*Χρειάστηκε να περάσουν μόνο λίγες ημέρες από τις τουρκικές δημοτικές εκλογές για να αυξηθεί η ένταση της ρητορικής της Άγκυρας, με αφορμή τη δημιουργία εθνικών θαλασσίων πάρκων από την Ελλάδα.
Η Τουρκία εσκεμμένα πολιτικοποίησε το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος. Η κλιματική κρίση αποτελεί παγκόσμια πρόκληση και αφορά εξίσου τους Έλληνες και τους Τούρκους. Είναι ένα πεδίο συγκλίσεων, το οποίο όμως η Άγκυρα προσέγγισε ως αφορμή για αποκλίσεις. Κακώς, λοιπόν, συνέδεσε το ζήτημα της προστασίας της βιοποικιλότητας των θαλασσών με τη διμερή μας διαφορά περί καθορισμού ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Η Ελλάδα ακολουθεί εξωτερική πολιτική αρχών και θέσεων, κινούμενη πάντα στο πλαίσιο των Συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου. Άλλωστε, αυτή ήταν και η ξεκάθαρη απάντηση της χώρας μας.
Στο μεταξύ, η τουρκική αντιπολίτευση κατηγόρησε την εκεί κυβέρνηση για αδράνεια απέναντι στα ελληνικά θαλάσσια πάρκα. Μετά από 48 ώρες πιέσεων, η Άγκυρα τελικά αντέδρασε. Είναι σαφές ότι τα «απόνερα» των δημοτικών εκλογών είναι πλέον ορατά. Το κυβερνών κόμμα, μέσω ρητορικών εξάρσεων, θα επιχειρήσει τον «επαναπατρισμό» ψηφοφόρων που επέλεξαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και, κυρίως, το ισλαμιστικό κόμμα του Φατίχ Ερμπακάν, γιου του πρώην πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν. Για τον Ερντογάν είναι αδήριτη ανάγκη να επουλωθεί το τραύμα που προκλήθηκε από την ήττα στις δημοτικές εκλογές.
Παράλληλα, με την αντίδρασή της στο ζήτημα των θαλασσίων πάρκων, η Τουρκία υπενθύμισε για άλλη μια φορά τις αίολες θέσεις που διαχρονικά έχει προβάλει. Κανένας δεν είναι αφελής για να πιστέψει ότι η ηρεμία στο πεδίο σημαίνει αυτόματη αλλαγή της τουρκικής θεώρησης. Όμως, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η σημερινή νηνεμία στο πεδίο αποτελεί θετικό κεκτημένο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ορισμένοι στην Ελλάδα αναρωτιούνται για το αν θα ήταν σκόπιμο να γίνει η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν το προσεχές διάστημα. Η διαδικασία επαναπροσέγγισης πρέπει να συνεχιστεί, για το καλό της περιφερειακής σταθερότητας. Η κυβέρνηση προχωρά βήμα-βήμα, χωρίς αυταπάτες, χωρίς φόβο και χωρίς να μετακινηθεί ούτε βήμα από τις εθνικές θέσεις. Δεν δεχόμαστε παιχνίδια με την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Η επικοινωνία με την άλλη πλευρά δεν σημαίνει υπαναχώρηση. Επικοινωνούμε, για να διερευνήσουμε πιθανές συγκλίσεις στα ζητήματα χαμηλής πολιτικής. Μέσω της θετικής ατζέντας, επιχειρείται η οικοδόμηση εμπιστοσύνης, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό.