Ένα απ’ τα επτά βήματα για δίκαιη κοινωνία με ευημερία για όλους είναι η ανασυγκρότηση στο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο: για μια δίκαιη, βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη
Η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στον τομέα της ανάπτυξης, χαρακτηρίστηκε από την παλινόρθωση ενός στρεβλού και άδικου αναπτυξιακού μοντέλου. Ενός μοντέλου που συνοψίζεται στην φράση «φτηνή ανάπτυξη». Ποια είναι τα γνωρίσματα αυτού του μοντέλου: χαμηλό κόστος εργασίας, ροπή στον παρασιτισμό, περιορισμένη προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, χαμηλό επίπεδο έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας και εντέλει χαμηλή προστιθέμενη αξία για την ελληνική κοινωνία.
Αυτό που κυριαρχεί σήμερα είναι η μονοσήμαντη ανάπτυξη τουριστικών και συναφών υπηρεσιών, η έκρηξη του real estate, η συγκεντροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας σε ολοένα και λιγότερους οικονομικούς δρώντες, η εκποίηση ή και ιδιωτικοποίηση βασικών δημόσιων περιουσιακών στοιχείων σε ξένα κεφάλαια. Και η επιστροφή της Ελλάδας σε μια χώρα εισαγωγών, όπως δείχνει η έκρηξη του εμπορικού ελλείματος την τελευταία τετραετία. Αυτό όμως το μοντέλο ανάπτυξης έχει ημερομηνία λήξης και τελικά ελάχιστους πραγματικά ωφελημένους.
Στον ΣΥΡΙΖΑ λέμε πως η χώρα μας χρειάζεται ένα ποιοτικό, αναπτυξιακό άλμα. Η Ελλάδα για να είναι μία χώρα δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης χρειάζεται ένα παραγωγικό μοντέλο κλιματικά ουδέτερο και παραγωγικά καινοτόμο. Που θα εξασφαλίζει ευημερία σε όλες και όλους.
Έχουμε διαλέξει την πλευρά της δίκαιης ανάπτυξης, έχουμε διαλέξει την πλευρά της κοινωνικής ευημερίας, της ασφάλειας, έχουμε διαλέξει την πλευρά της δίκαιης ανάπτυξης για όλους. Έχουμε διαλέξει την πλευρά ενός βιώσιμου μέλλοντος για το σύνολο ελληνικής κοινωνίας.
Σε αυτό το παραγωγικό μοντέλο που έχει ανάγκη η χώρα μας, το Κράτος πρέπει να έχει την ικανότητα να συνεργαστεί ισότιμα και με αμοιβαίο όφελος με τον ιδιωτικό τομέα αντί να γίνεται έρμαιο ισχυρών συμφερόντων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιμένει ότι το μοντέλο ανάπτυξης του μέλλοντος μπορεί και οφείλει να είναι προσανατολισμένο στην ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας μέσα από τη δυναμική αναγέννηση του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα.
Ξέρουμε ότι τίποτα δεν θα γίνει εύκολα. Και είμαστε αποφασισμένοι για συγκεκριμένες αλλά και ταυτόχρονα ριζοσπαστικές τομές χρειάζεται η ελληνική οικονομία.
Με πρώτη και κύρια στο τραπεζικό σύστημα, με την άσκηση των δικαιωμάτων του Δημοσίου και την δυνατότητα του Κράτους να έχει ουσιαστικό λόγο στη χρηματοπιστωτική λειτουργία. Να σταματήσουν οι συστημικές τράπεζες να λειτουργούν ως κράτος εν κράτει στην ελληνική οικονομία.
Πολύ σημαντική μεταρρύθμιση είναι η επιστροφή σε πλήρη δημόσιο έλεγχο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Ώστε να σταματήσει η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ να σέρνει τον χορό της κερδοσκοπίας.
Όπως βεβαίως πολύ σημαντική μεταρρύθμιση είναι η διασφάλιση του δημόσιου ελέγχου σε όλους τους φορείς διαχείρισης του νερού. Γιατί δεν μπορεί το βασικότερο ανθρώπινο αγαθό να γίνεται αντικείμενο κερδοσκοπίας.
Η χώρα μας διαθέτει μέχρι το 2030 έχει να διαχειριστεί ευρωπαϊκά κονδύλια που ξεπερνούν τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ. Το δίλημμα είναι απλό και συγκεκριμένο και αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες και αφορά την κάλπη της 25ης Ιουνίου: θα αφήσουμε να σκορπιστούν αυτά τα κονδύλια στους ανέμους της κερδοσκοπίας και της επιδότησης συγκεκριμένων μεγάλων οικονομικών συμφερόντων; Ή θα γίνει κάθε διαθέσιμο ευρώ ένα πολύτιμο εργαλείο για την στρατηγική κοινωνική και οικονομική μεταβολή που απαιτεί η εποχή μας;
Σε αυτήν λοιπόν την κατεύθυνση καταθέτουμε 5 συγκεκριμένα παραδείγματα για τη δυνατότητα αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου μέσα από την παραγωγική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων:
Πρώτον: Θεσπίζουμε Ταμείο Βιομηχανίας και Νέων Τεχνολογιών.
Για τη χρηματοδότηση της «οικονομίας της γνώσης» και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας με διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες. Με στόχο την αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας
Δεύτερον: Αναβαθμίζουμε το δικό μας δημιούργημα, της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ).
Με τριπλασιασμό των διαθέσιμων πόρων για την χρηματοδότηση της Γενικής Έρευνας, της Καινοτομίας και για την ενδυνάμωση ειδικά των νέων ερευνητών. Για να σταματήσει στην πράξη και όχι στα λόγια το γνωστό brain drain.
Τρίτον: Ιδρύουμε Ταμείο Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας, Αυτοαπασχολουμένων και Αγροτών.
Για να χρηματοδοτήσουμε την μικρομεσαία επιχείρηση, τον Έλληνα αγρότη, με κεφάλαιο κίνησης, μικροπιστώσεις, εμπορικές και αγροτικές πιστώσεις. Για να σταματήσει επιτέλους ο χρηματοδοτικός αποκλεισμός που υφίστανται σήμερα το 95% σχεδόν των ελληνικών επιχειρήσεων.
Τέταρτον: Θεσπίζουμε Ταμείο Ενεργειακής Δημοκρατίας.
Για την χρηματοδότηση ολοκληρωμένων δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας και αποκέντρωσης παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ σε νοικοκυριά, ΜμΕ, σε αγρότες και Ενεργειακές Κοινότητες. Μια ακόμη πολύ σημαντική μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019. Με στόχο την μείωση του κόστους ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής
Πέμπτο: Επανασυστήνουμε τη Δομή στήριξης της Μικρομεσαίας Επιχείρησης στο Υπουργείο Ανάπτυξης, που είχαμε δημιουργήσει την περίοδο 2015-2019 και κατάργησε η ΝΔ, μαζί με τα Επιμελητήρια και τις Ενώσεις τους, ακριβώς για να διασφαλίσουμε την ενεργητική συμμετοχή των παραγωγικών φορέων στο δημόσιο σχεδιασμό. Αλλά και για να ενδυναμώσουμε και να αναβαθμίσουμε τις δυνατότητες της ελληνικής μικρομεσαίας επιχείρησης.
Για εμάς, η πρόταση εξουσίας δεν είναι απλά μία εναλλακτική διαχείριση ενός δεδομένου μοντέλου. Αντίθετα, είναι μία πρόταση στρατηγικής ανάταξης του αναπτυξιακού δρόμου με πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση: την ανάπτυξη με όρους αειφορίας, βιωσιμότητας και δικαιοσύνης ως αναγκαία προϋπόθεση για μια κοινωνία ευημερίας, ίσων ευκαιριών και συλλογικής ασφάλειας.