Author: Ε. Λιακούλη

559 – Ε. Λιακούλη – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

Στα Φάρσαλα σήμερα, στην Ελασσόνα εχθές, στη Λάρισα προχθές, αλλά και κάθε εβδομάδα που βρίσκομαι στηνΑθήναγια τα κοινοβουλευτικά μου και θήκοντα, εισπράττω από την πλειονότητα των πολιτών συναισθήματα, απελπισίας, φόβου και θυμού. Εδώ στην αγροτική Θεσσαλία, μάλιστα και τα Φάρσαλα, τα προβλήματα είναι ακόμη μεγαλύτερα, από τη στιγμή που το εισόδημα των πολιτών, που συνήθως είναι αγρότες και κτηνοτρό φοι, δέχθηκε τεράστιο πλήγμα από τις θεομηνίες του Σεπτεμβρίου, με την κυβέρνηση να χρονοτριβεί χαρακτηριστικά να αποζημιώσει δίκαια και άμεσα τους πληγέντες. Και αυτό μάλιστα, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, που επιμένει να μη ξεχνά τη Θεσσαλία, σε αντίθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ. Για παράδειγμα, πληροφορή θηκα εδώ “από πρώτο χέρι ” , για το μεγάλο πρόβλημα με τις επανασπορές βαμβακιού από τα και ρικά φαινόμενα του Απριλίου και την πρόσφατη απελπισμένη επιστολή που απέστειλε ο δήμαρχος Φαρσάλων στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, ζητώντας τη στήριξη των τοπικών αγροτών που πλήγηκαν ξανά μέσα σε διάστημα επτά μηνών από τις πλημμύρες. Δεσμεύομαι προσωπικά για κατάθεση ερώτησης την Τετάρτη μετά το Πάσχα, οπότε και θα ανοίξουν ξανά οι αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής. Γιατί εν αντιθέσει με την κυβέρνηση της ΝΔ, προσωπικά εγώ, όπως και το ΠΑΣΟΚ πιστεύουμε πως μια παραδοσιακή καλλιέργεια για τη Θεσσαλία, όπως είναι το βαμβάκι , πρέπει να συνεχιστεί με στοχευμένες παρεμβάσεις και ενισχύσεις.

536 – Ε. Λιακούλη – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

[…] Μόλις πριν 7 μήνες, μια ακόμη επιχειρηματική ‘’ευκαιρία’’ εμφανίστηκε για την κυβέρνηση, μετά τις δίδυμες θεομηνίες Daniel & Elias που, στην κυριολεξία, άλλαξαν το ανάγλυφο της Θεσσαλίας και οδήγησαν 17 Ανθρώπους σε τραγικό θάνατο. Η νέα καταστροφή άφησε μεγάλα τμήματα του τοπικού πληθυσμού που ασχολούνταν κυρίως με την αγροτική παραγωγή φτωχότερα και δίχως ορατό μέλλον. Τότε, με ‘’εντολή’’ του Μεγάρου Μαξίμου, μπήκε ‘’στο παιχνίδι’’ της υποτιθέμενης ανασυγκρότησης της πληγείσας Περιφέρειας, κυριολεκτικά ‘’από το πουθενά’’ η Ολλανδική HVA, η οποία στο ‘’βιογραφικό’’ της είχε μόνο νέο-αποικιακού τύπου, λεόντειες συμβάσεις σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής, για την παραγωγή αβοκάντο, ρυζιού και άλλων προϊόντων της υποτροπικής ζώνης (!), που καμία σχέση δεν έχουν βέβαια με τις παραδοσιακές, ποιοτικές καλλιέργειες της Θεσσαλίας. Η Ολλανδική εταιρία, προτιμήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, από την δημοσιονομικά ουδέτερη –και σίγουρα αποτελεσματικότερη- αντιπρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του Ν. Ανδρουλάκη, για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής task force που θα αναλάμβανε την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας μετά τις πλημμύρες, με σχέδιο, όραμα και συμμετοχή εκτός των ειδικών και των θεσμικών φορέων. Φωνή βοώντος. Και σαν να μην έφταναν αυτά, για την αποτροπή νέων φαινομένων στη Θεσσαλία και την ευρύτερη διαχείριση του νερού, μετά το ‘’δυσμενές’’ για την κυβέρνηση αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών που έφεραν στον θώκο του Περιφερειάρχη τον Δ. Κουρέτα, οι ‘’ιθύνοντες’’ των Αθηνών ‘’σκαρφίστηκαν’’ και θεσμοθέτησαν με νόμο πριν από λίγες ημέρες, τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Α.Ε.. Εφεξής, λοιπόν, μια Ανώνυμη Εταιρεία θα διαχειρίζεται ένα κοινωνικό, όσο και παραγωγικό για τη Θεσσαλία αγαθό, αυτό του νερού, όπως και τις απαραίτητες, νέες αντιπλημμυρικές υποδομές, με την κυβέρνηση να αποκλείει την τοπική κοινωνία και την αιρετή της αντιπροσώπευση να έχει λόγο για όλα αυτά. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως ανά πάσα στιγμή τα 8 από τα 13 διορισμένα από την Κυβέρνηση και ακριβοπληρωμένα ‘’γαλάζια’’ golden boys του Δ.Σ. του ΟΔΥΘ Α.Ε., κάλλιστα, μπορούν να ‘’αποφασίσουν’’ μια απλή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και ο Οργανισμός να περιέλθει πλήρως σε ιδιώτη. […]

520 – Ε. Λιακούλη – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

[…] Για μία ακόμη φορά, δικαιολογημένη οργή διακατέχει τους παραγωγούς του ν. Λάρισας και συγκεκριμένα τους δενδροκαλλιεργητές Ελασσόνας και Τυρνάβου, από τα πρόσφατα, οριστικά πορίσματα του ΕΛΓΑ, τα οποία κατά τα φαινόμενα συντάχθηκαν ‘’συλλογικά’’ και χωρίς εξατομίκευση, σε σχέση με ζημιές που οι καλλιέργειές τους υπέστησαν από παγετούς κατά το 2023, με πιο κραυγαλέα περίπτωση τις εκτάσεις με αμυγδαλιές. Ειδικότερα και όπως καταγγέλλουν πολλές συλλογικές εκπροσωπήσεις των δενδροκαλλιεργητών των ανωτέρω περιοχών (Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ολύμπου, Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Σαρανταπόρου, Ομάδα Κελυφωτών Επαρχίας Ελασσόνας, Σύλλογος Δενδροκαλλιεργητών Δομενίκου), οι οποίες συνέστησαν και ειδική Συντονιστική Επιτροπή, προκειμένου να γίνει δεκτό το αίτημά τους για επανεξέταση των πορισμάτων, κύριο αίτιο των ‘’συλλογικών’’ (άδικων) εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ για τις καταστροφές του 2023, είναι ο απαρχαιωμένος Κανονισμός του Οργανισμού, αλλά και η σημαντική υποστελέχωσή του, που δεν του επιτρέπουν να προβεί σε ολοκληρωμένους, όσο και δίκαιους ελέγχους. Επιπλέον, μάλιστα, σημείο έντασης και τριβής μεταξύ δενδροκαλλιεργητών και ΕΛΓΑ αποτελεί το γεγονός πως τα συγκεκριμένα πορίσματα, δεν επιτρέπουν τη διαδικασία ενστάσεων, όταν ωστόσο επισημαίνονται περιπτώσεις, κατά τις οποίες όμορες καλλιέργειες που πλήγηκαν εξίσου από το ίδιο ζημιογόνο αίτιο (παγετός 2023), ‘’εκτιμήθηκαν’’ κατά προσέγγιση από τον Οργανισμό, ‘’η μία με 10% (καταστροφής λόγω παγετού), ενώ η ακριβώς διπλανή με 60%!’’. Σε αυτό το πλαίσιο, οι παραγωγοί του ν. Λάρισας βάσιμα ανησυχούν πως και οι φετινές καλλιέργειες, οι οποίες λόγω της εκτεταμένης ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών κινδυνεύουν πάλι να καταστραφούν, δεν θα αποζημιωθούν σωστά από τον ΕΛΓΑ. Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι είναι αδιανόητο ο ΕΛΓΑ να καταφεύγει σε ‘’συλλογικές’’ εκτιμήσεις, επειδή δεν διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό, προκειμένου να πραγματοποιηθούν ολοκληρωμένοι και όχι ad hoc έλεγχοι, χωρίς μάλιστα να επιτρέπονται και οι ενστάσεις των θιγόμενων Θεσσαλών παραγωγών. […] Πότε θα ολοκληρωθεί η αλλαγή και η επικαιροποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ και με ποιο οριστικό χρονοδιάγραμμα, αλλά και αν θα ενισχύσει το τοπικό κατάστημα του ΕΛΓΑ της Λάρισας με προσωπικό, προκειμένου να μπορέσει να γίνει εξατομικευμένα η επανεξέταση των πορισμάτων των δενδροκαλλιεργητών του Τυρνάβου και της Ελασσόνας, για τον παγετό του 2023; […]

403 – Ε. Λιακούλη – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

* Είχαμε ζητήσει τότε από την κυβέρνηση, την εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και τεχνογνωσίας, για τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, μέσω ενός ευρωπαϊκού βραχίονα στή ριξης, μιας task force” που θα δρομολογούσε προτάσεις συγκεκριμένωνχρονοδιαγραμμάτων αποκατάστασης και υλοποίησης των υποδομών που καταστρά φηκαν και επαναφοράς του τόπου μας στην κανονική ζωή . Αλλά τι είδαμε έως τώρα; Την κυβερνητική αδιαφορία, την επικοινωνιακή διαχείριση υπαρκτώνπροβλημάτων, την κυβερνητική περασμίνο έφεση” στις κομματικές “παράτες” και στις περασμίνο κλειστές πόρτες”. Περίκλειστα δωμάτια ” αν τήχησης” μόνο των δικών τους φωνών καιτων φωνώντων ομογάλακτών τους, που θεωρούν όλους εμάς παρείσακτους” στον δημόσιο λόγο, αφού φοβούνται την κριτική και την αν τιπαράθεση προτάσεων. Και έτσι , αντίτης δωρεάν ευρωπαϊκής task force” που εμείς προτείναμε- τί είδαμε από την κυβέρνηση; Είδαμε την πληρωμένη από τους Έλληνες φορολογούμενους ολλανδική εταιρία HVA International και το αμφίβολο πόρισμά της συρραφή παλαιότερων ερευνών- να υπονοεί την εγκατάλειψη τηςπαραδοσιακής βαμβακοκαλλιέργειας στη Θεσσαλία, για να εξοικονομηθεί δήθεν το νερό… Βλέπουμε αυτές τις ημέρες στη Βουλή, την κυβέρνηση να νομοθετεί ξανά για τη Θεσσαλία …χωρίς τους Θεσσαλούς, ιδρύοντας ένα περασμίνο όχημα” ιδιωτικοποίησης κατ’ ουσία του νερού, τον ΟΔΥΘ, χωρίς να έχει δοθεί χρόνος στις τοπικές κοινωνίες να διατυπώσουντην άποψή τους, γιατο πώς πιστεύουν πωςπρέπει να γίνεται η διαχείριση της βάσης της Θεσσαλικής παραγωγής, δηλαδή του νερού. Σήμερα τόσο ο Δήμαρχος της περιοχής όσο και οι κάτοικοι , εκτός της πολύωρης συζήτησής μας, μου παρέδωσαν υπόμνημα αιτημάτων τους , το οποίο θα αξιοποιήσω απόλυτα στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, μεταφέ ροντας τη φωνή τους, ακόμη πιο δυνατά. Είναι αφανισμένοι και απελπισμένοι. Νιώθουν ότι κανείς δεντους βλέπει, δεν τους ακούει, δεντους καταλαβαίνει . Τα σπίτια τους χάθηκαν και οι σοδειές τους επίσης. Τα χρήματα που δήθεν προορίζονται για την αντικατά σταση του εξοπλισμού που χά θηκε, δεν ήρθαν ποτέ. Για τη Φαρκαδόνα, η ώρα είναι μηδέν – σταμάτησε την ημέρα της καταστροφής που υπέστη από τις πλημμύρες, χωρίς καμία κίνηση ανασυγκρότησης της περιοχής Η κυβέρνηση της ΝΔ στο ζήτημα της πρόληψης των καταστροφών, στο ζήτημα της αντιμετώπισης των καταστροφών και στο ζήτημα της διαχείρισης των συνεπειών των καταστροφών, αποδεδειγμένα μέχρι σήμερα, περασμίνο δενπερνάει καντη βάση”

346 – Ε. Λιακούλη – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

[…] ο προδιαγεγραμμένο σχέδιο ανατροπής όλων όσων γνωρίζαμε για τη διαχείριση υδάτων στον Τόπο μας –τη Θεσσαλία- βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι μαθηματικά βέβαιο πως, μεσοπρόθεσμα, στοχεύει στην παράδοση του δημόσιου, κοινωνικού αγαθού του νερού στα χέρια των ιδιωτών, κατά την πάγια τακτική της νέο-συντηρητικής ΝΔ.

Η ‘’κερκόπορτα’’ ανοίγει τώρα στη Βουλή, όπου μετά από προσχηματική δημόσια διαβούλευση των 123 άρθρων του νομοσχεδίου, η οποία με ‘’σπουδή’’ συντμήθηκε από τις δεκατέσσερις ημέρες στις οχτώ (!) και ακόμη πιο προσχηματική ‘’μελέτη’’ και ‘’ενσωμάτωση’’ των εκατό (100) και πλέον σχετικών σχολίων φορέων και πολιτών μέσα σε μία μόλις ημέρα (!), το νομοσχέδιο κατατέθηκε ‘’νύχτα’’, για τη συνηθισμένη συζήτηση και ψήφισή του από την πλειοψηφία των –ως συνήθως- ‘’προθύμων’’ βουλευτών της ΝΔ.

Πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ είναι, ωστόσο, πως η διαχείριση του νερού στην ελληνική περιφέρεια –και δη στη Θεσσαλία που βρίσκεται στην ‘’πρώτη γραμμή’’ της μάχης για την κλιματική αλλαγή και κρίση- είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, για να την αναλάβουν ‘’πειραματικά’’ υβρίδια και ‘’οχήματα’’ ιδιωτικοποίησης, όπως ο ‘’ΟΔΥΘ ΑΕ’’, και όχι οι τοπικές κοινωνίες.

Γιατί μόνο αυτές μπορούν να διαφυλάξουν τον δημόσιο, κοινωνικό, αλλά και –ειδικά στην αγροτική Θεσσαλία- παραγωγικό χαρακτήρα του νερού, πάνω στο οποίο στηρίζεται το σύνολο σχεδόν της οικονομικής μας δραστηριότητας

91 – Ε. Λιακούλη – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

Ισχύει η θεσμοθετημένη τριετής απαλλαγή των πλημμυροπαθών από τον ΕΝΦΙΑ και συμπεριλαμβάνονται στο ευνοϊκό μέτρο του άρθρου 54 ν. 5087/2024. Στο πλαίσιο των θεομηνιών « Daniel » και «Elias», τον περασμένο Σεπτέμβριο, και των τεράστιων καταστροφών που προκάλεσαν στη Θεσσαλία, η Πολιτεία δυνάμει του άρθρου 54 του ν. 5087/2024 (ΦΕΚ Α 25 – 16.02.2024), ορθώς, τροποποίησε τις μέχρι τότε σχετικές διατάξεις θεσπίζοντας, εκ νέου, την απαλλαγή από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων του 2024, για τα ακίνητα των πληγέντων από φυσικές καταστροφές, με την εξής διατύπωση: «Σε περιοχές, οι οποίες από την 1η Ιουλίου 2023 και εφεξής, με από φαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ του έτους εντός του οποίου επήλθε η καταστροφή και των δύο (2) επόμενων ετών», ενώ σε άλλο σημείο προβλέπεται πως η παραπάνω απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κοινοποιείται και στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).

100 – Ε. Λιακούλη – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

*[…] Ο αγροτικός κόσμος της Θεσσαλίας μετάτις καταστροφικές θεομηνίες του περασμένου Σεπτεμβρίου είναι σε απόγνωση, η οποία επιτείνεται στο έπακρο από τις κυβερνητικές καθυστερήσεις και αβελτηρίες. Ακούν για αποζημιώσεις, ωστόσο, πέραν ορισμένων προκαταβολών, δεν τις βλέπουν.Ακούν για «σχέδιο ανασυγκρότησης» που είναι ασα φές, χωρίς χρονοδιαγράμματα και χωρίς όραμα για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας στη θέση που της αξίζει, ως «ατμομηχανής» της αγροτικής παραγωγής της χώρας. Και, βέβαια, οι φετινές κινητοποιήσεις των αγροτών, που ήταν από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών, φάνηκε και πάλι να μην ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, οι οποίοι πιστεύουν πως τα τεράστια προβλήματατων πλημμυρόπληκτων -και όχι μόνοπαραγωγών μπορούννα επιλυθούν, κυριολεκτικά, με «ασπιρίνες» . Οι άνθρωποι του τόπου μου είναι πλέον εξαγριωμένοι και εγώ προσωπικά ανησυχώ ιδιαίτερα.[…]