Author: Β.Κόκκαλης

395 – Β.Κόκκαλης – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

Δυστυχώς ο νομός Λάρισας βιώνει τις άσχημες συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Οι έντονες βροχοπτώσεις αλλά και ο παγετός των τελευταίων μηνών είχαν ως συνέπεια πάρα πολλές καλλιέργειες να υποστούν σοβαρότατες ζημιές. Οι παραγωγοί είναι στα όρια της απόγνωσης. Τα κεράσια, το ακτινίδιο, το αμύγδαλο, το βαμβάκι, η μηδική, ο βίκος και άλλα προϊόντα έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές. Ήδη τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ έχουν ξεκινήσει και ολοκληρώνουν τις εκτιμήσεις. Σε ορισμένες από τις ζημιές όμως απαιτείται πολιτική βούληση για την καταβολή της αποζημίωσης, όπως για παράδειγμα τα αμύγδαλα και το ακτινίδιο.

Προσωπικά, θα παρακολουθώ πολύ στενά την πορεία για όλες τις καλλιέργειες που έχουν υποστεί ζημιές και θα είμαι δίπλα στον αγροτικό κόσμο του νομού.

Θα επαναλάβω τέλος, την αδήριτη ανάγκη να προχωρήσουμε ως πολιτεία στην αναγκαία αλλαγή του κανονισμού ασφάλισης του ΕΛΓΑ, καθώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά

379 – Β.Κόκκαλης – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, μεγάλος προβληματισμός και αγωνία επικρατεί στον αγροτικό κόσμο της Π.Ε. Λάρισας με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση από την προκληθείσα δραματική μείωση του εισοδήματος τους, καθώς το σύνολο των καλλιεργειών τους έχει πληγεί τόσο από τον παγετό του Μαρτίου όσο και από τις χαλαζοπτώσεις και τις συνεχείς βροχοπτώσεις του Μαΐου.

Μετά τον παγετό του Μαρτίου (29/3) όπου επλήγησαν εκατοντάδες δενδροκαλλιεργητές πυρηνόκαρπων, κερασιών και αμυγδαλιών της Π.Ε. Λάρισας, ακολούθησαν χαλαζοπτώσεις αλλά και οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις του Μαΐου, οι οποίες επιδείνωσαν όχι μόνο την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση των πληττόμενων καλλιεργειών αλλά προκάλεσαν νέες ζημίες και σε άλλες καλλιέργειες.

Συγκεκριμένα, εξαιτίας των παρατεταμένων βροχοπτώσεων του Μαΐου, η ήδη μειωμένη παραγωγή του κερασιού βρίσκεται αντιμέτωπη με το έντονο πρόβλημα σχίσματος και καρπόπτωσης και καθίσταται πλέον ως μη εμπορεύσιμη.

Επιπλέον, τα σιτηρά έχουν προσβληθεί από μύκητες, οι αποδόσεις τους μειώνονται συνεχώς , η ποιότητα τους υποβαθμίζεται από τις συνεχείς βροχοπτώσεις, η καλλιέργεια του καλαμποκιού υστερεί σε ανάπτυξη ενώ η συγκομιδή του κριθαριού καθίσταται αδύνατη.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η κοπή της μηδικής παραμένει ανέφικτη, ενώ αναπόφευκτες είναι οι επανασπορές στο βαμβάκι λόγω αδυναμίας βλάστησης του.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, γίνεται κατανοητό ότι οι παραγωγοί της Π.Ε. Λάρισας έχουν γίνει αποδέκτες των δυσμενών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, βιώνουν συνεχείς απώλειες του εισοδήματος τους και βρίσκονται στο χείλος της οικονομικής τους καταστροφής. Διανύουν μια περίοδο ειδικών δυσχερειών και είναι επιτακτική η ανάγκη στήριξης τους μέσω της καθολικής ενεργοποίησης όλων των διαθέσιμων εργαλείων ενίσχυσης και εισοδηματικής στήριξης των γεωργών της Ε.Ε.

Παρακαλούμε όπως θέσετε το θέμα στα πλαίσια των εργασιών του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) προκειμένου να εξασφαλισθεί ένα δίκτυο ασφαλείας για το εισόδημα των παραγωγών της Π.Ε. Λάρισας και να καταστούν βιώσιμες οι παραγωγές τους

197 – Β.Κόκκαλης – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία λέμε ότι άμεσα θα μπει ένα ξεκάθαρο και αυστηρό θεσμικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

161 – Β.Κοκκαλης – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

Στο όνομα της «πράσινης» ανάπτυξης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη «σπέρνει» αδιακρίτως φωτοβολταϊκά πάρκα στα ορεινά της Ελασσόνας και οδηγεί σε μαρασμό την κτηνοτροφία, έναν ιδιαίτερα δυναμικό κλάδο στην περιοχή […] Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία λέμε ότι άμεσα θα μπει ένα ξεκάθαρο και αυστηρό θεσμικό πλαίσιο σε ότι αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Λέμε επίσης ότι θα ολοκληρωθεί τάχιστα η διαδικασία αλλαγής κανονισμού του ΕΛΓΑ, που ενώ δρομολογήθηκε επί των ημερών μου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έμεινε στα συρτάρια από τη Νέα Δημοκρατία, γιατί προφανώς δε βόλευε τον ψηφοθηρικό τρόπο διακυβέρνησης της […]

34 – Β.Κόκκαλης – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

[…] είναι εξωφρενικό να βλέπει κανείς ακόμη και σε μία τόσο εύφορη περιοχή, όπως αυτή των Βρυσιών, να «σπέρνονται» φωτοβολταϊκά πάνω σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Και να γίνεται αυτό με τις ευλογίες της Κυβέρνησης, που «κλείνει το μάτι» στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα στον χώρο της ενέργειας, υπονομεύοντας το μέλλον του αγροτικού τομέα της χώρας.

Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεσμευόμαστε πως από τις πρώτες ημέρες κιόλας της νέας προοδευτικής διακυβέρνησης, να βάλουμε φραγμούς σ’ αυτήν την ξέφρενη κατάσταση, δίνοντας κίνητρα στους αγρότες να μείνουν στη γη τους και να παράξουν εθνικό πλούτο που θα φέρει ευημερία και στους ίδιους και στη χώρα.

Επιπρόσθετα, πρέπει να υπάρξουν άμεσα, δραστικά μέτρα αναχαίτισης της ερημοποίησης της υπαίθρου, όπως η καθιέρωση αγροτικού ρεύματος και αγροτικού πετρελαίου, η άμεση αλλαγή του κανονισμού ασφάλισης του ΕΛΓΑ και η μείωση της φορολογίας όπου κρίνεται αναγκαίο. Σε μια χώρα… παροχής υπηρεσιών, οι μόνοι που έμειναν να παράγουν πρωτογενή πλούτο είναι οι αγρότες. Επιβάλλεται να τους στηρίξουμε εάν θέλουμε την ανάπτυξη του τόπου μας […]