσματικός αυτός ο αγώνας, χρειάζεται να βγει πιο δυνατό το ΚΚΕ στις 25 Ιούνη. Γιατί η εναντίωση του ΚΚΕ σε αυτά τα σχέδια, όπως είναι ο τερματικός του LNG, δεν είναι συγκυριακή, δεν έχει «ναι μεν αλλά», δεν κρύβεται πίσω από το «να γίνει η περιβαλλοντολογική μελέτη να δούμε τι θα δείξει», ούτε το «να χωροθετηθεί το έργο σε άλλο σημείο», όπως λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Είναι καθαρή και ολόπλευρη, και εντάσσεται στην αντιπαράθεσή μας με το σύνολο της στρατηγικής της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης», της στρατηγικής της αναβάθμισης της χώρας ως κόμβου μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων, για τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης και των συμμάχων της και εις βάρος του λαού […]