Author: Α. Ζαμπούκα

546 – Α. Ζαμπούκα – ΝΔ

provide an attachment id!

[…] είναι αναγκαίο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο να ενισχυθεί ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας και τα διαθέσιμα για τα κράτη-μέλη μέσα. Είναι όμως σημαντικό να αναπτυχθεί μια πρωτοβουλία για ολοκληρωμένη στήριξη από την Ευρώπη περιφερειών και περιοχών που βρίσκονται σε φάση ανασυγκρότησης ύστερα από εκτεταμένες καταστροφές. […] Προσωπικά, εάν με εμπιστευτούν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες να τους εκπροσωπήσω στην Ευρωβουλή, έχω δύο κύριους στόχους. Ο ένας έχει να κάνει με την εικόνα της χώρας μας στην υπόλοιπη Ευρώπη, και τον κόσμο γενικότερα. Στόχος μου οι ευρωβουλευτές από τα άλλα κράτη-μέλη να γνωρίσουν καλύτερα και να αγαπήσουν την Ελλάδα και τους Έλληνες. Ύστερα από μια δεκαετή και πλέον περίοδο όπου η Ελλάδα δεν είχε την καλύτερη αντιμετώπιση στα ευρωπαϊκά όργανα –χωρίς να ισχυρίζομαι πως αυτό συνέβαινε αναίτια- με τους αρνητικούς χαρακτηρισμούς να κυριαρχούν, ήρθε πλέον η ώρα να δείξουμε τη σημασία της χώρας μας, την ιστορία και τις αμέτρητες δυνατότητες, και να αναζητήσουμε τρόπους να αναβαθμιστεί η ήδη σημαντική στήριξη που παρέχει η Ευρώπη στην Ελλάδα. Και αυτό κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να αποτελεί στόχο όλων των ευρωβουλευτών της χώρας μας, ανεξαρτήτως πολιτικής παράταξης.

Ο δεύτερος στόχος αφορά τον τόπο από τον οποίο κατάγομαι, τη Θεσσαλία. Μια περιοχή με πολλές δυνατότητες, που δοκιμάστηκε ασύμμετρα τα τελευταία χρόνια από ακραία φυσικά φαινόμενα. Η Ευρώπη στάθηκε δίπλα στη Θεσσαλία από την πρώτη στιγμή. Καθώς όμως η Θεσσαλία προσπαθεί να σταθεί ξανά όρθια, είναι ανάγκη να βρούμε νέους τρόπους στήριξής της από την Ευρώπη, τόσο για την αποκατάσταση, όσο και κυρίως για την ανασυγκρότησή της. Να φέρουμε τη Θεσσαλία στο προσκήνιο των ευρωπαϊκών συζητήσεων, να αποτελέσει παράδειγμα συμβολής της Ε.Ε. στην αναγέννηση περιφερειών. […] Η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας προχωρά, με αργούς συχνά, αλλά σταθερούς ρυθμούς. Λίγες μέρες νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το σχέδιο για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023, συνολικού προϋπολογισμού 3,3 δις ευρώ, από τα οποία 1,4 δις. αφορούν στις υποδομές και τα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα. Σημαντικό μέρος αυτών των πόρων προέρχεται από την Ευρώπη, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Χρειάζεται να γίνουν πολλά πράγματα πολύ πιο γρήγορα ώστε να κλείσουμε τον κύκλο της αποκατάστασης, και να περάσουμε στον επόμενο, και ίσως κρισιμότερο, κύκλο της ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας.

Επειδή οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής δεν πρόκειται να υποχωρήσουν, και επειδή όπως φαίνεται θα ζούμε ακραία φαινόμενα με μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση από ποτέ, είναι αναγκαίο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο να ενισχυθεί ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας και τα διαθέσιμα για τα κράτη-μέλη μέσα. Είναι όμως σημαντικό να αναπτυχθεί μια πρωτοβουλία για ολοκληρωμένη στήριξη από την Ευρώπη περιφερειών και περιοχών που βρίσκονται σε φάση ανασυγκρότησης ύστερα από εκτεταμένες καταστροφές. Με επιπλέον πόρους, αλλά και άλλα αναπτυξιακά εργαλεία προκειμένου οι διαδικασίες να επιταχύνονται και τα τραύματα να επουλώνονται το συντομότερο δυνατό.[…]