689 – Ρ. Μαρούδας – ΚΚΕ

provide an attachment id!

[…] Η συνολικότερη εμπορευματοποίηση μια σειράς από αγαθά που θα έπρεπε να είναι δωρεάν για όλο το λαό όπως η υγεία, η παιδεία, οι μεταφορές, η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, προχωρά τώρα και στο νερό, με την παραπέρα εμπορευματοποίησή του. Ήδη ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πτωχός, έχει ανακοινώσει στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ότι διεκδικεί από τη κυβέρνηση να είναι η περιφέρεια Πελοποννήσου η δεύτερη στη χώρα, μετά τη περιφέρεια Θεσσαλίας, που θα συσταθεί ενιαίος φορέας για τη διαχείριση των υδάτων, μιλώντας ειδικότερα για την ύδρευση!

Ενώ θα μπορούσαν να υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να ποτιστεί όλος ο αργολικός κάμπος από τη μια και από την άλλη να μπορέσουμε να πίνουμε καθαρό και ποιοτικό νερό, ο λεγόμενος «αναβαλλόμενος» Ανάβαλος δεν χρησιμοποιείται με βάση τις ανάγκες, το νερό χύνεται ανεξέλεγκτα στη θάλασσα ενώ οι αγρότες ποτίζουν με νερό υφάλμυρο! Μάλιστα η περιφερειακή αρχή έχει εγκρίνει κονδύλι ύψους 51εκ.ευρώ για τη μεταφορά νερού του φράγματος του Αναβάλου στα 5στερα ξενοδοχεία της Ερμιονίδας και όχι για την υδροδότηση για τις ανάγκες του Αργολικού κάμπου!

Στην κυριολεξία ο λαός της Αργολίδας έχει πει το νερό νεράκι!

Ο λαός της Αργολίδας, βρίσκεται σε αναβρασμό, ακριβώς γιατί ξέρουν ότι η παραπέρα εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίηση του νερού θα έχει δραματικές συνέπειες για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Όχι μόνο γιατί θα χρυσοπληρώσουν την αύξηση της τιμής του νερού, στα ήδη αυξημένα δημοτικά τέλη, αλλά και γιατί η ποιότητα του νερού και οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον θα βρίσκονται σταθερά στη ζυγαριά “κόστους – οφέλους”, γιατί αυτό επιβάλει η κερδοφορία του κεφαλαίου που θυσιάζει την υγεία και την ασφάλεια στον βωμό του κέρδους.

Όλοι καταλαβαίνουν πως το δίκτυο του νερού στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων, αυτόματα θα σημαίνει και διακοπή του νερού σε φτωχά νοικοκυριά με χρέη, όπως κάνουν σήμερα η ΕΥΔΑΠ ΑΕ και η ΕΥΑΘ ΑΕ.

Όλα αυτά βέβαια, δεν αποτελούν κάποια ελληνική πρωτοτυπία ή κάποια “νεοφιλελεύθερη εμμονή” της ΝΔ, όπως κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό ο ΣΥΡΙΖΑ για να βγάλει την ουρά του απ’ έξω. Η εκδήλωση του ΚΚΕ Αργολίδας για το νερό

Πρώτα απ’ όλα, γιατί η ίδια πολιτική με παραλλαγές, εφαρμόστηκε σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ, προκειμένου υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια να βρουν κερδοφόρα διέξοδο στους κλάδους που “απελευθερώνονταν” σταδιακά απ’ την κρατική προστασία: Τηλεπικοινωνίες, Ενέργεια, Μεταφορές και το Νερό.

Κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και όλα τα κόμματα που στηρίζουν τη πολιτική της Ε.Ε, ακολουθούν φυσικά πιστά όλα αυτά τα χρόνια την ίδια στρατηγική, την ίδια πολιτική, με τις παραλλαγές του η εκάστοτε κυβέρνηση, όλοι όμως προχωρήσαν στην ευθυγράμμιση του νομοθετικού πλαισίου και στη χώρα μας, με την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, που έχει στόχο την εμπορευματοποίηση του νερού, της χρήσης του, των υποδομών του, των εργασιών συντήρησής του. […] Το ΚΚΕ επιμένει ότι το νερό είναι κοινωνικό δικαίωμα, δεν μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα. Για αυτό έχουμε θέση και απαιτούμε:

-Ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού και τις ιδιωτικοποιήσεις.

-Για τη διασφάλιση φθηνού, ελεγμένου, ποιοτικού νερού για τον λαό.

-Για την άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής.

-Αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού με κατάλληλα έργα για την εξασφάλιση της επάρκειάς του, χωρίς χαράτσια στην αγροτική παραγωγή.

Γι’ αυτό δυναμώνουμε την πάλη για δραστική μείωση των τιμολογίων, για να μην υπάρξει καμιά διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα, κατάργηση των εργολάβων. Η εκδήλωση του ΚΚΕ Αργολίδας για το νερό

Ξέρουμε, βέβαια, πως η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει απαλλαγή από το σύστημα με τους νόμους της αγοράς και του καπιταλιστικού κέρδους.

Νερό, μονάδες επεξεργασίας, δίκτυα, άρδευση, αποχέτευση, να γίνουν κοινωνική κρατική ιδιοκτησία, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σε αυτό το πλαίσιο ο ενιαίος κρατικός φορέας νερού θα διαχειρίζεται το σύνολο των υδατικών πόρων, θα προχωρά στο σύνολο των αναγκαίων έργων υποδομής και θα συνεργάζεται με την κρατική βιομηχανία παραγωγής αναγκαίου υλικού, με αποκλειστικό κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών του λαού για επαρκές, φθηνό, ασφαλές και ποιοτικό νερό.

Αυτό είναι το πραγματικό περιεχόμενο του εκσυγχρονισμού και στο νερό, γιατί τελικά εκσυγχρονισμός είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και όχι τα κέρδη των ομίλων, που όλοι σας ανεξαιρέτως υπηρετείτε.

Για να μην πούμε το “νερό – νεράκι”, λοιπόν, χρειάζεται συνεχής αγώνας, όλων -εργατών, υπαλλήλων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, επιστημόνων, νέων, συνταξιούχων και γυναικών- στους δρόμους όλης της Ελλάδας και κυρίως ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό και μέσα στη Ευρωβουλή στις ερχόμενες εκλογές. […]