187 – Λ. Τσαβδαρίδης – ΝΔ

provide an attachment id!

[…] Κύριε Υπουργέ,

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι με τον ΔΕΔΔΗΕ είναι πολλοί ιδιοκτήτες Φωτοβολταϊκών (Φ/Β) Σταθμών που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο του, στην ευρύτερη περιοχή της Ημαθίας αλλά και σε όλη την Ελλάδα λόγω των συνεχιζόμενων περικοπών ηλεκτρικής ενέργειας που υφίστανται το προηγούμενο διάστημα οι οποίες φαίνεται να λαμβάνουν χώρα ερήμην της τήρησης των αρχών της ισονομίας, της αναλογικότητας και της διαφάνειας.

Οι περικοπές μάλιστα αυτές γίνονται με τρόπο ασαφή, χωρίς να ελέγχεται το κριτήριο της προτεραιότητας έγχυσης στο δίκτυο και χωρίς να υπάρχει κάποια ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ στους παραγωγούς.

Παραγωγοί, για τους οποίους ελλοχεύει ο κίνδυνος όχι μόνο να υποστούν σημαντική οικονομική ζημία λόγω της απώλειας εσόδων από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που δεν εγχέεται και αποζημιώνεται, αλλά και πολλοί από αυτούς να μη μπορούν να ανταποκριθούν στις υψηλές δανειακές τους υποχρεώσεις.

Ενώ την ίδια ώρα, οι επιβαλλόμενες περικοπές δύνανται να προκαλέσουν συνθήκες επενδυτικής ανασφάλειας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Καθώς λοιπόν:

1) Υπάρχει το ενδεχόμενο να μεγεθυνθεί στο μέλλον η ανασφάλεια των παραγωγών, λόγω της αυξητικής εισόδου νέων ΑΠΕ, της καθυστέρησης στην υλοποίηση διαρθρωτικών σημαντικών επενδύσεων στα δίκτυα αλλά και στην αδειοδότηση και υλοποίηση έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία θα είχαν τη δυνατότητα να περιορίσουν τις επιβαλλόμενες περικοπές.

2) Ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει επί του παρόντος τεχνικά τη δυνατότητα να περιορίσει την έγχυση των Φ/Β Σταθμών, με αποτέλεσμα να περικόπτει τελείως κάποιους λίγους Φ/Β Σταθμούς, μόνο όπου έχει εγκαταστήσει τηλεχειριζόμενους διακόπτες απομόνωσης

3) Δόθηκε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που προβλέπει μία ευρεία γκάμα παρεμβάσεων στον τομέα της Ένέργειας

Και δεδομένου ότι:

– Στον ΔΕΔΔΗΕ, στο δίκτυο μέσης τάσης δηλαδή, είναι συνδεδεμένα φωτοβολταϊκά πάρκα μικρής ισχύος, <1MW, τα οποία ανήκουν, ως επί το πλείστον σε μικροεπενδυτές καθώς και σε μετόχους μικρών ενεργειακών κοινοτήτων, οι οποίοι και βρίσκονται σε απόγνωση. – Ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει αναπτύξει προς το παρόν, ένα ολοκληρωμένο σύστημα απομακρυσμένου ελέγχου όλων των εγκαταστάσεων, ώστε να περικόπτει συντεταγμένα, αναλογικά, δίκαια και όχι άναρχα, όλα τα φ/β του δικτύου του (όπως κάνει ο ΑΔΜΗΕ στην υψηλή τάση και στα μεγάλα έργα), με αποτέλεσμα κάποιοι να υπόκεινται σε περικοπές και κάποιοι άλλοι όχι. Ερωτάσθε κ. Υπουργέ: 1) Σκοπεύετε να αναστείλετε μόνιμα τις έκτακτες αυτές περικοπές στον ΔΕΔΔΗΕ, διότι αφορούν και θίγουν πληθώρα μικροεπενδυτών ( όπως ζητάει και η ΠΟΣΠΗΕΦ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά); 2) Σκοπεύετε έστω να αναστείλετε προσωρινά αυτές τις περικοπές, και έως ότου ο ΔΕΔΔΗΕ ολοκληρώσει και θέσει σε λειτουργία τα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου όλων των φ/β πάρκων; 3) Σκοπεύετε να αποζημιώσετε άμεσα τους επενδυτές που έχουν υποστεί και συνεχίζουν να υπόκεινται στον άδικο αυτό τρόπο μεταχείρισης;