Author: Γ.Χαραλαμπάκης

461 – Γ.Χαραλαμπάκης – ΜΕΡΑ25

provide an attachment id!

Τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου αποτέλεσαν έκπληξη ακόμη και για την νικήτρια ΝΔ ενώ παράλληλα αποτέλεσαν και σήμα συναγερμού για όσους και όσες έχουν πράσινη αντίληψη και αναγνωρίζουν στην Μητσοτάκης ΑΕ την αντίπαλη άποψη του νεοφιλελευθερισμού που “αξιοποιεί” καταστρέφοντας το περιβάλλον. Θυμόμαστε όλοι και όλες την σωτηρία που πρότεινε για τον Ερημίτη ο τέως και μελλοντικός πρωθυπουργός Μητσοτάκης προτείνοντας την λύση του χτισίματος. Τα κέρδη πάνω από όλα λοιπόν για τον νεοφιλελευθερισμό και αυτό το ξέραμε.

Οι ενθουσιώδεις δηλώσεις Γεωργιάδη για έναρξη αναθεώρησης του Συντάγματος στην επόμενη Βουλή, δεν αποκάλυψαν παρά την αναμενόμενη αυτοπεποίθηση της ΝΔ να αλλάξει την ελληνική κοινωνία όπως αυτή νομίζει, εφόσον έχει αυξημένο και αρκετό αριθμό βουλευτών/τριων. Όσο και αν έφυγαν από το προσκήνιο εσπευσμένα οι δηλώσεις αυτές , αυτό δεν έγινε παρά για επικοινωνιακούς λόγους και όχι γιατί δεν έχουν στην Μητσοτάκης ΑΕ την διάθεση να αναθεωρήσουν το Σύνταγμα, καθότι η εξουσία όταν μπορεί να κάνει κάτι, απλά το κάνει.

Ενώ λοιπόν το ενδιαφέρον για το τι μέλλει γενέσθαι με την αναθεώρηση τύπου ΝΔ, επικεντρώθηκε κύρια στην αλλαγή του Συντάγματος για να επιτραπεί η λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, δεν δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις συνταγματικές αλλαγές που αφορούν το περιβάλλον και ιδιαίτερα τα δάση. Δεν έχουμε ξεχάσει τις προσπάθειες αλλαγής του άρθρου 24 που στόχευαν στην απαξίωση των δασών αλλάζοντας ορισμούς για το τι σημαίνει δάσος, προκειμένου να εξαφανίσουν δασικές περιοχές και να τις δώσουν βορά στην οικοδόμηση. Άλλωστε τι άλλο μπορεί να θέλουν αυτοί και αυτές που καταστρέφουν περιοχές φυσικού κάλλους για να τοποθετήσουν βιομηχανικού τύπου ανεμογεννήτριες;

Το ΜέΡΑ25 δια στόματος του Γραμματέα του Γιάνη Βαρουφάκη το 2019, στην έναρξη της κοινοβουλευτικής περιόδου είχε θέσει το θέμα της Κλιματικής Κρίσης. Γνωρίζουμε ότι τα δάση παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην διατήρηση του κλίματος. Ως πράσινο,κοινοβουλευτικό κόμμα, μετά τις 25 Ιουνίου και την είσοδο μας στην Βουλή, θα είμαστε η φωνή που θα αντισταθεί στα σχέδια της Μητσοτάκης ΑΕ-και όχι μόνο αυτής- για την αναθεώρηση του Συντάγματος σε σχέση με τα δάση αλλά και σε σχέση με οποιοδήποτε περιβαλλοντικό ζήτημα. Θα είμαστε η φωνή που θα υπερασπιστεί τις ριζοσπαστικές, οικολογικές λύσεις για την Κλιματική Κρίση, όπως ακριβώς ήμασταν την προηγούμενη τετραετία.

296 – Γ.Χαραλαμπάκης – ΜΕΡΑ25

provide an attachment id!

[…] Το ΜέΡΑ25 έχει καταθέσει Πρόταση Νόμου (παραπομπή 1) που στηρίζει την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων επιδοτώντας έως και το 100% του απαιτούμενου ποσού. Τα οφέλη αυτής της πρότασης είναι πολλαπλά και είναι η μείωση χρήσης ορυκτών καυσίμων, η εξοικονόμηση χρημάτων των πολιτών, η μείωση εισαγωγών καυσίμων, η χρησιμοποίηση μικρομεσαίων τεχνιτών και η εξισορρόπηση ενεργειακού κεφαλαίου της χώρας. Η επιτάχυνση της ενεργειακής αναβάθμισης για να είναι κοινωνικά και ταξικά δίκαιη θα πρέπει να γίνει σε αυτήν την κατεύθυνση

297 – Γ.Χαραλαμπάκης – ΜΕΡΑ25

provide an attachment id!

[…] Η σχεδίαση της παραγωγικής δραστηριότητας των περιοχών, θα πρέπει να υπολογίζει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, να λαμβάνει υπόψη της την διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας όπως και την φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής. Μια ποικιλία παραγωγικής δραστηριότητας που στηρίζεται στα παραπάνω αλλά και αξιοποιεί τοπικούς πόρους διατηρώντας τη τοπική κλίμακα είναι ο στόχος. Η «πράσινη» οικονομία των ΑΠΕ, της ανακύκλωσης, της βιολογικής γεωργίας κλπ είναι ουσιαστικές πρακτικές μιας Πράσινης Μετάβασης. Οι «έξυπνες» τεχνολογικές λύσεις μπορούν να βοηθήσουν εντός του παραπάνω πλαισίου

298 – Γ.Χαραλαμπάκης – ΜΕΡΑ25

provide an attachment id!

Οι μεγάλες φυσικές καταστροφές που οφείλονται στην Κλιματική Κρίση αντιμετωπίζονται με προσπάθεια αντιστροφής του φαινομένου. Βέβαια όταν αναφερόμαστε στην ελληνική περίπτωση, ακόμη και αν εφαρμοζόταν μια πλήρης πολιτική Πράσινης Μετάβασης δεν θα απέδιδε παρά σε μικρότερη κλίμακα εφόσον δεν γινόταν σε πλανητικό επίπεδο.

Σε σχέση με την Πολιτική Προστασία, οι υπηρεσίες που σχετίζονται με αυτήν (Πυροσβεστική κλπ) είναι αφαιμαγμένες από την συνεχή λιτότητα και φτώχεια που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία και οφείλεται στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από την εμμονική νοοτροπία εγκατάλειψης του Δημόσιου τομέα από την Μητσοτάκης Α.Ε.

Οι πολιτικές περιορισμών (πχ. κυκλοφορίας) εκτός του ότι δεν επιλύουν το πρόβλημα προστίθενται σε ένα πρόγραμμα κατασταλτικών κοινωνικών πολιτικών.

Θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στην πρόληψη παρά στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών «εν θερμώ», αρχικά γιατί είναι αυτονόητο ότι με την πρόληψη προκύπτουν πολύ λιγότερες ζημιές αλλά και γιατί τα κόστη της αντιμετώπισης «εν θερμώ» είναι πολύ μεγαλύτερα και δεν εξυπηρετούν παρά τους εργολάβους και τους ημέτερους.

Ιδιαίτερα για τα ρέματα και με αφορμή το μπάζωμα του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας στο οποίο είμαστε αντίθετοι ως ΜέΡΑ25, πρέπει να σημειωθεί ότι είμαστε αντίθετοι στις λογικές εγκιβωτισμού/τσιμεντοποίησης όχι μόνο γιατί καταστρέφουν περιβαλλοντικές οάσεις που είναι τα ρέματα και τα ποτάμια, όχι μόνο γιατί διαταράσσουν ευαίσθητα οικοσυστήματα αλλά και γιατί η ελεύθερη ροή αποτελεί αντιπλημμυρική προστασία. Οι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνονται με βάση τις αρχές της οικομηχανικής.