Role: υποψήφιος/α ευρωβουλευτής/τρια

– Β. Κοντοζαμάνης – ΝΔ

provide an attachment id!

[…] Αν εκλεγώ, θα δώσω βάρος σε θέματα υγείας. Απασχολεί και εμάς και την Ευρώπη το θέμα της κλιματικής κρίσης που σχετίζεται άμεσα με το θέμα της δημόσιας υγείας. Έζησε πέρυσι η χώρα μεγάλες πυρκαγιές, μεγάλες πλημμύρες και όλα αυτά έχουν αντίκτυπο στη δημόσια υγεία αλλά υπάρχουν και άλλα ζητήματα με τα οποία θα ασχοληθώ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση, όπως στην κοινή αγροτική πολιτική στην ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα. […]

812 – Χ. Παναγιωτακοπούλου – ΚΚΕ

provide an attachment id!

«Εδώ δεν έχουμε σχολεία! Τα περισσότερα κτίρια είναι αρκετά παλιά με χαρακτηριστικό παράδειγμα το 1ο Δημοτικό που είναι 100 ετών. Η ενεργειακή αναβάθμιση, βασική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους μάρανε. Τους σοβάδες που έπεσαν δεν τους είδαν στο 1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο του Βύρωνα λίγο καιρό μάλιστα μετά την ενεργειακή τους αναβάθμιση, με αποτέλεσμα τα σχολεία να κλείσουν για σχεδόν ένα μήνα πέρυσι».

813 – Ξ. Μπαγλατζή – ΝΙΚΗ

provide an attachment id!

Έχει γίνει εργαλειοποίηση της κλιματικής αλλαγής και πολλοί αποφαίνονται ότι αποτελεί ανθρωπογενή παράγοντα και όχι φυσική αλλαγή. Ανέκαθεν είχαμε κλιματική κρίση. Θεωρώ ότι πρόκειται για εφαρμοσμένη πολιτική ώστε να υπάρξει ενεργειακή φτώχεια

799 – Θ. Καλοκύρης – Ελληνική Λύση

provide an attachment id!

Το σημαντικότερο ίσως ζήτημα πέρα από τα εθνικά και το μεταναστευτικό που απασχολεί την χώρα μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η ενεργειακή μετάβαση. Πρέπει να δούμε πως θα μειώσουμε τους ρύπους και να είμαστε πιο φιλικοί προς το περιβάλλον. Ο τρόπος όμως με τον οποίον η χώρα μας έχει ξεκινήσει να πορεύεται μέσα σε αυτό το ζήτημα είναι κατά τη γνώμη μας λάθος. Είναι παράλογος και δημιουργεί πρόβλημα στις επιχειρήσεις μας και στους αγρότες μας δίοτι αυξάνουμε πολύ το κόστος παραγωγής ενώ ταυτόχρονα δεν ελέγχουμε τα προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός.

801 – Γ. Μανιάτης – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

«Θα μπορούσαμε να έχουμε ξεκινήσει εδώ και μια δεκαετία αφότου το 2014 παραδώσαμε τη διακυβέρνηση της χώρας,, σήμερα θα έπρεπε η Ελλάδα να βγάζει μερικά εκατομμύρια ευρώ δημόσια έσοδα για το ασφαλιστικό σύστημα και στην πορεία αυτά τα μερικές δεκάδες να είναι πολύ περισσότερα, καθώς τα κοιτάσματα και αυτά που είναι νοτιοδυτικά της Κρήτης και αυτά που είναι στο Ιόνιο θα προσφέρουν στο κράτος μας 60-70 δις ευρώ. Νομίζω όμως τους συμφέρει αντί να βγάζουμε το δικό μας φυσικό αέριο να το αγοράζουμε με τάνκερ και τους είναι αδιάφορα, ότι αν είχαμε το δικό μας φυσικό αέριο, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα θα ήταν στο μισό από ότι τώρα. Δεν τους ενδιαφέρει καθόλου η προοπτική Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της. Η Ελλάδα, είναι το μοναδικό κράτος μέλος που έχει αναξιοποίητα κοιτάσματα φυσικού αερίου, το οποίο θα έχει σε μεγάλη ανάγκη η Ευρώπη για τα επόμενα 30 χρόνια. Επομένως υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία, απίστευτη ιστορική ευκαιρία που θα μπορούσε να αναβαθμίσει γεωπολιτικά τη χώρα και να συνεισφέρει πολλά χρήματα στα ασφαλιστικά ταμεία μας. Αυτό θα πρέπει να δει η κυβέρνηση, αν δε το κάνει, θα είναι υπόλογος απέναντι στην κοινωνία και στην ιστορία και κάποιοι θα πρέπει να απολογηθούν για αυτό.»

807 – Μ. Γαβαλά – ΚΚΕ

provide an attachment id!

*Οι καταστροφές στη Θεσσαλία δεν είναι “φυσικό φαινόμενο”, είναι ένα πολιτικό έγκλημα. Απέδειξε τη μακροχρόνια ανυπαρξία υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας, την έλλειψη σχεδίου διαχείρισης των υδάτων, αλλά και την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί σε έκτακτες ανάγκες που αφορούν την πολιτική προστασία. Οι ευθύνες κυβερνήσεων, δημοτικών και περιφερειακών αρχών είναι τεράστιες. Αυτή η κατάσταση είναι επιλογή, είναι επιλογή ενός κράτους και ενός συστήματος που θεωρεί ότι είναι κόστος οι υποδομές για την προστασία του λαού από φυσικές καταστροφές. Άλλωστε το έχουν πει ανοιχτά και μάλιστα με σφραγίδα και απόφαση της ΕΕ ότι είναι πιο συμφέρον να δίνεις “πενιχρές” αποζημιώσεις από το να φτιάχνεις υποδομές που δεν έχουν μεγάλο κέρδος».

809 – Δ. Βολονάκη – ΝΙΚΗ

provide an attachment id!

.Ο Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα Daily Sabah υπό τον όρο της ανωνυμίας (λόγω των περιορισμών που ισχύουν στην Τουρκία για την επικοινωνία και τα Μέσα Ενημέρωσης), ανέφερε ότι το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας θα σχεδιάσει τα δικά του θαλάσσια πάρκα στην περιοχή, ως αντίδραση στην πρόσφατη εξαγγελία της δημιουργίας δύο μεγάλων εθνικών θαλάσσιων πάρκων, ένα στο Αιγαίο και ένα στο Ιόνιο, δια στόματος του έλληνα πρωθυπουργού κου Κυριάκου Μητσοτάκη τον περασμένο μήνα, στην 9η διεθνή διάσκεψη “Our Ocean Conference”.

Το θέμα είναι ευαίσθητο, δεδομένου ότι το διεθνές δίκαιο δεν παρέχει σαφείς οδηγίες για τη διασυνοριακή θαλάσσια διατήρηση», σημειώνεται στο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας.

Είναι σαφές, ότι με αυτή της την αντίδραση η Τουρκία και με μία σειρά σχετικών δηλώσεων επί του θέματος τις προηγούμενες μέρες, αμφισβητεί τόσο την ελληνική κυριαρχία και θέτει ξανά ζήτημα γκρίζων ζωνών σε νησιά που θεωρεί ότι δεν έχει αποδοθεί η κυριαρχία τους με Διεθνείς Συνθήκες στην Ελλάδα και προσπαθεί, είτε να πετύχει τη ματαίωση της δημιουργίας των δύο περιβαλλοντικών πάρκων, είτε να επιβάλει τη συνδιαχείριση κοινών περιβαλλοντικών προγραμμάτων στο Αιγαίο, σε περιοχές ακόμη και της ελληνικής επικράτειας.

Όλα αυτά όμως θα είχαν αποφευχθεί και μπορούν να αποφευχθούν αν η ελληνική πλευρά προχωρήσει, ως οφείλει ως χώρα της ΕΕ, σε θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και χρησιμοποιούσε το ενωσιακό δίκαιο.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη, με βάση την Οδηγία 2014/89/ΕΕ από τις 23 Ιουλίου 2014, να υλοποιήσει τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό για τα θαλάσσια ύδατα στα οποία ασκεί κυριαρχία ή έχει κυριαρχικά δικαιώματα ή ασκεί δικαιοδοσία σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), το οποίο από το 1982 έχει ενσωματωθεί στο ενωσιακό δίκαιο.

Η προθεσμία για την κατάθεση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ) κάθε κράτους-μέλους έληγε την 31η Μαρτίου 2021, ωστόσο παρατάθηκε κατά ένα έτος, δηλαδή μέχρι τον Μάρτιο του 2022, λόγω του κορωνοϊού. Η Ελλάδα δεν έχει καταθέσει, μέχρι σήμερα, κανένα σχέδιο (πρέπει να έχει τη μορφή νόμου που θα ψηφιστεί στην ελληνική Βουλή), οπότε παραπέμφθηκε από την Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου της επιβλήθηκε υψηλό επαναλαμβανόμενο πρόστιμο, μέχρις ότου υλοποιήσει την Οδηγία. Η “ΝΙΚΗ” πρώτη ανέδειξε με επίκαιρη ερώτησή της στη Βουλή την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο, λόγω της μη εκπόνησης Θαλάσσιων Χωροταξικών Σχεδίων.

811 – Γ. Στεφανάκης – ΚΚΕ

provide an attachment id!

“η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι σημαντική και θα πρέπει να δώσει ένα μήνυμα αντίστασης στις πολιτικές της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι η ΚΑΠ, που ψήφισαν όλα τα άλλα κόμματα στην Ευρωβουλή, εκείνη που καταδίκασε σε μαρασμό την αγροτική παραγωγή της περιοχής του Άγιου Σύλλα αλλά και όλης της Κρήτης.”

802 – Γ. Σταθάκης – Νέα Αριστερά

provide an attachment id!

[…] Το δεύτερο φάντασμα της Ευρώπης είναι η ενεργειακή κρίση. Η ανταγωνιστικότητα των οικονομιών της Κεντρικής Ευρώπης, της Γερμανίας και της Ιταλίας πάνω απ’ όλα, στηριζότανγια 30 και πλέον χρόνια στο φυσικό αέριο της Ρωσίας. Η ίδια η πράσινη μετάβαση, η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο 60% το 2030 και στο 100% το 2050, στηριζόταν στη χρήση φτηνού αερίου ως μεταβατικού καυσίμου. Με την εκδήλωση της ουκρανικής κρίσης, το ενεργειακό μοντέλο της Ευρώπης κατέρρευσε, ενώ οι άμεσες οικονομικές συνέπειεςγια της οικονομίες της Ευρωζώνης ήταν δραματικές. […]

808 – Ρ. Μαρούδας – ΚΚΕ

provide an attachment id!

*[…] Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι φέρουν την σφραγίδα της ΕΕ, σας υπενθυμίζω την «πράσινη» μετάβαση που ανάμεσα στα άλλα «σπέρνει φωτοβολταϊκά» σε γη υψηλής παραγωγικότητας και καταδικάζει το λαό στην ενεργειακή φτώχεια. Σας προειδοποιώ για τις αρνητικές εξελίξεις στη διαχείριση του νερού από την απόφαση της κυβέρνησης να συγκροτήσει φορείς διαχείρισης νερού «ανώνυμες εταιρείες» που αργά ή γρήγορα θα περάσουν στον έλεγχο των ιδιωτών και θα μετατρέψουν το νερό σε πανάκριβο εμπόρευμα για οικιακούς καταναλωτές και τους αγρότες. Αυτή η πολιτική έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια ως εφαρμογή της κοινοτική οδηγία 60/2000 απ όλα τα αστικά κόμματα και σήμερα υλοποιείται με την συγχώνευση των ΔΕΥΑ και την κατάργηση των ΤΟΕΒ. Ο στόχος της ΚΑΠ δεν είναι να βοηθήσει τον πρωτογενή τομέα, να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των ευρωπαϊκών λαών με ποιοτικά και φθηνά προϊόντα. Αντίθετα, υποστήριξε στην πράξη αποτελεί ένα εργαλείο που συγκεντρώνει τη γη και την παραγωγή σε λιγότερα χέρια και από την άλλη πλευρά βοηθάει στον ανταγωνισμό των αγροτοδιατροφικών ευρωπαϊκών ομίλων στον μεταξύ τους ανταγωνισμό με τους επιχειρηματικούς ομίλους στον υπόλοιπο κόσμο. Σε όσους υποστηρίζουν ότι χωρίς τα χρήματα της ΚΑΠ οι αγρότες δεν θα μπορούσαν να κάνουν τίποτα. Αυτά τα χρήματα προέρχονται από τους εθνικούς προϋπολογισμός των κρατών-μελών της ΕΕ. Δηλαδή χρήματα του ελληνικού λαού, γιατί εμείς πληρώνουμε το 95% της φορολογίας, ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι όλοι αυτοί που μας αγοράζουν κοψοχρονιά την παραγωγή και πουλάνε πανάκριβα, αυτοί που κατέχουν το 70 και 80% του ελληνικού πλούτου που εμείς παράγουμε, πληρώνουν μόλις το 5% των φόρων. Αντίστοιχα αν ήταν καλή η ΚΑΠ δεν θα ερήμωναν τα χωριά μας, δεν θα εγκαταλείπονταν η καλλιέργειες, οι στάνες και τα μελίσσια. […] Η Ελλάδα από χώρα εξαγωγός αγροτικών προϊόντων κατέληξε να εισάγει τα περισσότερα αγροτικά προϊόντα μετά την είσοδό της στην ΕΟΚ. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στη συμφωνία της ΕΕ με τρίτες χώρες για εισαγωγή αγροτικών προϊόντων χωρίς δεσμούς, ώστε να μπορούν οι χώρες της ΕΕ να πουλάνε αντίστοιχα βιομηχανικά προϊόντα σε αυτες. […] Με την συνθήκη του Μααστριχτ απελευθερώθηκε η διακίνηση των αγροτικών προϊόντων μέσα στην ΕΕ. Η επιστολή Μητσοτάκη στην Κομισιόν για κανόνες αντιμετώπισης της ακρίβειας που επιβάλλουν οι πολυεθνικές εντός της ΕΕ είναι «για γέλια». Ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής έκλεισαν τα εργοστάσια ζάχαρης, διαλύθηκε η καπνοκαλλιέργεια, με το εμπάργκο στη Ρωσία χτυπήθηκαν οι εξαγωγές φρούτων, ενώ τώρα στοχοποιούνται και άλλα αγροτικά προϊόντα όπως τα αμπέλια. Στις μέρες μας συντελείται ένα μεγάλο παζάρι σε βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών με ποιο χαρακτηριστική περίπτωση το ελληνικό γάλα και την φέτα. Ενώ η παραγωγή του ελληνικού γάλακτος μειώνεται, ιδιαίτερα φέτος λόγω της μεγάλης μείωσης του ζωικού κεφαλαίου από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία θα περίμενε κανείς η τιμή παραγωγού να αυξάνεται. […] Αυτή η πολιτική ξεσήκωσε όλους τους ευρωπαίους αγροτοκτηνοτρόφους ανέφερε και ανάγκασε την ΕΕ να μιλήσει για αναθεώρηση και επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ. […]