*[…] Τα έντονα πλημμυρρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν στη Θεσσαλία (Daniel) είχαν ως αποτέλεσμα πέραν της απώλειας 18 συνανθρώπων μας, τις τεράστιες καταστροφές σε υποδομές, κατοικίες, την τεράστια απώλεια ζωικού κεφαλαίου, αλλά και καταστροφές στην αγροτική παραγωγή, αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις Πλέον 8 μήνες μετά τις καταστροφές και τις ολοκληρωτικές σε πολλές περιπτώσεις απώλειες του ζωικού κεφαλαίου αλλά και των εγκαταστάσεων τους οι κτηνοτρόφοι που επλήγησαν βρίσκονται σε αδιέξοδο, αφού οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για πλήρη αποκατάσταση όχι μόνο δεν προχώρησαν αλλά, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι παραγωγοί, για να αποζημιωθούν θα πρέπει πρώτα τα αντικαταστήσουν τα ζώα τους με δικούς τους οικονομικούς πόρους, που δεν διαθέτουν, και στη συνέχεια να προσκομίσουν τα τιμολόγια αγοράς για να τους επιστραφούν τα ποσά που καταβάλλανε ενδεχομένως τμηματικά. Συγχρόνως το μέτρο 5.2 για την αναπλήρωση ζωικού κεφαλαίου και την αποκατάσταση των ζημιών στις σταβλικές εγκαταστάσεις αποκλείει τη μεγάλη πλειοψηφία των κτηνοτρόφων που διαθέτουν πρόχειρα καταλύματα. Η αντικατάστασή τους είναι επιλέξιμη υπό την προϋπόθεση της μετατροπής τους σε αδειοδοτημένες κατασκευές, των οποίων η αποπεράτωση απαιτεί 18 μήνες στην καλύτερη περίπτωση. Όλα τα παραπάνω δημιουργούν στους κτηνοτρόφους αναστάτωση, απογοήτευση αλλά και αγωνία και αβεβαιότητα για το μέλλον τους καθώς συσσωρεύονται τα οικονομικά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους. Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση σε άλλες περιοχές της χώρας λόγω των πυρκαγιών, όπου και εκεί οι προϋποθέσεις ένταξης στο μέτρο έχουν το ίδιο αποτέλεσμα (Εύβοια, Έβρο)
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:
– Να ενταχθεί το σύνολο των κτηνοτρόφων στο μέτρο 5.2. και να μην ισχύσουν οι ασφυκτικοί όροι χρηματοδότησης του μέτρου.
– Να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι στη Θεσσαλία και στις υπόλοιπες περιοχές να αποκαταστήσουν, χωρίς καμία δική τους επιβάρυνση, το ζωικό κεφάλαιο και τις εγκαταστάσεις τους.