Author: Τ. Χατζηβασιλείου

650 – Τ. Χατζηβασιλείου – ΝΔ

provide an attachment id!

*Η Ελλάδα έχει λάβει σημαντική στήριξη σε διάφορα περιστατικά φυσικών καταστροφών, ενώ και η ίδια έδειξε αντίστοιχο επίπεδο αλληλεγγύης, όταν άλλοι είχαν ανάγκη. Είναι προφανές ότι πρέπει συλλογικά να αναπτύξουμε καινοτόμες τεχνολογίες και εργαλεία έγκαιρης προειδοποίησης. Η επένδυση στην πρόληψη κινδύνων είναι πολύ πιο αποτελεσματική από το να τρέχουμε μετά με το κόστος αποκατάστασης και ανοικοδόμησης ύστερα από μια καταστροφή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε στην κοινή ευρωπαϊκή δράση, η οποία είναι πιο αποτελεσματική από την ξεχωριστή εθνική προσέγγιση. […] α τελευταία 5 χρόνια αποτέλεσαν μια περίοδο διαδοχικών διεθνών κρίσεων. Παράλληλα, έχουμε και την κλιματική κρίση. Αυτή η νέα πραγματικότητα είναι ήδη εδώ και μας δείχνει τα δόντια της, με δραματικές επιπτώσεις στις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Η χώρα μας πρόσφατα βίωσε εκτεταμένες πλημμύρες αλλά και μεγάλες δασικές πυρκαγιές που μετατρέπουν την καλοκαιρινή περίοδο σε εφιάλτη. Και όπως γνωρίζετε, η γεωργία και οι καλλιέργειες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από τις βροχοπτώσεις, την ξηρασία και τη διάβρωση του εδάφους. […] Είναι φανερό ότι η διασυνοριακή συνεργασία είναι ένα υποχρεωτικό εργαλείο στη φαρέτρα μας για την αντιμετώπιση αυτής της νέας, σκληρής πραγματικότητας. Η ευρωπαϊκή γειτονιά χρειάζεται μια ταχεία και συντονισμένη αντιμετώπιση των καταστροφών, καθώς και συστήματα πρόληψης και ετοιμότητας. Και είμαι υπερήφανος που αυτό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση σε επίπεδο Ε.Ε. […] Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, για να γίνουμε ακόμα πιο ανθεκτικοί. […] Η απάντηση στην κλιματική κρίση πρέπει να είναι συλλογική. Παράλληλα, πρέπει όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να αναπτύξουν τις υποδομές τους και να βελτιώσουν την ετοιμότητά τους, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Και κυρίως, πρέπει να διοχετεύσουμε κεφάλαια για κατάλληλη προετοιμασία πριν χτυπήσει η επόμενη καταστροφή. Χωρίς τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους και χωρίς επενδύσεις, η ολοκλήρωση αυτού του σχεδίου θα παραμείνει μια άσκηση επί χάρτου.

205 – Τ. Χατζηβασιλείου – ΝΔ

provide an attachment id!

*Χρειάστηκε να περάσουν μόνο λίγες ημέρες από τις τουρκικές δημοτικές εκλογές για να αυξηθεί η ένταση της ρητορικής της Άγκυρας, με αφορμή τη δημιουργία εθνικών θαλασσίων πάρκων από την Ελλάδα.

Η Τουρκία εσκεμμένα πολιτικοποίησε το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος. Η κλιματική κρίση αποτελεί παγκόσμια πρόκληση και αφορά εξίσου τους Έλληνες και τους Τούρκους. Είναι ένα πεδίο συγκλίσεων, το οποίο όμως η Άγκυρα προσέγγισε ως αφορμή για αποκλίσεις. Κακώς, λοιπόν, συνέδεσε το ζήτημα της προστασίας της βιοποικιλότητας των θαλασσών με τη διμερή μας διαφορά περί καθορισμού ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Η Ελλάδα ακολουθεί εξωτερική πολιτική αρχών και θέσεων, κινούμενη πάντα στο πλαίσιο των Συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου. Άλλωστε, αυτή ήταν και η ξεκάθαρη απάντηση της χώρας μας.

Στο μεταξύ, η τουρκική αντιπολίτευση κατηγόρησε την εκεί κυβέρνηση για αδράνεια απέναντι στα ελληνικά θαλάσσια πάρκα. Μετά από 48 ώρες πιέσεων, η Άγκυρα τελικά αντέδρασε. Είναι σαφές ότι τα «απόνερα» των δημοτικών εκλογών είναι πλέον ορατά. Το κυβερνών κόμμα, μέσω ρητορικών εξάρσεων, θα επιχειρήσει τον «επαναπατρισμό» ψηφοφόρων που επέλεξαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και, κυρίως, το ισλαμιστικό κόμμα του Φατίχ Ερμπακάν, γιου του πρώην πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν. Για τον Ερντογάν είναι αδήριτη ανάγκη να επουλωθεί το τραύμα που προκλήθηκε από την ήττα στις δημοτικές εκλογές.

Παράλληλα, με την αντίδρασή της στο ζήτημα των θαλασσίων πάρκων, η Τουρκία υπενθύμισε για άλλη μια φορά τις αίολες θέσεις που διαχρονικά έχει προβάλει. Κανένας δεν είναι αφελής για να πιστέψει ότι η ηρεμία στο πεδίο σημαίνει αυτόματη αλλαγή της τουρκικής θεώρησης. Όμως, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η σημερινή νηνεμία στο πεδίο αποτελεί θετικό κεκτημένο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ορισμένοι στην Ελλάδα αναρωτιούνται για το αν θα ήταν σκόπιμο να γίνει η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν το προσεχές διάστημα. Η διαδικασία επαναπροσέγγισης πρέπει να συνεχιστεί, για το καλό της περιφερειακής σταθερότητας. Η κυβέρνηση προχωρά βήμα-βήμα, χωρίς αυταπάτες, χωρίς φόβο και χωρίς να μετακινηθεί ούτε βήμα από τις εθνικές θέσεις. Δεν δεχόμαστε παιχνίδια με την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Η επικοινωνία με την άλλη πλευρά δεν σημαίνει υπαναχώρηση. Επικοινωνούμε, για να διερευνήσουμε πιθανές συγκλίσεις στα ζητήματα χαμηλής πολιτικής. Μέσω της θετικής ατζέντας, επιχειρείται η οικοδόμηση εμπιστοσύνης, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό.