*[…] Ερχόμαστε από μία μακρά περιοδεία σε περιοχές που έχουν ήδη πληγεί από κλιματικές καταστροφές και το μήνυμα ήταν παντού το ίδιο. Πρέπει να δράσουμε τώρα – αύριο θα είναι αργά. […] Ο στόχος της Εθνικής Πράσινης Συμφωνίας έχει τρεις άξονες. Πρώτος είναι η κοινωνική δικαιοσύνη που θα πρέπει επίσης να είναι και κλιματική. Χρειαζόμαστε ένα τολμηρό, διαφοροποιημένο σχέδιο, που θα βασίζεται σε δημόσιες επενδύσεις και στη στήριξη εκτός του ασφυκτικού δημοσιονομικού πλαισίου στήριξης – πρόταση που έχω καταθέσει κατ’ επανάληψη και ως ευρωβουλευτής.
Δεύτερος άξονας είναι η ασφάλεια των πολιτών. Και, όπως είπε, οι πολίτες της χώρας δεν μπορούν να νιώθουν ασφαλείς αν δεν υπάρχει δωρεάν παιδεία και υγεία, ασφαλής και προσιτή τροφή, στέγη, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ασφαλή και φτηνά ΜΜΜ, καθαρό νερό και φθηνή ενέργεια. Στόχος, η ασφάλεια και η προστασία των πολιτών, και η μείωση των ανισοτήτων, ούτως ώστε να επιτευχθεί η βασική ιδέα πίσω από την Πράσινη Μετάβαση. Πως αυτήν τη φορά δεν πρέπει να μείνει κανείς πίσω, όπως έγινε με κάθε άλλη διεθνή κρίση μέχρι σήμερα, με λίγους να τις βιώνουν ως ευκαιρία με υπερκέρδη, εις βάρος της πλειοψηφίας και των πιο ευάλωτων.
Τρίτος άξονας, τόνισε ο Πέτρος Κόκκαλης, είναι η αναχαίτιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, με παράλληλη αντιμετώπιση των αιτιών της. Αυτό σημαίνει για παράδειγμα πως δεν μπορούμε αν αφιερώνουμε εθνικούς πόρους για αναζήτηση κοιτασμάτων ορυκτών καυσίμων, αντί να δημιουργούμε υποδομές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με χωροταξικό σχεδιασμό για να μειώσουμε το κόστος ενέργειας για νοικοκυριά, παραγωγούς και επιχειρήσεις.
Η Ελλάδα μπορεί να μετέχει στην Πράσινη επανάσταση που λαμβάνει χώρα σε όλον τον αναπτυγμένο κόσμο, αντί να μείνει ουραγός των εξελίξεων, γιατί το υπάρχον πολιτικό σύστημα δεν ασχολείται, ή δεν θέλει να σχεδιάσει για το μέλλον.