482 – Μ.Τζελέπης – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

[…] Σήμερα, είναι επιτακτική η ανάγκη να υπερασπιστούμε τον Πρωτογενή τομέα και να τον θωρακίσουμε από την ενεργειακή κρίση. Οπότε πρέπει να γίνουν κάποιες στοχευμένες παρεμβάσεις. Γιατί είναι ο τομέας της Οικονομίας που μπορεί να παράξει πλούτο και να δώσει αντικείμενο εργασίας στον Δευτερογενή και Τριτογενή τομέα.

Αν υπήρχε σοβαρή εθνική στρατηγική, ο αγροτικός τομέας θα ήταν στην προμετωπίδα των δημόσιων πολιτικών.

Θα ήταν ο πυλώνας που θα στήριζε την Περιφέρεια, το εισόδημα και εν τέλει την ίδια τη δημογραφία […]

Θεωρώ ότι οι πολιτικές θα πρέπει να κινούνται σε δύο επίπεδα. Από τη μία πλευρά η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης είναι καίριας σημασίας. Να μπει ένα πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής, το οποίο θα βοηθήσει να μην εκτινάσσεται η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Και βέβαια να υπάρξει κάλυψη μέρους του κόστους των λιπασμάτων, που αφορά στο ποσό που αυξάνεται λόγω της αύξησης της ενέργειας.

Σίγουρα είναι πολύ κρίσιμο να εκμεταλλευτούμε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Οι ενεργειακές κοινότητες που θα αφορούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας να πολλαπλασιαστούν σε όλη την Ελλάδα, ώστε ό,τι και να συμβεί τα επόμενα χρόνια σε θέματα γεωπολιτικά, όπου μπορεί να δημιουργήσουν απόνερα στο κόστος παραγωγής, εμείς να έχουμε θωρακίσει το κόστος μας και έτσι να είμαστε ανθεκτικοί μακροπρόθεσμα.

Επίσης, είναι σημαντικό να ληφθούν άμεσα μέτρα για το αρδευτικό νερό για την διασφάλιση του φυσικού πόρου και της παραγωγής. Χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός για σύγχρονα αρδευτικά έργα, που θα εξοικονομήσουν το νερό και θα μειώσουν το κόστος παραγωγής. Επιπλέον, η νέα ΚΑΠ καθυστερεί χαρακτηριστικά να εφαρμοστεί με υπαιτιότητα της Νέας Δημοκρατίας και με ορατό τον κίνδυνο να χαθούν επιδοτήσεις. Οι τράπεζες δεν έχουν ενεργοποιήσει ούτε τα «ανοικτά δάνεια» ούτε την «Κάρτα Αγρότη».

Επομένως, είναι σαφές ότι χωρίς χρηματοδοτήσεις οι αγρότες δεν μπορούν να καλλιεργήσουν […]

Και βέβαια να μην λησμονούμε το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουν οι Σέρρες με τη Γεωθερμία. Συνολικά, στο Ν. Σερρών υπάρχουν πέντε (5) Γεωθερμικά Πεδία. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμιά αποφασιστική βούληση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ούτε της ΝΔ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ παλιότερα. Το δίχως άλλο, η αξιοποίηση της Γεωθερμίας θα μπορούσε να φέρει ανάπτυξη στον τόπο μας.