Political Party: ΜΕΡΑ25

Τέλος στις εξορύξεις και στις χερσαίες ανεμογεννήτριες.

Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και άμεση εισαγωγή πλαφόν στη λιανική στο 5% του μέσου κόστους παραγωγής ρεύματος.

Κάθε πολυκατοικία, κάθε γειτονιά, κάθε χωριό και μια ενεργειακή κοινότητα στο πλαίσιο νέας Ενιαίας Δημόσιας ΔΕΗ.

Εξοικονόμηση ενέργειας, δραστική μείωση της ποσότητας τσιμέντου, μετάλλων, πλαστικών που χρησιμοποιούμε στη βιομηχανία και πλήρης εξηλεκτρισμός των μεταφορών, της βιομηχανίας, της γεωργίας και της θέρμανσης.

Μετατροπή της Β. Ελλάδας στο Νο. 1 Μεσογειακό Κέντρο Παραγωγής & Διακίνησης Υδρογόνου με χρήση πλωτών ανεμογεννητριών στις ανοιχτές θάλασσες, εκτός ψαρότοπων και εκτός του οπτικού πεδίου των νησιωτών.

Δημιουργία μονάδων παραγωγής θαλάσσιων ανεμογεννητριών ειδικά προσαρμοσμένων στις συνθήκες των θαλασσών Αιγαίου και Αν. Μεσογείου.

Υποστήριξη τεχνολογιών μαζικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με τη δημιουργία μονάδων παραγωγής μπαταριών.

Βιομηχανική δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα, με προτεραιότητα περιοχές όπως η Πτωλεμαΐδα και η Μεγαλόπολη.

Παραγωγή Κρυογενούς Συμπιεσμένου Αέρα.

461 – Γ.Χαραλαμπάκης – ΜΕΡΑ25

provide an attachment id!

Τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου αποτέλεσαν έκπληξη ακόμη και για την νικήτρια ΝΔ ενώ παράλληλα αποτέλεσαν και σήμα συναγερμού για όσους και όσες έχουν πράσινη αντίληψη και αναγνωρίζουν στην Μητσοτάκης ΑΕ την αντίπαλη άποψη του νεοφιλελευθερισμού που “αξιοποιεί” καταστρέφοντας το περιβάλλον. Θυμόμαστε όλοι και όλες την σωτηρία που πρότεινε για τον Ερημίτη ο τέως και μελλοντικός πρωθυπουργός Μητσοτάκης προτείνοντας την λύση του χτισίματος. Τα κέρδη πάνω από όλα λοιπόν για τον νεοφιλελευθερισμό και αυτό το ξέραμε.

Οι ενθουσιώδεις δηλώσεις Γεωργιάδη για έναρξη αναθεώρησης του Συντάγματος στην επόμενη Βουλή, δεν αποκάλυψαν παρά την αναμενόμενη αυτοπεποίθηση της ΝΔ να αλλάξει την ελληνική κοινωνία όπως αυτή νομίζει, εφόσον έχει αυξημένο και αρκετό αριθμό βουλευτών/τριων. Όσο και αν έφυγαν από το προσκήνιο εσπευσμένα οι δηλώσεις αυτές , αυτό δεν έγινε παρά για επικοινωνιακούς λόγους και όχι γιατί δεν έχουν στην Μητσοτάκης ΑΕ την διάθεση να αναθεωρήσουν το Σύνταγμα, καθότι η εξουσία όταν μπορεί να κάνει κάτι, απλά το κάνει.

Ενώ λοιπόν το ενδιαφέρον για το τι μέλλει γενέσθαι με την αναθεώρηση τύπου ΝΔ, επικεντρώθηκε κύρια στην αλλαγή του Συντάγματος για να επιτραπεί η λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, δεν δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις συνταγματικές αλλαγές που αφορούν το περιβάλλον και ιδιαίτερα τα δάση. Δεν έχουμε ξεχάσει τις προσπάθειες αλλαγής του άρθρου 24 που στόχευαν στην απαξίωση των δασών αλλάζοντας ορισμούς για το τι σημαίνει δάσος, προκειμένου να εξαφανίσουν δασικές περιοχές και να τις δώσουν βορά στην οικοδόμηση. Άλλωστε τι άλλο μπορεί να θέλουν αυτοί και αυτές που καταστρέφουν περιοχές φυσικού κάλλους για να τοποθετήσουν βιομηχανικού τύπου ανεμογεννήτριες;

Το ΜέΡΑ25 δια στόματος του Γραμματέα του Γιάνη Βαρουφάκη το 2019, στην έναρξη της κοινοβουλευτικής περιόδου είχε θέσει το θέμα της Κλιματικής Κρίσης. Γνωρίζουμε ότι τα δάση παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην διατήρηση του κλίματος. Ως πράσινο,κοινοβουλευτικό κόμμα, μετά τις 25 Ιουνίου και την είσοδο μας στην Βουλή, θα είμαστε η φωνή που θα αντισταθεί στα σχέδια της Μητσοτάκης ΑΕ-και όχι μόνο αυτής- για την αναθεώρηση του Συντάγματος σε σχέση με τα δάση αλλά και σε σχέση με οποιοδήποτε περιβαλλοντικό ζήτημα. Θα είμαστε η φωνή που θα υπερασπιστεί τις ριζοσπαστικές, οικολογικές λύσεις για την Κλιματική Κρίση, όπως ακριβώς ήμασταν την προηγούμενη τετραετία.

463 – Πολλαπλά πρόσωπα – ΜΕΡΑ25

provide an attachment id!

[…] Παρά το αρνητικό για εμάς αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, φαίνεται να είναι κοινή πεποίθηση μεγάλου μέρους όσων δεν μας ψήφισαν ότι η δυνατή, ουσιαστική αντιπολίτευση απαιτεί την παρουσία του ΜέΡΑ25 στη Βουλή. Η επόμενη Βουλή έχει ανάγκη την αναμφισβήτητα ποιοτική, πραγματικά πλουραλιστική, σύγχρονη αριστερή, αποδεδειγμένα κινηματική, αυθεντικά οικολογική, ανιδιοτελή αντιπολίτευση που μόνο το ΜέΡΑ25 και η ευρύτερη ενωτική μας συμμαχία μπορεί να προσφέρει […] εδώ και τέσσερα χρόνια ενάντια στη λεηλασία της φύσης στο πλευρό των κινημάτων που βίωναν την καταστολή στο πετσί τους […] Πίσω από την κλιματική κρίση υπάρχουν πολιτικές που καταστρέφουν το περιβάλλον, όπως καταστρέφουν και την υγεία […] Γι’ αυτό χρειάζεται ένα κόμμα της Αριστεράς και της Οικολογίας στη Βουλή, για να δίνει φωνή σε αυτά τα κινήματα χωρίς να τα καπελώνει και για να κάνει πραγματικά μαχητική αντιπολίτευση, ο αγώνας για το περιβάλλον είναι ένας ταξικός πόλεμος, αυτή είναι η μόνη πραγματικά πράσινη πολιτική προσέγγιση.

471 – ΜέΡΑ25 Άρτας – ΜΕΡΑ25

provide an attachment id!

Στην σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας και της φτώχειας η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να παραχωρήσει έδαφος και θάλασσα στην διεθνή πετρελαιοβιομηχανία, να καταστρέψει το περιβάλλον και την τοπική οικονομία. Μαζί της και οι τοπικοί άρχοντες της αυτοδιοίκησης αρνούνται να ακούσουν τις τοπικές κοινωνίες και προχωρούν ακάθεκτοι στην υλοποίηση ενός σχεδίου που προδιαγράφει το μέλλον τόσο μαύρο όσο το πετρέλαιο.

Οι έρευνες κι εξορύξεις υδρογονανθράκων δεν έχουν καμία σχέση με την ήπια ανάπτυξη του τόπου. Σημαίνουν οικονομική καταστροφή και φτώχεια, παραχώρηση εδαφών και παραγωγής, αποσταθεροποίηση, τοξικά αέρια και απόβλητα, ρύπανση των νερών, αποψίλωση δασών, αλλοίωση τοπίων, αύξηση της σεισμικότητας, καταστροφή γεωργικής γης, βλάβες σε κτηνοτροφία, μελισσοκομία, αλιεία κλπ., κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Σε περίπτωση ατυχήματος, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην αγροτική-κτηνοτροφική παραγωγή θα είναι ανυπολόγιστες.

Η εμπλοκή της χώρας στο παγκόσμιο ενεργειακό παιχνίδι, που όπως βλέπουμε σήμερα σημαίνει και πολεμικές συγκρούσεις, όχι μόνο δεν εξασφαλίζει ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο και τον λαό, αλλά θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και την ίδια την ζωή.

Το Σάββατο 17 Ιούνη 2023 διαδηλώνουμε στα Γιάννενα μαζί με δεκάδες φορείς και συλλογικότητες και οργανώνουμε τον αγώνα

447 – ΜέΡΑ Ιωαννίνων – ΜΕΡΑ25

provide an attachment id!

Όπως έχουμε τονίσει αρκετές φορές οι εξορύξεις μόνο κόστος επιφέρουν και κανένα απολύτως όφελος για τους λαούς: Κόστος οικολογικό, κόστος οικονομικό (καθώς μόνο οι πολυεθνικές των πετρελαίων και των οπλικών εξοπλισμών κερδίζουν, την ώρα που η οικονομία καθηλώνεται στις τεχνολογίες του 20ου αιώνα αντί να στοχεύει στην Πράσινη Βιομηχανική Επανάσταση) και κόστος γεωπολιτικό, καθώς οι αγωγοί και τα τρυπάνια στις θάλασσες και στη στεριά δημιουργούν λαμπρό πεδίο δόξας για όποιον έχει να κερδίσει, οικονομικά και στρατηγικά, από την αύξηση των εντάσεων. Όμως αυτά είναι ψιλά γράμματα για πολιτικές που δίνουν ως συνήθως διαπιστευτήρια στα αφεντικά τους πουλώντας ενεργειακά φύκια για μεταξωτές κορδέλες

456 – – ΜΕΡΑ25

provide an attachment id!

[…] Συνοδεύει τα σχέδια της ΝΔ για συνολική αναθεώρηση του Συντάγματος υπέρ της ολιγαρχίας, για να ξηλωθεί και η τελευταία προστασία του περιβάλλοντος και των κοινωνικών κατακτήσεων […]

446 – πολλαπλά πρόσωπα – ΜΕΡΑ25

provide an attachment id!

Τη Δευτέρα 12 Ιουνίου και ώρα 20:30 στο Θεατράκι της Φωκίωνος Νέγρη θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη «Κλιματική κρίση: Φύση vs. Κέρδος».

439 – Η.Διώτη – ΜΕΡΑ25

provide an attachment id!

[…] Τέσσερα χρόνια τώρα αυτό που υποχώρησε
περισσότερο είναι η πολιτική
συζήτηση για τα ζητήματα που είναι ταυ
τοτικά για την Αριστερά Αυτή η αναγκαία
συζήτηση αντικαταστάθηκε από έναν αδικαιολόγητο
ανταγωνισμό για το ποιος θα
κερδίσει τους κεντρώους ψηφοφόρους
τους νοικοκυραίους για το ποιος θα
διαχειριστεί καλύτερα την ένδεια της
κοινωνίας Τέσσερα χρόνια με τα δύο σε
συνθήκες καραντίνας φόβου και ανα¬
σφάλειας στα οποία επλήγησαν συλλογικά
και ατομικά δικαιώματα με νομοθετήσεις
νύχτα με συμβάσεις που ανανέωσαν
ή ολοκλήρωσαν παραχωρήσεις
δημόσιας περιουσίας ήταν ελάχιστες/οι
όσοι και όσες μίλησαν για αυτά και άλλα
ζητήματα που βρίσκονται στον πυρήνα
μιας ριζοσπαστικής οικολογικής εξισωτικής
Αριστεράς αποτελώντας την
προμετωπίδα της και ενώνοντας την με τα
κινήματα και τις συλλογικές διεκδικήσεις
Ποιος θυμάται την υπόθεση των Σκουριών
στη Χαλκιδική με την εταιρεία Ελληνικός
Χρυσός να τρίβει τα χέρια της
για τη σύμβαση μέσω της οποίας τις παραχωρούνται
ολόκληρες εδαφικές περιοχές
και δανειοδοτείται για να ολοκληρώσει
μια οικολογική καταστροφή
Ποια μιλά για αυτό που συμβαίνει ακόμα
στη Φυλή και για την ανάγκη ενός σχεδίου
εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων
που να μην οδηγεί στην καταστροφική
για το περιβάλλον καύση τους
Ποιος αναδεικνύει μαζί με το ενεργό κίνημα
στον Βόλο το έγκλημα της ΑΓΕΤ
που καίει αδιευκρίνιστου μεγέθους ποσότητες
σκουπιδιών και παίρνει συνεχείς
ανανεώσεις της άδειας λειτουργία της
σκορπώντας τον θάνατο στην περιοχή
Ποια αντιτίθεται στο εξορυκτικό μοντέλο
στη συνέχιση των σεισμικών ερευνών
στο να γίνει η ηπειρωτική χώρα ένα
απέραντο εργοτάξιο
Και τέλος ποιοι και ποιες βάζουν το ζήτημα
της κλιματικής κρίσης στο τραπέζι
θεωρώντας ότι αυτή είναι το αποτέλεσμα
ενός παρασιτικού μοντέλου ενός αγριεμένου
καπιταλισμού σε κρίση ο οποίος
για να δημιουργήσει υπερκέρδη χωρίς κοινωνικό
αντίκρισμα σπατάλα εργασία
χρήμα και πόρους του δημοσίου αδιαφορώντας
για το περιβάλλον έναν κρίσιμο
συντελεστή της παραγωγής και βασικό
παράγοντα της ποιότητας ζωής
Στα σχεδόν τέσσερα χρόνια που βρέθηκε
στη Βουλή το ΜέΡΑ25 υπερασπίστηκε
με τους μόλις 6 βουλευτές και βου
λεύτριες του αυτήν την ατζέντα με συνέπεια
και αξιοπρέπεια Ακόμα και ο πιο
κακόπιστος δεν μπορεί να αμφισβητήσει
ότι υπήρξε μια έντονη αντιπολιτευτική
αριστερή φωνή στο κοινοβούλιο απέναντι
στην κυβέρνηση και στα αντιπεριβαλ
λοντικά της σχέδια
Ανέδειξε τα ζητήματα της πολιτικής οικολογίας
και έφερε τη φωνή των περιβαλλοντικών
κινημάτων στο προσκήνιο
Ανακατεύτηκε με τις λιγοστές δυνάμεις
του συμμετέχοντας στις συλλογικές αντιστάσεις
για τις ΑΠΕ σε Εύβοια Άγραφα
Νότιο Πήλιο για την καύση των απορριμμάτων
σε Μαγνησία και Φυλή για τους
πλημμυροπαθείς στην Καρδίτσα για τη
διάσωση του Ερημίτη για τις εξορύξεις
στην Ήπειρο και τόσα άλλα […]

425 – Α.Γιαννουλάκη – ΜΕΡΑ25

provide an attachment id!

Ανοίξαμε δύσκολα θέματα, θέσαμε θέματα ΒΟΑΚ, υπερτουρισμού, διαχείρισης παραλιών, καύσης σκουπιδιών, εξορύξεων. Ζητάμε ανάπτυξη με πρόταγμα των άνθρωπο, δημόσια χρηματοδότηση για φωτοβολταϊκά σε κάθε νοικοκυριό όχι ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των ΒΑΠΕ

381 – πολλαπλά πρόσωπα – ΜΕΡΑ25

provide an attachment id!

[…] Στόχος μας είναι να χτυπήσουμε μια μεγάλη καμπάνα για την πόλη. Μιλάμε για μια πλωτή εξέδρα που χωροθετείται μόλις 3 χλμ από τις ακτές της Θεσσαλονίκης, όταν αντίστοιχη μονάδα που λειτουργεί στην Αλεξανδρούπολη απέχει 17 χλμ από το λιμάνι της πόλης […] Ένα ατύχημα στις εγκαταστάσεις μεταφοράς, μεταφόρτωσης και αποθήκευση LNG μπορεί να γίνει ακόμη και σε χώρες με μεγάλη τεχνογωνσία, Ποια η ιδιαιτερότητα στη Θεσσαλονίκη που μας κάνει να αισθανόμαστε ασφαλείς; […] είναι προφανές γιατί το προχωράνε τώρα εν μέσω εκλογών, αυτό κάνει προφανή τη δική μας επιμονή να το κάνουμε θέμα. Ολοι οι υποψήφιοι, κόμματα και πρόσωπα, πρέπει να πάρουν θέμα για αυτό το βασικό θέμα ζωής ή δυστυχήματος σε αυτή την πόλη. Αν όχι για αυτό, τότε για ποιο; […] Σήμερα γινόμαστε κομιστές του θέματος, του τι ακριβώς προτίθενται να κάνουν στην ήδη επιβαρημένη περιβαλλοντικά Θεσσαλονίκη […] Πρέπει να ξανασκεφτούμε σε αυτό το πλαίσιο τι σημαίνει η επαναφορά του δημοσίου ελέγχου στη ΔΕΗ, τι σημαίνει ο δημόσιος έλεγχος της ενέργειας στη χώρα […] Η εγκατάσταση αυτή που είναι εγκατάσταση SEVESO πρόκειται να κατασκευαστεί σε μια ήδη επιβαρημένη περιοχή, στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

397 – – ΜΕΡΑ25

provide an attachment id!

Ήταν τέτοιες μέρες πριν από τρία χρόνια όταν την Ημέρα του Περιβάλλοντος ακτιβιστές στο Ηράκλειο «ανακαίνισαν» το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης σε… «Γραφείο Διεκπεραίωσης Αντιπεριβαλλοντικών Έργων και Καταστροφής Φυσικού Πλούτου». Όσα συνέβησαν χθες, Τετάρτη, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος επιβεβαιώνουν πόσο δίκιο είχαν όσοι οργάνωσαν και συμμετείχαν σε εκείνη την κινητοποίηση.

Αυτή τη φορά ευνοημένος από την εξυπηρέτηση των αιρετών της Κρήτης ήταν και πάλι η ΤΕΡΝΑ του κυρίου Περιστέρη και του κ. Γουρζή, πεθερού του κ. Γεραπετρίτη, για το έργο «Υβριδικό Αμαρίου», που με τόσο πάθος προωθεί η Μητσοτάκης Α.Ε.

Στο έργο προβλέπεται το φύτεμα 17 τεράστιων ανεμογεννητριών (ύψους 140μ. και φτερωτής 90 μ.) στα βουνά της Σητείας, την ώρα που ο τόπος είναι ήδη υπερκορεσμένος με 149 ανεμογεννήτριες εν λειτουργία, τις περισσότερες από κάθε άλλο δήμο της Κρήτης. Η δικαιολογημένη οργή που εξέφρασαν στη συνεδρίαση οι κάτοικο, οι αποδείξεις που παρουσίασαν για το εύρος της σχεδιαζόμενης καταστροφής, οι ομόφωνες αρνητικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας, η προηγούμενη ακύρωση του έργου από το ΣτΕ χωρίς να έχουν αναιρεθεί οι λόγοι που την επέβαλαν και η πάνδημη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας δεν στάθηκαν ικανοί λόγοι για να αποτρέψουν την, προαποφασισμένη όπως φάνηκε, θετική εισήγηση της Περιφέρειας για τη νέα ΜΠΕ του έργου.

Ακόμα πιο εξοργιστικό είναι το γεγονός ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος, προκειμένου να κάνει τα χατίρια της ΤΕΡΝΑ, απέρριψε ακόμα και την εισήγηση των δικών της περιβαλλοντολόγων και των υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας που εξέφρασαν ξεκάθαρα αρνητική θέση για το έργο. Ετσι έδωσαν θετική γνωμοδότηση «ξεγλιστρώντας» με τρεις ασήμαντες και προσχηματικές επισημάνσεις (αστερίσκους) που καθόλου δεν επηρεάζουν αυτή καθαυτή την απόφαση του οργάνου.

Την «δια της διολισθήσεως» τακτική έγκρισης της επερχόμενης καταστροφής για τη Σητεία καυτηρίασε στην παρέμβασή του ο υποψήφιος βουλευτής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη και επικεφαλής της παράταξης «Ξαστεριά – Ανατροπή στην Κρήτη» Μιχάλης Κριτσωτάκης εκφράζοντας τη σαφή και αδιαπραγμάτευτη στήριξη στον δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Σητείας.

Σε πολιτικό επίπεδο, η σύμπλευση των παρατάξεων ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας που αποτυπώθηκε σε αυτήν όπως και σε άλλες αντιπεριβαλλοντικές αποφάσεις της Περιφέρειας Κρήτης δείχνει περίτρανα γιατί η φωνή του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη είναι αναγκαία στη Βουλή, στις μάχες που έρχονται για το δίκιο των τόπων και των ανθρώπων, κόντρα στα συμφέροντα της ολιγαρχίας και απέναντι στους διάφορους πρόθυμους για κάθε είδους… εξυπηρετήσεις