Regions: Λάρισα

439 – Η.Διώτη – ΜΕΡΑ25

provide an attachment id!

[…] Τέσσερα χρόνια τώρα αυτό που υποχώρησε
περισσότερο είναι η πολιτική
συζήτηση για τα ζητήματα που είναι ταυ
τοτικά για την Αριστερά Αυτή η αναγκαία
συζήτηση αντικαταστάθηκε από έναν αδικαιολόγητο
ανταγωνισμό για το ποιος θα
κερδίσει τους κεντρώους ψηφοφόρους
τους νοικοκυραίους για το ποιος θα
διαχειριστεί καλύτερα την ένδεια της
κοινωνίας Τέσσερα χρόνια με τα δύο σε
συνθήκες καραντίνας φόβου και ανα¬
σφάλειας στα οποία επλήγησαν συλλογικά
και ατομικά δικαιώματα με νομοθετήσεις
νύχτα με συμβάσεις που ανανέωσαν
ή ολοκλήρωσαν παραχωρήσεις
δημόσιας περιουσίας ήταν ελάχιστες/οι
όσοι και όσες μίλησαν για αυτά και άλλα
ζητήματα που βρίσκονται στον πυρήνα
μιας ριζοσπαστικής οικολογικής εξισωτικής
Αριστεράς αποτελώντας την
προμετωπίδα της και ενώνοντας την με τα
κινήματα και τις συλλογικές διεκδικήσεις
Ποιος θυμάται την υπόθεση των Σκουριών
στη Χαλκιδική με την εταιρεία Ελληνικός
Χρυσός να τρίβει τα χέρια της
για τη σύμβαση μέσω της οποίας τις παραχωρούνται
ολόκληρες εδαφικές περιοχές
και δανειοδοτείται για να ολοκληρώσει
μια οικολογική καταστροφή
Ποια μιλά για αυτό που συμβαίνει ακόμα
στη Φυλή και για την ανάγκη ενός σχεδίου
εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων
που να μην οδηγεί στην καταστροφική
για το περιβάλλον καύση τους
Ποιος αναδεικνύει μαζί με το ενεργό κίνημα
στον Βόλο το έγκλημα της ΑΓΕΤ
που καίει αδιευκρίνιστου μεγέθους ποσότητες
σκουπιδιών και παίρνει συνεχείς
ανανεώσεις της άδειας λειτουργία της
σκορπώντας τον θάνατο στην περιοχή
Ποια αντιτίθεται στο εξορυκτικό μοντέλο
στη συνέχιση των σεισμικών ερευνών
στο να γίνει η ηπειρωτική χώρα ένα
απέραντο εργοτάξιο
Και τέλος ποιοι και ποιες βάζουν το ζήτημα
της κλιματικής κρίσης στο τραπέζι
θεωρώντας ότι αυτή είναι το αποτέλεσμα
ενός παρασιτικού μοντέλου ενός αγριεμένου
καπιταλισμού σε κρίση ο οποίος
για να δημιουργήσει υπερκέρδη χωρίς κοινωνικό
αντίκρισμα σπατάλα εργασία
χρήμα και πόρους του δημοσίου αδιαφορώντας
για το περιβάλλον έναν κρίσιμο
συντελεστή της παραγωγής και βασικό
παράγοντα της ποιότητας ζωής
Στα σχεδόν τέσσερα χρόνια που βρέθηκε
στη Βουλή το ΜέΡΑ25 υπερασπίστηκε
με τους μόλις 6 βουλευτές και βου
λεύτριες του αυτήν την ατζέντα με συνέπεια
και αξιοπρέπεια Ακόμα και ο πιο
κακόπιστος δεν μπορεί να αμφισβητήσει
ότι υπήρξε μια έντονη αντιπολιτευτική
αριστερή φωνή στο κοινοβούλιο απέναντι
στην κυβέρνηση και στα αντιπεριβαλ
λοντικά της σχέδια
Ανέδειξε τα ζητήματα της πολιτικής οικολογίας
και έφερε τη φωνή των περιβαλλοντικών
κινημάτων στο προσκήνιο
Ανακατεύτηκε με τις λιγοστές δυνάμεις
του συμμετέχοντας στις συλλογικές αντιστάσεις
για τις ΑΠΕ σε Εύβοια Άγραφα
Νότιο Πήλιο για την καύση των απορριμμάτων
σε Μαγνησία και Φυλή για τους
πλημμυροπαθείς στην Καρδίτσα για τη
διάσωση του Ερημίτη για τις εξορύξεις
στην Ήπειρο και τόσα άλλα […]

392 – Ε.Λιακούλη – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

H 5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα ευαισθητοποίησης και δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος, ειδικά φέτος στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου, αποτελεί ιδανική αφορμή για να εστιάσει ο δημόσιος διάλογος στις θέσεις κάθε πολιτικής δύναμης αναφορικά με το περιβάλλον, την πρωταγωνιστική προγραμματική παράμετρο, που όμως παραμένει κατά κανόνα εκτός συζήτησης.

Με την κλιματική κρίση όχι απλώς δραματικά παρούσα, αλλά εξελισσόμενη σε κλιματική κατάρρευση, ο πλανήτης έχει προ πολλού εκπέμψει SOS. Οι περιβαλλοντικοί στόχοι και υποχρεώσεις, όσο εύκολα διακηρύσσονται και θεσπίζονται, τόσο εύκολα παρατείνονται και παραπέμπονται “στις καλένδες”. Στα τέσσερα χρόνια που προηγήθηκαν, η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη χρησιμοποίησε το “περίβλημα” σωρείας δήθεν περιβαλλοντικών Νομοσχεδίων, μόνον ως όχημα για να ξηλώσει περιβαλλοντικά κεκτημένα, να εισάγει “παραθυράκια” εξυπηρετήσεων ισχυρών συμφερόντων και να αλλοιώσει το δημόσιο χαρακτήρα κοινωνικών αγαθών και δικαιωμάτων, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη νομοθετική παρέμβαση που άνοιξε την “κερκόπορτα” για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Στο ΠΑΣΟΚ ήμασταν, είμαστε και θα παραμείνουμε αταλάντευτα η Παράταξη που θέτουμε τον περιβαλλοντικό σεβασμό στον πυρήνα του πολιτικού μας σχεδιασμού, μάλιστα εδώ και χρόνια, όταν ακόμα όλο το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα “σφύριζε αδιάφορα” απέναντι στις ραγδαίες εξελίξεις. Αποτελεί συλλογικό ιερό χρέος, η προστασία του κοινού μας σπιτιού που κληροδοτούμε στις επόμενες γενιές.

Η δίκαιη, βιώσιμη πράσινη μετάβαση, η θωράκιση απέναντι στην κλιματική κρίση, η ενίσχυση της πολιτικής προστασίας με σύγχρονα μέσα και ανανεωμένα σχέδια πρόληψης, η ενίσχυση των διαχειριστικών φορέων των οικοσυστημάτων, οι δράσεις κυκλικής οικονομίας, πρωτίστως δε η επάρκεια και ποιότητα των υδάτινων πόρων -μείζον ζήτημα ειδικά για το Νομό μας, όπως έχω επανειλημμένως αναδείξει- αποτελούν για εμάς προτάγματα συνεχών πρωτοβουλιών.

Απέναντι στην ενεργειακή “ολιγαρχία” του κ. Μητσοτάκη, τη στιγμή που νοικοκυριά και επιχειρήσεις μαστίζονται από την ενεργειακή κρίση, ενώ η ενεργειακή ένδεια αποτελεί διογκούμενη απειλή και ο “μεγάλος ασθενής” του ενεργειακού συστήματος της Χώρας είναι τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, στο ΠΑΣΟΚ προτάσσουμε το σύγχρονο προοδευτικό κοινωνικό αίτημα της ενεργειακής δημοκρατίας για όλους. Επιμένουμε στην ανάγκη εκδημοκρατισμού της παραγωγής ενέργειας, με διαφανή και δίκαια κριτήρια. Η ενεργειακή επάρκεια με διάχυση των ΑΠΕ, αποτελεί θεμέλιο για την πράσινη δίκαιη μετάβαση, προϋποθέτει ενεργό συμμετοχή και κίνητρα για ολόκληρη την κοινωνία. Με πρόσβαση όλων των πολιτών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην παραγωγή ΑΠΕ, απεξάρτηση από το φυσικό αέριο, επιδότηση φωτοβολταϊκών στην στέγη για τους οικιακούς καταναλωτές, επενδύσεις στα δίκτυα μεταφοράς, διανομής, αποθήκευσης ενέργειας, στήριξη ενεργειακών κοινοτήτων με προτεραιότητα οργανισμούς άρδευσης και ομάδες παραγωγών. Με ειδικές γραμμές χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, για επενδύσεις μικρομεσαίων στην ενεργειακή προσαρμογή.
Όχι μονάχα σήμερα στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, αλλά κάθε μέρα, ας μην λησμονούμε τη γνωστή ρήση, ότι “η μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη μας, είναι η πεποίθηση ότι κάποιος άλλος θα τον σώσει”

395 – Β.Κόκκαλης – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

Δυστυχώς ο νομός Λάρισας βιώνει τις άσχημες συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Οι έντονες βροχοπτώσεις αλλά και ο παγετός των τελευταίων μηνών είχαν ως συνέπεια πάρα πολλές καλλιέργειες να υποστούν σοβαρότατες ζημιές. Οι παραγωγοί είναι στα όρια της απόγνωσης. Τα κεράσια, το ακτινίδιο, το αμύγδαλο, το βαμβάκι, η μηδική, ο βίκος και άλλα προϊόντα έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές. Ήδη τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ έχουν ξεκινήσει και ολοκληρώνουν τις εκτιμήσεις. Σε ορισμένες από τις ζημιές όμως απαιτείται πολιτική βούληση για την καταβολή της αποζημίωσης, όπως για παράδειγμα τα αμύγδαλα και το ακτινίδιο.

Προσωπικά, θα παρακολουθώ πολύ στενά την πορεία για όλες τις καλλιέργειες που έχουν υποστεί ζημιές και θα είμαι δίπλα στον αγροτικό κόσμο του νομού.

Θα επαναλάβω τέλος, την αδήριτη ανάγκη να προχωρήσουμε ως πολιτεία στην αναγκαία αλλαγή του κανονισμού ασφάλισης του ΕΛΓΑ, καθώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά

379 – Β.Κόκκαλης – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, μεγάλος προβληματισμός και αγωνία επικρατεί στον αγροτικό κόσμο της Π.Ε. Λάρισας με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση από την προκληθείσα δραματική μείωση του εισοδήματος τους, καθώς το σύνολο των καλλιεργειών τους έχει πληγεί τόσο από τον παγετό του Μαρτίου όσο και από τις χαλαζοπτώσεις και τις συνεχείς βροχοπτώσεις του Μαΐου.

Μετά τον παγετό του Μαρτίου (29/3) όπου επλήγησαν εκατοντάδες δενδροκαλλιεργητές πυρηνόκαρπων, κερασιών και αμυγδαλιών της Π.Ε. Λάρισας, ακολούθησαν χαλαζοπτώσεις αλλά και οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις του Μαΐου, οι οποίες επιδείνωσαν όχι μόνο την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση των πληττόμενων καλλιεργειών αλλά προκάλεσαν νέες ζημίες και σε άλλες καλλιέργειες.

Συγκεκριμένα, εξαιτίας των παρατεταμένων βροχοπτώσεων του Μαΐου, η ήδη μειωμένη παραγωγή του κερασιού βρίσκεται αντιμέτωπη με το έντονο πρόβλημα σχίσματος και καρπόπτωσης και καθίσταται πλέον ως μη εμπορεύσιμη.

Επιπλέον, τα σιτηρά έχουν προσβληθεί από μύκητες, οι αποδόσεις τους μειώνονται συνεχώς , η ποιότητα τους υποβαθμίζεται από τις συνεχείς βροχοπτώσεις, η καλλιέργεια του καλαμποκιού υστερεί σε ανάπτυξη ενώ η συγκομιδή του κριθαριού καθίσταται αδύνατη.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η κοπή της μηδικής παραμένει ανέφικτη, ενώ αναπόφευκτες είναι οι επανασπορές στο βαμβάκι λόγω αδυναμίας βλάστησης του.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, γίνεται κατανοητό ότι οι παραγωγοί της Π.Ε. Λάρισας έχουν γίνει αποδέκτες των δυσμενών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, βιώνουν συνεχείς απώλειες του εισοδήματος τους και βρίσκονται στο χείλος της οικονομικής τους καταστροφής. Διανύουν μια περίοδο ειδικών δυσχερειών και είναι επιτακτική η ανάγκη στήριξης τους μέσω της καθολικής ενεργοποίησης όλων των διαθέσιμων εργαλείων ενίσχυσης και εισοδηματικής στήριξης των γεωργών της Ε.Ε.

Παρακαλούμε όπως θέσετε το θέμα στα πλαίσια των εργασιών του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) προκειμένου να εξασφαλισθεί ένα δίκτυο ασφαλείας για το εισόδημα των παραγωγών της Π.Ε. Λάρισας και να καταστούν βιώσιμες οι παραγωγές τους

336 – Δ.Δεσποινίδης – Ελληνική Λύση

provide an attachment id!

Έρχονται τα φωτοβολταϊκα και στην Θεσσαλία το 1/3 των εκτάσεων της Δυτικής Μακεδονίας έχει καλυφθεί από φωτοβολταϊκά, σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει κτηνοτρόφος γεωργός λόγω των εκτάσεων σε βάθος τετραετίας με τον ρυθμό αυτό και με την παραχώρηση των εκτάσεων θα τοποθετηθούν και στην Θεσσαλία για τα συμφέροντα των ολιγαρχων. Η Γερμανία άνοιξε τέσσερις λιγνιτικες μονάδες και τέσσερα ορυχεία κι εμείς εδώ τα δώσαμε σε τέσσερις ολιγαρχες και μας λένε ότι η ενέργεια είναι εισαγωμενη.
Εάν από το 2019 οι λιγνιτικες μονάδες παραμέναν στο ελληνικό δημόσιο θα ήταν ο ρυθμιστής των τιμολογίων και της ενέργειας.
Μην τους πιστεύετε, αυτοί θα σας σώσουν;

272 – Π.Χατζηπλής – Ελληνική Λύση

provide an attachment id!

[…] να προχωρήσει η εξόρυξη των υδρογονανθράκων, αξίας άνω των 500 δισ. ευρώ, φορολογική ελάφρυνση με εταιρικό συντελεστή 15% και ΦΠΑ 15%. […]

183 – Δ.Αβρανάς – ΚΚΕ

provide an attachment id!

[…] Στην πολιτική της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της ενέργειας και την δήθεν «πράσινη» ανάπτυξη που εκτοξεύει από τη μια την ενεργειακή φτώχεια για τον λαό και από την άλλη απογειώνει τα κέρδη των ομίλων της ενέργειας.
Στον στόχο του κεφαλαίου, που είναι να πληρώσει πάλι ο λαός τα σπασμένα.
Στήνουν σόου για τα pass και τα καλάθια, αλλά από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ απορρίπτουν τις προτάσεις του ΚΚΕ για την ανακούφιση από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια γιατί αυτές οι προτάσεις θίγουν τα προνόμια των λίγων. Οι διαφορές στις προτάσεις των άλλων κομμάτων είναι από ποια τσέπη θα πληρώσει ο λαός […]

186 – Α.Νασιώκας – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

θα στηριχθούν ενεργειακές κοινότητες, κατά προτεραιότητα μικρά πάρκα σε αγρότες και συνεταιρισμούς, που θα βοηθήσουν στη μείωση κόστους κατανάλωσης ενέργειας

197 – Β.Κόκκαλης – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία λέμε ότι άμεσα θα μπει ένα ξεκάθαρο και αυστηρό θεσμικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

161 – Β.Κοκκαλης – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

Στο όνομα της «πράσινης» ανάπτυξης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη «σπέρνει» αδιακρίτως φωτοβολταϊκά πάρκα στα ορεινά της Ελασσόνας και οδηγεί σε μαρασμό την κτηνοτροφία, έναν ιδιαίτερα δυναμικό κλάδο στην περιοχή […] Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία λέμε ότι άμεσα θα μπει ένα ξεκάθαρο και αυστηρό θεσμικό πλαίσιο σε ότι αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Λέμε επίσης ότι θα ολοκληρωθεί τάχιστα η διαδικασία αλλαγής κανονισμού του ΕΛΓΑ, που ενώ δρομολογήθηκε επί των ημερών μου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έμεινε στα συρτάρια από τη Νέα Δημοκρατία, γιατί προφανώς δε βόλευε τον ψηφοθηρικό τρόπο διακυβέρνησης της […]