483 – Π.Πέρκα – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

[…] Από την πρώτη μέρα έχω αντιδράσει και έχω ασκήσει σκληρή κριτική για την πολιτική που εφαρμόζει η ΝΔ στη Φλώρινα, με μια απολιγνιτοποίηση απλή εξαγγελία, χωρίς κανέναν σχεδιασμό και χρονοδιάγραμμα που πηγαίνει συνεχώς μπρος πίσω και με τη state of the art κατάργηση της τηλεθέρμανσης, αγνοώντας τις ευρωπαϊκές τάσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενεργειακή μετάβαση μιας περιοχής που έδωσε φως σε όλη τη χώρα, αντιμετώπισε κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις, λόγω της μονοκαλλιέργειας του λιγνίτη και τώρα η Πολιτεία της οφείλει. Στο Πρόγραμμα μας λοιπόν έχουμε κατ’ αρχήν θεσμοθετήσει ρήτρα, για να καλύπτεται το έλλειμμα του ΑΕΠ και των θέσεων απασχόλησης, δηλαδή ό,τι χάνεται στη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης. Επίσης, το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που είχαμε συντάξει ως κυβέρνηση προέβλεπε απανθρακοποίηση σε ορίζοντα 15ετίας, με κάθε μονάδα λιγνίτη που θα έκλεινε, να αντικαθίστατο με ΑΠΕ.

Παράλληλα, από τα πιο εμβληματικά μας νομοσχέδια ήταν εκείνο για τις Ενεργειακές Κοινότητες, που εξασφαλίζουν την ενεργειακή δημοκρατία και τον πλουραλισμό στην παραγωγή ενέργειας, οι οποίες επί ΝΔ έχουν υπονομευτεί, αφού, ενώ η τοπική κοινωνία κινητοποιείται, συστήνοντας ΕΚΟΙΝ, δεν μπορούν να συνδεθούν, γιατί δεν υπάρχει ηλεκτρικός χώρος. Στο Πρόγραμμά μας περιλαμβάνονται επίσης τα φωτοβολταϊκά στέγης κι ένα ‘γενναίο’ Εξοικονομώ, πολλαπλάσιο για τις λιγνιτικές περιοχές, με σαφή χρηματοδότηση και προτεραιότητα στη σύνδεση, έτσι ώστε ο υπάρχων χώρος να μοιράζεται δίκαια, αλλά κυρίως να γίνουν καινούρια έργα.

Στο κομμάτι λοιπόν της ενεργειακής μετάβασης, εγώ θα πω ότι αν δεν είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, η Φλώρινα θα είναι ίσως από τις πιο αδικημένες περιοχές, γιατί πραγματικά το συγκεκριμένο θέμα το έχουμε αντιμετωπίσει με τεχνογνωσία, με ευαισθησία, με δημοκρατία και το έχουμε εξαντλήσει σε κάθε του σημείο […]