provide an attachment id!
[..] στη συνέχεια ήρθε η στρατηγική της πράσινης μετάβασης. Τότε μας είπαν ότι οι νέες πράσινες επενδύσεις στόχο έχουν να προστατεύσουν το περιβάλλον και τον πλανήτη από την επερχόμενη κλιματική κρίση. Γι’ αυτό έλεγαν έπρεπε να σταματήσουν αμέσως να χρησιμοποιούνται ως ενεργειακές πηγές ο λιγνίτης, ο λιθάνθρακας και το πετρέλαιο. Προκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ρεσιτάλ υποκρισίας και εξαπάτησης.Οι πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με τα επικίνδυνα απόβλητα βαφτίστηκαν ξαφνικά πράσινοι. Το εισαγώμενο αμερικάνικο υγροποιημένο ΦΑ, το LNG, βαφτίστηκε επίσης πράσινο. Αυτή η εξόρυξη υδρογονανθράκων φαίνεται ότι δε βλάπτει το περιβάλλον […]
Εμείς όμως δεν έχουμε κανένα λόγο να θέλουμε να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο που μας έφερε στη σημερινή κατάσταση, που γεννά την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, την αβεβαιότητα πως θα καλύψουμε ένα βουνό από υποχρεώσεις. Εμείς πρέπει να σκεφτούμε με βάση την πείρα μας όλα αυτά τα χρόνια […]
Έχουμε σχέδιο για το σήμερα και το αύριο. Ας δούμε πιο συγκεκριμένα και χειροπιαστά τι μπορεί να διασφαλίσει ο σοσιαλισμός σήμερα στην Ελλάδα:
1) Θα αξιοποιηθούν με νέες τεχνολογίες, αφού θα απαλλαγούμε απ’ τις δεσμεύσεις του Εμπορίου Ρυπών και γενικότερα της Πράσινης Μετάβασης της ΕΕ, τα εγχώρια αποθέματα λιγνίτη. Θα μπορούν να αξιοποιηθούν ξανά για την ηλεκτροπαραγωγή με σύγχρονες μονάδες υψηλής απόδοσης όπως η Πτολεμαΐδα 5. Θα μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν για την παραγωγή υδρογόνου, με μικρότερο κόστος απ’ το αντίστοιχο της παραγωγής του από ΑΠΕ.
2) Θα προχωρήσει η κατασκευή νέων μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων και να αυξηθεί η σχετική ηλεκτροπαραγωγή, συμβάλλοντας και στις ανάγκες άρδευσης στον τομέα της αγροτικής παραγωγής.
Θα προχωρήσει η έρευνα και η αξιοποίηση μεγάλων γεωθερμικών περδίων που υπάρχουν στη χώρα μας στους νομούς Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Φθιώτιδας και άλλες περιοχές.
Δε θα εξαρτάται πλέον ο βαθμός συμμετοχής των υδροηλεκτρικών έργων απ’ τον ανταγωνισμό των ομίλων και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
3) Απαλλαγμένη απ’ τα δεσμά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, η εργατική εξουσία θα συνάψει αμοιβαία επωφελείς διεθνείς συμωνίες για την έρευνα και την αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
4) Θα δοθεί έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αναβάθμιση της εγχώριας παραγωγής υποδομών για την αξιοποίηση των ΑΠΕ. Γιατί επίσης δεν είναι μονόδρομος η κατασκευή μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων. Σ’ αυτό το πλαίσιο θα μειωθεί δραστικά η αξιοποίηση του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή. Θα υπάρξει επίσης προετοιμασία για την αξιοποίηση υποδομών αποθήκευσης ενέργειας, καθώς αναπτύσσεται και θα γίνει φθηνότερη η παραγωγή από αιολική και ηλιακή ενέργεια, ώστε να μειωθούν τα δαπανηρά έργα μεταφοράς ενέργειας.
5) Θα στηριχθεί και θα δοθεί ώθηση στην παραγωγή σημαντικών ενεργοβόρων κλάδων της μεταποιητικής βιομηχανίας
6) Με γνώμονα το σύνολο των λαϊκών αναγκών, θα προσδιορισθεί το μέγεθος, η ορθή κατανομή και η χωροθέτηση των αιολικών πάρκων για να αποφευχθεί ο κορεσμός συγκεκριμένων περιοχών με τις γνωστές αρνητικές συνέπειες στα δάσης και στον υδροφόρο ορίζοντα. Αντίστοιχα θα προσδιορίζεται ο βαθμός αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας και της εγχώριας γεωθερμίας που έχει υψηλό συντελεστή απόδοσης […]