Author: Δ.Κουτσούμπας

493 – Δ.Κουτσούμπας – ΚΚΕ

provide an attachment id!

[…] η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί προτεραιότητα για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, το οποίο θα σταθεί στο πλάι των κατοίκων της Μαγνησίας για ένα βιώσιμο και καθαρό περιβάλλον […]

496 – Δ.Κουτσούμπας – ΚΚΕ

provide an attachment id!

[…] Συνέβη και στην Καλαμιά Κοζάνης, εκεί όπου οι κάτοικοι
ενός χωριού κατάφεραν να σταματήσουν τις εργασίες εγκατάστασης
ενός τεράστιου φωτοβολταϊκού πάρκου, το οποίο
κυριολεκτικά περικυκλώνει το χωριό τους. Και συνεχίζουμε […] Κι όμως μιλάμε για μια περιοχή με έναν πραγματικά εύφορο
κάμπο, με τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες, ανάμεσα
σε δύο ορεινούς όγκους, το Καλλίδρομο και τον Παρνασσό.
Κι όμως αντί να φτιαχτούν υδροηλεκτρικά φράγματα για να
αρδεύουν οι βιοπαλαιστές αγρότες δωρεάν και να παράγεται
Ενέργεια για τις ανάγκες της περιοχής, καταστρέφονται χιλιάδες
στρέμματα υψηλής παραγωγικότητας, για να μπουν φωτοβολταϊκά από τους ομίλους της Ενέργειας.
Με αποτέλεσμα οι ενεργειακοί όμιλοι να θησαυρίζουν, ενώ
οι αγρότες ποτίζουν με ασύμφορο κόστος και ο λαός της περιοχής
πληρώνει πανάκριβα το ρεύμα και δεν μπορεί να καλύψει
τις ανάγκες του.
Ολοι γνωρίζουν, και οι παλιοί και οι νεότεροι, πως σημαντικές
καλλιέργειες που κρατούσαν ζωντανή την περιοχή και την
ύπαιθρο, όπως η καπνοκαλλιέργεια, απαξιώθηκαν και εγκαταλείφθηκαν
λόγω των κατευθύνσεων της ΚΑΠ και της EE […]

448 – Δ.Κουτσούμπας – ΚΚΕ

provide an attachment id!

[…] Πότε με την πανδημία, πότε με την κρίση που ήρθε μετά, πότε με την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, πότε με τον πόλεμο που συνεχίζεται με τη συμμετοχή της χώρας μας, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ περιορίζονταν στις κοκορομαχίες μέσα στη Βουλή, και το ΚΚΕ έδινε τη μάχη παντού στις πόλεις και τα χωριά για να σταθεί όρθιος ο λαός μας [….] Συνέβη και στην Καλαμιά Κοζάνης, εκεί όπου οι κάτοικοι ενός χωριού κατάφεραν να σταματήσουν τις εργασίες εγκατάστασης ενός τεράστιου φωτοβολταϊκού […] Κι όμως αντί να φτιαχτούν υδροηλεκτρικά φράγματα για να αρδεύουν οι βιοπαλαιστές αγρότες δωρεάν και να παράγεται ενέργεια για τις ανάγκες της περιοχής, καταστρέφονται χιλιάδες στρέμματα υψηλής παραγωγικότητας για να μπουν φωτοβολταϊκά από τους ομίλους της Ενέργειας.

Με αποτέλεσμα οι ενεργειακοί όμιλοι να θησαυρίζουν, ενώ οι αγρότες ποτίζουν με ασύμφορο κόστος και ο λαός της περιοχής πληρώνει πανάκριβα το ρεύμα και δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του.

427 – Δ.Κουτσούμπας – ΚΚΕ

provide an attachment id!

[…] Το κοινό τους πρόγραμμα δεν περιορίζεται στους φόρους. Εχει κι άλλα. Σημαντικό μέρος του είναι η στρατηγική της ΕΕ για τη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση», που από την πολλή «πρασινάδα» και την πολλή ευαισθησία για το περιβάλλον έχει βαφτίσει «φυσικό αέριο» το μεθάνιο και το έχει φέρει πρώτο στο μείγμα παραγωγής Ενέργειας στη χώρα μας, παρόλο που – μέχρι σήμερα – δεν υπάρχουν τέτοιες εγχώριες πηγές.

Εκεί εντάσσονται τα σχέδια για την εγκατάσταση του τερματικού σταθμού LNG, υγροποιημένου φυσικού αερίου, στο λιμάνι του Βόλου, σχέδια τα οποία έχουν ξεσηκώσει δικαιολογημένα τον λαό της πόλης. Οι δηλώσεις των υποστηρικτών της, ότι η επένδυση LNG θα φέρει εκατοντάδες θέσεις εργασίας, είναι το «δόλωμα» για να αποδεχτούν μια εγκατάσταση, από την οποία οι μόνοι που θα βγουν κερδισμένοι είναι τα αμερικανικά μονοπώλια και οι εφοπλιστές, ιδιαίτερα οι Ελληνες, που κατέχουν ένα μεγάλο ποσοστό των πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου αερίου παγκοσμίως.

Για την εγκατάσταση του τερματικού σταθμού LNG ενδιαφέρονται οι ΗΠΑ, που θέλουν να κερδίσουν τον ενεργειακό πόλεμο απέναντι στη Ρωσία, στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη, εκτοπίζοντας το ρωσικό φυσικό αέριο. Αυτό το σχέδιο στηρίζει και η ελληνική άρχουσα τάξη, που συμμετέχει στον ενεργειακό πόλεμο στο πλευρό του ΝΑΤΟ για να αναβαθμίσει τη θέση της και ταυτόχρονα υλοποιεί τις κατευθύνσεις της «πράσινης μετάβασης» της ΕΕ κυνηγώντας το μέγιστο κέρδος.

Τι έχει να κερδίσει όμως ο λαός της περιοχής; Γιατί να επωμιστεί τους πολλαπλούς κινδύνους της συγκεκριμένης επένδυσης; Κινδύνους πραγματικούς και όχι υποθετικούς. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εγκαταστάσεις LNG υπάγονται στην ευρωπαϊκή Οδηγία που αφορά τα βιομηχανικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης, ενώ αυτό που προβλέπεται είναι η ίδια η εταιρεία να ελέγχει τον εαυτό της.

Δεν είναι άγνωστα τα μεγάλα παρόμοια ατυχήματα στις ΗΠΑ, στη Νορβηγία. Γνωστοί είναι οι κίνδυνοι από τη μεταφορά με δεξαμενόπλοια του LNG, γνωστοί και οι κίνδυνοι ρύπανσης. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η διαρροή μεθανίου στις εγκαταστάσεις LNG συνιστά ένα πολύ πιο ισχυρό κλιματικό ρύπο απ’ το διοξείδιο του άνθρακα. Γνωστές είναι και οι αρνητικές συνέπειες στο θαλάσσιο περιβάλλον, στους υδροβιότοπους.

Γιατί, λοιπόν, να επωμιστεί ο λαός αυτούς τους κινδύνους; Γιατί να διακινδυνεύσουμε να θρηνήσουμε νέα Τέμπη; Μήπως θα εγγυηθεί την ασφάλειά μας το σημερινό κράτος του κεφαλαίου; Το ξέρουμε πολύ καλά αυτό το κράτος. Ξέρουμε ότι εμφανίζεται ανίκανο να ανταποκριθεί στις ανάγκες μας, ακριβώς γιατί είναι πολύ ικανό να υπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο. Το έμαθε ο λαός της Μαγνησίας απ’ την καλή και απ’ την ανάποδη, στις πλημμύρες στον Αλμυρό και στην Αγχίαλο το 2020, στην αδυναμία να καθαριστούν τα δάση και να διασφαλιστούν οι αντιπυρικές ζώνες, στην υποτυπώδη ύπαρξη της Επιθεώρησης Εργασίας.

Είναι μεγάλη κοροϊδία η λογική που λέει ότι αν κατασκευαστεί το τερματικό LNG στη Μαγνησία θα έχει ο λαός της πιο φθηνό φυσικό αέριο. Το φυσικό αέριο είναι χρηματιστηριακό προϊόν με διεθνή τιμή που αποτυπώνεται στο Χρηματιστήριο του Αμστερνταμ. Αλλωστε δεν έχουν φθηνότερη τιμή στο φυσικό αέριο οι κάτοικοι της Αττικής που βρίσκονται δίπλα στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.

Εξοργιστικό να παριστάνουν τους ευαίσθητους για το περιβάλλον ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
Μήπως όμως αξίζει να διακινδυνεύσουμε γιατί τάχα θα κερδίσουμε όλοι από την «πράσινη ανάπτυξη» της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Θυμηθείτε. Ηδη από τη δεκαετία του ’90 μας έλεγαν ότι μόλις υλοποιηθεί η στρατηγική της ΕΕ, η «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, θα διασφαλίσει φτηνό ρεύμα για τον λαό και άφθονες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.

Μετά μας διαβεβαίωσαν ότι οι επενδύσεις της «πράσινης μετάβασης» θα προστατεύσουν το περιβάλλον και ότι είναι ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα η απολιγνιτοποίηση. Να θάψουμε, δηλαδή, μια φτηνή πηγή παραγωγής Ενέργειας, που υπάρχει σε αφθονία στη χώρα μας, αντί να την αξιοποιήσουμε με πολύ πιο αυστηρά και σύγχρονα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος.

Τώρα μπορούμε δυστυχώς να απαντήσουμε, ποιος εξαπατούσε τον λαό και ποιος έλεγε την αλήθεια. Γιατί το ΚΚΕ προειδοποίησε από την πρώτη στιγμή για τους πραγματικούς στόχους αυτής της στρατηγικής και μπήκε μπροστά για να οργανωθεί η αντίσταση των εργαζομένων. Τα «δώρα» που έφερε στον λαό η υλοποίησή της είναι πλέον γνωστά σε όλους. Και δεν περιορίζονται στην ανεργία και τη φτώχεια που τσακίζει κόκαλα σε όλη τη Μαγνησία.

Η ενεργειακή ακρίβεια χτύπησε την πόρτα όλων των κρατών – μελών της ΕΕ. Η εκτίναξη της ενεργειακής φτώχειας αποτελεί την άλλη όψη των τεράστιων κερδών που αποκομίζουν τα «πράσινα αρπακτικά». Οσο για την προστασία του περιβάλλοντος, κατάντησε το πιο σύντομο ανέκδοτο. Γιγάντια φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα καταστρέφουν δασικές εκτάσεις και περικυκλώνουν ολόκληρα χωριά. Το πανάκριβο εισαγόμενο αμερικάνικο LNG, με πολλαπλά αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα τόσο κατά την εξόρυξη όσο και για τη μεταφορά και την αεριοποίησή του, βαφτίστηκε σε μια νύχτα «πράσινο».

Θα ήταν για γέλια, αν δεν ήταν εξοργιστικό, να μας παριστάνουν τους ευαίσθητους για το περιβάλλον η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί που τετραπλασίασαν το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο του οργανικού άνθρακα στα καυσαέρια των τσιμεντοκλιβάνων, προκειμένου να αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά η καρκινογόνα καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ εδώ στον Βόλο. Το μόνο πράσινο που γνωρίζουν όλοι αυτοί, η ΕΕ, το κεφάλαιο και τα κόμματα που το υπηρετούν, είναι το πράσινο του χρήματος και του κέρδους.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, πριν λίγες βδομάδες, εξέφρασε για μια ακόμα φορά τη στήριξή της στην αναφορά της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας και του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων, για τις δραματικές επιπτώσεις στη ζωή και την υγεία του λαού του Βόλου από την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλεί η καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, και καταφέραμε να παραμείνει η υπόθεση ανοιχτή.

Ο μόνος που σήμερα μπορεί να βάλει φραγμό στα σχέδια που υπολογίζουν τη ζωή του ως «κόστος» για το «όφελος των λίγων» είναι ο λαός. Ο λαός του Βόλου είναι ο μόνος που μπορεί, με τον μαζικό αγώνα του, να εμποδίσει τα σχέδια που εμπλέκουν την περιοχή σε επικίνδυνα μονοπάτια, που υποθηκεύουν το μέλλον του, κλείνοντας τα αυτιά του στις σειρήνες των πολιτικών εκπροσώπων του κεφαλαίου.

Για να είναι πιο αποτελεσματικός αυτός ο αγώνας, χρειάζεται να βγει πιο δυνατό το ΚΚΕ στις 25 Ιούνη. Γιατί η εναντίωση του ΚΚΕ σε αυτά τα σχέδια, όπως είναι ο τερματικός του LNG, δεν είναι συγκυριακή, δεν έχει «ναι μεν αλλά», δεν κρύβεται πίσω από το «να γίνει η περιβαλλοντολογική μελέτη να δούμε τι θα δείξει», ούτε το «να χωροθετηθεί το έργο σε άλλο σημείο», όπως λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Είναι καθαρή και ολόπλευρη, και εντάσσεται στην αντιπαράθεσή μας με το σύνολο της στρατηγικής της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης», της στρατηγικής της αναβάθμισης της χώρας ως κόμβου μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων, για τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης και των συμμάχων της και εις βάρος του λαού […]

428 – Δ.Κουτσούμπας – ΚΚΕ

provide an attachment id!

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ διαβεβαίωσε για τη σημασία που δίνει το κόμμα στα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος, σημειώνοντας ότι «το ΚΚΕ δεν αρκείται στη διαπίστωση πως είναι το κόμμα που έχει κάνει τις περισσότερες παρεμβάσεις στη Βουλή και την Ευρωβουλή, αλλά έχει στόχο να αναβαθμίσει την προβολή και τη διεκδίκηση αιτημάτων, την πάλη σε αυτό το μέτωπο».

Ιδιαίτερα στάθηκε στα σχέδια για τη δημιουργία τερματικού σταθμού LNG, σχέδια στα οποία τον πρώτο λόγο έχουν μονοπωλιακοί όμιλοι, εφοπλιστές και κυβερνήσεις, θέτοντας υπόψη τον σοβαρό κίνδυνο ατυχήματος που εγκυμονεί, με βάση και τη διεθνή πείρα.

Όσον αφορά την καρκινογόνα καύση απορριμμάτων, ξεκαθάρισε πως «το κεφάλαιο είναι ασύδοτο» και «δεν υπάρχει έγκλημα που δε θα διαπράξει» αν αυτό του υπόσχεται ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους.

Στο ίδιο φόντο, σχολίασε τους τόνου τσιμέντου που θα πέσουν σε βουνά και δάση για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, προσθέτοντας πως «η αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας είναι απαραίτητο να γίνει με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό και όχι με κριτήριο τα κέρδη των επιχειρήσεων».

Ο Δ. Κουτσούμπας χαιρέτισε προτάσεις και σκέψεις των φορέων για την πλατιά ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του λαού και της νεολαίας, υπογραμμίζοντας πως «οι δυνάμεις του ΚΚΕ δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να ενισχύεται το κίνημα, η συλλογική πάλη και διεκδίκηση, η αλληλεγγύη».

«Θα είμαστε σε ανοιχτή γραμμή», κατέληξε καλώντας σε ενίσχυση του ΚΚΕ στις επικείμενες εκλογές, σε επανεκλογή κομμουνιστή βουλευτή στη Μαγνησία.

424 – Δ.Κουτσούμπας – ΚΚΕ

provide an attachment id!

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, σημειώνοντας πως πρόκειται για «το νέο μνημόνιο, που ο Μητσοτάκης μας έλεγε ότι δεν είναι μνημόνιο, αλλά τελικά είναι υπερμνημόνιο», επισημαίνοντας ότι για να εκταμιευθούν τα δισεκατομμύρια που θα δοθούν στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, θα πρέπει να περάσουν ως νόμο τα 350 προαπαιτούμενα, που πλήττουν τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους επαγγελματίες, τη νεολαία, τους συνταξιούχους. […] Στάθηκε επίσης στο ζήτημα της Ενέργειας, την επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων της «πράσινης» Ενέργειας και τα δισεκατομμύρια που δίνονται για την κερδοφορία τους. Επισήμανε ότι την ίδια ώρα ο λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με την ενεργειακή φτώχεια, ενώ αναφέρθηκε στην πρόταση του ΚΚΕ για αξιοποίηση όλων των μορφών παραγωγής Ενέργειας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αξιοποίηση της γεωθερμίας, σε μία περιοχή όπως η Φθιώτιδα, που διαθέτει αρκετές ιαματικές πηγές με γεωθερμικό πεδίο.

418 – Δ.Κουτσούμπας – ΚΚΕ

provide an attachment id!

Δίνουμε αυτήν την έκταση οπωσδήποτε για το περιβάλλον
και όχι μόνο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
που ήταν προχθές αλλά γιατί θεωρούμε ότι είναι
ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα έχει να κάνει με την
ίδια τη ζωή την ποιότητα της ζωής όλων των συνανθρώπων
μας τη δική μας δηλαδή κυρίως των παιδιών μας Τι
θα έχουν αύριο και τι θα παραδώσουμε αύριο και στα παιδιά
μας και στα εγγόνια μας Είναι πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα
Δεν είναι μόνο αυτό που ονομάζουμε κλιματική αλλαγή
αλλά είναι και μία ασυδοσία σε όλους τους τομείς όπου
δεν παίρνονται μέτρα
Εδώ μιλάμε ουσιαστικά για μία πράσινη μετάβαση που
είναι η βασική στρατηγική αυτήν τη στιγμή της Ευρωπαϊκής
Ενωσης γενικά διεθνώς και των ΗΠΑ και σε άλλες
χώρες που έχει να κάνει όχι με την προστασία ουσιαστικά
του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας της
ζωής των λαών αλλά έχει να κάνει με το πώς θα επενδύσουν
κάποιοι όμιλοι υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια μπροστά
στην οικονομική κρίση γιατί ήδη βρισκόμαστε σε ύφεση
τουλάχιστον σε κάποιες χώρες της Ευρώπης στις ΗΠΑ
Υπάρχει κίνδυνος εμβάθυνσης αυτής της νέας οικονομικής
κρίσης τα επόμενα χρόνια Αρα εδώ θέλουν να επενδύσουν
κεφάλαια και βρίσκουν τις κατοικίες που θα αλλάξουν και
θα γίνουν ενεργειακές τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κ.λπ το
κλείσιμο του λιγνίτη γιατί πρέπει να χαθεί να καταστραφεί
κεφάλαιο για να μπορέσει να υπάρξει μετά επένδυση
υποτίθεται ανάκαμψη πράσινη και πράσινα άλογα Την
ίδια στιγμή τα φωτοβολταϊκά οι ανεμογεννήτριες που είναι
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δημιουργούν προβλήματα
και σε δασικές εκτάσεις φυσικού κάλλους που τις καταστρέφουν
αλλά και σε παραλίες στον αστικό ιστό αλλά
και σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις Ετσι έχουμε ενεργειακή
ουσιαστικά φτώχεια έχουμε αύξηση της τιμής του ρεύματος
αντί να υπάρχει μείωση γιατί είναι πραγματικά κοστο
βόρες και δεν καλύπτονται άλλες πλευρές Εχουν βγάλει
για παράδειγμα από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας τα
υδροηλεκτρικά έργα που είναι απαραίτητα να γίνουν Εδώ
έχουμε γεωθερμία στην Ελλάδα στην πατρίδα μου για παράδειγμα
τη Φθιώτιδα όπου είμαι και υποψήφιος υπάρχουν πάρα πολλές ιαματικές πηγές οι οποίες δεν αξιοποιούνται
ούτε για τον ιαματικό τουρισμό τουλάχιστον για να
ανακάμψουν λίγο οι τοπικές κοινωνίες Εχει βρεθεί με βάση
επιστημονικές μετρήσεις ότι υπάρχει η δυνατότητα πάρα
πολύ μεγάλου γεωθερμικού πεδίου και στις Θερμοπύλες
στην Κοιλάδα του Σπερχειού στα Καμένα Βούρλα απέναντι
στην Ιστιαία κ.λπ Είναι τομείς που δεν αξιοποιούνται
Μετά καταργήσανε τον λιγνίτη κατέστρεψαν ουσιαστικά
εργοστάσια μετά τα ξαναξεκινήσανε γιατί έγινε ο
πόλεμος στην Ουκρανία και υπήρχε το πρόβλημα της αύξησης
της τιμής ή της έλλειψης του φυσικού αερίου με
το εμπάργκο στη Ρωσία και όλα αυτά που ακολούθησαν
και ξαναρχίζουν πάλι τον λιγνίτη Ο λιγνίτης μπορεί επειδή
είναι πραγματικά ορυκτός πλούτος για τη χώρα μας να
παράγει φτηνή Ενέργεια για τον εργαζόμενο λαό.

415 – Δ.Κουτσούμπας – ΚΚΕ

provide an attachment id!

Οπως κάθε χρόνο στον γιορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος
τα κόμματα του συστήματος ανταγωνίζονται μεταξύ τους
για το ποιο μπορεί να προωθήσει πιο αποτελεσματικά την πράσινη
μετάβαση της EE Ακούμε και διαβάζουμε ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων
για το πόσο σημαντικό είναι το περιβάλλον και η διαχείρισή
του Αν έπαιρνε κανείς τοις μετρητοίς τις αναλύσεις αυτές θα έφθανε
στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα είναι η πιο οικολογική χώρα του κόσμου
Εύκολα θα πίστευε κανείς ότι ενώ σχεδόν όλα μπορεί να πηγαίνουν
στραβά στον τομέα του περιβάλλοντος η EE το αστικό κράτος και
τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουν
κάνει πραγματικά θαύματα θα πίστευε κανείς ότι η Ελλάδα είναι μια
χώρα με ένα φυσικό περιβάλλον που προστατεύεται με κατοίκους
που χαίρονται τις ομορφιές της ελληνικής φύσης Η πραγματικότητα
όμως διαψεύδει και μάλιστα πανηγυρικά αυτούς τους ισχυρισμούς
Δεν χρειάζονται πολλές μακροσκελείς αναλύσεις Μία ματιά γύρω
μας αρκεί για να πείσει τον καθέναν Το Πάρκο Τρίτση θα μπορούσε να
αποτελεί έναν πραγματικό πνεύμονα πρασίνου μία όαση δροσιάς για
εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους και εργαζόμενους του κέντρου της
Αθηνάς Ομως στην πραγματικότητα παραμένει χωρίς υποδομές ενώ
μεγάλα τμήματά του βρίσκονται στο στόχαστρο κατασκευαστικών
και άλλων μονοπωλιακών ομίλων
Οι ελεύθεροι χώροι στην περιοχή της Αττικής γενικότερα της πλέον
επιβαρυμένης οικιστικά περιοχής της χώρας από τον Λόφο του Στρέφη
μέχρι το Πεδίον του Αρεως από το κέντρο της Αθήνας που ανα
πλάσσεται ως παιδική χαρά του υψηλού τουρισμού πολυτελείας μέχρι
τις περιοχές που μας λένε ότι αναβαθμίζονται από το Μετρό και που
όμως ειδικά σε αυτές επιτίθενται σαν τα κοράκια οι μεγάλοι όμιλοι
και υποβαθμίζονται παραπέρα ιδιωτικοποιούνται αλλάζουν χρήσεις
Ισως μεγαλύτερη απόδειξη στην περιοχή τηςΑττικής για τη διαχρονική
υποκρισία όλων των αστικών δυνάμεων όταν μιλάμε για το περιβάλλον
είναι το παράδειγμα του Ελλήνικού Την ίδια ώρα που όλοι τάχα
κλαίνε για τη λεγόμενη κλιματική κρίση και για την επιβάρυνση
στις ζωές των κατοίκων των πόλεων μια κυριολεκτικά τεράστια ευκαιρία
αλλαγής του μικροκλίματος της Αθήνας μείωσης της θερμοκρασίας
σε ώρες αιχμής στην Αττική τεράστιας βελτίωσης της ζωης των
κατοίκων της πόλης θυσιάζεται στον βωμό της τεράστιας κερδοφορίας
ενός πανάκριβου Real Estate Προωθείται η τσιμεντοποίηση του η κατασκευή ενός τεράστιου νέου οικισμού κατοικιών πολυτελείας
χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων τσιμέντων

Τα βουνά της Αττικής αντί να αποτελούν οργανωμένες περιοχές ανάπαυσης
και αναψυχής για τα εργατικά λαϊκά στρώματα μαραζώνουν
Ακόμα πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα η επέλαση της λεγόμενης
πράσινης Ενέργειας σε όλα τα βουνά της πατρίδας μας από την Αλεξανδρούπολη
μέχρι την Κρήτη από την Ηπειρο μέχρι τη νότια Λακωνία
Εκατοντάδες χιλιάδες τεράστιες ανεμογεννήτριες ξεφυτρώνουν
σαν μανιτάρια πάνω στις κορυφές των βουνών καταστρέφοντας δάση
ορεινά οικοσυστήματα με τα χιλιάδες κυβικά μέτρα μπετόν που
χρειάζονται τα χιλιάδες χιλιόμετρα ορεινών δρόμων που πρέπει να ανοιχτούν
τα χιλιάδες χιλιόμετρα νέων ηλεκτρικών καλωδίων που διατρέχουν
δάση και οικισμούς κυριολεκτικά καταστρέφοντας το περιβάλλον
Τώρα μετά τα βουνά μετά τις βραχονησίδες μετά τις περιοχές
τεράστιου πολιτιστικού ενδιαφέροντος επόμενος στόχος η Ίδια
η θάλασσα.
Ο σεβασμός και η προστασία των δασών είναι άλλο χαρακτηριστικό
παράδειγμα Αλήθεια πόσο φιλική στο περιβάλλον μπορεί να είναι
μια πολιτική που καταδικάζει χρόνο με τον χρόνο σε απανθράκωση
εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους στα οποία στη συνέχεια
εμφανίζονται ενεργειακές και τουριστικές επενδύσεις
Ο καπιταλισμός δεν είναι πράσινος
κατάμαυρος είναι
Η υποκρισία τους για την προστασία του περιβάλλοντος δεν έχει τέλος
Οι υποστηρικτές της κλιμάκωσης της πολεμικής σύγκρουσης του
NATO με τη Ρωσία στην Ουκρανία με τις τραγικές συνέπειες για τις
ανθρώπινες ζωές και τη μακροχρόνια καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος
υποδύονται τους ευαίσθητους οικολόγους Το ρυπογόνο αμερικανικό
LNG με το μεγάλο αρνητικό αποτύπωμά του στο περιβάλλον
τόσο κατά την εξόρυξη όσο και κατά τη μεταφορά και την επανα
εριοποίησή του βαφτίστηκε σε μια νύχτα πράσινο Το ίδιο καιτα πυρηνικά
εργοστάσια παραγωγής Ενέργειας με τα επικίνδυνα απόβλητα
Πράσινη λένε είναι και η εξόρυξη ο διαχωρισμός και η ρυπογόνα
επεξεργασία των σπάνιων γαιών Η υποκρισία του στόχου του τάχα
περιορισμού του διοξειδίου του άνθρακα και των αερίων του θερμοκηπίου
φαίνεται περίτρανα αν σκεφτεί κανείς πως υπάρχουν δύο
μέτρα και δύο σταθμά
Αν ήταν ο πραγματικός στόχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των αστικών
κυβερνήσεων αυτός δεν θα έβγαζαν τα μεγάλα υδροηλεκτρικά
έργα από έργα ΑΠΕ που είναι αφου μπορούν να παράγουν φτηνή
ανανεώσιμη Ενέργεια Δεν θα αναγόρευαν το φυσικό αέριο ως στρατηγικό
καύσιμο η καύση του οποίου παράγει διοξείδιο του άνθρακα
ενω τυχόν διαρροές του έχουν πολλαπλασιαστικά αρνητικό αποτέλεσμα
στο περιβάλλον ή έστω θα περιόριζαν τη σπατάλή Ενέργειας από
τα τεράστια υπερπολυτελή ξενοδοχεία
Δυστυχώς όμως ο καπιταλισμός δεν είναι πράσινος κατάμαυρος
είναι Ούτε μπορεί ποτέ να περιορίσει την αρνητική αυτή επίδραση
στο περιβάλλον
Η πραγματικότητα είναι ότι ο καπιταλισμός από τη φύση του αντιλαμβάνεται
το περιβάλλον αποκλειστικά και μόνο σαν πεδίο κερδοφορίας
Χρησιμοποιεί το περιβάλλον σαν πρώτη ύλη σαν οικονομικό
έδαφος Π αυτό και δεν μπορεί παρά να το καταστρέφει Τα βιομηχανικά
ατυχήματα η ρύπανση η χαλάρωση των όρων για μεταλλευτικές
και τουριστικές δραστηριότητες η τσιμεντοποίηση κάθε ακτής
προκειμένου να διασφαλιστεί η κερδοφορία του αποδεικνύουν του
λογού το αληθές
Ανθρακες λοιπόν ο θησαυρός του περιβάλλοντος Τα κόμματα του
συστήματος που κυβέρνησαν και διεκδικούν σήμερα την ψήφο των
εργαζομένων δεν ενδιαφέρονται για το δικό μας φυσικό περιβάλλον
Τα λιγοστά αυτά παραδείγματα αρκούν για να πείσουν τον καθέναν ότι
το περιβάλλον και η προστασία του απλά αξιοποιούνται ως ένα βολικό
προπαγανδιστικό σχήμα που κρύβει έναν τελείως διαφορετικό στόχο
Και ο στόχος αυτός δεν είναι άλλος από τη διασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Το πρόβλημα που επιχειρεί να λύσει η λεγόμενη πολιτική της πράσινης
μετάβασης είναι το πρόβλημα της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων
Την τελευταία 20ετία ιδιαίτερα αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα
που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει επιτυχημένα ο καπιταλισμός και
οι κυβερνητικοί διαχειριστές του Είναι το πρόβλημα που γεννά τη μία
καπιταλιστική κρίση μετά την άλλη το πρόβλημα που οδηγεί στην όξυνση
των αντιθέσεων στους πολέμους Το πρόβλημα δηλαδή της
συσσώρευσης τεράστιων κερδών στα θησαυροφυλάκια των μεγάλων
επιχειρήσεων που δεν μπορούν πλέον να επενδυθούν κερδοφόρα
στην παραγωγική διαδικασία
Ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο ο καπιταλισμός αντιμετωπίζει αυτό
το πρόβλημα είναι η καταστροφή ενός σημαντικού τμήματος του
κεφαλαίου προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί η μηχανή της καπιταλιστικής
κερδοφορίας Και η επιλογή τους ήταν και είναι ότι το περιβάλλον
είναι πρακτικά η τέλεια μέθοδος για να προωθηθεί η δημιουργική
καταστροφή του κεφαλαίου για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα
της υπερσυσσώρευσης
Για να το κάνουν αξιοποιούν υπαρκτές πλευρές Αξιοποιούν την καταστροφή
του περιβάλλοντος που οι ίδιοι επιφέρουν αξιοποιούν την
ανάγκη που έχει πραγματικά κάθε άνθρωπος για αναβαθμισμένο φυσικό
περιβάλλον Στόχος τους είναι να προχωρήσει μία τεράστια καταστροφή
ενός μεγάλου όγκου του επενδυμένου κεφαλαίου πρώτα
και κύρια στην Ενέργεια στις Μεταφορές στα μέσα παραγωγής και
τελευταία στη λαϊκή κατοικία προκειμένου να βρεθεί διέξοδος κερδοφόρων
επενδύσεων για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια των μονοπωλιακών
ομίλων
Αυτή είναι και η ουσία της πολιτικής της πράσινης μετάβασης Αν
κλείσουμε τα λιγνιτικά εργοστάσια αν πετάξουμε τα αυτοκίνητα που
χρησιμοποιούν βενζίνη αν αντικαταστήσουμε όλα τα σπίτια με νέα
ενεργειακά σπίτια αν επιβάλουμε ρυθμίσεις σε όλες τις βιομηχανικές
εγκαταστάσεις ώστε τάχα να προστατεύουν το περιβάλλον εκτιμούν
ότι θα δημιουργηθούν χρυσοφόρα πεδία κερδοφόρας τοποθέτησης
των κεφαλαίων
Βεβαίως θα δημιουργηθούν κάποιες ευκαιρίες για να επενδύσουν
οι νέες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας θα δημιουργηθούν ευκαιρίες
για να επενδύσουν οι νέες εταιρείες που παράγουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα
θα δημιουργηθούν ευκαιρίες για να επενδύσουν εταιρείες
που ανακαινίζουν κατοικίες Και ο κατάλογος είναι μακρύς.

Ακούγοντας κάποιος αυτήν την ανάλυση θα μπορούσε εύλογα
να αναρωτηθεί Και τι μας πειράζει Τι μας πειράζει εμάς τους απλούς
εργαζόμενους τα εργατικά λαϊκά στρώματα να δημιουργηίούν τέτοιες επενδυτικές ευκαιρίες Ισχυρίζονται μάλιστα κάποιοι
οτι μπορεί να κερδίζουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι να κερδίζει το μεγάλο
κεφάλαιο αλλά θα προστατευτεί το περιβάλλον
Τα καπιταλιστικά κέρδη δεν πέφτουν απ τον ουρανό Αυτό που
συγκαλύπτει αυτή η πρώτη σκέψη είναι ότι εκτός από τους μεγάλους
κερδισμένους της πράσινης μετάβασης υπάρχουν και οι μεγάλοι
χαμένοι Και οι χαμένοι της πράσινης μετάβασης είμαστε όλοι
εμείς Τα εργατικά λαϊκά στρώματα τα εκατομμύρια των λαϊκών
ανθρώπων για τους οποίους η πράσινη μετάβαση οδηγεί σε
νέα επίθεση στα δικαιώματά τους
Πρώτα απ όλα χαμένοι είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στους πράσινους
ομίλους Που δουλεύουν με ελαστικά ωράρια μαύρες
εργασιακές σχέσεις μειωμένους πραγματικούς μισθούς
Ας αναλογιστούμε το ηλεκτρικό ρεύμα
Για την εκτίναξη του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας τα προηγούμενα
χρόνια για το γεγονός ότι σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι στη χώρα
μας βρέθηκαν σε κατάσταση ενεργειακής φτώχειας σε τελευταία
ανάλυση ευθύνεται αυτή η πολιτική της πράσινης μετάβασης
Ευθύνεται η αντικατάσταση της φθηνής λιγνιτικής ενέργειας με
την ακριβή ενέργεια από τις ανεμογεννήτριες Ευθύνεται η επιλογή
του εισαγόμενου LNG ως στρατηγικού καυσίμου ηλεκτροπαραγωγής
Τα τεράστια κέρδη των ομίλων της ηλεκτρικής ενέργειας αντιστοιχούν
στα πανάκριβα τιμολόγια των ενεργειακών ομίλων στα τεράστια
κέρδη των επιχειρήσεων που παράγουν ανεμογεννήτριες στα κέρδη
των εφοπλιστών που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο
Ας σκεφτούμε τα σύγχρονα ηλεκτρικά αυτοκίνητα Η αντικατάσταση
των παλιών βενζινοκίνητων αυτοκινήτων με τα ηλεκτροκίνητα
σημαίνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων δεν θα έχει
πλέον δικό του μέσο μεταφοράς με αντίστοιχες δυνατότητες Τα ηλεκτρικά
αυτοκίνητα είναι πανάκριβα χαλάνε ταχύτατα και έχουν
περιορισμένη αυτονομία Οδηγούν δηλαδή στον περιορισμό της δυνατότητας
μετακίνησης ενός μεγάλου τμήματος των εργαζομένων
Ας σκεφτούμε την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων που εμφανίζεται
ως φάρμακο αλλά μεταφράζεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ
τα οποία πρέπει να καταβάλει η εργατική λαϊκή οικογένεια και μάλιστα
πλέον υποχρεωτικά για να μπορούν να προχωρήσουν οι συμβολαιογραφικές
πράξεις
Και δεν είμαστε υπερβολικοί Ακόμα και κεντρικά στελέχη περιβαλλοντικών
οργανώσεων δέχονται πως μια απόλυτα πράσινη
γεωργία με μηδενικές εκπομπές θα οδηγούσε στο να πολλαπλασιάσει
σήμερα τα φαινόμενα πείνας αφού πάνω από το 50 των
λαϊκών στρωμάτων του πλανήτη βασίζεται σε αζωτούχα λιπάσματα
για τη διατροφή του
Η κλιματική κρίση χρησιμοποιείται
ως φόβητρο για να βάλουν οι εργαζόμενοι
βαθιά το χέρι στην τσέπη
Η πράσινη μετάβαση λοιπόν έχει τεράστιο κόστος για τα εργατικά
λαϊκά στρώματα Η περιβόητη επίκληση της λεγόμενης κλιματικής
κρίσης αξιοποιείται ως φόβητρο Αξιοποιείται ως το προπαγανδιστικό
εργαλείο με το οποίο εξηγούν στα εργατικά λαϊκά
στρώματα πως είναι αναγκαίο να πεινάσουμε είναι αναγκαίο να μην
μπορούμε να ζεσταθούμε είναι αναγκαίο να μην μπορούμε να μετακινηθούμε
γιατί αλλιώς κινδυνεύει ο πλανήτης με μία τεράστια
κλιματική καταστροφή
Φαινόμενα αλλαγών του κλίματος για τα οποία οι επιστήμονες
δεν έχουν ακόμα συμφωνία Και υπάρχει συζήτηση αξιοποιούνται
ως το πολιτικό εργαλείο για να πεισθούν οι εργαζόμενοι να βάλουν
βαθιά το χέρι στην τσέπη
Να πληρώνουν την πράσινη Ενέργεια
Να περιορίσουν ακόμα και τις μετακινήσεις τους
Να δεχθούν να επωμισθούν νέες δαπάνες για την ενεργειακή
αναβάθμιση των κτιρίων
Να περιορίσουν τη θέρμανση τον χειμώνα και
τον κλιματισμό το καλοκαίρι
Για να μπορέσουν να προκύψουν τα τεράστια
κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων που επενδύουν
στην πράσινη Ενέργεια στα σύγχρονα κτίρια
στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Αυτός είναι και ο πραγματικός χαρακτήρας της πολιτικής της EE
και των αστικών κυβερνήσεων για την πράσινη μετάβαση
Οι νέες θυσίες των εργαζομένων η ενεργειακή φτώχεια η καταστροφή
των βουνών για να προχωρήσουν οι πράσινες επερχόμενες
επενδύσεις ο περιορισμός της κινητικότητας για τα πλατιά εργατικά
λαϊκά στρώματα Είναι ακριβώς η άλλη όψη των τεράστιων κερδών
των ενεργειακών ομίλων και των σύγχρονων ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Ακόμα πιο προκλητική και παραπλανητική είναι η προσπάθεια να
συρρικνωθεί και να περιοριστεί το τεράστιο θέμα της προστασίας της
δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος μόνο στο ζήτημα των εκπομπών
C02 και στην αμφισβητούμενη θεωρία της κλιματικής κρίσης
Πίσω από όλα τα προβλήματα ο ίδιος ένοχος
to μεγάλο κεφάλαιο και το κέρδος του
Ομως η αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της πολιτικής
προστασίας της αντισεισμικής θωράκισης της πυροπροστασίας της
αντιπλημμυρικής προστασίας έχει πολύ πιο άμεση κι επείγουσα σημασία
για την προστασία της ζωής και της υγείας του πληθυσμού
Κι όμως παρά τις επαναλαμβανόμενες τραγωδίες Στο Μάτι και
στη Μάνδρα στην Εύβοια στη Μυτιλήνη και στη Δαδιά της Θράκης
την κλειστή Αττική Οδό μετά από μια απλή χιονόπτωση δεν έχουν
γίνει τα αναγκαία βήματα διασφάλισης των υποδομών παρά μόνο
αυτά τα λίγα που αφορούν τις πράσινες επενδύσεις για παράδειγμα
στη βόρεια Εύβοια
Στο ερώτημα τι θα γίνει αν υπάρξει μια νέα μεγάλη πυρκαγιά και
πόσο έτοιμοι είμαστε να αντιμετωπίσουμε ένα νέο μεγάλο σεισμό
όλοι γνωρίζουμε δυστυχώς την απάντηση Δεν θέλουμε να κουράσουμε
παραθέτοντας καταλόγους στοιχείων
Σκεφτείτε μόνο ότι η Πυροσβεστική και η Δασική Υπηρεσία υπο
χρηματοδοτούνται και παραμένουν υποστελεχωμένες καλύπτοντας
κατά μέσο όρο μόνο το 30 των αναγκών σε μόνιμο προσωπικό ενώ
τα επίγεια μέσα δεν ξεπερνούν το 1/3 των αναγκαίων
Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι η υγεία των κατοίκων απειλείται
πολύ περισσότερο άμεσα και έμμεσα από τη φτώχεια την ανεργία
την εργασιακή ανασφάλεια τα εξοντωτικά ωράρια Αυτή η παράμετρος
δεν μπορεί μαγικά να εξαφανίζεται όταν εξετάζουμε την πολιτική
της απολιγνιτοποίησης και της διασφάλισης όρων κερδοφορίας
των πράσινων επενδύσεων με σταθερά θύματα τους εργαζόμενους
Στην πραγματικότητα το φυσικό περιβάλλον αντιμετωπίζεται στον
καπιταλισμό ως χαβούζα για να απορρίψουμε ρύπους και απόβλητα
ως πηγή πρώτων υλών και η όποια προστασία του ως εμπόρευμα
για τους πράσινους ομίλους και τους προορισμούς του τουρισμού
πολυτελείας
Αντίστοιχα η καπιταλιστική ιδιοκτησία στη γη και οι ανταγωνισμοί
των ομίλων για τη χρήση της γης καθιστούν ανέφικτο έναν ολοκληρωμένο
σχεδιασμό πολιτικής προστασίας που να ξεκινάει από την
πρόβλεψη και την ολοκληρωμένη διαχείριση της χρήσης γης και να
φτάνει στα αναγκαία έργα υποδομής και στην οργάνωση και τον συντονισμό
αρμόδιων υπηρεσιών
Πίσω από τα μπαζωμένα ρέματα την άναρχη επέκταση του σχεδίου
πόλης τις ακατάλληλες κατοικίες την παρουσία βιομηχανικών
εγκαταστάσεων σε κατοικημένες περιοχές τη δασοκτόνα πολιτική
βρίσκεται ο ίδιος ένοχος το μεγάλο κεφάλαιο και το κέρδος του
Η εργατική εξουσία μπορεί να μεταμορφώσει
το φυσικό περιβάλλον σε στοιχείο ανάπτυξης
με βάση την κοινωνική ευημερία
Ας σκεφτούμε πόσο διαφορετική θα ήταν η κατάσταση εάν οι εργαζόμενοι
ο λαός είχαν τον έλεγχο της εξουσίας και της οικονομίας
Ας αναλογιστούμε πόσο καλύτερα θα μπορούσαμε να ζήσουμε
αν οι αποφάσεις για το τι θα παραχθεί πόσο πού και με ποιο τρόπο
δεν λαμβάνονταν με βάση το καπιταλιστικό κέρδος με βάση
δηλαδή τις ανάγκες της άρχουσας τάξης με βάση τις δεσμεύσεις
της EE και του NATO
Αυτή η ριζικά διαφορετική κατάσταση έχει ονοματεπώνυμο Είναι
η κοινωνική ιδιοκτησία των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής με
επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο το ριζικά διαφορετικό
εργατικό λαϊκό κράτος η νέα κοινωνία του σοσιαλισμού
που μπορεί να εξασφαλίσει την ευημερία του λαού
Μόνο η εργατική εξουσία μπορεί απαλλαγμένη από την καπιταλιστική
ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής και το κίνητρο του κέρδους
να σχεδιάσει και να αναπτύξει επιστημονικά την παραγωγή με βάση
τις συνολικές ανάγκες της κοινωνίας Είναι ο ενεργός καθημερινός
ρόλος των εργαζομένων στη λήψη την εφαρμογή και τον έλεγχο
των αποφάσεων
Στον τομέα της Ενέργειας μόνο ο ενεργειακός σχεδιασμός του σοσιαλισμού
μπορεί να αξιοποιήσει το σύνολο των ενεργειακών πηγών
της χώρας για να εξαλείψει την ενεργειακή φτώχεια και την ανεργία
να μειώσει την εξάρτηση από εισαγωγές και να προστατεύσει την ασφάλεια
των εργαζομένων και την υγεία των κατοίκων διασφαλίζοντας
παράλληλα ελαχιστοποίηση της παρέμβασης στο περιβάλλον
Μόνο η επιστημονική έρευνα στον σοσιαλισμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί
χωρίς εμπόδια για να προβλεφθούν και να καλυφθούν
έγκαιρα οι μελλοντικές ανάγκες του λαού αντί να περιορίζεται στην
αναζήτηση βέλτιστων λύσεων για την κερδοφορία του καπιταλισμού
Πάνω απ όλα θα διασφαλίσει ότι η γη και η χρήση της τα καύσιμα
το ηλεκτρικό ρεύμα το νερό η υγεία και η εργατική δύναμη δεν θα
αποτελούν πλέον εμπορεύματα
Η εργατική εξουσία και η κοινωνική ιδιοκτησία της γης μπορούν
να μεταμορφώσουν το φυσικό περιβάλλον από μια πηγή εκμετάλλευσης
και κερδοσκοπίας σε ένα αναπόσπαστο στοιχείο της ανάπτυξης
με βάση την κοινωνική ευημερία
Μέσω της κατάργησης της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και του
κέρδους μέσα απ το ξερίζωμα των ανταγωνισμών για τη χρήση της
γης μπορεί να επιτευχθεί ολοκληρωμένος σχεδιασμός πολιτικής
προστασίας και χωροθέτησης δραστηριοτήτων που έχουν ως στόχο
την ευημερία του λαού
Ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός της παραγωγής που στοχεύει
στην ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνίας και την ελαχιστοποίηση
των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον από κάθε παραγωγική
και κοινωνική δραστηριότητα αποτελεί επίσης σημαντικό
στοιχείο στην πρόταση του ΚΚΕ
Οι εργαζόμενοι να ρίξουν μαύρο σε όλα τα
κόμματα της περιβόητης πράσινης μετάβασης
Σήμερα μπροστά στην επερχόμενη εκλογική μάχη το ζήτημα
του περιβάλλοντος πρέπει και μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό
κριτήριο ψήφου
Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να ρίξουν μαύρο σε όλα
τα κόμματα της περιβόητης πράσινης μετάβασης στην πολιτική
της EE και σε όλους αυτούς που τους ζητούν να θυσιάσουν τη
ζωή τους για να διασφαλίσουν την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου
Καλούμε τους εργαζόμενους να αναλογιστούν με κριτήριο την
πείρα τους να βγάλουν συμπεράσματα
ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ είναι σημαιοφόροι αυτής της πράσινης
επίθεσης στο εισόδημα και στις ανάγκες του λαού Κανένα κόμμα
που προωθεί τα σχέδια για την πράσινη μετάβαση την Ευρωπαϊκή
Ενωση και το NATO κανένα κόμμα που υποτάσσεται στους στόχους
της άρχουσας τάξης δεν μπορεί να δημιουργήσει ένα καλύτερο
μέλλον για τον λαό
Η ελπίδα βρίσκεται στη δική μας δύναμη στην οργάνωση του δικού
μας αγώνα Και η δυναμική αυτής της λαϊκής δύναμης όταν αποφασίζει
να πάρει την τύχη στα χέρια της είναι πολύ ισχυρή
Εμείς οι δυνάμεις του ΚΚΕ βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του
αγώνα κατά της νέας Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας προκειμένου
να απεμπλακεί άμεσα η χώρα από τη συμμετοχή στα επικίνδυνα πολεμικά
σχέδια του NATO και να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου
Η ζωή μάς έχει αποδείξει ότι η ελπίδα βρίσκεται στον δρόμο της
ανατροπής Οι δυνάμεις του ΚΚΕ είμαστε διαρκώς εμπλεκόμενοι σε
αγώνες σε όλες τις περιοχές της χώρας Αντιμετωπίζοντας την εμπορευματοποίηση
του νερού δουλεύοντας για τον περιορισμό της βιομηχανικής
ρύπανσης την προστασία του δασικού πλούτου τη βελτίωση
των υποδομών πολιτικής προστασίας και την πρόληψη των μεγάλης
έκτασης βιομηχανικών ατυχημάτων Αγωνιζόμαστε για πραγματικές
αυξήσεις στους μισθούς και την κατάργηση των έμμεσων
φόρων στα καύσιμα και τα είδη λαϊκής κατανάλωσης
Σας προσκαλούμε να πάρετε τη θέση σας στη μάχη δίπλα μας Ελάτε
μαζί μας να βγάλουμε ακόμα πιο δυνατό το ΚΚΕ στις κάλπες στις
25 του Ιούνη Για 100 μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στην
κυβέρνηση της ΝΔ και την κάλπικη αντιπολίτευση των άλλων που
μας ζητούν νέες θυσίες για να θησαυρίζουν τα πράσινα αρπακτικά
Πιο δυνατό ΚΚΕ για να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας και να
ανοίξουμε τον δρόμο της ανατροπής

220 – Δ.Κουτσούμπας – ΚΚΕ

provide an attachment id!

[…] Μα ακόμη και οι σύγχρονες οι νέες καινοτόμες επιχειρήσεις
τα data centers ή σε άλλους τομείς της οικονομίας
οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας χώρια που παίρνουν ελάχιστο προσωπικό και δεν λύνουν το μεγάλο πρόβλημα
της ανεργίας Γιατί το πρόβλημα της ανεργίας όπως ξέρουμε
όλοι είναι δομικό πρόβλημα αυτού του συστήματος χρησιμοποιείται
μόνο και αξιοποιείται και σκόπιμα για να κρατάνε
σε ομηρία τους εργαζόμενους για να ρίχνουν το μεροκάματο
για να υπάρχει αυτός ο ανταγωνισμός υποτίθεται
μέσα στην αγορά όπως λένε και βεβαίως να την πληρώνει
ο εργαζόμενος και να ζούνε σε συνθήκες προηγούμενων
δεκαετιών […]

163 – Δ.Κουτσούμπας – ΚΚΕ

provide an attachment id!

Το βασικό πρόβλημα με το ζήτημα της Ενέργειας και κατ
επέκταση της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανοικοδόμησης
εργατικών κυρίως κατοικιών και όχι των πλουσίων
των λεφτάδων αυτών που δεν ξέρουν τι έχουν μιας και
μιλάμε για Κυκλάδες Γιατί ε δεν πάνε συνήθως οι εργάτες
οι αγρότες της πατρίδας μας οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες
να οικοδομήσουν εκεί και ανεξέλεγκτα να φτιάξουν
τις βιλάρες τους Αρα λοιπόν πρέπει να μπει ένα φρένο
που αυτό μπορεί να το κάνει όμως μια διαφορετική διακυβέρνηση
μια άλλη εξουσία μια πραγματική εργατική λαϊκή
εξουσία Και εδώ ερχόμαστε στο ζήτημα ξανά της Ενέργειας
και της πράσινης μετάβασης Η εγκληματική πολιτική
όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και της ΝΔ και του
ΣΥΡΙΖΑ της απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας της
απολιγνιτοποίησης του Χρηματιστηρίου Ενέργειας που ξεκίνησε
ο κύριος Τσίπρας ο ΣΥΡΙΖΑ Και βεβαίως θα του έλεγα
να σκεφτεί καλύτερα να μην ξύνεται γιατί ξύνεται πολύ στην
γκλίτσα του τσοπάνη όλη αυτήν την προεκλογική περίοδο απευθυνόμενος
στο ΚΚΕ για την προοδευτική κυβέρνησή του
μούφα που την προβάλλει προς τον ελληνικό λαό παρότι
του έχουν απαντηθεί επανειλημμένα Κι αυτό αφορά και την
Ενέργεια αφορά και τις Μεταφορές αφορά και την Παιδεία
που συζητούσαμε πριν και άλλα ζητήματα.

Εάν δεν αξιοποιηθούν όλες οι εγχώριες πηγές Ενέργειας
με κοινωνικοποίηση δηλαδή το ποιος έχει την ιδιοκτησία και
με έναν κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό του κράτους με
τη συμμετοχή των εργαζομένων αλλά και των επιστημόνων
σε αυτήν την υπόθεση δεν θα λυθεί το πρόβλημα Και αυτή
είναι η πρόταση και το Πρόγραμμα του ΚΚΕ Η Ελλάδα είναι
πλούσιος τόπος έχει παραγωγικές δυνατότητες μπορεί να
αξιοποιήσει όλες τις μορφές Ενέργειας Και τον λιγνίτη και
τη γεωθερμία και τον υδροηλεκτρισμό και τις Ανανεώσιμες
Πηγές Ενέργειας τα πάντα Αρα λοιπόν το ζήτημα βρίσκεται
στο τι ρότα τραβάς πώς πας στην ανάπτυξη ως κράτος ως
κοινωνία και βεβαίως ποιος έχει αυτήν την εξουσία και αυτήν
την ιδιοκτησία