Regions: Ηράκλειο

474 – Σ.Μαμουλάκης – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

[…]Σήμερα, εκ των πραγμάτων για την χώρα μας η στροφή προς ένα μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που να δίνει έμφαση στην θεματική εξειδίκευση εντός μιας συνολικής στροφής της ελληνικής οικονομίας προς την πράσινη ανάπτυξη, νομίζω ότι είναι μονόδρομος. Για εμάς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται η στροφή προς την εξοικονόμηση ενέργειας στον τουρισμό, η αναγκαιότητα διασύνδεσης της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό με όρους κυκλικής οικονομίας, η αναγκαιότητα διάχυσης του πρότυπου της ιδιωπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και η στροφή προς μορφές θεματικού τουρισμού[…]

481 – Χ.Μαμουλάκης – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

[…] Τί θα μπορούσε λοιπόν να αλλάξει στην κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και συνολικά των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων από μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Στην πρόσφατη παρουσίαση του προγράμματός μας παρουσιάσαμε τρία διαφορετικά ταμεία που θα μπορούσαν να προκύψουν από τον εξορθολογισμό της κατανομής των δαπανών που προκρίνει η Νέα Δημοκρατία. Α) Το Ταμείο Βιομηχανίας και Νέων Τεχνολογιών αποσκοπεί στην ενίσχυση κλάδων με ισχυρή προστιθέμενη αξία και διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες. Β) Το Ταμείο Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας αποσκοπεί στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων και των αυτοαπασχολούμενων ελεύθερων επαγγελματιών και Γ) το Ταμείο Ενεργειακής Δημοκρατίας αποβλέπει στη χρηματοδότηση όλων των δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και την προώθηση της αποκέντρωσης της παραγωγής ενέργειας σε νοικοκυριά, ΜμΕ, Αγρότες, Ενεργειακές Κοινότητες κλπ. Παράλληλα η εξοικονόμηση πόρων από τις εξωφρενικές σπατάλες του «Σχεδίου Ελλάδα 2.0» για την επιδότηση των ιδιωτικών δομών παιδείας και κατάρτισης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια άνευ προηγουμένου ενίσχυση της εγχώριας έρευνας των δημόσιων πανεπιστημίων και δομών όπως το ΕΛΙΔΕΚ, αλλά και στη δημιουργία ενός ουσιαστικού προγράμματος στεγαστικής πολιτικής για τις νέες οικογένειες.
Τα παραπάνω φυσικά είναι μόνο ενδεικτικά. Η ουσία όμως της όλης συζήτησης έγκειται στο ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Με δεδομένη λοιπόν την επιστροφή, την περίοδο διακυβέρνησης Μητσοτάκη, της χώρας στο παραγωγικό υπόδειγμα που οδήγησε την Ελλάδα στη χρεοκοπία, δηλαδή στις κατασκευές, το real estate και τον τουρισμό χωρίς μέριμνες ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγικής βάσης, καθίσταται προφανές ότι οι εκλογές την 25η Ιουνίου αποτελούν και την τελευταία ευκαιρία για να μην χαθεί αυτή η ιστορική ευκαιρία για τη χώρα.

65 – Χ.Στρατάκης – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

[…] Μεταφέρουμε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής παντού με προτεραιότητα την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στον πρωτογενή τομέα, για ανάσχεση της εγκατάλειψης της υπαίθρου και παραγωγή νέου πλούτου.

Μείωση του κόστους παραγωγής (μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, κίνητρα για αυτοπαραγωγή ενέργειας μέσω μικρών έργων ΑΠΕ ή με συμμετοχή σε ενεργειακές κοινότητες, αλλά και αξιοποίηση κατσίγαρου και φυτικών υπολειμμάτων γεωργίας ως λίπασμα, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από τις εισαγωγές λιπασμάτων με δυσβάσταχτο κόστος)

Εφαρμογή μοντέλου πρότυπων αγροτικών εκμεταλλεύσεων ανά προϊόν και περιοχή.