Regions: Αρκαδία

404 – Χ.Στάικος – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος σήμερα και η αντιμετώπιση της κλιματικής αποσταθεροποίησης όπως και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν βασικό στοιχείο της προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τις συναφείς δημόσιες πολιτικές να διατρέχουν οριζόντια την πολιτική μας. Γιατί αειφόρος, δίκαιη και ποιοτική ανάπτυξη απαιτεί συγκροτημένη πολιτική για το περιβάλλον […]

277 – Δ.Παπαδόπουλος – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

[…] το μεγάλο ζήτημα της βίαιης απολιγνιτοποίησης. Ξέρετε ότι στο Λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης βρίσκεται το δεύτερο μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της χώρας. Με την απόφαση της ΝΔ στο τέλος του καλοκαιριού του 2019, η προγραμματισμένη παύση λειτουργίας των ορυχείων θα γινόταν με νέα, πολύ πιο στενά χρονοδιαγράμματα, κι αυτό δημιούργησε πολλά προβλήματα, που αφορούν όλη τη χώρα, αλλά και σε τοπικό επίπεδο, αφορά όμορους δήμους, εξίσου αφορά και πολλές περιοχές, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο, Φλώρινα […]

201 – Α.Γιαννούλη – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

[…] μίλησε για ζητήματα της Αρκαδίας, εστιάζοντας στην Μεγαλόπολη και την επόμενη ημέρα για την περιοχή μετά την απόφαση για βίαιη απολιγνιτοποίηση […]

157 – Α.Φιλοπούλου – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

Η κα.Φιλοπούλου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην Μεγαλόπολη, την βίαιη απολιγνιτοποίηση και το μεταβατικό στάδιο που απαιτείται για να μην γίνει ένα μεγάλο χωριό.

Τέλος μίλησε για τις ανεμογεννήτριες, το ζήτημα της ανεργίας στην Αρκαδία και την φυγή ανθρώπων στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και το θέμα των σκανδάλων στην χώρα, λέγοντας πως “είναι τραγικό να βγαίνει ένα σκάνδαλο κάθε ημέρα, οι νέοι έχουν απογοητευθεί”.

139 – Π.Πανούση – ΚΚΕ

provide an attachment id!

[..] στη συνέχεια ήρθε η στρατηγική της πράσινης μετάβασης. Τότε μας είπαν ότι οι νέες πράσινες επενδύσεις στόχο έχουν να προστατεύσουν το περιβάλλον και τον πλανήτη από την επερχόμενη κλιματική κρίση. Γι’ αυτό έλεγαν έπρεπε να σταματήσουν αμέσως να χρησιμοποιούνται ως ενεργειακές πηγές ο λιγνίτης, ο λιθάνθρακας και το πετρέλαιο. Προκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ρεσιτάλ υποκρισίας και εξαπάτησης.Οι πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με τα επικίνδυνα απόβλητα βαφτίστηκαν ξαφνικά πράσινοι. Το εισαγώμενο αμερικάνικο υγροποιημένο ΦΑ, το LNG, βαφτίστηκε επίσης πράσινο. Αυτή η εξόρυξη υδρογονανθράκων φαίνεται ότι δε βλάπτει το περιβάλλον […]

Εμείς όμως δεν έχουμε κανένα λόγο να θέλουμε να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο που μας έφερε στη σημερινή κατάσταση, που γεννά την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, την αβεβαιότητα πως θα καλύψουμε ένα βουνό από υποχρεώσεις. Εμείς πρέπει να σκεφτούμε με βάση την πείρα μας όλα αυτά τα χρόνια […]

Έχουμε σχέδιο για το σήμερα και το αύριο. Ας δούμε πιο συγκεκριμένα και χειροπιαστά τι μπορεί να διασφαλίσει ο σοσιαλισμός σήμερα στην Ελλάδα:

1) Θα αξιοποιηθούν με νέες τεχνολογίες, αφού θα απαλλαγούμε απ’ τις δεσμεύσεις του Εμπορίου Ρυπών και γενικότερα της Πράσινης Μετάβασης της ΕΕ, τα εγχώρια αποθέματα λιγνίτη. Θα μπορούν να αξιοποιηθούν ξανά για την ηλεκτροπαραγωγή με σύγχρονες μονάδες υψηλής απόδοσης όπως η Πτολεμαΐδα 5. Θα μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν για την παραγωγή υδρογόνου, με μικρότερο κόστος απ’ το αντίστοιχο της παραγωγής του από ΑΠΕ.

2) Θα προχωρήσει η κατασκευή νέων μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων και να αυξηθεί η σχετική ηλεκτροπαραγωγή, συμβάλλοντας και στις ανάγκες άρδευσης στον τομέα της αγροτικής παραγωγής.

Θα προχωρήσει η έρευνα και η αξιοποίηση μεγάλων γεωθερμικών περδίων που υπάρχουν στη χώρα μας στους νομούς Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Φθιώτιδας και άλλες περιοχές.

Δε θα εξαρτάται πλέον ο βαθμός συμμετοχής των υδροηλεκτρικών έργων απ’ τον ανταγωνισμό των ομίλων και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

3) Απαλλαγμένη απ’ τα δεσμά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, η εργατική εξουσία θα συνάψει αμοιβαία επωφελείς διεθνείς συμωνίες για την έρευνα και την αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

4) Θα δοθεί έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αναβάθμιση της εγχώριας παραγωγής υποδομών για την αξιοποίηση των ΑΠΕ. Γιατί επίσης δεν είναι μονόδρομος η κατασκευή μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων. Σ’ αυτό το πλαίσιο θα μειωθεί δραστικά η αξιοποίηση του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή. Θα υπάρξει επίσης προετοιμασία για την αξιοποίηση υποδομών αποθήκευσης ενέργειας, καθώς αναπτύσσεται και θα γίνει φθηνότερη η παραγωγή από αιολική και ηλιακή ενέργεια, ώστε να μειωθούν τα δαπανηρά έργα μεταφοράς ενέργειας.

5) Θα στηριχθεί και θα δοθεί ώθηση στην παραγωγή σημαντικών ενεργοβόρων κλάδων της μεταποιητικής βιομηχανίας

6) Με γνώμονα το σύνολο των λαϊκών αναγκών, θα προσδιορισθεί το μέγεθος, η ορθή κατανομή και η χωροθέτηση των αιολικών πάρκων για να αποφευχθεί ο κορεσμός συγκεκριμένων περιοχών με τις γνωστές αρνητικές συνέπειες στα δάσης και στον υδροφόρο ορίζοντα. Αντίστοιχα θα προσδιορίζεται ο βαθμός αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας και της εγχώριας γεωθερμίας που έχει υψηλό συντελεστή απόδοσης […]

58 – Πολλαπλά πρόσωπα – ΚΚΕ

provide an attachment id!

Τονίστηκε η στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα των λαϊκών μαζικών φορέων για τη μη εγκατάσταση αυτών των αιολικών και φωτοβολταϊκών βιομηχανικών συγκροτημάτων και των συνοδών σταθμών – μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας. Ζούμε τα αποτελέσματα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, της “πράσινης” μετάβασης, που χρόνια τώρα υλοποιούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

ΟΙ εξελίξεις στην ενέργεια να γίνουν κριτήριο ψήφου στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου, για τους εργαζόμενους, τα πλατιά λαϊκά στρώματα με καταδίκη των κομμάτων του κεφαλαίου […] και την υπερψήφιση του ΚΚΕ, γιατί είναι το μόνο κόμμα που όχι μόνο προειδοποίηση και αποκάλυψε έγκαιρα για αυτά που έρχονται, αλλά και γιατί μπήκε μπροστά στον αγώνα ώστε το ρεύμα, το νερό και άλλα κοινωνικά αγαθά να μη μετρατραπούν σε εμπορεύματα.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ θα επιστρέψει στο λαό, στον αγώνα μετά τις εκλογές, για να μην καταστραφεί το Μαίναλο και το Λύκαιο Όρος […] να μην μεγαλώσει η ενεργειακή φτώχεια για τον λαό από την επέλαση των μονοπωλιακών ομίλων των ΑΠΕ και την “πράσινη μετάβαση”.

45 – Γ.Παπαηλιού – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

[…] Επιβάλλεται, να υπάρξει σαφής αναπτυξιακός προσανατολισμός για τη μεταλιγνιτική εποχή, βάσει των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και των αναγκών της περιοχής, ώστε και συγκεκριμένα μέτρα να ληφθούν και οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση και τους φορεις της περιοχής να ενταχθούν σε ένα ευρύτερο σχέδιο, βιώσιμο μακροπρόθεσμα.

Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας για τους νέους της Μεγαλόπολης, ώστε να μην εγκαταλείπουν την περιοχή.

Η Μεγαλόπολη χρειάζεται δημόσιες επενδύσεις για την κατασκευή έργων υποδομής που να διευκολύνουν την πρόσβαση, τις επικοινωνίες, την υποδοχή επενδύσεων.

Και βέβαια, τη σύνδεσή τους με τον τομέα της ενέργειας στον οποίο υπάρχει τεχνογνωσία, έμπειρο προσωπικό και μακρά παράδοση, με την πρωτογενή παραγωγή και με την ανάδειξη των πολιτιστικών, ιστορικών και μυθολογικών σημείων αναφοράς, όπως το Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης,.

Όλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν τη βάση της δημιουργίας ενός νέου παραγωγικού υποδείγματος, που να στηρίζεται στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με τρόπο που αυτές να μην αποκλείονται από την ένταξη σε προγράμματα και τη δανειοδότηση, όπως γίνεται σήμερα […]

14 – πολλαπλά πρόσωπα – ΚΚΕ

provide an attachment id!

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η υπερσυσσώρευση κεφαλαίων που ψάχνουν διέξοδο για κερδοφορία, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η επιχορήγηση των μονοπωλιακών ομίλων των ΑΠΕ με τεράστια ποσά από το Ταμείο Ανάκαμψης, τη δίκαιη μετάβαση κλπ, η θέσπιση με fast track διαδικασίες αδειοδότησης των αιολικών και φωτοβολταϊκών βιομηχανικών συγκροτημάτων διαμορφώνουν όρους γρήγορης και εγγυημένης κερδοφορίας και ασυδοσίας όσον αφορά τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Υπέρογκα εγγυημένα κέρδη για τους καπιταλιστές και την ίδια στιγμή ενεργειακή φτώχεια για το λαό, διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά, καταστροφή του περιβάλλοντος και των δασών κλπ.

Διαχρονικά έχουν ευθύνες όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που υλοποιώντας τις πιο πάνω κεντρικές επιλογές της ΕΕ και των καπιταλιστικών ομίλων διαμόρφωσαν αυτές τις συνθήκες.