Author: Χ.Σούλης

287 – Χ.Σούλης – ΝΔ

provide an attachment id!

Ένας βασικός άξονας για την παράταξή μας για την επόμενη τετραετία, αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση 600,000 κατοικιών για λιγότερη κατανάλωση ενέργειας και μάλιστα όλες τις εποχές του χρόνου.

Αυτό το σχέδιο υλοποιείται μέσα από στοχευμένες πρωτοβουλίες και συγκεκριμένους στόχους που θα υλοποιηθούν και που ήδη έχουν μπει σε τροχιά καθορισμένης εφαρμοσμένης πολιτικής

Ακόμα πιο συγκεκριμένα, είναι ήδη γνωστό το πρόγραμμα “ΗΛΕΚΤΡΑ” που σκοπεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση, προωθώντας όσο πιο υποδειγματικά γίνεται τον ρόλο ρου Δημοσίου σε αυτή την κατεύθυνση.

Οι πόροι του προγράμματος είναι 640 εκατομμύρια ευρώ και με την αναμενόμενη μόχλευση θα αγγίξουν το ποσό του ενός ΔΙΣ.

Ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ο σκοπός του προγράμματος είναι να επιδοτεί επεμβάσεις που αφορούν τα συστήματα θέρμανσης / ψύξης, τα συστήματα διαχείρισης ενέργειας και αυτονόμησης στοχεύοντας στην αναβάθμιση της ενεργειακής κλάσης των κτιρίων του Δημοσίου τουλάχιστον έως την ενεργειακή κλάση Β με παράλληλη επίτευξη κατ ελάχιστον 30% εξοικονόμησης ετήσιας πρωτογενούς ενέργειας που απαιτείται για τις ανάγκες τεχνικών συστημάτων και 30% μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η συνολική επένδυση συμβάλλει στη μείωση της ηλεκτρικής κατανάλωσης κατά 600 εκ Kwh ετησίως και στην ενεργειακή ανακαίνιση 2.5 εκ. m² ωφέλιμης επιφάνειας ως και το 2026

288 – Χ.Σούλης – ΝΔ

provide an attachment id!

Η μελλοντική μας ανταγωνιστικότητα θα βασίζεται σε άφθονους αιολικούς και ηλιακούς πόρους.

Έχουμε βαθιά πίστη στην ενεργειακή μετάβαση και τον επαναπροσδιορισμό του παραγωγικού μας μοντέλου μέσα απ΄π την πράσινη μετάβαση.

Η Ελλάδα είναι ήδη πρωτοπόρος σε ό,τι αφορά τις ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ σχεδόν το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από τον άνεμο τον ήλιο και το νερό.

Αυτή η μετάβαση μας επιτρέπει να επαναπροσδιορίσουμε αυτό το οικονομικό μοντέλο.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια τα εμπορικά αμς ισοζύγια έχουν πληγεί αρκετά.

Άμεσος στόχος μας είναι να βρεθούμε στο κέντρο ενός διαδρόμου που θα απαναχαράξει τον ενεργειακό χάρτη στην Ευρώπη.

Και αυτή η κατεύθυνση ήδη έχει χαραχτεί από την παράταξή μας και κατ επέκταση από την κυβέρνησή μας.

Όλη αυτή η γενική στρατηγική θα αναδείξει πιο καθαρά περιβαλλοντικούς τομείς, όπως η βιώσιμη γεωργία και δασοκομία, υπηρεσίες μείωσης αποβλήτων και η εφαρμογή έξυπνων τεχνολογιών εξοικονόμησης πολύτιμων πόρων

289 – Χ.Σούλης – ΝΔ

provide an attachment id!

Φέτος συνεχίζεται το πρόγραμμα προστασίας δασών-Antinero (εντατικές δράσεις πυροπροστασίας με σκοπό τη θωράκιση έναντι της κλιματικής κρίσης που πλήττει τα μεσογειακά οικοσυστήματα, απομάκρυνση της συσσωρευμένης καύσιμης ύλης από τα δάση, συντήρηση δασικού οδικού δικτύου, αποτελεσματική προσβασιμότητα των επίγειων μέσων δασοπυρόσβεσης) σε όλη την επικράτεια, με προϋπολογισμό 86,8 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας .

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης της οποίας εκφάνσεις αποτελούν οι αναφερόμενες φυσικές καταστροφές και σε ό,τι αφορά στην αποκατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων, υλοποιούμε φέτος το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων. Το έργο αποσκοπεί στην αποκατάσταση 165.000 στρεμμάτων σε πολλά υποβαθμισμένα δασικά οικοσυστήματα στην Ελλάδα με 20 εκατ. δενδρύλλια ενδημικών, βραδύκαυστων ειδών και έμφαση στις περιοχές μίξης. Η υλοποίηση των δράσεων θα ολοκληρωθεί έως το 2025 με χρηματοδότηση ύψους 196 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας