Author: Π. Πέρκα

395 – Π. Πέρκα – Νέα Αριστερά

provide an attachment id!

“Παρά το γενικό τίτλο του νομοσχεδίου περί αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και, μάλιστα, πολυεπίπεδα, σε πολλά σημεία αστοχεί και δε συνδέει τα εργαλεία άσκησης της πολιτικής, τα διαθέσιμα μέσα και τους πόρους με τους στόχους και, βεβαίως, προκαλεί αλγεινή εντύπωση η παράκαμψη της διάρκειας της διαβούλευσης και γιατί έγινε και μια διπλή παράλληλη διαβούλευση για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των υδάτων της Θεσσαλίας. Η διαδικασία είναι εξαιρετικά προβληματική και εντάσσεται σε μια προσπάθεια ιδιωτικοποίησης αναγκαίας κρατικής παρέμβασης σε μια περιοχή που πλήττεται οικονομικά και κοινωνικά από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Το κυριότερο είναι ότι με βάση τη Θεσσαλία προτείνεται η δημιουργία οργανισμών διαχείρισης υδάτων σε κάθε λεκάνη απορροής της χώρας, όπου θα λειτουργούν με όρους ιδιωτικής οικονομίας. Ο φόβος για την ιδιωτικοποίηση των υδάτων άρδευσης μετά τη μεθόδευση για ιδιωτικοποίηση των υδάτων ύδρευσης σε όλη τη χώρα είναι δικαιολογημένος και με απρόβλεπτες συνέπειες στους γεωργούς και στο κόστος παραγωγής. Η εταιρεία, λοιπόν, θα είναι ταυτόχρονα πάροχος υπηρεσιών ύδατος για το αρδευτικό νερό και ελεγκτής, αφού μπορεί και επιβάλλει πρόστιμα, ενώ, παράλληλα, υποκαθιστά το στενό δημόσιο, διότι αδειοδοτεί τις χρήσεις νερού. Είναι άκρως επικίνδυνο το γεγονός ότι όλες αυτές οι δημόσιες εξουσίες μεταφέρονται σε ιδιώτες. Το επιχείρημα ότι όλο το πακέτο των μετοχών θα ανήκει στα συναρμόδια Υπουργεία δεν πείθει γιατί η πρακτική αυτή έχει αποδειχθεί ότι συμβαίνει, απλά για να διευκολύνει την ιδιωτικοποίηση. Επιπλέον, στις αρμοδιότητες της εταιρείας είναι και η εισήγηση σχεδίων νομοθετικών και κανονιστικών πράξεων σχετικών με τη διαχείριση προστατευόμενων περιοχών, δηλαδή μια ανώνυμη εταιρεία μπορεί να προτείνει αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο» ανέφερε χαρακτηριστικά. Κατά την προσφιλή τακτική, που μας έχει συνηθίσει η κυβέρνηση σας, με τα Υβριδικά Συνεργατικά Σχήματα δίνετε τη διαχείριση των δασών σε μεγάλες εταιρείες, κυρίως ξυλοβιομηχανίες και αποκλείονται τα μικρά τοπικά συνεταιριστικά σχήματα που θα ωφελούσαν την τοπική οικονομία. Η επιλογή να δοθεί η εκμετάλλευσή των δασών σε ξένα επιχειρηματικά σχήματα ουσιαστικά αποκόβει την τοπική κοινωνία από τους πλουτοπαραγωγικούς της πόρους δημιουργώντας σοβαρά ζητήματα σε περιβαλλοντικό και κοινωνικό πλαίσιο. Σε κάθε περίπτωση, η προτεινόμενη ρύθμιση για τη συνεργασία αδύναμων οικονομικά Δασικών Συνεταιρισμών εργασίας με πανίσχυρες ιδιωτικές εταιρείες είναι ετεροβαρής και ουσιαστικά οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση των δασών. Τα δάση και τα προϊόντα τους αποτελούν δημόσιο αγαθό, το οποίο εμπορευματοποιείται για όφελος ιδιωτών. Τόνισε, για πολλοστή φορά, ότι είναι κρίσιμη η σαφής θεσμοθέτηση των αντιπυρικών σχεδίων των Δασικών Υπηρεσιών και η εναρμόνιση και ο συντονισμός τους με τις διαχειριστικές μελέτες, που προβλέπονται στο νομοσχέδιο.”

233 – Π. Πέρκα – Νέα Αριστερά

provide an attachment id!

[…] δεν είναι τυχαίο ότι η έκδοση οικοδομικών αδειών, όπως και κάθε μορφή ελέγ χου, ανατίθεται σε ιδιώτες εγκαθιδρύοντας το φαινόμενο της περιστρεφόμενης πόρτας, δηλαδή «ελεγκτής και ελεγχόμενος σε αγαστή συνεργασία έως ταυτοπροσωπία» . Και για να είναι απολύτως σίγουρο ότι θα υπάρχει εύνοια για τους ιδιώτες, απαξιώνονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί , παραμένουν υποστελεχωμένες οι ΥΔΟΜ ΥΔΟΜ, , καθυστερούν καθυστερούν ή καλύτερα καλύτερα αγνοούνται οι αναγκαίες διοικητικές πράξεις για να λειτουργήσουν τα «Παρατηρητήρια δομημένου περιβάλλοντος» , προκειμένου να ελέγχονται οι ιδιώτες ελεγκτές δόμησης. Η πολυνομία και η σύγχυση αρμοδιοτήτων είναι επίσης πολύ βοηθητικά για να καταστεί απολύτως αδύνατος ο οποιασδήποτε έλεγχος. Σε κάθε περίπτωση χαιρετίζουμε την από φαση του ΣτΕ και για πολλοστή φορά θα κατ ταθέσω την πικρία μου για τη στάση του ΤΕΕ που αντί να επιτελείτον ρόλο του ως Τεχνικού Συμβούλου της πολιτείας μετατρέπεται στο μακρύ χέρι των υπουργών Περιβάλλοντος της ΝΔ, περιφρονώντας τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης

192 – Π. Πέρκα – Νέα Αριστερά

provide an attachment id!

*[…] Το υδρογόνο που θα παράγεται θα πρέπει να προέρχεται αποκλειστικά από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (πράσινο υδρογόνο) και θα αποκλειστεί η χρήση ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή του.[…]Απαιτείται να διευκρινιστεί αφενός ποια θα είναι κατάληξη της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τις κυψέλες υδρογόνου και αφετέρου η συμβατότητα του σχεδιασμού με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Για παράδειγμα αν εννοεί ότι η παραγομένη, από τις κυψέλες υδρογόνου, ηλεκτρική ενέργεια θα χρησιμοποιηθεί σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τότε τίθεται ζήτημα πολύ χαμηλού βαθμού απόδοσης στη χρήση του πράσινου υδρογόνου για ηλεκτροκίνηση, η οποία δεν συνιστάται.

Η πορεία υλοποίησης του ΠΔΑΜ, μέχρι τη παρούσα φάση δεν συνάδει με την εθνική στρατηγική ανάπτυξης υποδομών αποθήκευσης ενέργειας όπως έχει αποτυπωθεί στο ΕΣΕΚ, σύμφωνα με την οποία υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα σε τρεις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες, αντλησιοταμίευση και υδρογόνο). Μέχρι τώρα έχουν παρουσιαστεί δυο προγράμματα που αφορούν το υδρογόνο και κανένα τις άλλες τεχνολογίες αποθήκευσης.

140 – Π. Πέρκα – Νέα Αριστερά

provide an attachment id!

[…] χαρακτηρίζει αιφνιδιααστικά και ανεφάρμοστα τα μέτρα του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων, ενώ παραθέτει και ανακοίνωση 30 ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών των Κυθήρων που τα κρίνουν «εν δυνάμει επικίνδυνα», δηλώνοντας ότι θα απέχουν από τις σχετικές υπηρεσίες

121 – Π. Πέρκα – Νέα Αριστερά

provide an attachment id!

*Το πρώιμο φετινό καλοκαίρι με την μεγάλη άνοδο των θερμοκρασιών σε σχέση με τις συνήθεις για την εποχή, ακολουθεί τον θερμότερο χειμώνα στην ιστορία της χώρας μας (από τότε που έχουμε καταγραφή των σχετικών στοιχείων), ενώ έχει προηγηθεί, κατά το περσινό καλοκαίρι, ο μεγαλύτερης διάρκειας καύσωνας που έχουμε ζήσει στην Ελλάδα.

Η κλιματική κρίση είναι εδώ και γίνεται κάθε χρόνο πιο καταστροφική. Δεν μπορούμε να την αγνοούμε, ούτε να εφησυχάζουμε. Μία μόνο από τις συνέπειές της είναι οι πρωτόγνωρες σε μέγεθος, διάρκεια και καταστροφική μανία πυρκαγιές που εκδηλώνονται σε όλη την υφήλιο, αποτέλεσμα του συνδυασμού της λειψυδρίας και των υψηλών θερμοκρασιών. Το 2023 σημαδεύτηκε από τις καταστροφικότερες πυρκαγιές των πολλών τελευταίων χρόνων, και η χώρα μας πλήρωσε βαρύτατο φόρο, αφού εδώ είχαμε το 42% των εκτάσεων που καήκαν συνολικά στην Ευρώπη.[…] Ως Νέα Αριστερά παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την ολιγωρία και την αδράνεια της κυβέρνησης και την αναδεικνύουμε με τις παρεμβάσεις μας στη Βουλή. Ζητάμε να κηρυχθεί άμεσα και εκτάκτως η αντιπυρική περίοδος, να επισπευσθεί η πρόσληψη των εποχικών δασοπυροσβεστών, να υποστηριχθούν τόσο οι Δήμοι όσο και οι ιδιοκτήτες ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αναγκαίες ενέργειες για την προστασία των ακινήτων.

Κυρίως όμως χρειάζεται άμεσα να εισαγάγουμε την έννοια της κλιματικής κρίσης και της ανάγκης αντιμετώπισής της σε όλους τους σχεδιασμούς της κρατικής πολιτικής. Ό,τι γνωρίζαμε ως δεδομένο, σήμερα αλλάζει δραματικά και βίαια, η αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής κρίσης απαιτεί ρήξεις με το παρελθόν με στόχο τη δημιουργία υποδομών που θα συμπληρώνουν και θα ενισχύουν τη φυσική προστασία. Είναι ο μόνος τρόπος να βγούμε από τον φαύλο κύκλο της καταστροφής που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τη θέση μας ενώπιον της απειλής της κλιματικής κρίσης.