472 – Α.Τσίπρας – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

Αναφερόμενος στον Τουρισμό ο Αλέξης Τσίπρα από το Ηράκλειο της Κρήτης τόνισε πως «παρά τη βαρύνουσα σημασία του για την εθνική οικονομία» ο τομέας αυτός «δυστυχώς δεν αποτελεί αντικείμενο συγκροτημένου πολιτικού σχεδιασμού».

Όπως εξήγησε αυτό «λειτουργεί εις βάρος της αναγκαίας εθνικής στρατηγικής για έναν τομέα που, κατά τα άλλα, χαρακτηρίζουμε ως «εθνικό πρωταθλητή» και ατμομηχανή της οικονομίας» της χώρας».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως σε «μια περίοδο κρίσεων, βαθιών αλλαγών αλλά και πρωτοφανών δημοσιονομικών δυνατοτήτων η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να αφήσει τον ελληνικό τουρισμό στον αυτόματο πιλότο».

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας: «Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής είναι ο ελληνικός τουρισμός σήμερα να παρουσιάζει ουσιαστικές δομικές ελλείψεις, ως προς τις υποδομές, τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, το θεσμικό πλαίσιο, που τον καθιστούν ολοένα και πιο αδύναμο παίκτη σε μία όλο και πιο ανταγωνιστική και σύνθετη διεθνή αγορά και «έρμαιο» των διεθνών γεωπολιτικών εξελίξεων».Παρακολουθείστε Live την ομιλία του:

Πέντε χαρακτηριστικά της νέας εθνικής στρατηγικής για τον Τουρισμό

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «χάραξη μίας νέας εθνικής στρατηγικής για τον ελληνικό τουρισμό».

«Πέντε είναι τα βασικά της χαρακτηριστικά» εξήγησε και ανέφερε:

Η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με τον καθορισμό κεντρικών στόχων σε εθνικό επίπεδο και εξειδικευμένων, διαφοροποιημένων στόχων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Η υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης της τουριστικής ανάπτυξης που να λαμβάνει υπόψη τη διασύνδεσή του με άλλους κρίσιμους κλάδους της εθνικής και τοπικής οικονομίας και ιδιαίτερα με τον πρωτογεννή τομέα.
Η μετάβαση των τουριστικών επιχειρήσεων σε ένα νέο μοντέλο διαχείρισης της ενέργειας και των απορριμμάτων καθιστώντας τες εθνικούς πρωταθλητές στην εξοικονόμηση και στην ιδιωκατανάλωση ενέργειας και μπολιάζοντας τες με την αρχή της «κυκλικότητας» σε όλα τα στάδια της παραγωγής και της κατανάλωσης του τουριστικού προϊόντος.
Η έμφαση στις ασφαλείς και πράσινες μεταφορές και υποδομές που αποτελούν προϋπόθεση της ανθρώπινης μετακίνησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως «Πεποίθησή μας είναι ότι ο ελληνικός τουρισμός είναι σήμερα σε θέση να κάνει το άλμα προς ένα πράσινο παραγωγικό μοντέλο. Οι διαθέσιμοι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης μας επιτρέπουν να σχεδιάσουμε ένα πιο φιλόδοξο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας σε ξενοδοχεία και μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις που να αποτελέσει το όχημα για την ανακαίνιση των χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον κλάδο» […]