Regions: Θεσσαλονίκη

286 – Σ.Φάμελλος – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

Η κλιματική κρίση αναδεικνύει το έλλειμμα σχεδιασμού και τις ελλιπείς υποδομές της χώρας μας σε όλα τα επίπεδα: στην πρόληψη πυρκαγιών και πλημμυρών, στην έλλειψη έργων εξοικονόμησης και ορθολογικής διαχείρισης νερού ιδίως στον αγροτικό τομέα, στην αντιμετώπιση κινδύνων πλημμύρας, αλλά και στο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, ο οποίος, με τον τρόπο που έχει υλοποιηθεί διαχρονικά, αυξάνει την τρωτότητα και των υποδομών και των κοινωνικών και οικονομικών λειτουργιών και δραστηριοτήτων.

Τα προβλήματα αυξήθηκαν τα τελευταία τέσσερα (4) χρόνια και ο σχεδιασμός και η πρόληψη δεν προχώρησαν. Η κλιματική κρίση αποτέλεσε επίσης και μια «βολική» δικαιολογία για τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, ιδίως στη Βόρεια Εύβοια και την Αττική εκ μέρους της κυβέρνησης Μητσοτάκης.
Πρέπει συνεπώς να καλυφθεί τάχιστα το κενό που έχει δημιουργηθεί στο σχεδιασμό και σε επίπεδο εργαλείων και υποδομών, με έμφαση στην πρόληψη και τη βελτίωση της ανθεκτικότητας απέναντι στους κλιματικούς κινδύνους, οι οποίοι όλο και αυξάνονται σε συχνότητα και ένταση.
Απαιτείται αρχικά η άμεση ολοκλήρωση των Περιφερειακών Σχεδίων για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση προκειμένου να υπάρχει σαφής οδικός χάρτης και προτεραιότητες σε επίπεδο Περιφέρειας. Η υποχρέωση των Περιφερειών να εκπονήσουν το συγκεκριμένο σχεδιασμό είχε θεσμοθετηθεί ήδη από το 2016! Απαραίτητη επίσης είναι η ολοκλήρωση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας λαμβάνοντας υπόψη την ασφάλεια έναντι της κλιματικής κρίσης.
Η χώρα χρειάζεται ακόμη να ολοκληρώσει άμεσα την 2η Αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμού (ΣΔΛΑΠ) και την 1η Αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας, τα οποία έχουν ήδη καθυστερήσει και ως ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας (από το 2021). Τα Σχέδια αυτά οφείλουν να συμπληρωθούν από Σχέδια Διαχείρισης Ξηρασίας. Οφείλουμε παράλληλα να προωθήσουμε λύσεις βασισμένες στη φύση και να επενδύσουμε σε ένα μεγάλο πρόγραμμα αποκατάστασης οικοσυστημάτων, τα οποία προσφέρουν “φυσική ασπίδα” απέναντι σε πλημμύρες και σε ξηρασίες.
Στην δασική πολιτική, η αποτελεσματική προστασία των δασών προϋποθέτει την ενεργοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση και του Σχεδίου Δράσης για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών, τα οποία μπήκαν στο «ψυγείο» τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Χρειάζεται ριζική στελέχωση και ουσιαστική στήριξη των Δασικών Υπηρεσιών, οι οποίες παραμένουν υποστελεχωμένες και χωρίς τους κατάλληλους υλικοτεχνικούς πόρους. Χρειάζεται επίσης ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, όπου το θεσμικό πλαίσιο συνεχώς μεταβάλλεται, τοπικά σχέδια πρόληψης πυρκαγιών με έμφαση στις μικτές ζώνες δάσους-κατοικίας, και νέα εργαλεία για τη μακροπρόθεσμη μείωση των κινδύνων.
Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο και για επικοινωνιακές εξαγγελίες. Χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο, μέσα και ιδίως μακροπρόθεσμος σχεδιασμός εφόσον θέλουμε να χτίσουμε την κλιματική ανθεκτικότητα της χώρας

284 – Σ.Φάμελλος – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, σχεδόν το 67% των κτιρίων κατοικιών στην Ελλάδα ανήκει στις χαμηλότερες ενεργειακές κλάσεις όπως και το 88% των κτιρίων γραφείων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κάλυψε εκκρεμότητες προγραμμάτων ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ των προηγούμενων κυβερνήσεων και με το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ του 2018 και ξέφυγε από τη λογική του υποχρεωτικού τραπεζικού δανεισμού. Εξασφάλισε ακόμη τη διαφάνεια, καθώς και τη γρήγορη υλοποίηση και εκταμίευση των χρηματοδοτήσεων. Έτσι, στον 1ο κύκλο του προγράμματος (Σεπτέμβριος 2018-2019) ,εντάχθηκαν και υλοποιήθηκαν παρεμβάσεις 53,000 δικαιούχων, ενώ η συνολική απορρόφηση ξεπέρασε τα 500 εκατ. ευρώ.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης είτε αντιμετωπίζουν σοβαρότατα ζητήματα, είτε έχουν παγώσει. Η χώρα χάνει πολύτιμο χρόνο και πόρους και ακυρώνεται η συνολική προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας.

Στο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» του 2020 υπήρξε σπατάλη χρημάτων και υπερκοστολόγηση παρεμβάσεων ενώ ακόμη και σήμερα, ένας μεγάλος αριθμός αιτήσεων παραμένει απλήρωτος.

Στο «Εξοικονομώ 2021» υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις εδώ και 2 έτη και μεγάλο ποσοστό αδυναμίας υλοποίησης από τους δικαιούχους, λόγω και των ανατιμήσεων των υλικών.

Το Πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την ενεργειακή αλλά και η συνολική αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων πάγωσε για τρία χρόνια ενώ και το Εξοικονομώ στην Επιχειρηματικότητα έγινε προεκλογική εξαγγελία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο πρόγραμμά του θέτει σε προτεραιότητα την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και την εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό αφορά τόσο την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων όσο και των κατοικιών αλλά και ένα ευρύ πρόγραμμα ενεργειακής καινοτομίας και εξοικονόμησης στην ελληνική επιχειρηματικότητα (τουρισμός, βιομηχανία-βιοτεχνία, γενική επιχειρηματικότητα και εμπόριο). Η δέσμευσή μας περιλαμβάνει σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και χρηματοδότηση 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο με ανακατεύθυνση και των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σε ανοικτή πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, με προτεραιότητα την ενίσχυση των πιο ευάλωτων νοικοκυριών και των περιοχών με δυσμενέστερες καιρικές συνθήκες. Στόχος είναι να διευκολύνουμε τον προγραμματισμό υλοποίησης για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, και να έχουμε γρήγορη υλοποίηση των έργων και απορρόφηση της χρηματοδότησης προκειμένου να μην αντιμετωπίζουν πρόβλημα ούτε οι πολίτες, ούτε οι προμηθευτές, ούτε οι μηχανικοί/τεχνικοί

285 – Σ.Φάμελλος – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

[…] Χρειάζεται επανασχεδιασμός της πολιτικής σε όλους τους τομείς: από τις ΑΠΕ, όπου οι ενεργειακές κοινότητες έχουν πρακτικά περιθωριοποιηθεί προς όφελος των μεγάλων έργων, την εξοικονόμηση ενέργειας όπου τα αντίστοιχα προγράμματα αντιμετωπίζουν σοβαρότατα ζητήματα, έως τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής με όρους βιωσιμότητας, τη δημιουργία βιομηχανίας ανακύκλωσης, και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών στις δημόσιες και δημοτικές εταιρείες ύδρευσης-αποχέτευσης που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει βάλει στο στόχαστρο.

Στόχος πρέπει να είναι ο πλουραλισμός στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, η εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων, η κυκλική οικονομία, η πρόληψη αποβλήτων και ρύπανσης, η οικονομία του πραγματικού προϊόντος. Θεωρούμε βασικούς τους κάτωθι τέσσερις άξονες: ισχυρός ρόλος της Πολιτείας ως εγγυητή μιας δίκαιης πράσινης μετάβασης για όλους, κανόνες που θα ισχύουν για όλους χωρίς εξαιρέσεις και φωτογραφικά χατίρια, επανακατεύθυνση των χρηματοδοτήσεων για ψηφιακά εργαλεία και κλιματική ουδετερότητα και ευρύς και συμπεριληπτικός διάλογος

256 – Σ.Φάμελλος – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

Η πρόκληση της μετάβασης σε μηδενικές καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου το αργότερο έως το 2050 προϋποθέτει την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και της κοινωνικής λειτουργίας. Δυστυχώς αυτή η αναγκαία και βαθιά μεταρρύθμιση κρύβεται πολύ συχνά πίσω από πολιτικές και οικονομικές προτεραιότητες και την επικοινωνιακή διαχείριση του κρίσιμου ζητήματος της κλιματικής κρίσης.
Σε κάθε περίπτωση, η μετάβαση συνδέεται με την ανάπτυξη και ταχύτατη διείσδυση νέων τεχνολογιών σε πληθώρα τομέων που αφορούν πρωτίστως την παραγωγή και τη χρήση ενέργειας.
Στο πλαίσιο αυτό η χώρα μας μπορεί και οφείλει να διεκδικεί υψηλή θέση στον παγκόσμιο και ευρωπαϊκό χάρτη σε ό,τι αφορά όχι μόνο την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων αλλά και τη δημιουργία της αντίστοιχης παραγωγικής βάσης.

Ήδη στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά πετυχημένα παραδείγματα ωρίμανσης καινοτόμων τεχνολογιών και στον τομέα της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, όπως π.χ. τα εύκαμπτα αγροβολταϊκά, αλλά και στην κυκλική οικονομία, η οποία αποτελεί βασικό στοιχείο της πράσινης μετάβασης. Η ένταξη νέων τεχνολογιών στην παραγωγική βάση, η δημιουργία νέων πράσινων αλυσίδων αξίας και η ενθάρρυνση της καινοτομίας σε όλα τα επίπεδα, με έμφαση στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αποτελούν βασικά στοιχεία της παραγωγικής ανασυγκρότησης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο πρόγραμμά του για τη νέα προοδευτική κυβέρνηση της χώρας, ενταγμένα στον ευρύτερο στόχο της αλλαγής του παραγωγικού και καταναλωτικού προτύπου.

Ο παραγωγικός μετασχηματισμός και η ανασυγκρότηση της χώρας απαιτούν δικαιοσύνη και κανόνες μέσα.

Και εδώ, η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα τεράστιο έλλειμμα: ακόμα και η διείσδυση ώριμων τεχνολογιών πραγματοποιείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια με τρόπο που εξυπηρετεί τα συμφέροντα λίγων εταιρειών, οι οποίες αποκτούν και το αντίστοιχο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ενώ η πλειονότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων απλά επωμίζεται το αντίστοιχο κόστος, χωρίς να βλέπει ορατό και άμεσο όφελος από την πράσινη μετάβαση.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί ίσως η παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όπου, τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι πολιτικές επιλογές ευνόησαν καθαρά τα μεγάλα έργα σε βάρος των μικρότερων και της αυτοπαραγωγής/ αυτοκατανάλωσης, καθώς και την άναρχη ανάπτυξη χωρίς κανόνες και σχεδιασμό, αλλά με εξυπηρέτηση συμφερόντων.
Η δήθεν απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας οδήγησε σε συσσώρευση αδειών οι οποίες και υπερβαίνουν κατά πολύ τις ανάγκες της χώρας και συγκρούονται με το πρόβλημα έλλειψης ηλεκτρικού χώρου.

Η καθυστέρηση στην εκπόνηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για της ΑΠΕ και στην ολοκλήρωση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για τις περιοχές προστασίας της φύσης οδηγεί στην άναρχη χωροθέτηση πληθώρας νέων έργων. Δημιουργούνται επίσης συγκρούσεις και αντιθέσεις με τις τοπικές κοινωνίες, που από τη μια βλέπουν λίγα μεγάλα έργα να καταλαμβάνουν το χώρο άλλων τοπικών παραγωγικών δραστηριοτήτων και από την άλλη δεν μπορούν οι ίδιες να έχουν άμεσο όφελος από την πράσινη μετάβαση αφού, ο θεσμός των ενεργειακών κοινοτήτων έχει αποδυναμωθεί από τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία (Green Tank, Νοέμβριος 2022), το 49% των αιτήσεων ενεργειακών κοινοτήτων για τη χορήγηση όρων σύνδεσης απορρίπτεται από το ΔΕΔΔΗΕ λόγω έλλειψης ηλεκτρικού χώρου, ο οποίος έχει κατανεμηθεί με Υπουργική Απόφαση και με πλήρη αδιαφάνεια και κριτήρια.
Τέσσερα χρόνια δεν υπήρξε καμία συντεταγμένη πολιτική για την προώθηση των φωτοβολταϊκών στέγης, κάτι που θυμήθηκε η κυβέρνηση προεκλογικά, ενώ αντίθετα, στα παλαιά έργα επιβλήθηκε έκτακτη εισφορά προκειμένου να διασωθεί ο Ειδικός Λογαριασμός των ΑΠΕ που αντιμετώπισε ξανά έλλειμμα το 2020, μετά την προηγούμενη χρεοκοπία του το 2014.

Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν και σε πολλούς άλλους τομείς: στα θαλάσσια αιολικά, όπου προωθούνται φωτογραφικές ρυθμίσεις χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός, στην αποθήκευση ενέργειας όπου έχουμε σημαντική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου παρότι η χώρα μας θα μπορούσε να αναπτύξει τεχνολογία και παραγωγική βάση στην ανακύκλωση μπαταριών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο πρόγραμμά του για την πράσινη μετάβαση επενδύει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με έμφαση στην πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες από τις ΑΠΕ, μέχρι την ηλεκτροκίνηση και την εξοικονόμηση ενέργειας. Ιδιαίτερα όμως σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ, θα επιδιώξουμε το 50% των νέων αδειών να δίνονται σε ενεργειακές κοινότητες και σε έργα αυτοπαραγωγής και αυτοκατανάλωσης, ενώ νέα εργαλεία θα ενεργοποιηθούν και για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα προκειμένου να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί ο πράσινος μετασχηματισμός.

Η πράσινη μετάβαση δεν μπορεί να εξακολουθήσει να αποτελεί ευκαιρία μόνο για τους λίγους: η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που να ωφελούν το σύνολο της κοινωνίας.

267 – Σ.Μανιάτη – ΝΔ

provide an attachment id!

[…] Θεωρώ ότι ο κόσμος λόγω του
καταιγισμού της πληροφόρησης και των
απανωτών κρίσεων δεν έχει αντιληφθεί
στον βαθμό που πρέπει τι σημαίνει κλιματική
αλλαγή Υπάρχει μια άποψη ότι
οι πολιτικοί ή καλύτερα οι ειδήμονες
γνωρίζουν το πρόβλημα και τι πρέπει να
γίνει και απλά τα κάνουν Δεν συμφωνώ
με αυτή την προσέγγιση Πρέπει ο κόσμος
να γίνει συμμέτοχος στην πρωτοβουλία
μέσω της γνώσης του προβλήματος
επομένως πρέπει να προωθηθεί η σοβαρή
και εμπεριστατωμένη ενημέρωση
των πολιτών για τους κινδύνους της κλιματικής
αλλαγής σε όλα τα επίπεδα της
ζωής μας Μέσα από την ενημέρωση
μπορούμε πρώτα να προωθήσουμε την
ανάγκη για περιβαλλοντική διαχείριση
και βιωσιμότητα Δηλαδή να ευαισθητοποιήσουμε
τους πολίτες και να τους ενθαρρύνουμε
σε θέματα ρύπανσης ανακύκλωσης
κ.λπ Έπειτα να στρέψουμε την
οικονομία μας προς την κατεύθυνση των
βιώσιμων εναλλακτικών στην ενέργεια
στην μετακίνηση στην παραγωγή Οσο ο
κόσμος γνωρίζει το πρόβλημα και τις συνέπειες
του πιστέψτε με θα είναι πιο
απαιτητικός στην μετεξέλιξη της οικονομίας
μας και στην εφαρμογή βιώσιμων
πρακτικών Η πράσινη ανάπτυξη που
ακούμε και πολλοί δεν καταλαβαίνουμε
τι σημαίνει με απλά λόγια σημαίνει ότι
θα βελτιώσουμε την υγεία μας και την
ποιότητα ζωής μας χωρίς αρνητικές επιπτώσεις
στην περιβάλλον την οικονομία
και την κοινωνία Όχι μόνο τη δική μας
αλλά και των επόμενων γενεών […]

234 – Γ.Αρβανιτίδης – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

Η εφαρμογή των Α.Π.Ε. σε επίπεδο κατοικίας συμβάλει στην βιωσιμότητα και η ανθεκτικότητα της χώρας μας, με τους πολίτες συμμέτοχους στην λήψη των αποφάσεων που είναι βασικό ζητούμενο στις μέρες μας. Στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ήμασταν αυτοί που μιλήσαμε πρώτοι για τον πολίτη ως παραγωγό και καταναλωτή ενέργειας ταυτόχρονα (prosumer). Έχω επανειλημμένα ασκήσει σκληρή κριτική από το 2018 που ανέλαβα ως υπεύθυνος του τομέα ενέργειας και περιβάλλοντος για το ότι δεν έχουν δοθεί τα απαραίτητα κίνητρα και προτεραιότητα στα Φ/Β στέγης όλα αυτά τα χρόνια. Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής μιλάμε από τότε για την Ενεργειακή Δημοκρατία στην πράξη. Και Ενεργειακή Δημοκρατία στην πράξη είναι τόσο οι πραγματικές Ενεργειακές Κοινότητες (Ενοίκων Πολυκατοικίας για παράδειγμα) όσο και τα Φ/Β στέγης νοικοκυριών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων για μείωση του ενεργειακού τους κόστους. Δυστυχώς η ΝΔ θέλησε να μοιράσει τον ηλεκτρικό χώρο σε λίγους και μεγάλους αντί να προωθήσει πολλά μικρά και αποκεντρωμένα έργα Α.Π.Ε.

Το 2023 θα είναι χρονιά ορόσημο για τον ενεργειακό τομέα, τόσο στο εσωτερικό μέτωπο της ενεργειακής ακρίβειας όσο και στο διεθνές, με το ξεκαθάρισμα των ευρωπαϊκών ενεργειακών επιλογών και την επαναχάραξη του ενεργειακού χάρτη της ευρύτερης περιοχής μας. Οι πολιτικές αποφάσεις και επιλογές μιας νέας κυβέρνησης είναι αυτές που θα καθορίσουν αν η Ελλάδα θα καταφέρει να μειώσει το υψηλό ενεργειακό κόστος για τους πολίτες της και για το αν θα καταφέρει να αυξήσει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα στη διεθνή ενεργειακή σκακιέρα.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να προωθήσουμε αλλαγές στις παραγωγικές διαδικασίες με βιώσιμες μεθόδους παραγωγής.Πρέπει να μετασχηματίσουμε το ενεργειακό αλλά και το οικονομικό μας σύστημα, σε πιο πράσινες» κατευθύνσεις, όχι απλά για να πάμε με την «μόδα» της εποχής, αλλά για υπαρξιακούς λόγους εθνικής επιβίωσης.

250 – Γ.Αρβανιτίδης – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

Ο δικός μας ο δρόμος επιχει­ρεί την πυροδότηση κοινωνικών και οικονομικών διεργασιών που θα επιφέρουν την αλλαγή μέσω της Ενεργειακής Δημοκρατίας και τη διάχυση των ωφελημάτων της «πράσινης» μετάβασης μέσω ΑΠΕ σε όλους τους πολίτες και όχι μόνο στους μεγάλους ενεργειακούς ομί­λους. Με «πράσινες» και «έξυπνες» εφαρμογές και υποδομές κλιματι­κής ανθεκτικότητας. Εμείς προτείνουμε μια αειφόρο εθνική ενεργειακή πολιτική, με προγράμματα και μέτρα για τους μη προνομιούχους, για τη μεσαία τάξη και για έναν νέο ενεργειακό ρόλο της πατρίδας μας στο ενεργειακό τοπίο του 21ου αιώνα που θα είναι εξαγωγός καθαρής ενέρ­γειας και όχι απλώς κόμβος αγωγών και δικτύων.

Στον αντίποδα, η συντηρητική αντίληψη επιλέγει απλώς τον «πράσι­νο» καπιταλισμό. Μένει μόνο στην επικοινωνία και δεν κοιτά την ου­σία. Δεν θέλησε να μεγαλώσει τον ηλεκτρικό χώρο με ανάπτυξη των δικτύων, γιατί προτίμησε να μοιράσει αυτόν τον περιορισμένο ηλεκτρι­κό χώρο στους μεγάλους ομίλους. Δεν στήριξε την αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και τις Ενεργειακές Κοινότητες, ώστε οι πολίτες να γίνουν αυτοπαραγωγοί, αλλά προτίμησε να τους κρατά ομήρους με επιδόματα.

Το αφήγημα της «πράσινης» ανάπτυξης της Κυβέρνησης δεν μειώνει τις ανισότητες, δεν ωφελεί τους πολλούς, δεν διασφαλίζει τη θέση που αξίζει η Ελλάδα στον νέο ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής μας.

Το βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη περισσότερων μονάδων και πάρκων παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που δεν είναι άλλο από το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, βρίσκεται ακόμη στις καλένδες και ακόμα αναμένεται η παρουσίασή του. Η πρώτη επιλογή της ΝΔ ήταν τα μεγάλα φαραωνικά έργα από λίγες εταιρείες. Έχει μηδενίσει όλα τα πλεονεκτήματα των μικρών και μεσαίων έργων.

Η Ενεργειακή Δημοκρατία στην πράξη, που σημαίνει διεύρυνση της βάσης των παραγωγών ενέργειας και όχι συ­γκέντρωση σε μεγάλους παίχτες, δεν αποτέλεσε ποτέ προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θέλει τις Ενεργειακές Κοινότητες σε ρόλο πρωταγωνιστή και όχι κομπάρσου στην ενεργει­ακή μετάβαση δίνοντας την ενέργεια στα χέρια των πολιτών.

Συνεχώς καλούσα τον κ. Χατζηδά­κη και τον κ. Σκρέκα να μας πούνε γιατί δεν ακολουθούν το παρά­δειγμα της Γερμανίας, όπου το 42% της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ ανήκει σε νοικοκυριά και αγρότες, ενώ μόνο το 5,4% ανήκει στις 4 μεγάλες ενεργειακές επιχειρήσεις της χώρας και το υπόλοιπο σε δή­μους και μεσαίες επιχειρήσεις. Συνεχώς ζητούσαμε την προώθηση του net metering και την ξεχωριστή στήριξη αγροτικών φωτοβολταϊκών. Φωνή βοώντος.

Η περιβόητη απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικα­σίας δεν έφερε ουσιαστικά αποτελέσματα, ενώ καθυστέρησε ιδιαίτε­ρα η δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την αποθήκευση ενέργειας.

Οι δε διαδικασίες αιτήσεων για μικρά φωτοβολταϊκά πάρκα (400 Κw) μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας στα κορεσμένα δίκτυα Πελοποννήσου και Κρήτης κατέληξαν σε φιάσκο και πολλά παράπονα των ενδιαφερομένων. Τα ίδια και με τις αιτήσεις για τα φωτοβολταϊκά στέγης που εξαγγέλθηκαν από τον Πρωθυπουργό στην περσυνή ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο και φτάσαμε Μάιο του 2023 για να ξεκινήσουν οι αιτήσεις και αυτές με πολλά προβλήματα και ερωτηματικά κατά πόσο θα υλοποιηθούν όντως.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι ίδιοι οι φορείς, τα φωτοβολταϊκά στέγης των κατοικιών σχεδόν μηδενίστηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε αντίθεση με τις μεγάλες ΑΠΕ για τις οποίες η Κυβερνητική μέριμνα υπήρξε παροιμιώδης ώστε να προωθηθούν.

Δυστυχώς, το περίσσευμα ενέργειας που θα παράγουν οι αυτοκαταναλωτές θα το εγχέουν στο δίκτυο χωρίς κανένα αντάλλαγμα, συνεχίζοντας έτσι την «σταθερή» κυβερνητική πολιτική για την υποβάθμιση της σημασίας της αυτοκατανάλωσης για τα νοικοκυριά, κάποια εκ των οποίων μαστίζονται από την ενεργειακή φτώχεια. Ιδιαίτερα τα δυο τελευταία χρόνια αν είχε προχωρήσει η αυτοκατανάλωση πολλές οικογένειες και επιχειρήσεις θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπίσει καλύτερα τις δραματικές ενεργειακές αυξήσεις.

174 – Π.Θεοδώρου – ΝΔ

provide an attachment id!

Η επόμενη θητεία με μια αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία θα βασιστεί στην προστασία του περιβάλλοντος και στον κλιματικό νόμο που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση το 2021 προκειμένου να καθορίσει τη στρατηγική για τη μετάβαση σε μία καθαρή οικονομία μέχρι το 2050

123 – Π.Θεοδώρου – ΝΔ

provide an attachment id!

Η Ελλάδα μπαίνει σε ένα νέο ενεργειακό μοντέλο και πρέπει νιι συνεχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση με εντατικούς ρυθμούς.

147 – Γ.Αρβανίτης – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

Μετά την εξοικονόμηση, αδιαμφησβήτητα οι Α.Π.Ε. έχουν αποδειχθεί η οικολογικότερη και η φθηνότερη πηγή ενέργειας για τα νοικοκυριά. Η εφαρμογή των Α.Π.Ε. σε επίπεδο κατοικίας συμβάλει στην βιωσιμότητα και η ανθεκτικότητα της χώρας μας, με τους πολίτες συμμέτοχους στην λήψη των αποφάσεων που είναι βασικό ζητούμενο στις μέρες μας.Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει διαχρονικά στηρίξει την επιλογή να επεκταθεί η αποκεντρωμένη παραγωγή Α.Π.Ε. σε επίπεδο κατοικιών, δυστυχώς όμως τα τελευταία τέσσερα χρόνια όλοι μας γίναμε μάρτυρες καθυστερήσεων και εμποδίων που έβαλε η απερχόμενη Κυβέρνηση της ΝΔ σε αυτό το πεδίο. Είμασταν αυτοί που μιλήσαμε πρώτοι για τον πολίτη ως παραγωγό και καταναλωτή ενέργειας ταυτόχρονα (prosumer).

ερώτηση δημοσιογράφου: Θεωρείτε πως ο μνημονιακός Ν.4254/2014 που παραβίασε τις υπογεγραμμένες συμβάσεις των Φ/Β στέγης ορθώς διατηρείται μέχρι και σήμερα;

Είναι γεγονός ότι υπήρξαν αδικίες αλλά και υπερβολές από την πλευρά της πολιτείας κάτω από τις ασφυκτικές συνθήκες εποπτείας και των μνημονιακών υποχρεώσεων. Είναι καιρός να τα δούμε όλα αυτά σε μια νέα πιο ορθολογική βάση.

ερώτηση δημοσιογράφου: Εφόσον εκλεγεί το κόμμα σας, δεσμεύεστε να αναλάβετε πρωτοβουλία αναθεώρησης του Ν. 4254/2014 για τα Φ/Β στέγης ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, σύμφωνα με τις υπογεγραμμένες συμβάσεις ανάμεσα στη ΔΕΗ και τα νοικοκυριά;

Η λέξη εμπιστοσύνη είναι η λέξη «κλειδί» που έχω αναφέρει επανειλημμένα και εγώ προσωπικά στις τοποθετήσεις μου, μέσα αλλά και έξω από την Βουλή για όλα τα ενεργειακά ζητήματα. Χρειαζόμαστε καθαρούς κανόνες για όλους που θα τηρούνται τόσο από πλευράς δημόσιας διοίκησης όσο και από πλευρά των πολιτών αλλά και την πλευρά των διαχειριστών δικτύων και των ενεργειακών παρόχων. Η πρόθεση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής είναι να βρεθεί η απαραίτητη ισορροπία μέσα στο νέο ενεργειακό περιβάλλον όπου οι πολίτες που τόλμησαν και επένδυσαν σε δύσκολες εποχές στην πράσινη ενέργεια να μην βγουν χαμένοι και αδικημένοι.

ερώτηση δημοσιογράφου: Την τελευταία δεκαετία, ενώ άλλες κατηγορίες ΑΠΕ αναπτύχθηκαν, τα Φ/Β στέγης έμειναν σχεδόν στάσιμα και μόνο μια στις 100 ενεργές κατοικίες φέρουν Φ/Β στέγης στην Ελλάδα, ποια είναι η άποψή του κόμματός σας πάνω σε αυτό;

Έχω επανειλημμένα ασκήσει σκληρή κριτική από το 2018 που ανέλαβα ως υπεύθυνος του τομέα ενέργειας και περιβάλλοντος για το ότι δεν έχουν δοθεί τα απαραίτητα κίνητρα και προτεραιότητα στα Φ/Β στέγης όλα αυτά τα χρόνια. Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής μιλάμε από τότε για την Ενεργειακή Δημοκρατία στην πράξη. Και Ενεργειακή Δημοκρατία στην πράξη είναι τόσο οι πραγματικές Ενεργειακές Κοινότητες (Ενοίκων Πολυκατοικίας για παράδειγμα) όσο και τα Φ/Β στέγης νοικοκυριών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων για μείωση του ενεργειακού τους κόστους. Δυστυχώς η ΝΔ θέλησε να μοιράσει τον ηλεκτρικό χώρο σε λίγους και μεγάλους αντί να προωθήσει πολλά μικρά και αποκεντρωμένα έργα Α.Π.Ε. όπως αυτά των μελών σας.

ερώτηση δημοσιογράφου: Συμφωνείτε με την αύξηση της μέγιστης επιτρεπόμενης ισχύος των νέων Φ/Β στέγης και θα αναλάβετε άμεσα δράση πάνω σε αυτό εάν εκλεγείτε;

Σημασία έχει να επεκταθεί η δυνατότητα για εγκατάσταση Φ/Β στέγης σε περισσότερα νοικοκυριά, καλύπτοντας αρχικά τις ανάγκες τους με πιο οικονομικό τρόπο αλλά και δίνοντας τους την ευκαιρία να συμβάλλουν ενεργά στην μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος αλλά και να στηρίξουν το εισόδημά τους. Χρειάζεται να γίνει σωστότερη κατανομήτης επιτρεπόμενης ισχύος και να δοθούν ορθολογικότερα κίνητρα για να μπορέσουν να υλοποιηθούν και σε αυτή την κατεύθυνση δεσμεύομαι να πιέσω ακόμα περισσότερο στη νέα κοινοβουλευτική θητεία ώστε να ληφθούν οι κατάλληλες πολιτικές αποφάσεις.