Author: Χ.Δούκας

442 – Χ.Δούκας – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

Η χώρα καλείται να
σχεδιάσει τη διπλή
μετάβαση την ψηφιακή
και την πράσινη
Και οι δύο μεταβάσεις
ενέχουν
μεγάλες προκλήσεις
Οσον αφορά την ψηφιακή μετάβαση
οι ανησυχίες έχουν καταγραφεί
και συζητηθεί πολλαπλώς
στον δημόσιο διάλογο Πώς θα περιοριστούν
οι μηχανές που πλημμυρίζουν
τα κανάλια πληροφόρησης
με προπαγάνδα χειραγώγησης
πώς θα αποτραπούν η άνευ προηγουμένου
συσσώρευση πλούτου και
η διόγκωση των ανισοτήτων καθώς
και η αβεβαιότητα της εργασίας και
τελικά πώς δεν θα τεθεί σε διακινδύνευση
ο ίδιος ο πολιτισμός μας
Χωρίς ηθικούς κανόνες χωρίς έλεγχο
και στόχους οι ψηφιακές μηχανές
τεχνητής νοημοσύνης μπορεί
να κινηθούν εκτός ορίων απειλώντας
τη δημοκρατία ή ακόμη και την
ίδια τη ζωή
Εδώ τίθεται ένα ξεκάθαρο
διακύβευμα
Σε ποιον ανήκουν η εκθαμβωτική
παραγωγή γνώσεων και τεχνογνωσίας
οι ραγδαίες πολλαπλασιαστικές
εξελίξεις στην τεχνολογία τα
μέσα ενημέρωσης και οι ψηφιακές
πλατφόρμες Ποιος έχει τον έλεγχο
των αποφάσεων που αφορούν
άμεσα το σήμερα και το αύριο της
ζωής μας
Είναι ώρα να συζητηθεί ο τρόπος
που οι τεχνολογικές εξελίξεις
ο πλούτος και η γνώση που παράγονται
θα υπηρετούν το δημόσιο
καλό το συμφέρον όλων αντί να
βρίσκονται στα χέρια λίγων που
ανεξέλεγκτοι και χωρίς καμία δημοκρατική
επιλογή διαχειρίζονται
τις τύχες μας
Οι ίδιοι προβληματισμοί υπάρχουν
και στην πράσινη μετάβαση
Η ενέργεια είναι η κινητήρια δύναμη
κάθε σύγχρονης κοινωνίας
Η αναπτυξιακή και η οικονομική
προοπτική κάθε χώρας είναι στενά
συνδεδεμένη με την ενεργειακή Ο
μεγαλύτερος πυρηνικός αντιδραστήρας
στη χώρα μας είναι ο ήλιος
οι άνεμοι η γεωθερμία οι λίμνες
και τα ποτάμια οι παλίρροιες η βιομάζα
Το δημοκρατικό διακύβευμα
σε αυτή την περίπτωση είναι το
ακόλουθο είτε αυτές οι πηγές ενέργειας
θα ανήκουν σε όλους μας είτε
θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία των
μεγάλων εταιρειών τραστ ή funds
εντός και εκτός Ελλάδας Δεν είναι
απλώς κοινωνικό το θέμα είναι και
εθνικό Γιατί ο κίνδυνος αφελληνισμού
των ζωτικών υποδομών είναι
προ των θυρών
Για παράδειγμα αν όλα τα δημόσια
κτίρια σχολεία νοσοκομεία κρατικές υπηρεσίες οργανισμοί
δημοτικά κτίρια αν όλα τα σπίτια
οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις
αποκτήσουν ήπιες υποδομές για
ενέργεια από τον ήλιο τη γεωθερμία
ή τον άνεμο και είμαστε εμείς οι
παραγωγοί θα είναι και το κόστος
μεταφοράς ελάχιστο για την ενεργειακή
μας επάρκεια Δεν θα χρειάζονται
επιπλέον φαραωνικά έργα
ολόκληρα βουνά τεράστιες εκτάσεις
χωραφιών
Μια τέτοια επιλογή θα είχε πολλές
παράπλευρες θετικές επιπτώσεις Οι
κτιριακές υποδομές της χώρας θα
αναμορφώνονταν με αποτέλεσμα
την έκρηξη της ζήτησης εργασίας
σε πολλά επαγγέλματα φέρνοντας
πολλούς νέους Ελληνες πίσω στην
πατρίδα Ομως και τα πανεπιστήμια
θα γίνονταν κοιτίδες καινοτομίας
δημιουργώντας εγχώριες τεχνολογίες
υπηρεσίες λογισμικά με
μεγάλο όφελος για τη μετάβαση των
μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε μια
νέα βιώσιμη παραγωγική εποχή με
εγχώρια προστιθέμενη αξία με νέα
επαγγέλματα για πς νέες γενιές
Η άλλη επιλογή σημαίνει εισαγωγή
τεχνολογίας έλλειψη ελληνικής
καινοτομίας εισαγωγή υλικών για
τις υποδομές και εξάρτηση από δάνειες
δυνάμεις
Το δίλημμα είναι συμμετοχική
δημοκρατία ή ολιγαρχική εξουσία
Είναι κρίσιμο οι πολίτες οι κοινωνίες
να ανακτήσουν τα ηνία της διαχείρισης
τον έλεγχο των κρίσιμων
υποδομών και αποφάσεων θεσπίζοντας
κανόνες ηθικούς δίκαιους
και βιώσιμους Δεν θα ήταν υπερβολή
αν υποστηρίζαμε ότι οι σημερινές
αποφάσεις θα καθορίσουν
την τύχη των επόμενων γενιών όχι
απλώς των επόμενων κυβερνήσεων.

423 – Χ.Δούκας – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

Μιλώντας στην Ημερίδα ο καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής στο ΕΚΠΑ και υπεύθυνος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ για θέματα Ενέργειας Χάρης Δούκας, αναφέρθηκε στους άμεσους στόχους της επόμενης διετίας που αφορούν στην «Πράσινη Μετάβαση» Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ένα μεγάλο πάρκο φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα θα μπορούσε να τροφοδοτήσει ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά μέσω της πολιτικής κοινωνικού τιμολογίου.

391 – Χ.Δούκας – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

Η μετάβαση απαιτεί τον θεμελιώδη μετασχηματισμό της κοινωνίας και της οικονομίας, έτσι ώστε να παράγουμε πλούτο, κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική ευημερία, χωρίς να εκπέμπουμε τις σημερινές τεράστιες ποσότητες αερίων θερμοκηπίου και καταναλώνοντας ελάχιστες ποσότητες ορυκτών καυσίμων.

Η μεγάλη λοιπόν πρόκληση είναι διττή: κοινωνική και οικονομική. Η οικονομική πλευρά σχετίζεται με την αλλαγή των παραγωγικών διαδικασιών στη βιομηχανία, την παραγωγή ενέργειας, τις μεταφορές και βεβαίως τον αγροτικό τομέα. Σχετίζεται ακόμα με την αλλαγή στη θέρμανση και την ψύξη, κάτι που αγγίζει κάθε νοικοκυριό όλων των τάξεων. Σημαίνει την προώθηση της ενεργειακής δημοκρατίας.

Η μετάβαση δηλαδή να αφορά την διάχυση των ανανεώσιμων πηγών σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, αγρότες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Δεν αρκεί απλά να φτιάχνουμε πολύ μεγάλα έργα ανανεώσιμων πηγών, φαραωνικά έργα που τα κατέχουνε πολύ λίγες μεγάλες εταιρείες. Η προσπάθεια πρέπει να εστιάζει στο πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε κτήμα όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών την «αυτοπαραγωγή», δηλαδή τη δυνατότητά τους να συμμετέχουν στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, να έχουν στην κατοχή τους μια μικρή ανανεώσιμη εγκατάσταση ή να συμμετέχουν σε συνεργατικές ενεργειακές δράσεις (όπως ενεργειακές κοινότητες και έργα που ανήκουν σε πολίτες και επιχειρήσεις της κάθε περιοχής).

Η κοινωνική πρόκληση αφορά τον τρόπο που θα επιμεριστούν τα υψηλά κόστη των αναγκαίων πράσινων τεχνολογικών επενδύσεων. Αυτό πρέπει να γίνει με δίκαιο τρόπο, προστατεύοντας τους οικονομικά αδύναμους. Ο κίνδυνος είναι να υπάρξει μεγάλο μέρος του πληθυσμού, της τάξης του 20%, ακόμα και στις ισχυρότερες οικονομίες της Δύσης, που να κινδυνεύει με ενεργειακή φτώχεια, μη μπορώντας να ακολουθήσει την μετάβαση. Το ποσοστό αυτό στη χώρα μας είναι ήδη πάνω από 25%.

Συνεπώς, οι δρόμοι που θα επιλέξουμε για να φθάσουμε στην κλιματική ουδετερότητα θα πρέπει όχι μόνο να προστατεύσουν το κλίμα αλλά και την κοινωνία. Αλλιώς θα είναι δρόμοι δύσβατοι, γεμάτοι κινδύνους για αύξηση ανισοτήτων, νέους αποκλεισμούς και στο τέλος βέβαια θα οδηγήσουν σε κοινωνικές εκρήξεις.

Το πρώτο παράδειγμα είναι το πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στη στέγη. Εμείς θέλουμε να έχει πολύ μεγαλύτερη ομάδα εν δυνάμει δικαιούχων. Σκεφτείτε πως τώρα (προεκλογικά) βγήκε το πρόγραμμα, 18 μήνες από την έναρξη του ενεργειακού πολέμου και καλύπτει μόνο συγκεκριμένες περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν μονοκατοικίες και την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους εγκαταστάσεις. Δεν καλύπτει το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας, τη μεγάλη πλειοψηφία που ζουν σε διαμερίσματα, σε πολυκατοικίες.

Αντίστοιχα προβλήματα βλέπουμε αυτό και με τα προγράμματα εξοικονομώ που κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς, με περιορισμένη ακόμα παρέμβαση στις πολυκατοικίες, στα χαμηλά εισοδήματα και στην καταπολέμηση ενεργειακής φτώχειας. Το αποτέλεσμα είναι οι άνθρωποι που το έχουν περισσότερο ανάγκη και βρίσκονται κοντά στον κίνδυνο ενεργειακής φτώχειας να μη μπορούν να συμμετέχουν στο βαθμό που είναι αναγκαίο σε τέτοιου είδους προγράμματα. Συνεπώς, θέλουμε προγράμματα που να απευθύνονται σε αυτούς που τα έχουν περισσότερο ανάγκη και με ρυθμούς που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής.

Ενεργειακή δημοκρατία σημαίνει πως η πρόσβαση στα δίκτυα ηλεκτρισμού πρέπει να γίνεται ισότιμα και με διαφάνεια για όλους. Αυτό άλλωστε επιτάσσει και η ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία στο Άρθρο 22 Οδηγίας για τις ΑΠΕ (ΕΕ) 2018/ 2001 λέει: «Οι καταναλωτές πρέπει να έχουν ισότιμη, διαφανή, χωρίς αποκλεισμούς μεταχείριση από τον διαχειριστή του δικτύου».

Αυτό όμως σήμερα δεν συμβαίνει στην Ελλάδα. Να λοιπόν ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Υπουργικές αποφάσεις μοιράζουν τον ηλεκτρικό χώρο με προτεραιότητα σε λίγους, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ δε δέχεται εδώ και καιρό αιτήματα για μικρά και μεσαία έργα.

Όμως, τα κορεσμένα ηλεκτρικά δίκτυα στη χώρα μας είναι ένα δημόσιο αγαθό σε κατάσταση σπανιότητας. Το δημόσιο αυτό αγαθό δεν επιτρέπεται καμία Κυβέρνηση να προσπαθεί να το διανείμει με όρους πελατειακούς.

Βλέπουμε δηλαδή ότι εδώ έχουμε ξεκάθαρα μια απόκλιση της χώρας μας από τον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μαζί με τους μισθούς είναι και αυτό ένα πολύ σημαντικό πεδίο που η Ελλάδα αποκλίνει από την ΕΕ. Για αυτό και τα επόμενα χρόνια πρέπει να αγωνιστούμε πολιτικά, ώστε αυτή η άδικη πραγματικότητα να αντιστραφεί και να συγκλίνουμε με τις πρωτοπόρες χώρες της ΕΕ, όσον αφορά το πώς θα γίνει η πράσινη μετάβαση.

Τα Προγράμματα Ανάπτυξης των δύο Διαχειριστών για το Δίκτυο Διανομής και για το Σύστημα Μεταφοράς είναι πολύ περιορισμένα και οι ρυθμοί εκτέλεσής τους είναι πάρα πολύ αργοί. Δε συνάδουν με την εποχή και τις ανάγκες της. Αλλά ακόμα και οι αργοί ρυθμοί είναι το μικρότερο κακό.

Το μέγιστο πρόβλημα είναι ότι ο κατ’ επίφαση αναπτυξιακός σχεδιασμός των Διαχειριστών δεν υπηρετεί την ενεργειακή μετάβαση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Φαίνεται πως αυτές οι μετοχοποιήσεις των δικτύων σε αυτή την τόσο κρίσιμη συγκυρία δεν αποδίδουν. Φαίνεται επίσης ότι το ελληνικό κράτος, παρότι έχει τυπικά τον έλεγχο και στο δίκτυο διανομής και στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρισμού, έχει παραιτηθεί από αυτή την αρμοδιότητα και από αυτή την μεγάλη ευθύνη.

Η ραχοκοκαλιά του ηλεκτρικού συστήματος – άρα και της ενεργειακής μετάβασης – δεν μπορεί να είναι απλά ένας σίγουρος τρόπος είσπραξης πολύ υψηλών μερισμάτων από εγχώριους και διεθνείς μετόχους.

[…] Ακριβώς. Μιλάω για την απόφαση της ΡΑΕ για να αυξηθούν κατά 33% τα ετήσια έσοδα του ΔΕΔΔΗΕ (από 774 σε 981 εκατομμύρια ευρώ για το 2023).

Το νέο χαράτσι ήδη εισπράττεται από τους καταναλωτές.

Έτσι, ο τελικός καταναλωτής όχι μόνο δε μπορεί να δει τις μειωμένες τιμές ρεύματος που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη αλλά πληρώνει αυξήσεις στους λογαριασμούς τους για να αυξηθούν τα έσοδα του ΔΕΔΔΗΕ, που έχει στρατηγικό επενδυτή ένα fund.

[…]
Σε αυτή ακριβώς τη μεγάλη παραίτηση, χρειάζεται, περισσότερο από ποτέ, να αντιπαραθέσουμε μια ισχυρή αντίπλευση.

Πρέπει νομίζω να καταστεί σαφές πως για το θέμα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας δεν μιλάμε για μια ανταγωνιστική αγορά αλλά για ένα φυσικό μονοπώλιο. Και σε αυτή τη μονοπωλιακή δραστηριότητα το ελληνικό κράτος πρέπει γρήγορα να επανακτήσει ενεργό ρόλο, με διοικήσεις που θα διορίζονται για να υλοποιήσουν έναν ρηξικέλευθο σχεδιασμό ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού των ελληνικών δικτύων και ισχυρής διασύνδεσής τους με την καρδιά του ευρωπαϊκού δικτύου.

Επιβάλλεται επίσης η μεγαλύτερη ανεξαρτησίας της ΡΑΕ. Το επισήμανε άλλωστε και ο ΟΟΣΑ στην ετήσια έκθεση του για το 2022. Για παράδειγμα, η διασφάλιση της ανεξαρτησίας της ΡΑΕ καθίσταται δυνατή αν η επιλογή του επικεφαλής της Αρχής και των μελών του διοικητικού συμβουλίου διενεργείται από μια ανεξάρτητη επιτροπή, αντί της κυβέρνησης, καθώς επίσης και από τον περιορισμό της κυβερνητικής καθοδήγησης για το έργο της. Οι ενισχυμένες και καλά διοικούμενες ρυθμιστικές αρχές συνδέονται με αποφάσεις που ενθαρρύνουν τον ανταγωνισμό και τις επενδύσεις σε δίκτυα.

266 – Χ.Δούκας – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

Ένα παράδειγμα ενεργειακής δημοκρατίας Θα μπορούσε η ΔΕΗ να διαθέσει τα 40 από τα 159 MW σε πολίτες, αγρότες και επιχειρήσεις της τοπικής κοινωνίας Διαβάζουμε στον τύπο πως έκλεισε το χρηματοδοτικό σχήμα για την κατασκευή του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου (159 MW) της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, με πολύ χαμηλότοκο δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης και επιπρόσθετη δανειοδότηση από μια ελληνική τράπεζα. EivaL μια περίπτωση που θα μπορούσε να αναδειχθεί η ενεργειακή δημοκρατία χωρίς να χρειάζεται η αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης αλλά η αλλαγή της στρα¬ τηγικής της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, με απόφαση του διορισμένου από την Κυβέρνηση διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, θα μπορούσε η ΔΕΗ να διαθέσει τα 40 από τε 159 MW σε πολίτες αγρότες και επιχειρήσεις της τοπικής κοινωνίας. Η διάθεση αυτή σημαίνει ότι η τοπική κοινωνία αποκτά ποσοστό: 25% στο έργο, με όλεc τις οικονομικές υποχρεώσεις Kol τα δικαιώματε που του αναλογούν. Αυτό θα μπορούσε vc είναι ένα απλό αλλά χαρακτηριστικό παράδειγμα ενεργειακήί δημοκρατίας στη πράξη.

154 – Χ.Δούκας – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

Θεωρούμε ότι πρέπει να προχωρήσει με μεγάλη ταχύτητα η πράσινη μετάβαση, που σημαίνει να προχωρήσει η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα με έμφαση στην ηλεκτροπαραγωγή.

Όμως βάζουμε προτεραιότητα στην δίκαιη μετάβαση, που αφορά στην διάχυση των ανανεώσιμων πηγών σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, αγρότες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν αρκεί δηλαδή απλά να φτιάχνουμε πολύ μεγάλα έργα ανανεώσιμων πηγών, φαραωνικά έργα που τα έχουνε πολύ λίγες μεγάλες εταιρείες, αλλά αντίθετα να μπορέσουμε να κάνουμε κτήμα όσο το περισσότερο πολιτών την αυτοπαραγωγή, τη δυνατότητα δηλαδή και οι ίδιοι να συμμετέχουν στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, να έχουνε μια μικρή εγκατάσταση στο σπίτι τους, όπως ένα φωτοβολταϊκό στη στέγη ή να συμμετέχουν σε μια ενεργειακή κοινότητα.

Για παράδειγμα το πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στη στέγη εμείς θέλουμε να έχει πολύ μεγαλύτερη απήχηση. Σκεφτείτε πως τώρα βγήκε το πρόγραμμα, 18 μήνες από την έναρξη του ενεργειακού πολέμου και καλύπτει μόνο συγκεκριμένες περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν μονοκατοικίες και την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους εγκαταστάσεις. Δεν καλύπτει το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας, τη μεγάλη πλειοψηφία που ζουν σε διαμερίσματα, σε πολυκατοικίες. Επίσης το βλέπουμε αυτό και με τα προγράμματα εξοικονομώ που κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς, με μικρή παρέμβαση στις πολυκατοικίες, στα χαμηλά εισοδήματα και στην καταπολέμηση ενεργειακής φτώχειας. Το αποτέλεσμα είναι οι άνθρωποι που το έχουν περισσότερο ανάγκη και βρίσκονται κοντά στον κίνδυνο ενεργειακής φτώχειας να μη μπορούν να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους προγράμματα.

Βέβαια, για να προχωρήσει η δίκαιη πράσινη μετάβαση χρειαζόμαστε δίκτυα. Το ελληνικό δίκτυο είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό κορεσμένο για να υποδεχτεί τον όγκο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που απαιτεί η ενεργειακή μετάβαση. Η μειωμένη ανάπτυξη των δικτύων εξυπηρετεί τους λίγους και ισχυρούς που έχουν προνομιακή πρόσβαση στον ηλεκτρικό χώρο. Αντίθετα όσοι είναι εκτός του κάστρου, πολίτες και επιχειρήσεις, είναι τελικά αποκλεισμένοι από την αγορά ενέργειας. Πλήττεται δηλαδή η ενεργειακή δημοκρατία.

[…]

Οι έρευνες υδρογονανθράκων που έχουν ξεκινήσει στην Ελλάδα θα ολοκληρωθούν οδηγώντας ή όχι σε κάποιες νέες εξορύξεις. Όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε, το λένε και οι παγκόσμιοι οργανισμοί, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα πρέπει να προχωρήσει με γρηγορότερους ρυθμούς. Μάλιστα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, που ανακοίνωσε πριν αρκετά χρόνια τη χρυσή εποχή του φυσικού αερίου σαν καύσιμο μετάβασης, πριν λίγο καιρό ανακοίνωσε πως αυτή η εποχή πλησιάζει στη λήξη της.

Συνεπώς, ας προχωρήσουν οι έρευνες που τώρα διενεργούνται. Αλλά από εκεί και πέρα, δεν έχει νόημα να μιλάμε για νέες εκτεταμένες έρευνες. Η έμφαση πλέον θα πρέπει να είναι εκεί που την δίνουνε όλοι οι υπόλοιποι, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα ή ακόμα και οι πετρελαιάδες της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, που είναι στην πολλαπλή στήριξη εταιρειών και βιομηχανίας για να γίνουν πρωτοπόρες σε υλικά τεχνολογίες και υπηρεσίες πράσινου μετασχηματισμού. Το ίδιο προσπαθεί και η Ευρώπη. Νομίζω ότι πρέπει και στη χώρα μας να αξιοποιήσουμε τους ανθρώπινους, πολιτικούς, οικονομικούς πόρους για να βοηθήσουμε πραγματικά στην ανάπτυξη εγχώριας βιομηχανίας που θα βρεθεί στην πρωτοπορία της πράσινης μετάβασης, αντί να επιδοτούμε την επιβίωσή της

[…]

Στην Ελλάδα το μοναδικό εργαλείο αυτή τη στιγμή προώθησης της εξοικονόμησης ενέργειας, είναι το εξοικονομώ.

Μάλιστα είναι το εξοικονομώ του 2021, ενώ είμαστε στο Μάιο του 2023 και είναι ένα πρόγραμμα το οποίο είναι σε αδιέξοδο. Διότι ενώ ο στόχος είναι για 60.000 κατοικίες τον χρόνο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από τους 25.300 υποψήφιους δικαιούχους ενέκριναν μόλις 17.252, δηλαδή υπήρξε εγκατάλειψη άνω του 30% και μάλιστα σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς το ποσοστό της εγκατάλειψης πριν καν ξεκινήσουν οι εργασίες υπερβαίνει το 50% των δικαιούχων.

Εμείς λοιπόν λέμε ότι καλύτερη μορφή ενέργειας είναι αυτή η οποία δεν καταναλώνεται. Είναι αυτή η οποία εξοικονομείτε και θα έπρεπε να εφαρμόζεται η αρχή της ενεργειακής απόδοσης πρώτα. Η αρχή αυτή, σε εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή πολιτική , δίνει απόλυτη προτεραιότητα σε επενδύσεις που οδηγούν σε ενεργειακή εξοικονόμηση, όπως η αναβάθμιση κτιρίων, επιχειρήσεων και σε απαραίτητες υποδομές π χ. έξυπνοι μετρητές που ακόμα και σήμερα δεν υπάρχουν, έναντι άλλων επενδύσεων ενεργειακής προσφοράς.

Επιπλέον, η πρόταση είναι να μη υπάρχει μόνο ένα πρόγραμμα που βγαίνει μία φορά το χρόνο και αφορά κάποιους συγκεκριμένους δικαιούχους, αλλά ένα κύμα ενεργειακής αναβάθμισης, μέσα από συνεχώς ανοιχτά προγράμματα εξοικονομώ αυτονομώ για πολίτες, δήμους, επιχειρήσεις και νέους.

142 – Χ.Δούκας – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

[…] Η επαναφορά των πολιτικών δημοσίου συμφέροντος από την ΔΕΗ δεν απαιτεί επανεθνικοποίησή της. Απαιτεί αλλαγή της στρατηγικής της, που είναι απολύτως εφικτή με την παρούσα μετοχική σύνθεση. Το Δημόσιο κατέχει στην ΔΕΗ αυτή τη στιγμή το 34% των μετοχών της. Δεν είναι όμως απλώς μία καταστατική μειοψηφία, με δικαίωμα βέτο σε κρίσιμες αποφάσεις. Το Δημόσιο, με δεδομένο ότι το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει σε πολλούς και διαφορετικούς μετόχους, που αθροίζουν ο καθένας πολύ μικρότερα ποσοστά, μπορεί να ασκεί διοίκηση και να έχει τη συνολική ευθύνη των αποφάσεων. Διορίζει τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου και διαμορφώνει τη συνολική στρατηγική του Ομίλου. Συνεπώς, η επαναφορά των πολιτικών δημοσίου συμφέροντος από την ΔΕΗ (αντί για το ακριβότερο ρεύμα και τα περισσότερα υπερκέρδη σύμφωνα με την ΡΑΕ) δεν απαιτεί αύξηση των μετοχών του Δημοσίου σε ποσοστό 51% έναντι του 34% που είναι σήμερα. Απαιτεί αλλαγή στρατηγικής από την διορισμένη από την Κυβέρνηση ηγεσία της […] Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 35,5% των μετοχών των ΕΛΠΕ, χωρίς να ασκεί πολιτική. Να προχωρήσει άμεσα η επαναμεταβίβαση του 35,5% από το ΤΑΙΠΕΔ στο Ελληνικό Δημόσιο. Και το Δημόσιο να ασκήσει, όπως οφείλει, τον ρόλο που του αναλογεί, του 2ου δηλαδή πιο ισχυρού μετόχου, για την διασφάλιση εφαρμογής πολιτικών δημοσίου συμφέροντος.

[…]

Όσες πλατφόρμες αερίου και πετρελαίου υπάρχουν στην Ευρώπη θα συνεχίσουν να λειτουργούν για ένα διάστημα. Επίσης, οι έρευνες που έχουν ξεκινήσει και στην Ελλάδα θα ολοκληρωθούν οδηγώντας ή όχι σε κάποιες νέες εξορύξεις.

Όχι όμως σε νέες, εκτεταμένες έρευνες για υδρογονάνθρακες. Δε μπορεί η Ελλάδα να δαπανήσει σήμερα πολιτικό κεφάλαιο και σημαντικούς πόρους για ενδεχομένους νέους γύρους παραχωρήσεων για υδρογονάνθρακες, όταν στις μεγάλες, ανεπτυγμένες οικονομίες ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο, η έμφαση είναι αλλού.

Η έμφαση εντοπίζεται στην πολλαπλή στήριξη των εγχώριων εταιριών για να γίνουν πρωτοπόρες στις τεχνολογίες, στα υλικά και στις υπηρεσίες που απαιτεί ο πράσινος μετασχηματισμός της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Το ίδιο κάνει η Κίνα, παρόμοιο πρόγραμμα έχει ανακοινώσει η Κορέα και πρόσφατα η Ευρώπη με ένα νέο «made in Europe».

Η Ελλάδα πρέπει τώρα να ξεκινήσει μια οργανωμένη συζήτηση για το ποια θα είναι η πράσινη απάντησή της. Ώστε να μπορέσει να σχεδιάσει το δικό της “made in Greece” πρόγραμμα, αξιοποιώντας τους ανθρώπινους, πολιτικούς και οικονομικούς πόρους, για να βοηθήσει στην ανάπτυξη εγχώριας βιομηχανίας που θα βρεθεί στην πρωτοπορία της πράσινης μετάβασης, αντί να επιδοτεί την επιβίωσή της.

[…]

Η 1η πρόταση αφορά στο ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο. Χρειαζόμαστε νέο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΧΣ-ΑΠΕ). Το υφιστάμενο ΕΧΣ-ΑΠΕ εγκρίθηκε το 2008 και είχε λάβει υπόψη δεδομένα της δεκαετίας του 2000, τα οποία πλέον είναι παρωχημένα. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πριν κάποιους μήνες ενέκρινε νέα παράταση της εκπόνησης της επικαιροποιημένης μελέτης του ΕΧΣ-ΑΠΕ, τοποθετώντας την παράδοση για τον Απρίλιο του 2023. Είμαστε ήδη στον Μάιο. Η 2η είναι η ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ. Οι προστατευόμενες περιοχές, το 30% της χερσαίας και θαλάσσιας έκτασης της χώρας μας δηλαδή, που περιλαμβάνει περιοχές απαράμιλλης ομορφιάς, μοναδικές στον κόσμο, με πλούσια οικοσυστήματα και σπουδαία πολιτιστική αξία, δεν έχει ακόμα ξεκάθαρο πλαίσιο προστασίας και διαχείρισης.

Η 3η πρόταση αφορά στην ενίσχυση των δικτύων και στη διασυνδεσιμότητα της χώρας. Τα ηλεκτρικά δίκτυα είναι η «βραδυφλεγής βόμβα» της ενεργειακής μετάβασης της χώρας. Το

πρόβλημα είναι τεράστιο, αφού το δίκτυο σε όλη την Ελλάδα είναι κορεσμένο και ο διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος για σύνδεση νέων έργων ΑΠΕ είναι ελάχιστος. Η κατάσταση αυτή εξυπηρετεί τους λίγους και ισχυρούς, που έχουν προνομιακή πρόσβαση στον ηλεκτρικό χώρο, και «χτυπάει» τους απλούς πολίτες, που είναι τελικά αποκλεισμένοι από την αγορά ενέργειας. Πλήττει δηλαδή την ενεργειακή δημοκρατία. Πρέπει συνεπώς να ανασχεδιαστεί το ταμείο Ανάκαμψης για να υπερδιπλασιάσει (σήμερα είναι περίπου 400 εκατ. €) τα χρήματα στα δίκτυα.

[…]

Στην Ελλάδα σήμερα, το «μοναδικό εργαλείο επιδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών», το «Εξοικονομώ», οδηγείται σε αδιέξοδο. Βρισκόμαστε στον Μάιο του 2023 και ακόμα δε μπορεί να ολοκληρωθεί το «Εξοικονομώ 2021». Για το οποίο, το ποσοστό εγκατάλειψης υποψηφίων δικαιούχων είναι άνω του 30%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (από τους 25.300 υποψήφιους δικαιούχους εγκρίνονται μόλις οι 17.252 αιτήσεις). Στη συνολική πορεία του προγράμματος, η εκτίμηση για εγκατάλειψη πριν καν ξεκινήσουν οι εργασίες υπερβαίνει το 50% των δικαιούχων.

Η στρατηγική μας για την ενεργειακή αναβάθμιση θα ακολουθήσει την ευρωπαϊκή προτροπή για ένα «Κύμα Ανακαινίσεων» που θα έχει ως στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, υπερδιπλασιάζοντας τα ποσοστά ανακαινίσεων την επόμενη δεκαετία και διασφαλίζοντας πως οι ανακαινίσεις θα οδηγήσουν σε υψηλότερη ενεργειακή απόδοση και αποδοτικότερη χρήση των πόρων. Ο ελληνικός στόχος για 60.000 αναβαθμίσεις ενεργειακών κατοικιών τον χρόνο θα επιτευχθεί αναγεννώντας τα προγράμματα «Εξοικονομώ», που θα είναι μονίμως “ανοιχτά” για δικαιούχους, και διευρύνοντάς τα για Δήμους, επιχειρήσεις, νέους και αγρότες.

[…]

Ναι στην απολιγνιτοποίηση, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν προχωρήσει οι απαραίτητες επενδύσεις σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και αποθήκευση. Ώστε να είναι εφικτή η υποκατάσταση λιγνίτη από ανανεώσιμες και όχι από εισαγόμενο φυσικό αέριο, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα. Ως στρατηγική εφεδρεία, για περιπτώσεις αυξημένης ενεργειακής πίεσης και έκτακτων αναγκών (όπως η σημερινή ενεργειακή κρίση), θα μπορούσε να διατηρηθεί για λίγο ακόμα χρόνο η πλέον σύγχρονη μονάδα Πτολεμαΐδα 5, αν το επιπλέον κόστος είναι ανεκτό και όχι δυσανάλογο.

90 – Χ.Δούκας – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

[…] Στον ενεργειακό πόλεμο, όπως και σε κάθε πόλεμο, υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Στους νικητές είναι σίγουρα οι μεγάλες ενεργειακές εταιρίες. Η Exxon ανακοίνωσε τα υψηλότερα κέρδη στα 152 χρόνια ιστορίας της, που ξεπέρασαν για το 2022 τα 50 δις $ – περισσότερα από τις Amazon, Procter & Gamble και Tesla μαζί.

Το ίδιο συμβαίνει και με Shell, Total, Chevron, που με βάση τα ανακοινωμένα οικονομικά τους στοιχεία, συνολικά ξεπέρασαν τα 150 δις $. Τα ίδια συμβαίνουν και στη χώρα μας, όπου τα οικονομικά αποτελέσματα των μεγάλων ενεργειακών εταιρειών προκαλούν. Να λοιπόν οι νικητές.

Κι ενώ οι μεγάλες εταιρείες ενέργειας απολαμβάνουν ακραία υπερκέρδη, που ούτε που φαντάζονταν μόλις πριν από δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια των πιο σκοτεινών ημερών της πανδημίας, οι ηγέτες προσπαθούν να τις πείσουν να χαλαρώσουν τις τιμές στην αντλία και στο ρεύμα για τους καταναλωτές και να επιστρέψουν ένα μέρος των υπερκερδών τους στην κοινωνία. Μάταια όμως.

Τα αποτελέσματα μέχρι τώρα είναι μηδαμινά.

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν δαπανήσει, από την αρχή της κρίσης πάνω από 800 δις € για να προστατεύσουν νοικοκυριά & επιχειρήσεις, επιδοτώντας τις ίδιες εταιρείες με λεφτά φορολογούμενων πολιτών. Η χώρα μας, μόνο για το ρεύμα το 2022 έδωσε πάνω από 8 δις ευρώ επιδοτήσεων. Οι απλοί πολίτες είναι λοιπόν οι ηττημένοι […]

Είναι πασιφανές πως αν ο κόσμος, και ιδιαίτερα η Ευρώπη και η χώρα μας, είχαν επενδύσει μαζικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην εξοικονόμηση ενέργειας αυτά τα τελευταία 20 χρόνια, δεν θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με την ενεργειακή κρίση που γνωρίζουμε σήμερα και οι τιμές του πετρελαίου και του αερίου δεν θα ήταν τόσο υψηλές

Ας διδαχθούμε από το παρελθόν. Η βαθιά αναπροσαρμογή των αγορών ενέργειας έχει ως αναγκαία συνθήκη τις μαζικές επενδύσεις σε καθαρές μορφές ενέργειας. Με τον πολίτη συμμέτοχο και συνιδιοκτήτη σε αυτές. Όχι, μόνο με funds και ενεργειακούς ομίλους. Η ισότιμη και ομότιμη πρόσβαση στην αγορά ενέργειας και στον ηλεκτρικό χώρο είναι θεμελιώδες δικαίωμα ενεργειακής δημοκρατίας. Αν κυριαρχήσουν τέτοιες πολιτικές ενεργειακής δημοκρατίας, μπορεί να «αντιστραφεί η τάση» και οι πολίτες να βρεθούν στην πλευρά των νικητών […]