Author: Γ.Αμυράς

409 – Γ.Αμυράς – ΝΔ

provide an attachment id!

Ζούμε στη σκληρή εποχή της κλιματικής κρίσης. Σήμερα, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ας δούμε το σημαντικό έργο που υλοποιήθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στην πρώτη τετραετία. Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σηκώσαμε «ασπίδα» για την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.

Η Ελλάδα απέκτησε Εθνικό Κλιματικό Νόμο, πετύχαμε ρεκόρ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προωθήσαμε την ηλεκτροκίνηση. Για πρώτη φορά υλοποιήθηκαν δράσεις και μεταρρυθμίσεις, όπως τα Απάτητα Βουνά, οι Δασικοί Χάρτες που για 200 ολόκληρα χρόνια παρέμεναν σε εκκρεμότητα, το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων με τη φύτευση 20 εκατ. δέντρων έως το 2025, το πρώτο Νοσοκομείο για Άγρια Ζώα που ήδη κατασκευάζεται στο Πεντελικό Όρος, οι καθαρισμοί αντιπυρικής προστασίας δασών με το πρόγραμμα Antinero και το Εθνικό Δίκτυο Μονοπατιών, με χρηματοδότηση απο το Ταμείο Ανάκαμψης.

Για τα Γιάννενα, είμαστε υπερήφανοι που ο Σμόλικας και η Τύμφη ήταν τα δύο πρώτα Απάτητα Βουνά της Ελλάδας. Είναι πολύ σημαντικό -για μας τους Γιαννιώτες- ότι για πρώτη φορά μετά από 42 χρόνια έγιναν καθαρισμοί και εργασίες πυροπροστασίας στο Νησάκι της Λίμνης και στο δασύλλιο του Φρόντζου που αγκαλιάζει την πόλη, αλλά και οι αναδασώσεις σε Ελεούσα, Κιάφα και Μπάφρα.

Αποσυνδέσαμε από τη δασική νομοθεσία 391.000 στρέμματα αγροτικής γης που ενώ παλιότερα καλλιεργούνταν, για διάφορους λόγους εγκαταλείφθηκαν και στη συνέχεια λόγγιασαν.

Προχωράει η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την Παμβώτιδα. Ύστερα από καθυστέρηση δεκαετιών, θα γνωρίζουμε πώς θα προστατεύσουμε τα πλούσια οικοσυστήματα των Ιωαννίνων και με ποιους κανόνες θα επιτρέπονται ανθρωπογενείς δραστηριότητες δημιουργώντας ένα σημαντικό χωροταξικό και αναπτυξιακό εργαλείο για τον τόπο μας.

Παράλληλα, προωθούμε την ηλεκτροκίνηση στα επιβατικά πλοιάρια της Λίμνης με χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ και τη δημιουργία σταθμού φόρτισης στον μώλο, ένα έργο που θα κάνει πράσινο λιμάνι τα Ιωάννινα. Ένα ηλεκτρικό σκάφος θα παραχωρηθεί από τον ΟΦΥΠΕΚΑ στην ΕΛ.ΑΣ. για περιπολίες στην Παμβώτιδα, με σκοπό την πάταξη της λαθραλιείας και άλλων περιστασιακών υποβαθμίσεων του λιμναίου οικοσυστήματος, ενώ προκηρύξαμε διαγωνισμό για την αγορά αμφίβιου μηχανήματος για τον καθαρισμό των καλαμιώνων στη Λίμνη.

Τέλος, μεγάλη σημασία δίνω στην ανταπόκριση των δήμων του Νομού Ιωαννίνων, καθώς Ζίτσα, Δωδώνη, Τζουμέρκα, Μέτσοβο, Παγώνι συμμετέχουν στο Εθνικό Σχέδιο Μονοπατιών, για να προωθήσουν τον οικοτουρισμό και την τοπική τους ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δημιουργεί τις προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη, προστατεύοντας συγχρόνως το περιβάλλον

303 – Γ.Αμυράς – ΝΔ

provide an attachment id!

[…] βρισκόμαστε ένα βήμα
πριν την ολοκλήρωση του Π.Δ
της Παμβώτιδας που θα καθορίσει
uc χρήσεις γης σε 1,6 εκ
στρέμματα και θα θέσει τους
κανόνες τόσο για την προστασία των περιοχών και τοπίων με
πλούσιο οικοσύστημα όσο και
την ανθρώπινη δραστηριότητα
που θα επιτρέπεται να αναπτυχθεί. […] Για να γίνουν όλα τα παραπάνω
οφείλουμε να δώσουμε σημασία
σε κάτι πολύ σημαντικό Στην
προστασία του περιβάλλοντος
Γιατί αν δεν διαφυλάξουμε τον
περιβαλλοντικό θησαυρό των
Ιωαννίνων τότε στο μέλλον δεν
θα έχουμε ήποτα δεν θα μπορούμε να μιλάμε ούτε για ανάπτυξη
ούτε για ένα καλύτερο αύριο
Σε αυτόν τον τομέα μπορώ να
προωθήσω λύσεις για τα προβλήματα
που αντιμετωπίζει ο τόπος
μας

177 – Γ.Αμυράς – ΝΔ

provide an attachment id!

[…] δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αδειοδότηση για αιολικά πάρκα σε περιοχές που έχουν ενταχθεί στα Απάτητα Βουνά. Ούτε τώρα ούτε ποτέ στο μέλλον. Τελεία και παύλα.

Μόλις πριν λίγες μέρες στην Άρτα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη μνεία στα Απάτητα Βουνά λέγοντας «δεν θα μπουν ανεμογεννήτριες από συγκεκριμένα ύψη και πάνω».

Δύο δικά μας βουνά, ο Σμόλικας και η Τύμφη, ήταν τα πρώτα που εντάχθηκαν σε αυτόν στο θεσμό των Απάτητων Βουνών, στη συνέχεια βάλαμε άλλα 7 τεράστια βουνά σε όλη τη χώρα προστατεύοντας στο υψηλότερο και αυστηρότερο επίπεδο 1,3 εκ. ορεινά στρέμματα γης.

Αλλά, δεν είναι μόνο τα Απάτητα Βουνά. Πολύ σημαντικό για τα Ιωάννινα είναι ότι για πρώτη φορά μετά από 42 χρόνια, με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, κάναμε καθαρισμούς και εργασίες πυροπροστασίας στο Νησάκι της Λίμνης και στο δασύλλιο του Φρόντζου που αγκαλιάζει την πόλη, αλλά και αναδασώσεις σε Ελεούσα, Κιάφα και Μπάφρα.

Δημιουργούμε μαζί με τη γειτονική μας Αλβανία, το πρώτο Διασυνοριακό Πάρκο της Ευρώπης, με επίκεντρο τον Αωό ποταμό, που πηγάζει από το Μέτσοβο και εκβάλλει στην Αδριατική. Μεγάλη σημασία δίνω στην ανταπόκριση των δήμων του Νομού Ιωαννίνων, καθώς Ζίτσα, Δωδώνη, Β. Τζουμέρκα, Μέτσοβο, Παγώνι, Κόνιτσα συμμετέχουν στο Εθνικό Σχέδιο Μονοπατιών, για να προωθήσουν τον οικοτουρισμό και την τοπική τους ανάπτυξη […]

Η προσωπική δέσμευση που αναλαμβάνω απέναντι στους πολίτες των Ιωαννίνων είναι πως θα συνεχίσω να δίνω μάχες και να εργάζομαι σκληρά, ώστε να δούμε τον τόπο μας παράδειγμα μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης και ισχυρής προστασίας του μοναδικού του περιβάλλοντος.

73 – Γ.Αμυράς – ΝΔ

provide an attachment id!

Η Ήπειρος είναι η πρωτεύουσα των χειροποίητων μονοπατιών, με τεράστια ιστορία. Τα μονοπάτια τα έφτιαξαν οι πρόγονοί μας με μεράκι, κόπο και σοφία. ΄Έχουμε την υποχρέωση να τα συντηρήσουμε, να τα αναβαθμίσουμε και να φτιάξουμε καινούργια. Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από τη Ζίτσα και τον νομό Ιωαννίνων, για να αναπτυχθεί ο οικοτουρισμός και να ενισχυθεί η τοπική οικονομία. Η μελέτη του Δήμου Ζίτσας για τις πεζοπορικές διαδρομές που έχει σχεδιάσει είναι πλήρης και προωθείται ήδη προς έγκριση χρηματοδότησης απ’ το Υπουργείο Περιβάλλοντος.