Regions: Κιλκίς

431 – Η.Σμυδάκης-Χαμουρούδης – ΚΚΕ

provide an attachment id!

Η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος φέρνει ακόμη πιο επιτακτικά στο προσκήνιο το δίλημμα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας». Ο γιορτασμός αυτής της ημέρας δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την υποκρισία των επιτελείων του συστήματος, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και των πολιτικών εκπροσώπων τους, που για ακόμη μία χρονιά χύνουν “κροκοδείλια δάκρυα” για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ενώ είναι οι ίδιοι που την προκαλούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι παραπάνω πρωταγωνιστούν αυτή τη στιγμή στη συνέχιση, κλιμάκωση και επέκταση του ιμπεριαλιστικού πόλεμου ΝΑΤΟ και Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ γνωρίζουν ότι ο πόλεμος επιφέρει την πιο μεγάλη καταστροφή του περιβάλλοντος. Οι περιοχές πολεμικών συγκρούσεων, αλλά κι άλλες περιοχές του πλανήτη οδηγούνται σε κατάρρευση.

Είναι οι ίδιοι που εντείνουν τη ληστρική εκμετάλλευση του Περιβάλλοντος. Είναι οι ίδιοι που εκμεταλλεύονται ακόμη και τη διαχείριση των περιβαλλοντικών προβλημάτων για να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους.

Αυτή είναι η στρατηγική της ΕΕ για το περιβάλλον, η οποία βαφτίζει “πράσινο” το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και την πυρηνική ενέργεια, βαφτίζει πράσινη τη ρυπογόνο και καρκινογόνο καύση των αποβλήτων, επιβάλλει την εξόρυξη “σπάνιων γαιών” που είναι αναγκαίες στην “πράσινη μετάβαση”, ενώ γη, νερά, δάση, αέρας, θάλασσα, παράλιες, βουνά, πωλούνται, αγοράζονται, υποβαθμίζονται, καταστρέφονται.

Αυτή τη στρατηγική προωθούν αποφασιστικά και εξειδικεύουν στην Ελλάδα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜΕΡΑ25, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα του συστήματος. Όλες οι αστικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα, συνέβαλλαν για να “απελευθερωθούν” τα επιχειρηματικά σχέδια των ομίλων από κάθε ουσιαστικό έλεγχο, με τις fast track διαδικασίες προς όφελος κυρίως του κατασκευαστικού, τουριστικού κεφαλαίου και των “πράσινων” ομίλων.

Όπως σε σχεδόν ολόκληρη τη χώρα έτσι και εδώ στο Κιλκίς έχουμε γεμίσει άναρχα με γιγαντιαία αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, που παράγουν ακριβή ενέργεια, ενώ για την κατασκευή τους καταστρέφονται βουνά, δάση, γη υψηλής παραγωγικότητας, χωρίς σεβασμό στην πολιτισμική κληρονομιά ή στην προστασία περιοχών ειδικού φυσικού κάλλους, όπως το Πάικο, τα Κρούσια, η λίμνη Δοιράνη, ο ποταμός Αξιός κ.α.

Την ίδια ώρα τα εργατικά – λαϊκά στρώματα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, πληρώνουν το βαρύ κόστος της “πράσινης μετάβασης”, ενώ οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι “πράσινοι επενδυτές” της απελευθερωμένης ενέργειας, οι όμιλοι παραγωγής “πράσινου” εξοπλισμού, υποδομών και εμπορευμάτων.

Για να μην μιλήσουμε για τις υποδομές στην πολιτική προστασία του λαού που παραμένουν ισχνές και εδώ στο Κιλκίς. Τα δάση αφήνονται ουσιαστικά στην τύχη τους ενω οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές είναι όλο και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν μιας και η Πυροσβεστική και η Δασική υπηρεσία υποχρηματοδοτούνται και παραμένουν υποστελεχωμένες.

Η πραγματική διέξοδος για το λαό βρίσκεται σε μια ριζικά ανώτερη μορφή οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας: Την εργατική εξουσία, με το ξερίζωμα του καπιταλιστικού κέρδους. Στο σοσιαλισμό λαμβάνονται υπόψη συνδυασμένα οι επιπτώσεις κάθε δραστηριότητας στο περιβάλλον και οι συνολικές ανάγκες του λαού. Ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός στο έδαφος της κοινωνικής παραγωγής, απαλλαγμένης από την καπιταλιστική ιδιοκτησία και την εμπορευματοποίηση της γης, του νερού, της ενέργειας και των φυσικών πόρων, μπορεί να εξασφαλίσει μια σχετικά ισόρροπη σχέση του ανθρώπου με τη φύση.

Το ΚΚΕ βρίσκεται σταθερά και ουσιαστικά στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να ανοίξει ο δρόμος για αυτή τη διέξοδο στοχεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο που καταστρέφει το περιβάλλον και ύστερα εμπορεύεται την “προστασία του”.

Στις 25 Ιούνη, πολλοί περισσότεροι μπορούν και πρέπει να κάνουν το επόμενο βήμα, για να βγει πολύ πιο δυνατό το ΚΚΕ, απέναντι στη νέα κυβέρνηση της ΝΔ και στην κάλπικη αντιπολίτευση ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και λοιπών που θα προωθούν από κοινού την αντιλαϊκή πολιτική της ”πράσινης μετάβασης” και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος χάριν της κερδοφορίας των ομίλων.

365 – Γ.Γεωργαντάς – ΝΔ

provide an attachment id!

[…] Τα επιτεύγματα της επιστήμης οδηγούν σε ηπιότερες
λύσεις σε ό,τι αφορά στην προστασία
του περιβάλλοντος, στοιχείο
καθοριστικό στον σχεδιασμό
μας […]

26 – Γ.Γεωργαντάς – ΝΔ

provide an attachment id!

Την ανάγκη μετασχηματισμού του πρωτογενούς τομέα, από τον τρόπο παραγωγής μέχρι τον τρόπο μεταποίησης των προϊόντων, υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς κατά την τοποθέτησή του στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Κάτι που όπως είπε πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστούν καταστάσεις όπως η επισιτιστική κρίση των προηγούμενων ετών που «έδειξε πόσο εύκολο είναι να φανούν ελλείψεις στον διατροφικό τομέα».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μίλησε για την ανάγκη παραγωγής μεγαλύτερων ποσοτήτων τροφίμων σε παγκόσμια κλίμακα, λόγω της μεγάλης αύξηση του πληθυσμού της γης.

Ωστόσο οι δράσεις για επίτευξη αυτού του στόχου είναι αναγκαίο «να είναι φιλοπεριβαλλοντικές γιατί αν δεν είναι φιλοπεριβαλλοντικές θα συνεχιστεί η κλιματική κρίση» συμπληρώνοντας «Από τη μια πρέπει να παράξουμε περισσότερο από την άλλη να παράξουμε με σεβασμό στο περιβάλλον, γιατί αν συνεχίσουμε να έχουμε αυτές τις επιπτώσεις στο περιβάλλον τότε η κλιματική κρίση θα είναι πραγματικά μη ελεγχόμενη».

Η «Πράσινη Συμφωνία» όπως σημείωσε «είναι ένα στοίχημα που έχει γίνει κατανοητό από την Ευρώπη αλλά μένει να δούμε πως θα υλοποιηθεί. Να μπορέσουμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα σε αυτές τις δυο αναγκαιότητες: την αύξηση της παραγωγής με φιλοπεριβαλλοντικό πρόσημο»

Η λύση όπως εκτίμησε ο κ. Γεωργαντάς είναι η χρήση της τεχνολογίας.

«Η τεχνολογία πρέπει να μπει στον πρωτογενή τομέα» είπε και συμπλήρωσε ότι μέσω αυτής «θα έχουμε χρήση λιγότερου νερού, λιγότερου φυτοφάρμακου, θα έχουμε την καλή ενημέρωση και πληροφορία για τα καιρικά φαινόμενα έτσι ώστε να μπορούν να προστατευθούν οι παραγωγές, θα έχουμε καλύτερες θερμοκηπιακές καλλιέργειες κ.α».

«Συνολικά όμως σε όλη αυτή τη διαχείριση, που χρειάζονται και πολλά χρήματα για τη δημιουργία των υποδομών, είναι αναγκαίο πραγματικά η τεχνολογία να μπει στην καθημερινότητα του αγρότη» δήλωσε.

Μιλώντας για τις υποδομές στον αγροτικό τομέα ο κ. Γεωργαντάς έκανε αναφορά στα αρδευτικά δίκτυα σημειώνοντας ότι είναι «απαραίτητο οι υδάτινοι πόροι να αξιοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο και αυτό δυστυχώς στη Ελλάδα δεν γίνεται γιατί το δίκτυο έχει γίνει πριν από 50-60 χρόνια».

Παράλληλα έκανε αναφορά στην ενεργειακή αυτονομία που είναι εφικτή να αποκτήσει ο Έλληνας παραγωγός. «Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν εκείνες οι υποδομές, που ο αγρότης δεν θα σκέφτεται καθόλου την κατανάλωση της ενέργειας» είπε ο υπουργός επισημαίνοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα για μικρά φωτοβολταϊκά σε αγροτικές περιοχές για αγρότες και κτηνοτρόφους.

Σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στην κουλτούρα παραγωγής, «στον τρόπο με τον οποίο επιδιώκουμε από το κράτος να μας στηρίξει και σε τι επιδιώκουμε να μας στηρίξει. Όλο αυτό θέλει πολλή δουλεία» υπογράμμισε.

Ο κ. Γεωργαντάς μίλησε επίσης για το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα συνεργατικά σχήματα και συνεταιρισμοί. Τόνισε ότι στη χώρα μας μέσω συνεργατικών σχημάτων διακινείται περίπου το 20% του παραγόμενου αγροτικού προϊόντος όταν στη Ευρώπη το ποσοστό ανεβαίνει πάνω από 60%.

Σημείωσε ότι η πολιτεία θέλει να στηρίξει τον πραγματικό παραγωγό τον οποίο «θέλουμε να τον στηρίξουμε απέναντι στην κλιματική κρίση, απέναντι στην ενεργειακή κρίση αλλά όλο αυτό πρέπει να γίνεται με τη στόχευση της παραγωγής.

Τέλος, έκανε αναφορά στη παρέμβαση που έγινε προ μηνών μαζί με το υπουργείου Οικονομικών όπου πλέον δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα ή παραδίδουν το προϊόν τους μέσω συμβολαιακής γεωργίας να έχουμε έκπτωση 50% στο φόρο εισοδήματος. «Όλο αυτό για να μπορέσει ο επαγγελματίας να παράξει χωρίς το άγχος των φορολογικών βαρών αλλά και για μπορούμε να ιχνηλατούμε το προϊόν, να είναι φολογημένο και να μπορούμε να το παρακολουθούμε».

«Υπάρχει πολύ καλό προϊόν στη χώρα μας. Πρέπει να παράξουμε αλλά αυτό πρέπει να γίνει πάντα με σεβασμό προς το περιβάλλον και την “Πράσινη Συμφωνία”» κατέληξε.