122 – Θ. Σκυλακάκης – ΝΔ

provide an attachment id!

*[…] Καθιερώνουμε για πρώτη φορά την έννοια της αστικής ανθεκτικότητας και φτιάχνουμε σχέδια ανθεκτικότητας για την κλιματική αλλαγή στις πόλεις που δεν υπήρχε. Και τέλος κάνουμε κάποιες μεγάλες παρεμβάσεις στο θέμα του ηλεκτρικού χώρου για να επιταχύνουμε τη διείσδυση των ΑΠΕ, για να έχουμε φθηνότερη ενέργεια και να καταπολεμήσουμε τις ρευματοκλοπές και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που αυξάνουν τους λογαριασμούς όλων μας […] Η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ. Το κλίμα έχει αλλάξει.

Η αλλαγή του κλίματος φέρνει μεγάλες καταστροφές και οι καταστροφές αυτές απαιτούν επενδύσεις στην πρόληψη και στην ανθεκτικότητα. Και όταν έρχονται απαιτούν αποκατάσταση.
Αυτές οι επενδύσεις δεν έχουν ληφθεί υπόψη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουν ληφθεί υπόψη ούτε σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε σε καμία χώρα του πλανήτη.
Εμείς, επειδή μας χτύπησε πρώτους το κύμα με τον Ντάνιελ και τις μεγάλες πυρκαγιές κλπ, το συνειδητοποιήσαμε νωρίτερα.
Και αυτό που σας το λέω τώρα σαν ένας άνθρωπος που ασχολείται πολλά χρόνια με τα δημοσιονομικά και έχει βαθιά εμπειρία των δημοσιονομικών, αυτό που υπάρχει σήμερα στην Ευρώπη είναι μία.
Σειρά από πολιτικές οι οποίες αν αθροιστούν με τα κόστη της προσαρμογής δεν βγαίνουν, εάν δεν υπάρξει μια δραστική αύξηση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών της πράσινης μετάβασης.
Έχουμε στα προηγούμενα χρόνια δώσει περισσότερα χρήματα σε επιδοτήσεις από ό, τι θα ήταν αυστηρά αναγκαίο για την πράσινη μετάβαση (…)
Πρέπει να ανεβάσουμε ταχύτητα στις μεταρρυθμίσεις. Και να δούμε πάρα πολύ προσεκτικά την αποτελεσματικότητα των πολιτικών και να κατεβάσουμε ιδεοληψίες, όχι ταχύτητα.
Όπως το πρόβλημά μας είναι ότι η πράσινη μετάβαση έχει σχεδιαστεί πολυτελώς κατά τη γνώμη μου και μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους καθώς ωριμάζουν οι τεχνολογίες με πιο αποτελεσματικούς τρόπους που να μας αφήνουν χώρο και για την προσαρμογή.Γιατί αν δεν έχουμε χώρο για την προσαρμογή, σας βεβαιώνω θα συμβεί το εξής όταν τα γεγονότα θα έρθουν και θα χτυπήσουν τα εκλογικά σώματα. Και δεν λέω καν τα οικονομικά γεγονότα που είδαν πώς αντέδρασαν οι αγρότες. Εγώ λέω τα φυσικά γεγονότα. Ξηρασίες, πλημμύρες, καύσωνες, μεγάλες πυρκαγιές».