Author: Γ. Δακής

706 – Γ. Δακής – ΝΔ

provide an attachment id!

[…] Είναι πλέον αποδεκτό από το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ότι ο τρόπος που λειτουργούμε ως κοινωνία στη διαχείριση του περιβάλλοντος συνδέεται άμεσα με επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου και των ζώων. Το τρίπτυχο περιβάλλον, άνθρωπος, ζώα αποτελεί το στόχο της ενιαίας υγείας, αφού όταν επηρεάζεται η μία πτυχή επηρεάζονται άμεσα και οι υπόλοιπες. Μια άμεση επιβεβαίωση αποτελούν οι πρόσφατες εμπειρίες που αποκομίσαμε ως κοινωνία από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον και την εμφάνιση των πανδημιών που συνδέουν την υγεία του ανθρώπου με αυτήν των ζώων.

Αναμφίβολα μια επιτυχής διαχείριση φυσικών πόρων και πολιτικών δημόσιας υγείας πρέπει να στηρίζεται σε αποφάσεις που αξιοποιούν και εφαρμόζουν καινοτόμες προσεγγίσεις με επιστημονικό, κοινωνικό και διαλειτουργικό τρόπο. Σ’ αυτό το επίπεδο, η καινοτομία με τις εξελίξεις στο χώρο της ιατροφαρμακευτικής έρευνας και των βιοϊατρικών επιστημών πρέπει να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να διασφαλίζονται ταυτόχρονα ως βασικοί μοχλοί στην ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και προϊόντων:

η περιβαλλοντολογική ορθότητα
η επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη
η ισότιμη πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες
η ενεργή συμμετοχή των πολιτών με αποφυγή της κοινωνικής αδράνειας
η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου σε όλα τα πληθυσμιακά στρώματα
η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης σε ένα δίκαιο αναπτυξιακό μοντέλο με κοινωνικό πρόσημο.
Η επίτευξη όλων αυτών προϋποθέτει τη λειτουργία των θεσμών και των πολιτικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δημοκρατικό, αλληλέγγυο, ισότιμο και συνεργατικό τρόπο. Το Ευρωκοινοβούλιο καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς αποτελεί τη φωνή των πολιτών της Ευρώπης. Σ’ αυτή τη βάση, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι, ως Ευρωβουλευτές, πρέπει να είναι γνώστες σε επιστημονικό επίπεδο, να έχουν εμπειρία με βαθιά κοινωνική ενσυναίσθηση και να διαθέτουν στρατηγική πραγμάτωσης των στόχων, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει πρωτοπόρος προς όφελος των πολιτών.

Από μια τέτοια πολιτική αποτύπωση κανόνων και πρακτικών μόνο κοινωνικά οφέλη αναμένονται, αφού ο σεβασμός στο περιβάλλον ενεργοποιεί παράλληλα τις νέες γενιές στο να αναπτύξουν και να εξελίξουν αυτές τις συμπεριφορές ως πολίτες. Επιπρόσθετα, μια τέτοια κοινωνία μπορεί να αποφεύγει, ή να ελαχιστοποιεί κινδύνους, από την μη ορθή εφαρμογή νέων επιστημονικών εξελίξεων, όπως π.χ. στην περίπτωση αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης.

Η επιστημονική γνώση με κοινωνική και ανθρώπινη διάσταση αποτελεί το δρόμο για μια Ευρωπαϊκή Ένωση πρωτοπόρο στην καινοτομία για τη Δημοκρατία, την Πρόοδο και την Ευημερία των πολιτών της. Αυτά όμως για να υλοποιηθούν πρέπει να είναι στοιχεία της προσωπικότητας των μελών που θα εκλεγούν Ευρωβουλευτές. Και την εκλογή την καθορίζουν οι πολίτες. Ας το πράξουμε λοιπόν συνειδητά και με γνώση της επάρκειας των υποψηφίων Ευρωβουλευτών στο να ανταποκριθούν με επιτυχία στο όραμά μας για την Ευρώπη που θέλουμε και μπορούμε να οικοδομήσουμε για τις νέες γενιές που έρχονται.

437 – Γ. Δακής – ΝΔ

provide an attachment id!

[…] Η Ελλάδα, διαχρονικός συνδετικός κρίκος μεταξύ Ανατολής καιΔύσης, μπορεί και έχει καθήκον να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις κρίσιμες εξελίξεις που καθορίζουν το αύριο. Τα τρία ανώτερα όργανα της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης, το Ευρωκοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή, πρέπει να στελεχωθούν με σοβαρά και υπεύθυνα πρόσωπα, ώστε όχι μόνο να υπάρξουν οι αναγκαίες άμυνες αλλά και να ενι σχύσουντην Ευρώπη σε όλουςτους τομείς. Οι πρόσφατες πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις των αγροτών για αναθεώρηση της ΚοινήςΑγροτικής Πολιτικής θέτουν διλήμματα που απαιτούν σαφή πυξίδα για το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Οι οικολογικές πολιτικές, όσο ορθές κι αν είναι , όπως και τα ανοίγματα προς τρίτες χώρες, δεν αποτρέπουν την είσοδο προϊόντων σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, εκτός των δυνατοτήτων του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού . Οι διαμαρτυρόμενοι συμπολίτες μας ουσιαστικά ζητούσαν να μην ανατραπεί η τάξη που όρισαν εκείνοι που με την Ένωση Άνθρακα και Χάλυβα έθεσαν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής ‘ Ενωσης. Η κλιματική κρίση απειλεί όλο το φάσμα της ζωής μας. Οι έντονες ανατιμήσεις βασικών αγαθών τα τελευταία έτη ανά την Ευρώπη οφείλονται και στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Αν η ΕΕ δεν είχε σπεύ σει να συνάψει ειδικές οικονομικές συμφωνίες με μεγάλες παραγωγούς χώρες εκτός των συνόρων της, υπήρχε ορατός κίνδυνος αυτές να συνασπιστούν σε μια νέα μορφή ανταγωνισμού και η ΕΕ να μείνει ουραγός. Η ενιαία ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική είναι μείζονος αξίας. καθώς οι σημερινές γεωπολιτικές συνθήκες προβάλλουν έντονο το αίσθημα της ανασφάλειας. Σχετικές πρωτοβουλίες αποτελούν εθνική αναγκαιότητα για τον Ελληνισμό. Τα ασφαλή δίκτυα θαλάσσιων, επίγειων και εναέριων μεταφορών, όπως και η ενεργειακή ασφάλεια, συνιστούν προϋποθέ σεις σταθερότητας. Στο μεταίχμιο ανάμεσα στην παγκοσμιοποίηση και στο καινούργιο που αναδύεται, το τρίπτυχο έρευνα – εκπαίδευση – καινοτομία αποκτά κεφαλαιώδη σημασία. Έχουμε μπροστά μας να ανταποκριθούμε και σε εθνικό επίπεδο σε μεγάλες προκλήσεις εντός της ΕΕ, όπως η Νέα Ευρωπαϊκή Συμφωνία για τηνΑνταγωνιστικότητα και η Νέα Πράσινη Συμφωνία. Η ευρωπαϊκή βιομηχανία πρέπει να στηριχθεί και να παραμείνει εντός της ΕΕ, αποκτώντας μεγαλύτερη δυναμική τεχνογνωσίας και παραγωγής. Ο κλάδος της Υγείας είναι ήδη πρωτοπόρος στις εξελίξεις. Η πρόοδος στην έρευνα στο πεδίο της γονιδιωματικής στα νέα φάρμακα αναμένεται να καταλήξει σύντομα σε συγκεκριμένες θεραπείες, με ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία των πολιτών. Η ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική υγείας πρόκειται να αποτελέσει έναν ισχυρό συνεκτικό κρίκο στην αλυσίδα της κοινωνικής συνοχής και ευημερίας. Όλα αυτά δεν είναι απομακρυσμένα ούτε έξω από την καθημερινότητά μας. Αντιθέτως, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των εξελίξεων που καθορίζουν την ατζέντα της επικαιρότητας και διαδραματίζουν ρυθμιστικό ρόλο στη ζωή μας.