14 – Π. Κόκκαλης – Kosmos

provide an attachment id!

[…] Το διακύβευμα για την χώρα και όχι για εμάς, είναι να ξεκινήσει και στην Ελλάδα η συζήτηση για τις μεγάλες αλλαγές που έχουμε μπροστά μας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της κλιματικής κρίσης με τρόπο δίκαιο και αποτελεσματικό για την προστασία των πολιτών και των περιουσιών τους. […] Η κλιματική κρίση, ή θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και δίκαια σε ό,τι αφορά τα κόστη που δημιουργεί, από τη Θεσσαλία μέχρι τον ευάλωτο πολίτη, ή θα μας διαλύσει κοινωνικά και πολιτικά. Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας, αλλά και η ευκαιρία για να αλλάξουμε, να γίνουμε καλύτεροι. Γι’ αυτό κάναμε τον ΚΟΣΜΟ. Όχι για εμάς. […] Στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο σχεδιάζεται το μέλλον της πιο προηγμένης και δημοκρατικής ηπείρου του πλανήτη. Εκεί παλέψαμε σε μία ευρεία προοδευτική συμμαχία, με πρώτους τους Πράσινους, για να έρθει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία ενάντια στις ανισότητες που διευρύνει καθημερινά το σημερινό μας μοντέλο.
Εκεί δημιουργήθηκε μία σωρεία ταμείων, με σκοπό την προστασία των πιο ευάλωτων για αρχή, απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.[…] Οι ευρωεκλογές για τον ΚΟΣΜΟ είναι μόνο η αρχή. Η κοινωνική πραγματικότητα έχει μεταβληθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια εξαιτίας όσων προκαλούν και την κλιματική αλλαγή, και είμαστε βέβαιοι πως οι πολίτες αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο καθημερινά. Από τις βροχές που απειλούν ζωή και περιουσία, μέχρι τη λειψυδρία γιατί οι υποδομές μας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη νέα πραγματικότητα.
Πριν μερικά χρόνια ήταν αδιανόητη μία πραγματικότητα όπου θα απειλούμασταν συγχρόνως από δίψα και πνιγμό. Κι όμως, εκεί είμαστε σήμερα. Κάτι πρέπει να αλλάξει, κοιτώντας παράλληλα την μείωση των ανισοτήτων, τη στήριξη των ευάλωτων και τη δίκαιη κατανομή των βαρών για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. […] Για τους Πράσινους οι συνεργασίες είναι κεντρικό στοιχείο της πολιτικής μας. Αυτή την ώρα συμμετέχουν σε επτά κυβερνήσεις συνεργασίας σε όλη την Ευρώπη και κυβερνούν σε πάνω από 500 δήμους. Πρέπει, όμως, να δημιουργηθεί ο χώρος, αν είναι να συνεισφέρει θετικά. Το Πράσινο ως διακοσμητικό στοιχείο στις εξαγγελίες και τα μανιφέστα άλλων πολιτικών ομάδων μέχρι σήμερα, δεν έχει φέρει αποτελέσματα. Και το λέω ως κάποιος που γνωρίζετε πολύ καλά πως το έχει δοκιμάσει με όλες του τις δυνάμεις το περασμένο διάστημα, στη θητεία μου ως ευρωβουλευτής της Προοδευτικής Συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ.