36 – Γ. Μανιάτης – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

*[…]Η Ελλάδα έχει πιάσει όλους τους στόχους της πράσινης μετάβασης από το 2014, την περίοδο εκείνη που είχα την τιμή να ηγούμαι του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όταν εκτοξευθήκαμε στη δεύτερη καλύτερη ευρωπαϊκή θέση στα φωτοβολταϊκά και στην όγδοη καλύτερη ευρωπαϊκή θέση στα αιολικά και στη δεύτερη καλύτερη θέση στην εξοικονόμηση ενέργειας. Σήμερα είμαστε περίπου σε αυτές τις θέσεις, έχοντας λίγο υποχωρήσει. Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Ελλάδα συνεχίζει εδώ και μια δεκαετία να διατηρεί πολύ υψηλές θέσεις στη βαθμολόγηση των ευρωπαϊκών κρατών. Δυστυχώς υστερούμε σημαντικά στη μη αξιοποίηση της γεωθερμίας. […] Η Ελλάδα έχει πετύχει και με το παραπάνω τους στόχους μείωσης των ρύπων. Χαρακτηριστικά να σημειώσω ότι την τελευταία τριακονταετία, από το 1990 μέχρι το 2022, η Ευρώπη σημαντικά μείωσε τις εκπομπές της κατά 32%. Στο μισό χρονικό διάστημα, δηλαδή στην περίοδο 2005-2022, η Ελλάδα μείωσε τις εκπομπές της κατά 45%. Άρα η Ελλάδα στο θέμα της μείωσης των ρύπων είναι σε μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές θέσεις.

Κατά συνέπεια, εκεί που πρέπει να δώσουμε έμφαση, δεν είναι στην περαιτέρω μείωση των ρύπων, που έτσι και αλλιώς είμαστε πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Δεν σημαίνει αυτό βέβαια ότι δεν θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες, αλλά πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος επενδύσεων και πρωτοβουλιών στην πράσινη μετάβαση, στις πράσινες επενδύσεις. Και κυρίως, επαναλαμβάνω, έχει μεγάλη σημασία να υπάρχει σοβαρότητα στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ“ και βεβαίως αναβάθμιση των δικτύων που θα υποδεχθούν τον πράσινο ηλεκτρισμό. […] Η απόλυτη συμβατότητα των μελετών υδρογονανθράκων με την πράσινη μετάβαση, η υποχρεωτική συμβατότητα από την ίδια την φύση και την ίδια την πραγματικότητα, επιβάλλει και στην Ελλάδα να κινηθεί πολύ πιο γρήγορα.

Διότι είναι αδιανόητο σήμερα που μιλάμε να έχεις τον κολοσσό της ενέργειας που λέγεται ExxonMobil, να θέλει να κάνει έρευνες υδρογονανθράκων στα νότια της Κρήτης, ή άλλες πολύ μεγάλες εταιρείες στο Ιόνιο, και να μην ειναι πρώτιστη εθνική προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία της χώρας και την κυβέρνηση, να μεταδώσει με μηνύματα ότι τις επενδύσεις αυτές τις θέλει.[…]