Regions: Ημαθία

451 – Α.Βεσυρόπουλος – ΝΔ

provide an attachment id!

Ο κ. Βεσυρόπουλος αναφερόμενος «στην Ελλάδα που αλλάζει», αναφέρθηκε σε στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι σταδιακά αυξάνεται το ποσοστό κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της χώρας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Αυτό, μακροπρόθεσμα, σημαίνει μείωση των τιμών της ενέργειας και κυρίως της κατανάλωσης.

Μετά τις εκλογές μάλιστα η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα διαμορφώσει το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για την ανάπτυξη ανανεώσιμων υποδομών παραγωγής ενέργειας.

Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατία για την Πράσινη Ελλάδα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

Το μεγάλο στόχο, μέσα σε 6 χρόνια το 80% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Την ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών για λιγότερη κατανάλωση ενέργειας όλες τις εποχές του χρόνου.
Την υλοποίηση προγραμμάτων «Εξοικονομώ»,
«Αλλάζω θερμοσίφωνα» και
«φωτοβολταϊκά στέγης», προκειμένου να μπορούν τα νοικοκυριά να καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες.

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη διέθεσε 12 δις ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Παράλληλα έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο της για την ενεργειακή μετάβαση, με τον νέο κλιματικό νόμο που ορίζει το θεσμικό πλαίσιο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τη σταδιακή μείωση των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με σκοπό την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας το 2050.

Στη νέα τετραετία το σχέδιο αυτό θα προχωρήσει με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς και θα δοθεί η δυνατότητα σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις να καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες μέσα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» τόνισε ο κ. Βεσυρόπουλος υπογραμμίζοντας ότι η εντολή προς τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρέπει να είναι καθαρή και ισχυρή στις 25 Ιουνίου.

235 – Φ.Καρασαρλίδου – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

Δύο ζητήματα κυριάρχησαν στον δημόσιο διάλογο κατά την διάρκεια της θητείας μου έως και σήμερα. Η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο Βέρμιο και η επίθεση ενάντια στο δημόσιο αγαθό, το νερό.

Το Βέρμιο έχει ήδη εγκατεστημένα 84 MW, ενώ σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση πρόκειται να προστεθούν ακόμα 315 MW. Υπενθυμίζω:

Το Βέρμιο είναι περιοχή NATURA.
Το εκμεταλλεύσιμο αιολικό δυναμικό του είναι χαμηλό.
Έχει ανεπτυγμένο -και με πολλές ακόμη δυνατότητες- ορεινό και φυσιολατρικό τουρισμό.
Φιλοξενεί δύο από τα πιο δυναμικά χιονοδρομικά κέντρα, το Σέλι και τα 3-5 Πηγάδια.
Έχει δυναμική κτηνοτροφία ποιμενικής εκτροφής.
Είναι ένα ομαλό και εύκολα προσβάσιμο βουνό με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, ορνιθοπανίδα, ενώ είναι και πέρασμα αποδημητικών.

Έχω καταθέσει Ερώτηση προς το ΥΠΕΚΑ ζητώντας:

Τη μη εγκατάσταση επιπλέον ανεμογεννητριών στο Βέρμιο, με μοναδικό κριτήριο το χαμηλό κόστος μεταφοράς του ενεργειακού φορτίου στα υπάρχοντα δίκτυα της ΔΕΗ.
Την άμεση ολοκλήρωση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ, με δίκαιη ισοκατανομή των ανεμογεννητριών και ανάλογα με τη φέρουσα ικανότητα κάθε τόπου, μέχρις συμπλήρωσης του στόχου του ΕΣΕΚ των 7.000 MW.
Την αναστολή των μέχρι σήμερα δοθεισών αδειών παραγωγής και αυτών που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα στη ΡΑΕ. Η χορήγηση των αδειών πρέπει να γίνει ολοκληρωθεί το Χωροταξικό Σχέδιο για τις ΑΠΕ.
Την ανάπτυξη των Ενεργειακών κοινοτήτων, με έμφαση στα μικρά υδροηλεκτρικά για το Βέρμιο, αξιοποιώντας το πλούσιο υδάτινο δυναμικό.
Η επίτευξη του εθνικού ενεργειακού στόχου αξιοποίησης της αιολικής ενέργειας οφείλει να γίνει με το ελάχιστο περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος. Χωρίς φαραωνικές εγκαταστάσεις, που με πρόσχημα το «πρασίνισμα» καταπατούν και καταστρέφουν τη φυσική κληρονομιά μας. Με μικρής κλίμακας εγκαταστάσεις ΑΠΕ που αποδίδουν ενεργειακό όφελος στους δήμους, ελέγχονται από τους πολίτες, είναι συμβατές με το περιβάλλον. Με τις ενεργειακές κοινότητες που θεσπίσαμε & παραμένουν απενεργοποιημένες.

Η πραγματικότητα που σχεδιάζεται για το Βέρμιο μας θέτει όλους προ των ευθυνών μας.

Ενημερωνόμαστε, παίρνουμε θέση, κινητοποιούμαστε.

77 – Φ.Καρασαρλίδου – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

Η κλιματική κρίση ήρθε για να μείνει και επιβάλει προσαρμογή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ στα νέα δεδομένα. Ξεκάθαρος και σύγχρονος Κανονισμός, με διαφανή διαδικασία αποζημίωσης.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δρομολόγησε την διαδικασία και έφτασε μέχρι και την προκήρυξη της αναλογιστικής μελέτης, που θα αποτύπωνε τις αλλαγές που απαιτούνται. Με προβλέψεις για τις νέες καλλιέργειες και τα πάγια αιτήματα γεωργών και κτηνοτρόφων για διεύρυνση των ζημιογόνων αιτίων.

[…]

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεσμεύεται για τις παρακάτω αλλαγές, άμεσα:

Αύξηση κρατικής χρηματοδότησης στο επίπεδο της διμερούς χρηματοδότησης (όσα εισπράττει από ασφαλιστικές εισφορές, άλλα τόσα θα συνεισφέρει ο κρατικός προϋπολογισμός).

Δημιουργία Ταμείου Κρίσης, με ευρωπαϊκά κονδύλια, για κάλυψη ζημιών εκτός ασφάλισης ΕΛΓΑ και ΚΟΕ, λόγω κλιματικής κρίσης.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για κάλυψη κενών θέσεων.

Αλλαγή κανονισμού ασφάλισης με βάση τα δεδομένα των αναλογιστικών μελετών.

Θεσμοθέτηση ελαφρύνσεων σε αυτούς που δεν παθαίνουν ζημιές συχνά (bonus malus), για πιο δίκαιες εισφορές.

Ενιαίο ασφάλιστρο για τις βασικές καλύψεις και επιπλέον προαιρετική ασφάλιση λόγω επικινδυνότητας ή ειδικών συνθηκών.

Θεσμοθέτηση προκαταβολών σε μεγάλες ζημιές.

Εξέταση συμψηφισμού εισφορών και αποζημιώσεων σε μεγάλες ζημιές και συνεπείς ασφαλισμένους.

Ένταξη της κτηνοτροφίας στο υπομέτρο 5.1 με χορήγηση εμβολίων και μεθόδων προστασίας από άγρια ζώα.

[…]