369 – Μ. Κεφαλογιάννης – ΝΔ

provide an attachment id!

[…] Η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι η πιο επιτυχημένη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία 60 χρόνια. Τι ζητούν οι αγρότες μας; Αξιοπρεπές εισόδημα, μείωση κόστους πετρελαίου και ρεύματος, μείωση κόστους εφοδίων και ζωοτροφών, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους. Λιγότερη γραφειοκρατία. Ναι, οι αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δίκιο. Τι προσφέρουν οι αγρότες μας; Επάρκεια τροφίμων στην Ευρώπη και εγγυημένη αγροτική ασφάλεια. Τι πρέπει να κάνουμε εμείς; Ένα σοβαρό στρατηγικό διάλογο για το μέλλον της Γεωργίας. Πρότεινα στην Ολομέλεια του Φεβρουαρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη δημιουργία ενός νέου Ταμείου. Ενός νέου Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για τη στήριξη του εισοδήματος των αγροτών όπως έχουμε κάνει ήδη για την Πράσινη Συμφωνία. Ναι, είμαστε υπέρ της προστασίας του κλίματος. Πάντα όμως με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σας λέω όλα αυτά για να καταδείξω το πόσο σημαντικές είναι οι αποφάσεις που λαμβάνονται και πόσο επηρεάζουν τη ζωή μας. Αρκεί να σημειώσω ότι περίπου το 80% των νομοθετημάτων της Ελληνικής Βουλής αφορούν κοινοτικές οδηγίες. […] Μία δίκαιη και πράσινη Ευρώπη με στόχο την κοινωνική συνοχή σε νησιωτικές περιοχές, ορεινούς όγκους και παράκτιες ζώνες σε Ελλάδα και ΕΕ με την υλοποίηση της εδαφικής ανάπτυξης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την εφαρμογή της Εδαφικής Ατζέντας της ΕΕ 2030. Είχα την τιμή να είμαι εισηγητής 7 Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Του πρώτου νομοθετήματος για την Πράσινη Συμφωνία. Που αφορά κυρίως τις περιοχές που πλήττονται από την απολιγνιτοποίηση, όπως η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη. Ένα νομοθέτημα που στόχο έχει να προχωρήσουμε σε μία περιβαλλοντική Ευρώπη χωρίς να αφήσουμε κανέναν πολίτη πίσω.

Η εφαρμογή της Εδαφικής Ατζέντας 2030 διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο για την Ελλάδα καθώς σηματοδοτεί την ενίσχυση της συνεργασίας, επιτρέποντας την καλύτερη διαχείριση των αναπτυξιακών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν περιοχές όπως οι παράκτιες ζώνες, τα νησιά και οι ορεινές περιοχές.
Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα επωφελείται από την υποστήριξη επενδύσεων τοπικής εμβέλειας μέσω της χορήγησης δανείων, επιχορηγήσεων και συμβουλευτικής που παρέχεται στα Κράτη Μέλη και στους βασικούς εμπλεκόμενους φορείς σχετικά με την υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων και τη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων με στόχο τη δημιουργία βιώσιμων έργων και την ανάπτυξη ανθεκτικών κοινοτήτων. Η Εδαφική Ατζέντα 2030 προωθεί την ιδέα της ολοκληρωμένης εδαφικής ανάπτυξης ως κλειδί για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την ενεργοποίηση της ευημερίας σε όλες τις χώρες και τις περιοχές της ΕΕ.

Τα μέτρα που προτείνει περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη δημιουργία τοπικών και περιφερειακών στρατηγικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη διατήρηση των φυσικών πόρων και τη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των εύπορων περιοχών και εκείνων που έχουν πιο περιορισμένες προοπτικές ευημερίας ή συμπεριλαμβάνονται σε περιοχές που υστερούν.[…]