Author: Τ.Κουζιάκη

479 – Τ.Κουζιάκη – ΚΚΕ

provide an attachment id!

[…] τα «κοστολογημένα» προγράμματα που παρουσιάζουν τα αστικά κόμματα για τη Δυτική Μακεδονία δεν χωράνε τις ανάγκες τις δικές του. «Ο λαός της Κοζάνης, πήρε ήδη μυρωδιά για το τι θα γίνει και με τις επόμενες δόσεις του Ταμείου Ανάκαμψης στο οποίο όλοι πίνουν νερό. Δισεκατομμύρια για τις ανάγκες των κερδών, ψίχουλα για τις ανάγκες και τις ζωές του λαού. Το βιώνουμε ήδη. Στη Δυτική Μακεδονία ο λαός μας βιώνει ακριβώς αυτή την αντίθεση, αυτό το δίλημμα που διαπερνά την πολιτική όλων των κυβερνήσεων. Ή θα αντέχουν τα κέρδη των λίγων ή θα αντέχουν οι ζωές των πολλών. Και ξέρει ο κόσμος ότι την ίδια ώρα που πακτωλός δισεκατομμυρίων περνάει πάνω από τα κεφάλια του, δεν μπορούν να εξασφαλιστούν ούτε οι αναγκαίες υποδομές για την ασφαλή μετακίνησή του, όπως στην περίπτωση της γέφυρας Σερβιων.

Γιατί αυτά τα «κοστολογημένα» προγράμματα, τις απολιγνιτοποίησης και της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης, τις συνέπειες τους στα δικαιώματά του, στη ζωή του βίωσε από πρώτο χέρι, είτε με ανεργία, είτε με χειρότερες θέσεις εργασίας, με μετανάστευση, με ενεργειακή φτώχεια, με παραπέρα υποβάθμιση του περιβάλλοντος και των αναγκαίων υποδομών, όπως των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.

Για αυτό και βλέπει, ότι παρά τις εξαγγελίες όλων, τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και των κομμάτων της «συμπολιτευόμενης» αντιπολίτευσης, για ανάπτυξη για όλους, για δίκαιη μετάβαση, τελικά καταλαβαίνει ότι αυτή η ανάπτυξη δεν ήταν για όλους, ότι η δίκαιη μετάβαση αποδεικνύεται «δίκαιη» μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους που λυμαίνονται τον πλούτο της περιοχής, τόσο το φυσικό, τόσο τις υποδομές που χρυσοπλήρωσε ο λαός τα προηγούμενα χρόνια, όσο και τον έμψυχο, το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό της περιοχής.

Αυτή την ανάπτυξη ζει και ο λαός της Σιάτιστας, ο λαός της Γαλατινής, που καλείται να παραδώσει το φυσικό του πλούτο για τα κέρδη μιας χούφτας ανθρώπων, τα ζει ο λαός της Καλαμιάς που ένιωσε στο πετσί του την άγρια και ωμή «επιτελικότητα» του αντιλαϊκού κράτους για να υπερασπιστεί τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

(…)Όμως απέναντι σε όλα αυτά, υπάρχει και άλλος δρόμος. Και ο λαός της Κοζάνης, ξέρει καλά, ότι το ΚΚΕ, με όλες του τις δυνάμεις ήταν μπροστά και απέναντι σε αυτή τη βαρβαρότητα.

387 – Τ.Κουζιάκη – ΚΚΕ

provide an attachment id!

[…] • Στο πλευρό του λαού όπως στο
μικρό χωριό της Καλαμιάς Κοζάνης
που αγωνίζεται για την υπεράσπιση
της περιουσίας και.της ζωής τους
φτιάχνοντας από κοινού μια ανθρώ¬
πινη αλυσίδα αλληλεγγύης κόντρα
στα επιχειρηματικά συμφέροντα της
πράσινης καπιταλιστικής ανάπτυξης
Από την άλλη οι κάτοικοι είδαν
από πρώτο χέρι ότι τόσο με αυτοδύναμη
κυβέρνηση όσο και με υπηρεσιακή
οι δυνάμεις καταστολής και
το κράτος βρίσκονται στην υπηρεσία
των κερδών Αλλωστε αέρα στα
πανιά των πράσινων αρπακτικών
για να λυμαίνονται το φυσικό πλούτο
της περιοχής έδωσαν τα προηγούμενα
χρόνια όσα αστικά κόμματα συναινούσαν
στο έγκλημα της απολιγνιτο
ποίησης έπιναν νερό στο όνομα της
πράσινης ανάπτυξης ψηφίζοντας
από κοινού ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ
την οδηγία της Ε.Ε που μετατρέπει
βουνά και λαγκάδια σε Ειδικές Οικονομικές
Ζώνες για fasl track ανεμογεννήτριες
και βαφτίζει τις επενδύσεις
υπέρτατο δημόσιο αγαθό νομιμοποιώντας
την άγρια κρατική καταστολή
σε βάρος των δίκαιων λαϊκών
αντιδράσεων […]

388 – Τ.Κουζιάκη – ΚΚΕ

provide an attachment id!

Οι κάτοικοι της Καλαμιάς, ενός μικρού χωριού δίπλα από την πόλη της Κοζάνης, οργανώνουν εδώ και καιρό έναν αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση ενός γιγαντιαίου φωτοβολταϊκού πάρκου, έκτασης περίπου 750 στρεμμάτων, κυριολεκτικά δίπλα στις αυλές τους. Για να καταλάβουν και οι αναγνώστες το μέγεθος, το φωτοβολταϊκό πάρκο που σχεδιάζεται θα καλύπτει μια έκταση τριπλάσιας του χωριού! Οι κάτοικοι επειδή δε θέλουν να παραδώσουν τους κόπους μιας ζωής για τις «πράσινες» μπίζνες εταιρειών, μπήκαν μπροστά, για να μην προχωρήσουν τα σχέδια της εταιρείας. Σε μια επιχείρηση τρομοκράτησης αυτού του αγώνα «επιστρατεύτηκαν» αστυνομικές δυνάμεις που εξαπέλυσαν άγρια επίθεση και καταστολή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τραυματίες αλλά και 6 συλληφθέντες. Βεβαίως, δεν ήταν μόνοι, στο πλευρό τους είχαν από την πρώτη στιγμή σωματεία και φορείς, φοιτητές καθώς και τα στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Η απάντηση όμως των κατοίκων αλλά και δεκάδων άλλων φορέων, την επόμενη κιόλας μέρα, με μαζική κινητοποίηση στην πλατεία της Κοζάνης, είναι πραγματικά ελπιδοφόρα και δείχνει ότι ο αγώνας όχι απλά δεν καταστέλλεται και δεν τρομοκρατείται, αλλά δυναμώνει. Αυτό έδειξε και η μεγάλη παλλαϊκή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στη 1 Ιούνη στην πόλη, όπου εκατοντάδες εργαζόμενοι, με τους φορείς και τα σωματεία τους, άνθρωποι από δεκάδες μέρη της Κοζάνης που βιώνουν τις συνέπειες της «πράσινης» καπιταλιστικής ανάπτυξης και υπερασπίζονται τις ζωές τους, κόντρα στα επιχειρηματικά συμφέροντα, δυναμώνουν έναν αγώνα για να μην παραδοθεί ο φυσικός πλούτος στα κέρδη των λίγων, για ρεύμα φθηνό για το λαό. Αυτούς τους αγώνες στηρίζουμε και ενισχύουμε και εμείς ως ΚΚΕ. Για να βαδίσει ο αγώνας σε ένα δρόμο σύγκρουσης με τον υφιστάμενο δρόμο ανάπτυξης που εξυπηρετεί τους λίγους. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να ανοίξει ένας άλλος δρόμος, που η ενέργεια θα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα για τα κέρδη των λίγων, κάτω από μια γνήσια εργατική-λαϊκή διακυβέρνηση. Τότε μπορούν να αξιοποιηθούν όλες οι μορφές ενέργειας, όπως πχ. ο λιγνίτης με σύγχρονες μεθόδους αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, τα αιολικά και ηλιακά πάρκα, η γεωθερμία κ.α., με κριτήριο τις ανάγκες του λαού, την προστασία του περιβάλλοντος.

375 – Τ.Κουζιάκη – ΚΚΕ

provide an attachment id!

[…] με επικεφαλής την βουλευτή του ΚΚΕ Τίνα Κουζιάκη έκανε
παρέμβαση στην Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης αντιδρώντας
στις άδικες και αναίτιες συλλήψεις και απαίτησε να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες και να μην απαγγελθούν κατηγορίες
σε βάρος τους
Κάλεσε παράλληλα τους κατοίκους της Καλαμιάς να συνεχίσουν
και να δυναμώσουν τον αγώνα τους και τον λαό της Κοζάνης
να εκφράσει μαχητικά και μαζικά την αλληλεγγύη του […]

88 – Τ.Κουζιάκη – ΚΚΕ

provide an attachment id!

Ο λαός της περιοχής να πάρει θέση μάχης δίπλα στο ΚΚΕ.

Αν κάτι αναδεικνύουν οι τελευταίες εξελίξεις με τη στάση των αστικών κομμάτων και των εκλεγμένων τους στην Τοπική Διοίκηση, είναι ότι η υποκρισία περισσεύει, ειδικά τώρα στην προεκλογική περίοδο. Μπροστά στις συνέπειες που άρχισαν να εκδηλώνονται από την εκτεταμένη και άναρχη τοποθέτηση ΑΠΕ, και στην αντίδραση εργαζομένων και λαού, προσπαθούν να κρύψουν τις ευθύνες τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΑΡΑ25 κρύβουν τη συμφωνία τους στην πολιτική της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στην πολιτική της «πράσινης μετάβασης», και υποκριτικά εμφανίζονται «αλληλέγγυοι» στον αγώνα των κατοίκων. Στήριξαν την πολιτική που αφαιρούσε τον χαρακτήρα των αποφάσεων των τοπικών συμβουλίων, μετατρέποντάς τα σε γνωμοδοτικά, με στόχο να φύγουν από μπροστά τους τα όποια εμπόδια για τις επενδύσεις τους.

Υποκριτικά «χτυπήματα στην πλάτη» στην Τοπική Διοίκηση και στις λαϊκές κινητοποιήσεις

Σε Δημοτικά Συμβούλια όπου κυριαρχούν δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ενώ το προηγούμενο διάστημα αποφάσιζαν και ψήφιζαν θετικά στο να δημοπρατηθούν δημοτικές εκτάσεις για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών, σήμερα, αφού έχουν ολοκληρώσει τη μοιρασιά και οι επιχειρηματικοί όμιλοι που στηρίζουν προχωράνε στις επενδύσεις τους, αλλάζουν στάση και γνωμοδοτούν αρνητικά. Προσπαθούν να πιάσουν «με ένα σμπάρο δυο τρυγώνια», καθώς βάζουν εμπόδια σε ανταγωνιστικά επενδυτικά σχέδια αλλά με την «ευκαιρία» πλασάρουν και ένα φιλολαϊκό προφίλ. Παράλληλα υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε δημοτικές παρατάξεις στο ζήτημα αυτό, με σκοπό να αποποιηθούν ορισμένοι το πολιτικό κόστος στήριξης των καταστροφικών σχεδίων, προετοιμαζόμενοι για τις επόμενες εκλογές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου της περιοχής, αντιδήμαρχος, ενώ εισηγούνταν θετική γνωμοδότηση για φωτοβολταϊκό πάρκο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η παρουσία κατοίκων της κοινότητας που πλήττονταν από το φωτοβολταϊκό …άλλαξε την εισήγησή του σε αρνητική. Σε άλλη περίπτωση απέφυγαν να συμμετάσχουν έγκαιρα στη διαβούλευση ώστε να γνωμοδοτήσουν για φωτοβολταϊκό πάρκο.

Παράλληλα, χωρίς ντροπή, βουλευτές, υποψήφιοι βουλευτές, στελέχη κομμάτων, τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΠΑΣΟΚ, δεν χάνουν κινητοποίηση του λαού ενάντια στις ανεξέλεγκτη εγκατάσταση των ΑΠΕ, για τις απαραίτητες προεκλογικές φωτογραφίες. Αυτοί που τα κόμματά τους στην Ευρωβουλή στήριξαν την Οδηγία που μετατρέπει βουνά, δάση, λαγκάδια σε μια μεγάλη «Ειδική Οικονομική Ζώνη», που στον βωμό του «εθνικού συμφέροντος» μετατρέπουν τις κινητοποιήσεις του λαού ενάντια στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ΑΠΕ σε «ιδιώνυμο» αδίκημα, εμφανίζονται στις κινητοποιήσεις να χτυπάνε υποκριτικά την πλάτη στον λαό. Αντίστοιχα υποκριτική είναι και η παρουσία των εκπροσώπων του Γ. Βαρουφάκη, που και στο προεκλογικό του πρόγραμμα βγαίνει περήφανος ως «σημαιοφόρος» της «πράσινης ανάπτυξης» και του σταματήματος «κάθε εξόρυξης».

Εκλεγμένοι στην Τοπική Διοίκηση, στελέχη κομμάτων, εργοδοτικοί – κυβερνητικοί συνδικαλιστές, με την ανακοίνωση του προγράμματος απολιγνιτοποίησης έσπευσαν με τις προτάσεις τους, με τη συμμετοχή τους σε επιτροπές και επιτροπάτα για το πώς θα προχωρήσει η απολιγνιτοποίηση, με στόχο την προώθηση συμφερόντων επιχειρηματικών ομίλων και τον περιορισμό των λαϊκών αντιδράσεων. Οι κυβερνητικοί αναδείκνυαν τα οφέλη από τα ανταποδοτικά που μπορεί να κερδίσει ο λαός της περιοχής από την καταστροφή του τόπου του, ενώ οι αντιπολιτευόμενοι το αφήγημα της «ενεργειακής δημοκρατίας» και τις ενεργειακές κοινότητες, που τις παρουσίαζαν ως «λύση» για να βγουν τάχα κερδισμένοι και ο λαός και οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα αστικά κόμματα και οι εκλεγμένοι τους στην Τοπική Διοίκηση, οι εργοδοτικοί – κυβερνητικοί συνδικαλιστές, πέρα από το αν και πού θα στηθεί ένα φωτοβολταϊκό ή ένα αιολικό πάρκο, όλοι τους, ανεξαρτήτως χρώματος, δεν έχουν πει κουβέντα για το εργασιακό Ελντοράντο που έχει στηθεί κάτω από την περιβόητη «πράσινη μετάβαση». Μισθοί στα όρια της εξαθλίωσης, χωρίς ΣΣΕ, εντατικοποίηση, ελλιπή μέτρα υγείας και ασφάλειας, τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς κ.λπ. Αυτό που αναδεικνύεται είναι ότι μπορεί να τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιο επενδυτικό σχέδιο θα προκριθεί, όμως για τα δικαιώματα των εργαζομένων συμφωνούν ότι πρέπει να σμπαραλιαστούν, για να έχουν την απαραίτητη κερδοφορία οι επενδυτές που στηρίζουν.

Με ενισχυμένο ΚΚΕ θα δυναμώσει ο αγώνας κόντρα στα «πράσινα» αρπακτικά και τις δεσμεύσεις στην ΕΕ

Οι προεκλογικές τους μεταμορφώσεις δεν πρέπει να ξεγελάσουν κανέναν. Οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής πρέπει να αξιοποιήσουν την πλούσια πείρα τους από τη στάση του πολιτικού προσωπικού της αστικής τάξης. Να μην παρασυρθούν από τα κροκοδείλια δάκρυα που ρίχνουν για τις συνέπειες της πολιτικής που στήριξαν και στηρίζουν ποικιλοτρόπως, να τους καταδικάσουν ως συνένοχους.

Να πάρουν θέση μάχης δίπλα στο ΚΚΕ. Το ΚΚΕ βρέθηκε και θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων και των κατοίκων που οργανώνονται και παλεύουν απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς της κερδοφορίας του κεφαλαίου, με τον λαό να εξορίζεται από τον τόπο του και να καταδικάζεται στην ενεργειακή φτώχεια.

Γι’ αυτό πρέπει να βγει ενισχυμένο το ΚΚΕ. Να δυναμώσει ο αγώνας για την ουσιαστική ανακούφιση του λαού, με την κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε καύσιμα και Ενέργεια. Να ανοίξει ο δρόμος για την αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών Ενέργειας με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των ομίλων, κόντρα στα σχέδια των «πράσινων» αρπακτικών, κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ